Цитат на деня: Живеем в експеримента на едно мнозинство, което не вярва в науката

Цитат на деня: Живеем в експеримента на едно мнозинство, което не вярва в науката

© Надежда Чипева, Капитал"Живеем в експеримента на едно мнозинство, което не вярва в науката."


Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, национален консултант по белодробни болести и бивш ръководител на съществувалия през 2020 г. Медицински експертен съвет към правителството.


"70% от българското население заявява, че не вярва в науката, и това съвпада с процента на тези, които твърдят, че няма вирус, че ваксините водят до генетични аномалии, че ще им съсипят поколението и т.н. Това води до разделението в обществото, което се ползва за удобна политическа платформа", заяви Костов.
По думите му в момента живеем в експеримента на едно мнозинство, което иска да живее в илюзии и иска да ни убеди в несъстоятелността на фактите:


"Ние ставаме жертва на това мнозинство. Искат да превърнат една неистина в социален консенсус, а истината е във фактите. Истината е, че ваксинациите затварят вратите към болниците и към реанимациите. Научните данни са от много страни по света, в които убедително съвпадат процентите на имунна защита при ваксиниране. Не по-малко от 95% е защитата от критично протичане при заразяване и поне 98% защита от смъртност".


"За едно зряло общество е характерно това да не мисли за себе си, а да мисли за границите на свободата си, за да не нарушава свободата на другите. Едно зряло общество се отличава по това, че мисли единно в името на всички. Погледнете кривите на ваксинираните и височината на кривите на смъртността в Европа - те се разминават удивително с кривите в България. Колкото по-високи са кривите на ваксинираните, толкова по-ниска е смъртността. това се вижда в Европа. Ние това не искаме да осъзнаем, че ваксинацията ни спасява от тежки и смъртоносни случаи. Да, ваксинираните могат да се заразяват, но вирусният товар е по-малък и ще заразяват по-малко околните, излъчват по-малка инфекциозна доза, науката го доказва, ако е безсимптомно - не заразяват околните. Ваксинираният се заразява, но е много по-малко опасен за околните, ваксинираните десетократно по-малко влизат в болница. Това са научни факти", обясни пулмологът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK