Цитат на деня: Евтиният азерски газ трябва да е за хората, не за бизнеса

Филип Ромбаут

© Надежда Чипева, Капитал

Филип РомбаутИзбори 2022

"..."Булгаргаз" реши да субсидира цялата българска индустрия, като им позволи да купуват газ на регулирани от "Булгаргаз" цени, вместо да запазят много евтиния азерски газ за зимата, така че хората да не бъдат изправени пред високи сметки..."


Това написа Филип Ромбаут, изпълнителен директор и съсобственик на "Агрополихим" (белгиец, който от 25 години живее в България) в публикация във "Фейсбук", която предизвика много коментари.


Повод за нея беше предизборна среща бившия премиер Бойко Борисов на територията на торовия завод "Неохим", който обяви, че затваря заради скъпия газ. Досега друго предприятие не е обявявало подобна стъпка. Борисов използва случая, за да хвърли порецида от обвинения към кабинета "Петков". Случаят предизвика реакции в социалните мрежи, сред които на доскорошния депутат и съпредседател на "Демократична България" и "Зелено движение" Владислав Панев и на Ромбаут.
"Дневник" разговаря по повода с изпълнителния директор на "Агрополихим" - интервюто може да прочетете тук.


"Начинът, по който някои мениджъри на определени "утвърдени компании" и високопоставени политици имат селективна памет, за да се поберат в техния разказ, в началото е много комичен за хората, които разбират опита за манипулация... Но идва момент, в който границата на благоприличието се преминава. Сега е един от тези моменти:


"Неохим", другата фирма за торове в България, направи 75 млн. лв. през първите 6 месеца, главно защото "Булгаргаз" реши да субсидира цялата българска индустрия, като им позволи да купуват газ на регулирани от "Булгаргаз" цени, вместо да запазят много евтиния азерски газ за зимата, така че хората да не бъдат изправени пред високи сметки. Сега всички ще плащат за големите печалби на някои компании, които няма да отидат при служителите...


Потребяващата газ индустрия в България все още лицемерно викаше за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът в България беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните асоциации на работодателите настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа е купувала газ на пазарни цени, но не и България.


Но сега азерският много евтин газ свърши и цените в България се изравняват с Европа, но все още не са там ... и това е преупреждение.


"Неохим" реши да направи голямо съобщение миналата седмица, че затваря "заради високата цена на газа". А това спиране беше планирано в края на миналата година, когато подадоха заявките си за потреблението на газ към "Булгаргаз". Всъщност всяка година те затварят през лятото. И вероятно са "уволнили" хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много.


Бойко Борисов се появи в "Неохим" през уикенда, за да плаче уауууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу...и това за мен е прекалено.


За 10 години той, Теменужка и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръба за ексклузивни доставки на "Газпром" за Сърбия и по-нататък и междувременно оставиха 1.4 млрд. долара компенсация от "Газпром" на масата.


Какво направиха те, за да не се случи гръцкият интерконектор? Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод (на "Турски поток" през България - бел ред.), получихме няколко телефонни обаждания "да не възразяваме и да съдействаме".


Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. куб. м азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от текущите цени. Това са много пропилени милиони заради и заради какво? ", пише още в неговия пост.


Превод на целия му коментар - може да прочетете тук.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK