Радев: С министри като Кирил Петков България би изглеждала по друг начин

Румен Радев

© Юлия Лазарова

Румен РадевМога да кажа само, че ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин." Така президентът Румен Радев коментира информацията за решението на Конституционния съд, с което указът за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката беше обявен за противоконституционен.


"Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират", заяви още Радев по време посещение в Бобов дол по случай празника на града.


Радев отрече да е знаел, че към момента на назначаването му Петков има и българско, и канадско гражданство. Инициативният комитет, който издига Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат, също разпространи позиция, в която оправдава държавния глава и уточнява, че той е нямал задължение да проверява декларираните от министрите обстоятелства.
Според решението на КС на практика Петков никога не е бил министър, тъй като е имал двойно гражданство. Според основния закон министър може да бъде единствено български гражданин, а към момента на назначаването му Петков има и канадско гражданство. Петков не е декларирал обстоятелството, че има двойно гражданство, което е непреодолима конституционна пречка да заеме поста в служебното правителство, подчертава съдът. Въпреки решението на КС актовете, които Кирил Петков е издал като министър, не се обезсилват и не са нищожни.


Повече за решението - тук.
Какви са политическите реакции - тук.
Какво каза Кирил Петков - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK