Цитат на деня: От бюджета се краде в особено големи размери

Цитат на деня: От бюджета се краде в особено големи размери

© Надежда Чипева, Капитал"От бюджета се краде в особено големи размери. Това е кражба от нашето бъдеще и трябва да се спре." С тези думи министърът на финансите Асен Василев обобщи ситуацията с парите на държавата в края на третата среща на обществения съвет към финансовото министерство. На нея беше обсъдена предлаганата от служебното правителство актуализация на бюджета.


"Бюджет 2022 може да е добър инструмент за спиране на кражбите. Не е трудно. Нужна е малко смелост и да не се притесняваме, че тези хора, които са свикнали да получават много пари, няма да ги получават", обобщи Василев.


В края на дискусията министърът коментира, че вероятно това, което служебното правителство е открило като злоупотреби при капиталовите разходи, може да се намери и в здравните разходи, и в разходите за персонал. Това му даде основание на обобщи, че има много резерви за допълнителни приходи. "Една голяма част от проблемите могат да бъдат решени, ако се харчат парите ефективно, прозрачно и без корупция. Идеята на бюджет 2022 трябва да е свързана с това - без корупция, да оправим как си харчим парите, да оправим дисбаланса, да включим и плана за възстановяване", каза още Асен Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK