Цитат на деня: Няма по-опасен от полуграмотния човек

Цитат на деня: Няма по-опасен от полуграмотния човек

© Юлия Лазарова"Няма по-опасен от полуграмотния човек."


"Колкото повече стават полуграмотните хора в обществото, толкова повече то деградира и се връща назад към Средновековието."


"Проблемът е, че във времето на всеобщата информационна свързаност лудостта на един бързо става лудост на много."
Това е написал в блога си Костадин Костадинов през 2017 г. Сега лидерът на "Възраждане" стана депутат и вкара още дузина души в Народното събрание, след като месеци наред разказваше по интернет популярни конспиративни теории за "съвременните ваксини". За текста му "Новото Средновековие" припомни тази седмица сайтът gospodari.com, продължител на телевизионното предаване "Господари на ефира".


"Аз не искам да коментирам, защото не съм специалист, не съм лекар", каза той в едно свое видео ден преди пристигането на първите дози от ваксината срещу COVID-19 в България. Но веднага добави: "искам да коментирам въпроса за ваксината срещу коронавируса". Следват познати твърдения, че тази ваксина била създадена прекалено бързо, че се преескпонирали случаите, насаждала се паника и масова психоза "без абсолютно никакъв аналог".


Ето какво е написал преди 4 години Костадинов:


"Някой написал, че от ваксините децата развиват аутизъм, друг го прочел, трети го цитирал като лично преживяно и за няколко дни интернет почва да ври и кипи. Хората в огромното си мнозинство не са запознати с темата, защото няма как да разбират от всичко (естествено), но по чисто човешки причини надават ухо за лошите новини и дори и да не ги приемат, ги запомнят. И червейчето на съмнението се загнездва. Ами ако е вярно? Я по-добре, за всеки случай, да не си ваксинирам детето. То нали другите са ваксинирани, какво толкова? И умствената епидемия започва"


както и


"Има една добре известна приказка, че колкото по-малко знае един човек, толкова по-компетентно се изказва по всякакви въпроси и теми. Едва ли има място на света, където това да важи с по-голяма сила, от българското интернет-пространство. Тук се вихрят едни от най-големите умове, които е раждала човешката цивилизация. Те разбират от всичко - от медицина, история, газови проучвания, ядрена физика, молекулярна химия, геополитика и каквото друго се сетите. Всичко това щеше да е много забавно, ако не живеехме във време, в което всеки с достъп до интернет и достатъчно ентусиазъм може да наводни буквално с каквото си поиска огромни територии от информационното пространство."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK