Цитат на деня: Ако парламентът уволнява шефа на Сметната палата, как ли се чувства одитор в община

Цветан Цветков

© Юлия Лазарова

Цветан ЦветковПредставете си, щом парламентът успя така да отстрани председателя на Сметната палата, как се чувства един директор на дирекцията за вътрешен одит в една община. А предстоят местни избори."


Това коментира в интервю за "Медиапул" отстраненият на 20 януари председател на Сметната палата Цветан Цветков. По инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" Народното събрание го освободи като един от аргументите беше, че не е проверила даренията от служители на компанията "Нексо" към "Да, България".


"Аз казах [пред парламентарната Комисия по бюджет и финанси], че извършваме одит, който приключва в края на април и ще разширим обхвата му. НАП казаха, че изобщо не могат да извършат ревизия, защото компанията е швейцарска, а мен ме освободиха. Щом НАП не може да ревизира Nexo, какво остава за Сметната палата?" пита риторично Цветков.


Силен шамар върху независимостта на регулаторите
Силен шамар върху независимостта на регулаторите
В интервюто той подчертава, че в годините Народното събрание е поставило Сметната палата в зависимост от изпълнителната власт, като е допуснало бюджетът на институцията да се определя от Министерството на финансите. Предвид недостатъчното финансиране и допълнителните одити, възлагани от парламента, се е наложило палатата да отлага във времето одити на важни структури, каквито са Националната електрическа компания, Българската банка за развитие, "Топлофикация - София".


Сметната палата на ЕС проверява следи ли Брюксел принципа пари срещу законност в България
Сметната палата на ЕС проверява следи ли Брюксел принципа пари срещу законност в България


Освободеният председател казва, че е отстранен в нарушение на закона, но самото законодателство не му позволява да го оспори в съда, защото става дума за решение на Народното събрание. Изразява надежда, че ще има воля да бъде сезиран Конституционният съд по този казус. Такова право имат една пета от депутатите, президентът, Министерският съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор.


Висш държавен мениджмънт: за над 80 позиции трябват смени
Висш държавен мениджмънт: за над 80 позиции трябват смени

"Това е още един пример как парламентът може да се разправи с всеки един ръководител на държавна институция, без той да може да се защити след това. А колегите с изтекъл мандат на подобни институции са около 80 (...) Те са в ситуация на принудително подчинение. Когато мандатът ти е изтекъл, ти следва да напуснеш. Но дори да имаш желанието да напуснеш, ти не можеш да го направиш, защото няма кой да ти прекрати правоотношението (...). А сега се вижда, че се явяваш и зависим, тъй като във всеки един момент можеш да станеш неудобен и да бъдеш освободен, както се случи с мен", казва Цветков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK