Цитат на деня: Слави, ти направи немислимото - Борисов да звучи убедително на тема морал

Сашо Диков

© Георги Кожухаров

Сашо Диков"Слави, ти направи немислимото - Борисов да звучи убедително на тема морал!"


Това написа журналистът Сашо Диков в отворено писмо до лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. "Дневник" публикува още няколко откъса от обръщението, публикувано във "Фейсбук":


"Слави,
ти започна с безмилостно нарушаване на основни принципи в политиката.


1. Ти прояви не просто неуважение, а направо безмилостното унижение към евентуалните си съмишленици и партньори.


2. Ти приложи безмилостно и безсрамно двойни стандарти.


3. Ти допусна безумни прояви на неподготвеност, страх и сватбарщина при кадровите решения.


4. Ти допусна отчайващо тъпи лъжи за лесно проверими неща.


(...)


Първият ти избор на премиер беше човек с безспорни качества, според мен. Но ужасно обременен от политическото си минало на ключова фигура в предишни правителства. И само заради шума около неговото минало ти го смени.


Вторият ти официален кандидат обаче, се оказа неуспешен продавач на шнорхели. Интересно ми стана да разбера, че офисът на тази "мултиконтиненталната компания" е... в Орландовци. Но това е най-малката беда!
От парламентарната трибуна твоят Тошко (под бурните аплодисменти на ГЕРБ и ДПС, докъде се докарахте) громеше Асен Василев като "крадец на интелектуална собственост" и Кирил Петков като "участник в какви ли не тъмни сделки". Поантата - "крадец на такава собственост не може да бъде министър в твоето правитество". Но когато се оказа, че последният ти (засега) пишман премиер има проблеми с докторантурата си, реакция няма. Същият този прояви селската наглост да каже, че щял да разреши публикуването на дисертацията си "само срещу заплащане"...


Още по-нелепо стана, когато се разбра, че твоят фамозен адвокат е откраднал интелектуална собственост от своя колежка. После изкупил компрометиращата го книга от всички възможни места. И какво последва? Вместо правосъден министър в първия вариант, Илиев вече е вътрешен министър в екипа на Плавника.


(...)


След гвоздея дойде и черешката: мечтата му била "да направи България просветена държава". Представяте ли си от едната страна озверялата безскрупулна мафия с милиарди и от другата страна - нашият сбърканяк просвещава българите. След черешката не знам какъв плод следва, но искам да кажа, че от устата му не се чуха думите "корупция" и "Гешев". За съжаление тези думи не се чуха и от устата на водещия, но това е друга тема...


(...)


Защо трябваше дни наред да лъжете, че Петър Илиев никога не е бил обсъждан за премиер, а едва сряда сутринта по БТВ Тошко Йорданов да признае, че сте лъгали? Но това все пак е лъжа на дребно. Голямата истина е, Слави (според мен), че:


Лъжеш (излъга) доверието на стотици хиляди млади и образовани българи. Унижаваш (унизи) онези, които могат (можеха) да са ти съюзници.


Дори направи немислимото: на темата морал Бойко Борисов да звучи убедително. ...


Слави,


ти прекрачи границите на нормалното политическо поведение и си на път да си навлечеш не просто разочарованието, а презрението на огромен брой свестни и интелигентни хора. Как не проумя, че са нужни хора не толкова с чужди езици, а със собствени топки?!


...
Един от министрите, когото огромен брой българи аплодират, каза, че ако се объркат нещата, ще бъде първият на площада. Дано такива хора влязат в листите на някоя от сегашните, а защо не и в бъдеща партия. При нови избори такива хора могат с общи (подчертавам, общи) усилия и талант да изпратят на политическото гробище всички пишман месии и пишман спасители.Спестявам конфузни за теб факти от съвместната ни работа и дано проумееш, че нито си чак толкова независим, колкото се опитваш да се изкараш, нито си чак толкова голям радетел на свободното слово. Нека това си остане между нас и да те принуди най-после да слезеш от "тенекиения трон в Левски Г". И макар по анцуг, слез и седни с "грешниците"...


Защото онова, което властваше досега, е ужасяващо. Не ми се мисли, ако се върне пак на власт, за което с досегашните си действия по-скоро помагаш. Не ми се мисли за печалното ти поведение по време на интервюто, когато Б.Б. гостува в твоето студио, и това да се повтори отново в огромен мащаб."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK