Цитат на деня: Исканата от ГЕРБ стабилност върви с икономическа политика от латиноамерикански тип

Цитат на деня: Исканата от ГЕРБ стабилност върви с икономическа политика от латиноамерикански тип

© Велко АнгеловГЕРБ иска стабилност отново, което върви с една икономическа политика от латиноамерикански тип - малко на брой хора, малко на брой фирми получават огромен ресурс и карат мазератита, а голяма част от населението остават сравнително бедни и тези, които искат да се спасят от тази бедност, емигрират в чужбина." Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев определи в интервю за "Дневник" и "Капитал" управленския модел на ГЕРБ в контекста на това дали е възможно партията на Бойко Борисов да подкрепи правителство на малцинството с мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България".


По думите му предстоящите тази неделя избори били ясно показали, че това е битка между различните визии как да се управлява страната и в каква посока тя да върви.


"Ние смятаме, че трябва да се върви към Европа, "Възраждане" - че трябва да се върви към руски модел на управление, а ГЕРБ - към латиноамерикански модел. Това са все различни начини на финансова, икономическа и регионална политика. Затова няма как да седнем и да се разберем", каза Василев. Въпреки това той повтори заявката, че ако "Продължаваме промяната - Демократична България" спечелят изборите, ще предложат правителство на малцинството и ще очакват подкрепа от всеки, който би подкрепил европейското развитие на страната, включително и от ГЕРБ.


Първият (не) печели: търси се правителство без коалиция
Първият (не) печели: търси се правителство без коалицияПо думите му коалицията няма предпочитания за това кой трябва да подкрепи такова правителство, защото щяла да зададе ясна европейска посока на такъв кабинет. "Ние ще сме първи и ще видим после кой няма да вдигне ръчичка за такова правителство." При такъв сценарий единствената гаранция към евентуалните подкрепящи формации би била, че ще се изпълняват целите, заложени в програмата на такова правителство, заяви Василев и допълни: "Не е въпросът ние да обещаем нещо на ГЕРБ. Ако те наистина са за европейско развитие на България, какво им е извинението те да не подкрепят такова правителство." Това означава ГЕРБ да подкрепя такова правителство платонически, без да участва във властта, обобщи Василев.


Според него при такъв сценарий правителството би могло да съществува "достатъчно дълго", докато не се отклони от заложения европейски път.


Василев коментира, че ГЕРБ все още не се е реформирала достатъчно, но в партията има осъзнаване, че "ако искат да оцелеят като партия и да имат претенция за властта, те трябва да станат по-различни". "Аз смятам, че ГЕРБ трябва да решат дали те са партия тип Луи XIV или са партия, която има някаква идеологическа основа и се грижи за добруването на техните избиратели. Свестни хора има във всички партии и е въпрос на това промяната да започне от тях", заключи Василев и след това посочи зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов като такъв.


Накрая все пак Василев подчерта, че "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да направи компромис и няма да се коалира с ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK