Цитат на деня: По-големи сме от България, а никой не би гледал на нас като на съюзници

Сръбският президент Александър Вучич

© Reuters

Сръбският президент Александър Вучич"Тук има заводи, нови софтуерни компании, падаме демографски, но имаме повече жители от България. Бихме били напълно изолирани, никой не би разговарял с нас, никой не би гледал на нас като на съюзници заради войната в Украйна и това, че Сърбия не е въвела санкции срещу Русия."


Тези думи бяха част от коментарите на сръбския президент Александър Вучич за ситуацията в Сърбия, докато Белград и Прищина са подложени на натиск, за да приемат предлагано от Франция и Германия предложение.


В напрегнато заседание на парламента, прераснало в хаотични лозунги на опозицията, събрала се с плакати срещу компромиса, Вучич представи и самия текст от 10 точки. Една от тях е свързана с инвестициите в страната - дни след като в балканските столици бе разпространен неофициален документ със заплахи от европейски дипломат за изолация и на Сърбия, и на Косово, ако не бъде прието предложението.


"Ще стигнем страните от ЕС", коментира Вучич последната точка - за плана за развитие на Сърбия до 2025 г. "Източна Сърбия е празна, Белград се препълва от миграция, а не от децата, които раждат белградчаните. В тежък момент сме, от една страна, трябва да помогнем на сърбите в Косово, а от друга, да избегнем осъждане и наказание и да вземаме предвид националните си интереси."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK