Дебат: Да бъдат ли глобявани хората, които хранят бездомни кучета?

Без храна кучетата ще озвереят още повече

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Георги Марчев

Георги Марчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

След инцидента с нахапания от глутница бездомни кучета кметът на София Йорданка Фандъкова пак обеща редица мерки за справяне с вечния проблем на столицата. Една от тях е съвсем нова - въвеждането на глоби за гражданите, които хранят със сурови кокали. Това ще бъде част от нова наредба, която кметът ще предложи на общинския съвет. Тя аргументира предложението си с инцидента от сряда вечерта. "Рано сутринта, отивайки на място, екипът на "Екоравновесие" е видял как гражданки събират глутницата и хранят кучетата със сурови кокали. Нещо, което за мен е недопустимо", обясни Фандъкова. Това потвърди и новият шеф на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков - "Хранят се с кухненски отпадъци, сурова храна, кой каквото намери - месо, кокали...". Така популацията на безпризорните кучета ставала още по-голяма, а кучетата винаги ставали агресивни, когато броят им се увеличава, защото пазят територията си, смята той. Това е масова практика и разбирам тяхното добро отношение към животните, но пак апелирам - трябва всички да обединим усилията си, каза още Фандъкова. Според нея, който иска да се грижи за кучетата, трябва да го прави вкъщи. Има начини за осиновяване и грижа, допълни тя. Кметът не уточни точно какъв трябва да е размерът на глобите, но припомни, че в наредбата за домашните любимци санкциите за агресивни домашни животни е между 1000 и 2000 лева.


Против

Включи се
Успешно се включихте

"Не можеш да лишиш едно живо същество от храна и да очакваш кротко да умира. То ще освирепее и ще се хвърля по хората... дори за човешко месо". Това заяви пред "Дневник" председателят на организацията на защита на животните "АФА - България" Аксиния Боснева. Тя обясни, че отдавна е изясена международна практика за справяне с проблема. Според препоръка на Световната здравна организация кучетата трябва да бъдат кастрирани, а след това връщани на мястото, от където са прибрани. Ако се прави качествено, ще бъде блокирана раждаемостта на безпризорните кучета, допълни тя. Според Боснева въвеждането на глоба за хранене на бездомни кучета е незаконно. "Да не би Столичната община да е над законите", допълни защитникът на животните. По думите й няма да се случи нищо добро, ако животните са гладни. "По-лесно е да накажеш хората, които вадят пари от джоба си, за да нахранят животните, отколкото да разбереш наистина откъде идва проблемът и как да бъде решен", коментира още председателят на организацията. Според нея цялата отговорност трябва да бъде поета от общинското предприятие "Екоравновесие" и ресорния зам.-кмет Мария Бояджийска.Поредният инцидент с нахапан от кучета в София повдигна вечния въпрос какво да правим с бездомните кучета. Че улицата към решаването на проблема е задънена показва честата смяна на директорите на "Екоравновесие" (общинското предприятие, което се грижи за овладяване на популацията на бездомните животни), злоупотребите с парите на предприятието и в крайна сметка увеличаващата се популация на безпризорните животни. Общината е поела по пътя на кастрацията, като най-хуманния начин за борба с проблема. Но както показва практиката, макар да се плаща от общината, интервенцията рядко се извършва качествено. Така кучетата продължават да раждат, а инцидентите с нахапани да се множат. В последния случай от сряда вечерта глутницата в "Малинова долина" е била кастрирана, но въпреки това агресивна.


Над повтарящите се обещания на кмета Йорданка Фандъкова в четвъртък изплува и едно ново предложение - да бъдат глобявани гражданите, които хранят със сурови кокали и месо безпризорните животни по столичните улици. Защитниците на животните наричат предложението безумно. Все пак първият инстинкт на всяко живо същество е да оцелява като се храни. Малко вероятно е гладните животни да не са агресивни. А въвеждането на нова глоба показва безсилието на институциите да се справят с основата на проблема.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK