Да се забрани ли от 1 юни пушенето в заведенията?

Не сега е времето за тази забрана

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Веселина Фотева

Веселина Фотева

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Според д-р Гергана Гешанова от коалиция "За живот без тютюнев дим" изводът от всички дискусии за или против пушенето на закрити обществени места, а и по принцип, е ясен. "Ползите от ограничаването на тютюнопушенето на закрити обществени места са доказани. По данни на Световната здравна организация в Западна Европа, Канада и САЩ след въвеждането на ограничението сърдечно-съдовите заболявания са намалели с 36%, а здравето на работещите в ресторантьорския бранш се е подобрило в 17% от случаите."


Според нея много българи все още не осъзнават, че тютюневият дим не е безвреден. Доказателство за последното е, че по данни на здравното министерство над 2/3 от онкоболните в България са пушачи.


Д-р Гешанова смята за неоснователни доводите на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, че с въвеждането на забраната браншът ще пострада, а приходите в държавната хазна от данъци и акцизи ще се стопят. "Те ще бъдат компенсирани от разходите, които ще се спестят за лечение на населението в дългосрочен план", убедена е тя. Цитира и данни от опита на Англия – три години след въвеждането на ограничението за пушене посещенията в заведенията са се увеличили с 3%.


Важно е забраната да влезе от 1 юни, а да не бъде отлагана, защото България е поела ангажимент пред Европейския съюз да въведе действаща забрана до ноември тази година. "Страната трябва да изпълни обещанието си пред света. Позицията в този спор е "за" здравето, а не "против" пушачите."Против

Включи се
Успешно се включихте

"Мисля, че бизнесът направи необходимото, за да бъде коректен към изискванията на закона. Разделихме залите на пушачи и непушачи. Но с пълната забрана трябва да се изчака, иначе ние ще сме потърпевшите и ще платим реформата." Така смята председателят на Камарата на ресторантьорите Атанас Димитров. Той твърди, че инвестицията, която от бранша са направили за разделяне на залите за пушачи и за непушачи и инсталация на вентилационни системи, е над 50 млн. лева. За да бъде изплатена, забраната трябва да се отложи още.


Димитров обвини вносителите на законопроекта, че налагат правила, за които нямат гаранция, че ще минат без поражения за бизнеса. Последствия той вижда и за други финансови пера. "Близо 228 млн. лв. по-малко ще постъпват в държавната хазна след въвеждането на пълната забрана." Около 2 млн. лв. по-малко месечно щели да постъпват и в Националната агенция по приходите, а около 10% от ресторантите и питейните заведения щели да фалират. По неговите изчисления фалитите ще създадат и над 18 хил. нови безработни.


"Нашето искане е да премине кризата и тогава да въведем забраната. Изисква се от нас да предприемаме мерки, но в същото време хората не са готови за такава забрана". Според него спор за вредата от тютюнопушенето няма, но браншът има нужда от повече време в кризата, за да си върне инвестицията по обособяването на отделните зони.
Предложението на правителството за поправка в Закона за здравето, с която да регламентира пълната забраната за пушене на закрити обществени места (отменена от него преди две години, месец преди влизането й в сила), отново предизвика горещи дискусии. Аргументите и спорещите страни не са се променили. Премина се и през нови идеи за междинно решение, като забраната да е само до 22 часа. Премиерът Бойко Борисов и новият здравен министър Десислава Атанасова бяха категорични, че забраната ще се въведе. Въпреки че решението изглежда взето политически, остава поправките да бъдат гласувани от депутатите (сред които има силни лобисти срещу нея) и на второ четене.


Борбата срещу пушенето на закрито започна преди около 5 години, когато за първи път законодателят реши, че пушачите трябва да са отделени от непушачите. Идеята бе повлияна и от европейските изисквания, наложени в почти всички държави от съюза.


След дълги спорове да бъде ли въведено ограничението от раз или не резултатът беше, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за двата типа клиенти. След това в заведенията се появиха стъклени прегради. И от двете групи имаше твърдения, че се чувстват дискриминирани. Но има и пушачи, които я подкрепят, и непушачи, които са против.


Амбицията на правителството е на третия път пушекът да бъде изцяло "изгонен" от всички заведения, общежития, работни места, детски площадки и училищни дворове. Мълчание по въпроса запазват представителите на тютюневата индустрия. Но пък неправителствените организации и ресторантьорският бизнес са непреклонни в позициите си.


Публичното противопоставяне на пушачи и непушачи отново започна, въпреки че целта на забраната или липсата й не е да привилегирова някои от тях, а има по-силни аргументи, свързани със здравето на всички.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK