Цитат на деня: "Осемте джуджета" беше магистратско заведение

Борислав Сарафов

© Велко Ангелов

Борислав Сарафов"Осемте джуджета" е магистратско заведение, където са се събирали колеги, магистрати. Там наблизо е районния съд, районна прокуратура. Място, където човек може да отиде да се види с някой. И ако някой ми каже "Ела да се видим там", аз нямаше да му кажа "Не, няма, защото е опасно". То стана токсично към настоящия момент..."


Това каза в неделя (4 юни) в интервю за БНР директорът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов. Той коментира, че сега съзнава колко е токсично, но то е станало такова след разследването на Антикорупционния фонд през 2020г. за схеми на бившия следовател Петьо Петров - Пепи Еврото.


Сарафов също потвърждава, че там са ходили много магистрати. Самият той в отговор на въпрос, посочи, че е бил "пет-шест-седем пъти". "Може би два пъти" се е срещал в ресторант "Осемте джуджета" с главния прокурор Иван Гешев.
Докато коментираше ресторанта и посетителите, Сарафов каза, че иска да припомни и "думите на истинския пострадал от казуса "Осемте джуджета" - Явор Златанов, че са го плашили с Иван Гешев, който е назначен от Пепи Еврото". И обясни, че Гешев и Петров се познават от много време. Според него, в Съдебната палата било широко известно, че Гешев и Петров са "доста близки".


През последната седмица, казусът "Осемте джуждета" отново привлече не само публичното, но и вниманието на разследващите след като в неделя (28 май) се появиха снимки на Сарафов в едноименния ресторант на среща с Пепи Еврото. Самият той я датира от преди около три години и заяви, че е направена от частно външно наблюдение на главния прокурор.


Последва акция на прокуратурата в ресторант, в която е бил издирван бившият следовател, а след това двама участници от схемата проговориха пред медиите. От една страна бившата съпруга на Пепи Еврото - Любена Павлова даде интервю за Антикорупционния фонд, в което свърза с "Осемте джуджета" само Сарафов и заяви, че не е виждала Гешев там. От друга - Кристиян Христов, когото семейство Петрови по думите преди години са използвали за различни поръчки - говори пред Би Ти Ви и се опита да даде пресконференция, но преди нея беше задържан по искане на прокуратурата и след това обвинен в незаконно подслушване на Петров.


Самият Петров също ще получи обвинения - за принуда и незаконни записи, ако бъде открит, защото беше обявен за издирване, а БНТ съобщи в неделя, че по тяхна информация през Турция е заминал за Дубай заедно с детето си.


Прочетете още по темата:


И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...
И седнали на една маса в "Осемте джуджета"...

Любена Павлова: Прокурори, следователи и полицаи бяха на заплата при Петьо Еврото
Любена Павлова: Прокурори, следователи и полицаи бяха на заплата при Петьо Еврото

Задържаният преди пресконференция за "Осемте джуджета": Страхувам се за живота си
Задържаният преди пресконференция за "Осемте джуджета": Страхувам се за живота си

Борислав Сарафов: Гешев е стар приятел с Петьо Петров-Еврото
Борислав Сарафов: Гешев е стар приятел с Петьо Петров-Еврото

Прегрупиране или радост: Гешев може да запази поста си още поне половин година
Прегрупиране или радост: Гешев може да запази поста си още поне половин година

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK