Цитат на деня: Мария Габриел взе решението за оставката на Гешев

Цитат на деня: Мария Габриел взе решението за оставката на Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАРешението за оставката на Гешев го взе Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група.


Това заяви по-рано днес в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като миналата седмица номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви, че ако стане министър-председател ще накара министъра на правосъдието да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт. Самата Габриел не отговори на въпроса дали това е било нейно решение, когато бе попитана днес.


"Аз съм убеден, че които е трябвало да знаят, а това е цялата група, за това нейно изявление [...] Това е нейно лично право. Аз това, което съм поел като ангажимент, е да приемаме законите на Крум Зарков", отговори Борисов на въпроса дали парламентарната му група е знаела, че оставката ще бъде поискана от Габриел.
Изявлението доведе до каскада от събития като първото от тях бе, че ДПС одобри инициативата, а след това шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха Гешев да бъде освободен предсрочно "заради тежко нарушение на служебните задължения".


Последва пресконференция на главния прокурор, в която той не само че обяви, че няма да сам да напусне поста, но и обяви война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гешев разказа и че е бил звънял на жена политик от ГЕРБ, която му отвърнала: "Разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път". При обявяването на приоритети на проекто кабинета на ГЕРБ, Габриел беше в парламента с председателя на парламентарната група на партията на Бойко Борисов - Десислава Атанасова.


Първоначално Борисов отрече твърденията на главния прокурор, според които лидерът на ГЕРБ стои зад опита за неговото отстраняване, и дори заяви, че е получил завоалирано предложение да стане посланик в Израел или Турция, както и да има политическа кариера в ГЕРБ. След това обвърза заплахите към него с това, че парламентът е на път да приеме механизъм за разследване на главния прокурор и имало "сили, които, когато се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила".


Попитан днес дали се страхува от Гешев Борисов отговори така:


Гешев мисли, че ме страхува. Аз толкова години съм бил главен секретар, ако така се страхувам лесно... Аз съм само на първия ред депутат и пак Бойко, Бойко, Бойко, е стига!

Бойко Борисов,
лидер на ГЕРБ
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK