Да се забрани ли от 1 юни пушенето в заведенията?

Не сега е времето за тази забрана

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Веселина Фотева

Веселина Фотева

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Според д-р Гергана Гешанова от коалиция "За живот без тютюнев дим" изводът от всички дискусии за или против пушенето на закрити обществени места, а и по принцип, е ясен. "Ползите от ограничаването на тютюнопушенето на закрити обществени места са доказани. По данни на Световната здравна организация в Западна Европа, Канада и САЩ след въвеждането на ограничението сърдечно-съдовите заболявания са намалели с 36%, а здравето на работещите в ресторантьорския бранш се е подобрило в 17% от случаите."


Според нея много българи все още не осъзнават, че тютюневият дим не е безвреден. Доказателство за последното е, че по данни на здравното министерство над 2/3 от онкоболните в България са пушачи.


Д-р Гешанова смята за неоснователни доводите на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, че с въвеждането на забраната браншът ще пострада, а приходите в държавната хазна от данъци и акцизи ще се стопят. "Те ще бъдат компенсирани от разходите, които ще се спестят за лечение на населението в дългосрочен план", убедена е тя. Цитира и данни от опита на Англия – три години след въвеждането на ограничението за пушене посещенията в заведенията са се увеличили с 3%.


Важно е забраната да влезе от 1 юни, а да не бъде отлагана, защото България е поела ангажимент пред Европейския съюз да въведе действаща забрана до ноември тази година. "Страната трябва да изпълни обещанието си пред света. Позицията в този спор е "за" здравето, а не "против" пушачите."Против

Включи се
Успешно се включихте

"Мисля, че бизнесът направи необходимото, за да бъде коректен към изискванията на закона. Разделихме залите на пушачи и непушачи. Но с пълната забрана трябва да се изчака, иначе ние ще сме потърпевшите и ще платим реформата." Така смята председателят на Камарата на ресторантьорите Атанас Димитров. Той твърди, че инвестицията, която от бранша са направили за разделяне на залите за пушачи и за непушачи и инсталация на вентилационни системи, е над 50 млн. лева. За да бъде изплатена, забраната трябва да се отложи още.


Димитров обвини вносителите на законопроекта, че налагат правила, за които нямат гаранция, че ще минат без поражения за бизнеса. Последствия той вижда и за други финансови пера. "Близо 228 млн. лв. по-малко ще постъпват в държавната хазна след въвеждането на пълната забрана." Около 2 млн. лв. по-малко месечно щели да постъпват и в Националната агенция по приходите, а около 10% от ресторантите и питейните заведения щели да фалират. По неговите изчисления фалитите ще създадат и над 18 хил. нови безработни.


"Нашето искане е да премине кризата и тогава да въведем забраната. Изисква се от нас да предприемаме мерки, но в същото време хората не са готови за такава забрана". Според него спор за вредата от тютюнопушенето няма, но браншът има нужда от повече време в кризата, за да си върне инвестицията по обособяването на отделните зони.
Предложението на правителството за поправка в Закона за здравето, с която да регламентира пълната забраната за пушене на закрити обществени места (отменена от него преди две години, месец преди влизането й в сила), отново предизвика горещи дискусии. Аргументите и спорещите страни не са се променили. Премина се и през нови идеи за междинно решение, като забраната да е само до 22 часа. Премиерът Бойко Борисов и новият здравен министър Десислава Атанасова бяха категорични, че забраната ще се въведе. Въпреки че решението изглежда взето политически, остава поправките да бъдат гласувани от депутатите (сред които има силни лобисти срещу нея) и на второ четене.


Борбата срещу пушенето на закрито започна преди около 5 години, когато за първи път законодателят реши, че пушачите трябва да са отделени от непушачите. Идеята бе повлияна и от европейските изисквания, наложени в почти всички държави от съюза.


След дълги спорове да бъде ли въведено ограничението от раз или не резултатът беше, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за двата типа клиенти. След това в заведенията се появиха стъклени прегради. И от двете групи имаше твърдения, че се чувстват дискриминирани. Но има и пушачи, които я подкрепят, и непушачи, които са против.


Амбицията на правителството е на третия път пушекът да бъде изцяло "изгонен" от всички заведения, общежития, работни места, детски площадки и училищни дворове. Мълчание по въпроса запазват представителите на тютюневата индустрия. Но пък неправителствените организации и ресторантьорският бизнес са непреклонни в позициите си.


Публичното противопоставяне на пушачи и непушачи отново започна, въпреки че целта на забраната или липсата й не е да привилегирова някои от тях, а има по-силни аргументи, свързани със здравето на всички.
Коментари (393)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 2. 2 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално
 3. 3 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 514 Неутрално
 4. 4 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 434 Неутрално
 5. 5 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "Разделихме залите на пушачи и непушачи. Но с пълната забрана трябва да се изчака, иначе ние ще сме потърпевшите и ще платим реформата"

  Заради лобизма на заведенията беше направено безумието с залите за пушачи/непушачи.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Да! Да! Да!

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 587 Любопитно

  Аз не мога да видя и един разумен аргумент за това да не се забрани пушенето на закрито на обществените места.Аргумента,че ще фалират много заведения издиша тотално,тъй като опита на други страни въвели забраната е,че има известно отдръпване но то е врменно и после оборотите и килентите се завръщат,всички други аргументи са в подкрепа на забраната.Така,че въпроса е риторичен

 9. 9 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Пълна забрана на тютюнопушенето. Пушач съм.

 10. 10 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 427 Неутрално
 11. 11 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Да!

  dnevnik са част от статуквото!
 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Да.
  И основната полза е в бъдещето. Сега ако една млада група е в кафе или заведение и двама/трима само пушат полека-лека всички стават пушачи. Ако за всяка цигара трябва да ходиш навън и да мръзнеш вече примера не е толкова заразителен. Не случайно прогнозите са в определени страни тютюнопушенето драстично да намалее. Разберете, ако си заклет пушач трудно ще се откажеш, заигравката е с колебаещите се. Както и на всички избори между другото.

 13. 13 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 434 Гневно

  Да не се забранява.Просто самите заведения да си изберат.В едни да се пуши,в други не.Който не желае дим да върви на майната си,т.е. в заведение,в което собственика е избрал да не се пуши.
  Иначе всичко останало си е дискриминация.

  Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 14. 14 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Заведения" е много общо понятие. В такива, които са предимно за хранене - да, може. Но в затварящи след полунощ и нощни заведения - барове, които по принцип са създадени за пиене и пушене и не са място където човек да търси здравословен живот, по-скоро не. В крайна сметка ако някой иска да си пази здравето, да ходи в някои от многото места, в които не се пуши. Кафето и алкохолът вървят с цигара, това е положението.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 15. 15 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"trotter"]Пълна забрана на тютюнопушенето. Пушач съм.[/quote]
  Голем си!

 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Злостен пушач съм (2 кутии дневно), но съм с две ръце "за". Една тотална забрана ще ми помогне да намаля поне двойно. Когато работех във фирма, където категорично се забраняваше пушенето вътре, намалих до 1 кутия дневно. Ако в заведенията и фирмите тотално забранят, може и да стигна до половин кутия. Не смея да вярвам, че ще се откажа, но кой знае..., тоталната забрана може и до тоя прекрасен резултат да доведе.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не само в заведенията. Масово на обществени места се пуши, говоря на закрито.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 18. 18 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Да! Да! Да! Карегорично!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 19. 19 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Бивш пушач съм отпреди 8 години и не ми пречи че някой пуши. Въпреки това трябва да има ограничения.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А, и кръчмите не са обществени сгради, а частни и собственикът ако иска ще гори автомобилни гуми вътре. Влизането в тях не е задължително, а е въпрос на личен избор - има достатъчно места, в които не се пуши, значи трябва да има и такива, в които се пуши.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Пардон - имах предвид "категорично"...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 22. 22 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Само изрод може да иска и да налага пълна забрана на каквото и да е, особено на пушенето. Но явно има доста изроди.

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 23. 23 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  да забранят! но и да свалят цените на цигарите поне наполовина!

 24. 24 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "apollon":

  Значи цивилизованият свят е пълен с изроди. А ние искаме да сме като "нормалните" в ориента и третия свят, така ли?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 25. 25 Профил на emilia07
  emilia07
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дано най- накрая да го приемат този закон, както е повечето страни по света!!! Повечето пушачи, които познавам също са ЗА забрана !!!

 26. 26 Профил на thomasbg
  thomasbg
  Рейтинг: 701 Гневно

  Пушачите претендират, че си плащат за правото да пушат чрез акциза. Сега пък ресторантьорите излизат с номера, че и те били платили за преградите (които, впрочем, са крайно недостатъчно, и на повечето места се злоупотребява и на пушачите се разрешава да пушат и извън аквариумите). До гуша ни дойде вече от тези тарикатлъци! Никой не ви е карал да правите преградите, още предишният закон ви даде право да забраните пушенето и да не правите никакви разходи! Ама пуста алчност и димна солидарност...

 27. 27 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този въпрос отдавна е решен еднозначно и категорично във всички цивилизовани страни. В БГ дебатът също е изчерпан. Забрана и точка!

 28. 28 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз също съм пушач и съм твърдо ЗА. Ако съществуваше тази забрана преди 20-25 години сега нямаше да съм пушач вероятно.

 29. 29 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Весело

  Да, вашта кожа пушачи!

 30. 30 Профил на thomasbg
  thomasbg
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Dehumanizer, да питам, в частния си апартамент имаш ли право да гориш автомобилни гуми!? Не, нали? При това ти е напълно частен и не ти се издържа от КЛИЕНТИ! Нарича се "спазване на нормите на обществения ред". Точно същото е и пушенето - източник на смрад, която е неприемлива за нормалните хора и кефи само наркоманите.

 31. 31 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Естествено ЗА! Да се забрани, почти няма място в Европа, където може да се пуши в заведенията.
  Да, има пепелници навсякъде пред офисите и заведенията, но вътре не се пуши. Аман от примати и печалбари.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 32. 32 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#24] от "Сашо":

  Къде го видя този
  [quote#24:"Сашо"]цивилизовният свят[/quote] ?

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 33. 33 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#21] от "Станислав": Ако си Станислав Димитров ти е простено.

 34. 34 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Категорично съм "ЗА" тоталната забрана. Спрях цигарите на 14-ти февруари и резултатът откъм физическа форма и цялостно усещане е впечатляващ, въпреки че и преди това редовно си спортувах, сега осъзнавам колко са ми пречили цигарите за нормално дишане и по-пълноценни тренировки. Да не говорим колко по-приятно изижяване са баровете и дискотеките, в които не се вмирисваш на цигари и можеш да танцуваш по 5 часа без да спреш, докато в България след 20 минути имаш нужда от литър вода и дълга почивка..

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Подкрепям забраната!

  Имало е случаи да откажа да вляза в заведение, веднага щом отворя вратата и ме лъхне облак цигарен дим. Обществената норма трябва е чист въздух на всички, а в частния случай - навън, на вила, на терасата - според толеранса на хората.

 36. 36
  lyubopiten
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 37. 37 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#32] от "apollon":

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Smoking_bans.png/350px-Smoking_bans.png

  Западна Европа, Скандинавия, Канада, Австралия са с най-строги закони. По-цивилизовано от това - здраве му кажи.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 38. 38 Профил на Alexandros
  Alexandros
  Рейтинг: 534 Любопитно

  Аз съм пушач, и честно казано не е кой знае колко неприятно да излезнеш и да изпушиш една цигара навън. А това да не смърдиш на ужас като се прибереш е СУПЕР. А и определено се пуши по-малко.

  Inside every cynical person, there is a disappointed idealist.
 39. 39 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  направо да го криминализират или да вкарват пушачите в специални комуни...далеч от доброто общество, което със сила брани доброто за пушачи и не непушачи. Демокрацията позволява някой, който влиза доброволно в частна собственост, да се разпорежда с реда в нея.

  My freedom is more important than your great idea.
 40. 40 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Забранявайте го...аз ги отказах!Не,че ми пречат пушачите,ама не е нормално всички да реват,че нямат пари,а да пушат по 5лв на ден

 41. 41 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#33] от "uchuden.": Не съм, но на всеки може да се случи.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 42. 42 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#38] от "Alexandros":


  хахах...като се прибера от дискотека,дрехите ми смърдят на изроди и винаги спят на терасата Не на цигарите през деня...нощният живот е за удоволствия,тогава може

 43. 43 Профил на zeromancer
  zeromancer
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Въпреки, че съм пушач - Да.

 44. 44 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В заведенията, на работното място на всяко публично място трябва да е забранено пушенето. Също така пред входове на офиси, сгради и кооперации. Пушенето - на специално определено за целта място отдалечено от основния вход на сградата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 45. 45 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "thomasbg":

  Е не може половината население да не може да седне спокойно с питие и цигара за два часа. Затова съм за съществуване и на двата типа заведения. Човек сам решава къде ще ходи, а и аз като употребяващ тютюн също влизам в заведения, в които не се пуши, в зависимост от хората, с които съм, и там не пуша. Но не съм съгласен да ми се отнема правото на избор, ако искам да отида именно там където ще пия и пуша.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 46. 46 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Весело

  Да се забрани и пиенето в заведенията!! А после и самите заведения! А най-добре да се забрани да има хора за да не искат заведения и да пушат и пият в тях! Да се забранят циганите, китайските стоки, овехтелите коли, грозните жени...Абе списъкът е безкраен...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 47. 47 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да забранят! И мисля,че разковничето е по-скоро в контрола над младите,понеже обикновено до 25 годишна възраст са първите опити с тютюна!

 48. 48 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 447 Неутрално

  ТВЪРДО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ! НЕКА ПОКАЖЕМ ТВЪРДОСТ И РЕШИТЕЛНОСТ ДА ОТСТОЯВАМЕ ПРАВОТО НА ХОРАТА ДА ЖИЕВЯТ В ПО-ЧИСТА СРЕДА. НЯМА ДЪРЖАВА В СВЕТА КЪДЕТО ЗАБРАНАТА ДА СЕ Е ОТРАЗИЛА НЕГАТИВНО НА БИЗНЕСА. ОТСТОЯВАЩИЯ ПОЗИЦИЯ СРЕЩУ ЗАБРАНАТА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТЮТЮНЕВАТА ИНДУСТРИЯ, А НЕ НА РЕСТОРАНТЬОРСКИЯ И ХОТЕЛИЕСРКИ БИЗНЕС. АЗ СЪМ СОБСТВЕНИК НА РЕСТОРАНТ И НЕ ЧЛЕНУВАМ В НЕГОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И ТОЗИ ЧОВЕК НЕ ЗАЩИТАВА МОИТЕ ИНТЕРЕСИ. ОТ ДРУГА СТРАНА ЗАВЕДЕНИЯТА, В КОИТО КЪМ МОМЕНТА ПУШЕНЕТО Е ЗАБРАНЕНИ СТРАДАТ, ТЪЙ КАТО НЕ СА ПОСТАВЕНИ ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ. АКО ИМА ОБЩОВАЛИДНА ЗАБРАНА ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ПРИ ЕДНИ УСЛОВИЯ И НЯМА ДА Е НУЖНО ДА ДЕЛИМ КЛИЕНТИТЕ НА ПУШАЧИ И НЕПУШАЧИ КАКТО Е В МОМЕНТА. ПОДКРЕПЯМ ЗАБРАНАТА С ДВЕ РЪЦЕ.

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#42] от "qn4eto92":

  Каква е разликата през деня или през нощта, като ефектите на цигарения дим са едни и същи? Или тотална забрана и пушачите да се съобразяват с това, или в унисон с най-бедните райони на света, барабар с бездомните кучета и ред други битови съвпадения.

 50. 50 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Напълно подкрепям забраната, но има доста неизяснени неща. Нека се пуши на места, обозначени за пушачи. Има много заведения, които са си отделили такива места и са ги остъклили, сложили са вентилационна система . Нека там бъде позволено за пушене. Да се забрани само на обществени места, на работно място и в училищата, болниците и т.н., както разбира се на спирки и гари.

 51. 51 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 503 Весело

  ДА, Да се забрани !!!

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 52. 52 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Не сега е времето за тази забрана
  Атанас Димитров, позиция "Против"

  За нас никога не е време ,твърдо ЗА

 53. 53 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Впрочем далеч по-голям проблем е замърсяването на градската среда от пушещите коли, много от тях на доста почтена възраст, но за това не се говори, въпреки че изпускат вредни газове в многократно по-големи размери от цигарите и засягат всички, навсякъде и по всяко време.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  Порок е пушенето,порок е и пиенето.
  Защо трябва да се забрани само единият?

 55. 55 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Димитров обвини вносителите на законопроекта, че налагат правила, за които нямат гаранция, че ще минат без поражения за бизнеса. "
  Има по-важни неща от печалбите на "бизнеса". Човешкото здраве и живот са такива неща.
  Не че в Европа където има забрана някой е фалирал. Напротив - на мястото на наркоманите в заведенията идват семейства с деца, които консумират повече от кафето с цигара на наркомана, който е бил там преди тях. А наркоманите пак могат да си пушат - на улицата или вкъщи, където няма да вредят на никого, освен на себе си...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 56. 56 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да се твърди, че бизнеса е направил всичко според закона е смехотворно. Първо, сещам се за поне 5 големи заведения, където на въпроса ми къде са местата за непушачи ми се отговаря с " Нямаме такива ". Второ там където има обособени зали, те почти винаги са навряни в дъното на заведението и аз пак трябва да мина през залата за пушачи. Да не говорим, че по закон помещението за непушачи трябва да е по-голямо и да има отделен вход/изход и вентилация, още няколко неща които не са спазени почти никъде.

 57. 57 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#54] от "xmm":

  Когато пиеш, не вредиш директно върху човека до теб. Простичко е.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 58. 58 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#49] от "Читател":

  Ти си ужасен и съм почти сигурна,че си бивш пушач Обикновено те са най-нетолерантни Разрешавам вечер да се пуши,защото хората излизат да пийнат и да разпуснат,нека всеки си достави малко удоволствие!Ти не излизаш ли?Не пиеш ли?Нямаш ли нужда от удоволствия?

 59. 59 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#14:"Dehumanizer"]В крайна сметка ако някой иска да си пази здравето, да ходи в някои от многото места, в които не се пуши. [/quote]
  Това е все едно педофилите да кажат : ако някое дете не иска да го изнасилват, да не ходи където има педофили..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 60. 60 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#57] от "Сашо":

  Зависи колко пиеш - побоищата в и около заведенията не са от препушили

 61. 61 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#58:"qn4eto92"]Разрешава вечер да се пуши,защото хората излизат да пийнат и да разпуснат,нека всеки си достави малко удоволствие![/quote]

  Ами да разрешим тогава леките и тежките наркотици + проституцията. Нека си доставят удоволствие хората.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 62. 62 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#60] от "xmm":

  В единият случай връзката е директна (пушене), в другият е абсолютно относителна (пиенето водело до бой пред заведенията). Има разлика, нали ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 63. 63 Профил на mihmom
  mihmom
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо някои от феновете на забраната не си направи труда да прочете текстът на Решението на Конституционният съд на Германия по повод приемането на доста по-мекия вариант на германския закон за забрана на пушенето?

  Тогава ще разберете какво значи гражданско и лично право на избор и ред други неща /в т.ч. и на избор на работно място - за сервитьорите/ в заведения, в които се пуши!

  Съдът е отхвърлил категорично забраните от закона!

 64. 64 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Помислете колко струват печалбите на капиталиста, премерени с увреденото здраве на пушачите и околните. Само (1) пълен идиот или (2) капиталист-наглец може да предпочете личните печалби пред здравето на околните! (Разбира се, вероятно правоверните от ИПИ ще предложат "пазара да реши", но е най-добре да мълчат). "Не" на пушенето, "да" на здравето! И дано някога НАТО вземе на прицел шиткачите на тютюн - Булгартабак и чуждите.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 65. 65 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#20:"Dehumanizer"]
  А, и кръчмите не са обществени сгради, а частни и собственикът ако иска ще гори автомобилни гуми вътре.[/quote]
  Всъщност не. Кръчмите СА обществени сгради. По-точно заведения за обществено хранене и увеселителни заведения. И собственикът не може да прави каквото си иска, а трвбва да се съобразява със законите и да не уврежда здравето на клиентите си.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 66. 66 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 495 Неутрално

  За !

  Спрях цигарите преди месец. В събота бях на клуб и едвам издържах да не запаля. Вярно, че случаят ми е частен, но все пак...
  Има и една друга гледна точка - на хората, които работят в заведения, където се пуши, а са непушачи. Трябва ли да избират между работата и здравето си?

 67. 67 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#53:"Dehumanizer"]Впрочем далеч по-голям проблем е замърсяването на градската среда от пушещите коли[/quote]
  Да, и за това хората правят ОГРОМНИ усилия да намалят вредните емисии от колите и да използват алтернативен транспорт. При това колите са НЕОБХОДИМОСТ, а пушенето е просто прищявка, порок. Не е редно напълно невинни хора да страдат от пороците на пристрастените към никотина.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 68. 68 Профил на Evgenia Ivanova
  Evgenia Ivanova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да се забрани! С много глупави аргументи излиза индустрията в този случай. Само за сравнение: живея в Унгария където от 1 януари е забранено пушенето във всякакъв вид заведения, включително и нощни клубове. Хората продължават да излизат, ресторантите и баровете са все така пълни. Никой до сега не се е оплакал да е фалирал от това, че в заведението му не се пуши. А пушачите мирно и кротко си излизат навън когато искат да запалят цигара. Много интересно ми е как в толкова много държави могат да постигнат това, само на нас в България ни е супер трудно и направо непосилно?!

 69. 69 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#45:"Dehumanizer"]Е не може половината население да не може да седне спокойно с питие и цигара за два часа. Затова съм за съществуване и на двата типа заведения.[/quote]
  Може. Ако с това си поведение уврежда здравето на другата половина.
  И не, втория тип заведения - за непушачи - НЕ съществуват на практика. Разделението е несъществуващо и формално на повечето места, а малките заведения, които могат да избират 100% са за пушачи. Дори сладкарниците...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 70. 70 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#68:"jennyiv"] Много интересно ми е как в толкова много държави могат да постигнат това, само на нас в България ни е супер трудно и направо непосилно?![/quote]

  На прасето му харесва да живее в кочина.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 71. 71 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#54:"xmm"]Порок е пушенето,порок е и пиенето.
  Защо трябва да се забрани само единият?[/quote]
  Винаги се отнасям с подозрение към хората, които не пушат и не пият и се правят на света вода ненапита)))

 72. 72 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Хайде стига лобизъм! Крайно време е да се приеме този отлаган многократно закон!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Весело

  Ето ви едно интересно мнение или по-скоро 2 в едно

  "...В радиостудиото Борисов коментира, че посетителят на нощно заведение "за деня си е прецакал здравето - няма да си легне навреме, ще пие алкохол".

  Часове по-късно, след като електронните медии тиражираха това изказване, Борисов каза пред Нова телевизия, че е размислил и вече е на мнение, че изключения не трябва да има. "Пазим тези, които искат да са здрави", каза премиерът, допускайки, че и непушачи биха посещавали барове. Той дори заговори с по-остър тон за хората, които се хранят нездравословно, не спортуват, не полагат грижи за здравето си, а после очакват държавата да финансира лечението им. А запитан за евентуалните недоволни от ограничението, отговори кратко: "Ще свикнат"."

  Дневник, 17 дек 2011

 74. 74 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#70:"Сашо"]На прасето му харесва да живее в кочина.[/quote]
  И ди на някоя улица в Лондон, виж как пушат по две, три цигари едновременно и ги хвърлят където им падне и пак ела да си приказваме на тема не прасета, а долни свинчуги)))

 75. 75 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#58] от "qn4eto92":

  Непушач съм. Ала съм имал случаи човека срещу мен да пали цигара след цигара (има такива, които не могат да траят и две минути, ако не пушат). На открито. Усещането след такива моменти е доста неприятно. А пък на закрито, и например в нощен клуб - докато си танцувам, накъдето се обърна, пак ме лъхва цигарен дим. В огромни дози. И пак не се търпи. Така че избирам места с добра вентилация. И съм благодарен на онези пушачи, които в мое присъствие се стараят да не ми пречат с навика си, тоест държат цигара по-встрани на масата, по-рядко палят и т.н.

 76. 76 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Пушенето на обществени места е отблъскващо. Обстановката е по-лоша от кочина. А като се върнеш, трябва да отидеш на белодробни изследвания и да дадеш дрехите си на химическо чистене. Съпротивата срещу очовечаването е потресаваща.

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не! Искам и по-ниски данъци за пушачите-цигарите са скъпи,по-дълги работни почивки и субсидирани от държавата посещения на санаториум за 7 дни в годината.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#64] от "Боян Дуранкев":

  Това за ИПИ е вярно. Вчера им слушах щуротиите. Живеят в друг свят.

 79. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Весело

  След пушачите да му мислят тези "които се хранят нездравословно, не спортуват, не полагат грижи за здравето си, а после очакват държавата да финансира лечението им"!

  п.с. аз не пуша
  от 8 март хихи
  [quote#45:"Dehumanizer"]Но не съм съгласен да ми се отнема правото на избор, ако искам да отида именно там където ще пия и пуша. [/quote]
  ++++++++

 80. 80 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#78] от "Читател":

  Винаги едрият капитал е плащал на лобисти, които да предлагат идеи за нарастване на печалбите. Винаги. В чужбина. Вече и у нас. Честито!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 81. 81 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#74] от "aron25":

  Виждал съм как ги хвърлят по улиците в Лондон - е, и ? Само на улиците обаче, нали? В заведение, гара, стадион е абсурдно да видиш някой да пуши. Камо ли шофьор на автобус. Не извъртай думите ми.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 82. 82 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  НЕ .......!!!!!!!!!
  Ще се чувствам дескриминиран.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 83. 83 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#68] от "jennyiv":

  Тъй като тук сред властовата върхушка има малцина достойни хора и повечето са тарикати.


  До коментар [#70] от "Сашо":

  Доколкото виждам, ти също си българин, така че бъди така добър да не обиждаш нацията си. Хората са най-различни и графиката от дебата (под заглавието на материала) го показва.

 84. 84 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мда. В Париж също си хвърлят фасовете по улиците. Противна работа. Но там се чисти. В заведенията обаче не пушат - излизат навън. И никой не се оплаква и не е фалирал.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 85. 85 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Абсолютно за! Който е от Люлин и подкрепя забраната да не ходи в "Куба Либре"

 86. 86 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Направо да спират и производството и да преориентират тютюневите производители. Хем се наливат милиони в тютюнопроизводството, хем се забранява пушенето. доста противоречиво ми е.

 87. 87 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Пушенето след секс на обществено място също ли забранява?

 88. 88 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не !!!

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 89. 89 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#80] от "Боян Дуранкев":

  Те хубаво си лобират, ама и медиите им се слагат в услуга, като ги канят за икономически експерти в предаванията си или правят репортажи с тях на икономическа тематика. И хората, които се опитват да се осведомят по водещите теми на страната, освен ако не търсят алтернативни източници на информация и нямат критично мислене, остават с убеждението, че им казват светата истина. "Референдум" по БНТ поне дава сблъсък на тези, аргументи, а не само първоинстанционни размишления.

 90. 90 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Подкрепям всяко действие срещу пушенето, дори да е идиотско.

  Who Is John Galt?
 91. 91 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#87] от "yavooor":

  Да!

  Пушенето е подмолна форма на нацизъм!

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 92. 92 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 434 Весело

  Разбира се, че трябва да мине най-сетне тази забрана. Тези от ресторантьорския бранш просто не разбират, че за тях е дори по-добре да е забранено навсякъде, защото така всички имат равни условия и рано или късно отливът на клиентела ще се върне, но без дим. А за инвестициите сами са си виновни, защото преди три години ако бяха оставили правителството да въведе забраната сега вече щяха да са забравили, че това им е било някога проблем.

  Освен това не съм видял един ресторантьор да се зарадва, че няма да има тютюнев дим в заведението му, което на практика му спестява толкова много разходи. Заради дима се боядисва по-често, чисти се повече (фасове, пепелници), проветрява се, и т.н. дейности свързани с пушенето, което де факто не носи никакви приходи на ресторантьорите. Това защо никой не го смята?

  Всичко се решава с чука и майката!
 93. 93 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#92] от "Pux4o":

  И още по-интересен момент е здравето на персонала...

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#17:"dragozow"]Масово на обществени места се пуши, говоря на закрито.[/quote]
  Извинете, къде се пуши на обществени места? В общините; съдилищата; административните сгради, МОЛове; държавните учреждения - моля, пояснете къде " в закрити" обществени места се пуши? Пушач съм и виждам противоположните на твърдението Ви неща! Е, ако посещавате "Син Сити" , може и хероин да пушите- откъде да Ви знам.....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1287 Весело

  Пушач съм. Тук в заведенията не се пуши. Свикнах и е по-добре така. В къщи също не пуша, навън или когато е студено в гаража. Напълно подкрепям забраната за пушене на обществени места. Досега не съм чул от хора, които са отказали цигарите, да съжаляват за това.

 96. 96 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 488 Весело

  smoking is sexy !

  http://smokingissexy.tumblr.com/archive

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 97. 97 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Всъщност пушачите трябва да са благодарни, че обществото приема мерките срещу пушенето постепенно, а не изведнъж - белким успеят да ги откажат пустите цигари.
  Смятам, че пушачите са като наркоманите - съзнават, че навикът им е вреден, но не са в състояние да се откажат. Така че принудителните мерки нямат алтернатива.

 98. 98 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Всяка забрана води до обратни ефекти. Колкото е по "забранено" едно нещо, толкова е по - "сладко". Необходима е превенция от ранна детска възраст, повишаване културата на населението..изобщо много разботи са нужни, но те струват пари и правителството никога няма да ги даде Ефектът от поредната глупост ще е само един - съсипване и на малкото останал дребен бизнес по заведения, кафенета и прочие))

 99. 99 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е няма друга такава държава в тази Европа към която се стремим и искаме да заприличаме. В Западна Европа и пушачите са еднакво доволни с непушачите от забраната и ползите от нея. Ориенталци сме ние и това си е.

 100. 100 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мнението ми е "НЕ" на пълната забрана- да има заведения нощни заведения изцяло за пушачи и нощни заведения за непушачи.Който иска - да ходи в заведения за непушачи, който иска- в заведения за пушачи. На Витоша откриха кафене за непушачи с надутички цени. Видях един приветлив персонал, който ни обгрижваше с огромна усмивка, защото не поръчахме само по едно кафенце и не висяхме на него с часове.Явно на девойчетата им беше писнало 2ма човека на маса да си поръчат само едно кафе

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK