Цитат на деня: Превръщат Народния театър в дъщерна фабрика на сараите на Доган и Борисов

Александър Морфов, снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Александър Морфов, снимката е архивна"Аз съм против липсата на морал и политическите назначения, които превръщат културния институт в дъщерна фабрика на сараите на Доган и Борисов... Нарушава се изконното право - независимостта на Народния театър като културна институция. Това е моят протест и той продължава. Никой от моите колеги, тези, които отидоха на поклонение при президента, както навремето при Тодор Живков, никой не разбра, че аз исках да защитя достойнството и честта на театъра, не на себе си."


Това казва главният режисьор на Народния театър Александър Морфов в интервю за "Площад Славейков" в първия си коментар пред медии след началото на скандала с пиара Велислава Кръстева. Повод за него е, че той отново е надраскал вратата на кабинета й - сега с "Приемна на ДПС", но този път и на директора Васил Василев с "Официален офис на ДПС". (Повече по темата - тук)


В интервюто Морфов остро го атакува и казва, че протестът му е срещу него. Според режисьора директорът "узакони цялата тази безмозъчна партийна централа, която създаде в Народния театър", и искал да управлява като частна фирма. За Морфов той е купил артистите и разцепил театъра на две. Режисьорът съобщава и за ново напускане - на главния художник на осветлението.
Той споменава в разговора още веднъж почетния лидер на ДПС и лидера на ГЕРБ, като казва, че директорът е "хванат в примката на Доган, Борисов и цялата тази компания. На тях отдавна съм им трън в очите". Режисьорът очаква да бъде уволнен дисциплинарно веднага.


Повече по темата четете тук:


"Официален офис на ДПС": Морфов протестира и върху вратата на директора на Народния театър
"Официален офис на ДПС": Морфов протестира и върху вратата на директора на Народния театър
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK