Цитат на деня: Не избутвайте младите на протести, така постъпват терористи

Цитат на деня: Не избутвайте младите на протести, така постъпват терористи

© Reuters"В никакъв случай не бива да се избутват отпред непълнолетни. Та нали така постъпват терористите, когато пред себе си подкарват жени и деца."


Това заяви президент Владимир Путин по време на видео разговор с младежи от различни части на страната по повод Деня на студента в Русия. Така той коментира и ситуацията от събота, когато десетки хиляди руснаци - мнозина от тях ученици и студенти - протестираха срещу властите и за освобождаване на Алексей Навални. Според различни оценки арестуваните са над 3000 души, заведени са десетки дела за нарушаване на обществения ред, нападение над полицията и участие в "неразрешени митинги".


Лично Навални призова руснаците да излизат на протести на улиците, а филмът му "Дворецът на Путин", разпространен след това, се превърнав хит, особено сред младите руснаци, които го споделяха и коментираха в над 1 млрд. съобщения в социалната мрежа "Тик Ток".
Путин нарече протестите "незаконни" и направи паралели с тълпата, щурмувала Капитолия, с разгонването с танкове на руския парламент от президента Борис Елцин през 1993 г. и дори със събитията от 1917 г., довели на власт болшевиките и предизвикали гражданска война.


"Малко смесвате нещата", каза президентът на студентката, задала въпроса, "но в същността си това е едно и също".


"Всички хора имат право на политическа дейност, да изразяват мнението си, на прокарване на мнението си в общественото съзнание, но в рамките на закона. Също в рамките на закона трябва да служат органите на реда - на руския народ и държава", каза още Путин.


"Всички събития от подобен род, за които сега говорих - никой не бива да прибягва до тях, старайеки се да защити някакви свои абмициозни задачи и цели, особено в сферата на политиката. Така политика не се прави, във всеки случай, отговорната."


Русия е известна с репресивни закони към опозицията и медиите, митинги и шествия се допускат само след съгласието на властите, а всяко по-критично към Кремъл мнение и особено на създаването на организационни структури се представя и осъжда като на антидържавна дейност и провокация, финансирана от чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK