Цитат на деня: Личните лекари абдикираха от ваксинирането

Цитат на деня: Личните лекари абдикираха от ваксинирането

© Юлия Лазарова"Поради естеството на този вирус, от който всички се уплашиха много, те абдикираха."


С това обвинение към личните лекари в страната проф. Борис Богов - директорът на Александровска болница в София, обясни защо се е стигнало до нарушаването на националния план за ваксиниране срещу коронавируса и пускането на всички желаещи.


По думите му "личните лекари не пожелаха да вършат тяхната работа, която е тяхно задължение". Богов не даде аргументи за твърдението си, което повтаря теза на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.
Анкета сред лични лекари показа тази седмица, че според тях причината не е, че не искат да ваксинират, а че логистиката е лоша и има огромно несъответствие между заявените и предоставените им дози.


"При нас идваха пациенти, които казваха, че с дни не могат да се свържат с личните си лекари по време на първата и втората вълна на COVID-19. Или пък лекуваха дистанционно, а това е недопустимо. Всички сме лекари и всеки трябва да си изпълнява задълженията към обществото", каза Богов днес.


В разговор в предаване на телевизия "България ON AIR" той бе попитан каква е логиката да се пусне ваксиниране на всеки, след като в пъти по-застрашени от смъртен случай при заразяване са възрастните хора, а не по-младите, които веднага се записаха и наредиха на опашките в т.нар. зелени коридори.


"Логиката е друга. Ако общопрактикуващите лекари бяха откликнали... Трябваше да бъдат на предния фронт, трябваше да бъдат хората, които да започнат ваксинация на техните си пациенти, както се прави за всяка една друга ваксинация, за другите видове грип и другите задължителния от ваксинационен календар", отвърна проф. Богов.


Също днес пред Нова news Богов, който от октомври 2020 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска" ЕАД, каза, че според него въведените от понеделник, 22 март, извънредни мерки за 10 дни всъщност ще бъдат удължани със седмица до 10 дни. Ако бъде взето такова решение, това означава, че новият срок ще обхване и гласуването на парламентарните избори.


До мерките се стигна заради безконтролното събиране на хора, добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK