Цитат на деня: Не бих искала регулаторът да оправдава прозвището "бухалка"

Председателят на СЕМ Соня Момчилова

© Цветелина Белутова

Председателят на СЕМ Соня МомчиловаИзбори 2022

"Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали Съветът за електронни медии няма да вземе отношение и да наложи санкция заради снимка на сайта на БНТ. Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка".


Това казва в интервю пред Българското национално радио (БНР) председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова във връзка с публикуваната от Българската национална телевизия (БНТ) снимка на бившия премиер Кирил Петков и шефа на кабинета му Лена Бориславова, на която изглежда, че те се държат за ръце. Това беше опровергано от фотографа на обществената телевизия, направил фотоса, както и от видеа от фоайето на Министерския съвет на други медии.


Междувременно снимката предизвика вълна от публикации в медии, част от които жълти. От Асоциацията на европейските журналисти в България призоваха БНТ да даде обяснения, а от Съвета за електронни медии (след интервюто на Момчилова) призоваха обществената телевизия да не допуска разпространяването на подвеждаща информация.


Пред БНР Момчилова казва още, че "особеност на демокрацията е това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно". "Притеснява ме умният начин да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широко обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането", казва още Момчилова.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK