И Белене започвам.. Само ме оставете на  власт ..

Статистика

  1. 292482 Комикса общо
    /
    0 Комикса за деня

Коментари на часа

Стефан Янев: С приемане на еврото закриваме последният суверенитет на българската държава

/ България 118
Роси Роси / Неутрално
Режимът на валутен борд (паричен съвет) беше въведен в България в резултат на кризата от 1996/97 г. Този режим налага на БНБ редица задължения и ограничения: БНБ няма право да печата пари (допълнително, над съставляващите пазара към момента), няма право да обезценява валутата си и няма право да интервенира на пазара, така че да подкрепя или обезсилва националния лев, който от своя страна се обменя при фиксиран валутен курс спрямо еврото (при въвеждането на борда левът е "вързан" към германската марка). България няма да отдаде на ЕЦБ допълнителен суверенитет в повече, отколкото има в момента. Левът е вързан за еврото и всички решения на ЕЦБ му влияят пряко, както и на икономическата ни позиция. Още повече, че с влизането на България в Банковия съюз (т.нар. "тясно сътрудничество" между БНБ и ЕЦБ) беше направена съществена крачка напред по отдаването на суверенитет по отношение на банковия надзор." Янев, преди да цитира Копейкин, да вземе да се ограмоти по въпроса.
(Виж повече >)

Стефан Янев: С приемане на еврото закриваме последният суверенитет на българската държава

/ България 118
Ваксиниран Петърчо Ваксиниран Петърчо / Любопитно
[quote#33:"asroma1927"]Стефан Янев има нужда от ограмотяване. България и в момента има за валута евро, доколкото лева е квази евро - има всички недостатъчци от еврото, но нито един от плюсовете. Тоест, ние и в момента не провеждаме самостоятелна монетарна политика, така, че да се бием в гърдите как имаме суверенитет, защото имаме лев за национална валута е крайно смехотворно, респективно показва пълно невежество. В тази връзка, да стоим във валутен борд е едната опция, но тя е доста глупава, ако алтернативата е да приемем еврото. Другата опция е да премахнем борда и да имаме самостоятелна валута. И тук идват двете алтернативи - или приемаме за своя валута еврото, която е номер 2 в света и обслужва 1/6 от световната икономика, или оставаме с национална валута, а монетарната политика се провежда от българи. Колко често между тези българи се намира някой авантюрист / политическо назначение, който е напълно невеж е риторичен въпрос. Но предвид напълно неадекватния начин, по който България се справи с кризата в КТБ, а също така още по-неадекватната реакция спрямо ПИБ, личното ми мнение е да изберем опция едно - приемане на еврото.P.S. Приемане на еврото ще намали политическия риск и ще отдалечи страната от държава като Русия, например. Може би за Стефан Янев това е проблем [/quote] Точно търсех статия обясняваща същото, че ме мързеше да пиша. 👏👏👏👏👏
(Виж повече >)

Стефан Янев: С приемане на еврото закриваме последният суверенитет на българската държава

/ България 118
Незнайко в Слънчевия град Незнайко в Слънчевия град / Неутрално
Левът е вързан за германската марка и съответно след това с еврото, в съотношение 1:1,95583, със закона за валутния борд от 1997 г. Това, другарят Янев, трябва да го знае, както и кукловодите му от Москва. Банката няма право да издава нови парични емисии, без да има съответните налични количества евро в резерва си. Точно наличието на валутен борд, да се представя като елемент на суверенитет е смешно и е проява на тотално незнание. Ветото срещу Македония, например, е проява на суверенитет.
(Виж повече >)