Оправдано ли е планираното местене на държавна администрация извън София?

Не е моментът за екзотика, с е-правителство щеше да е без значение къде са агенциите

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Милен Енчев

Милен Енчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Миналата седмица правителството огласи плановете си да премести общо 20 звена на централната държавна администрация извън София.


Плановете все още не са известни в детайли - според вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за работата на администрацията, "тепърва ще се уточнява кои ще бъдат звената, които ще се преселят в други градове". Премиерът Бойко Борисов пък неколкократно подчерта, че става дума за местене на дейности, а не на министерства. 


Симеон Дянков изтъкна в последните дни няколко основни аргумента в подкрепа на решението, което бързо стана популярно в медиите като "чиновническо преселение". 


- Ще съживи големите градове, в които има университети и административен капацитет


- Ще се осигури разнообразие на мнения: "Ако само си стоим в София, имаш един поглед върху нещата. Ако тези висши администратори се пръснат из страната, ще имаме много по-разнообразен поглед върху това, което е необходимо за икономиката" 


- Реформата ще е добра социална политика: "Това са много добре платени хора, а заплатите им ще значат още повече в тези градове".


Към тези мотиви премиерът Борисов добави още два: звената ще отидат там, където е центърът на работата им (Агенцията по лозарство и виното ще отиде в Пловдив, а Агенцията по рибарството - във Варна, например). Така администрацията, според него, ще работи в пряка връзка със сектора, за който отговаря и ще е наясно с всеки важен проблем.


В същото време с децентрализацията ще се даде възможност на интелигентните кадри в различни райони на страната да се реализират, смята Борисов. Като допълнителен положителен ефект от преместването той очаква "задръстванията в София да намалеят".


Против

Включи се
Успешно се включихте

Местенето на агенции няма да доведе до конкретни ползи – както за бюджета, така и за регионалното развитие, коментира за "Дневник" икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.


Неговите аргументи: 


- В най-добрия случай това преместване ще излезе безплатно, но е много по-вероятно да струва пари на бюджета


- Ако електронното правителство работеше, въобще нямаше да водим този дебат – тогава нямаше да има никакво значение къде се намира съответната агенция. Вместо по етажите, бизнесът и гражданите ще бъдат разхождани по магистралите. Отношенията им с администрацията така и така са затруднени, едва ли географската децентрализация би помогнала с нещо.


- Няма ясно обяснение защо ще се прави преместването - има логика агенция "Морска администрация" да е на морето, но с това основанията за местенето се изчерпват.


- Това е чисто отвличане на внимание. Ако идеята е да се назначат млади хора в някакви по-слабо работещи звена, подкрепям, но нека това се направи честно и ясно


- Работните места, които би създало едно такова преместване в градовете в провинцията, не биха били толкова много, че да повлияят съществено икономиката и стандарта им на живот.


Против идеята за преместване на звена от администрацията се обяви и анализаторът Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие, който заяви, че ще е по-добре и по евтино съответните чиновници да работят от разстояние през интернет.   


Синдикатите и работодателските организации настояха за среща на съвета за тристранно сътрудничество по въпроса. "Представете си човек, който има проблеми едновременно с митници, НАП и друга държавна структура. Колко града ще трябва да обиколи?", коментира синдикалистът от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова пред в. "Сега".
Има ли някакви основателни съображения правителството за обявеното изнасяне на част от държавната администрация (20 ведомства с общо около 2500 служители) извън София или обявените от премиера и вицепремиера намерения ще се окажат първомайска физзарядка на принципа "Залудо работи..."?


Досега никой в правителството не дава сериозни доводи за начинанието – кое го налага, обосновано ли е от финансова гладна точка във време на криза, как новата организация ще подобри работата на администрацията, ще улесни ли по някакъв начин гражданите, на които - в крайна сметка, трябва да служат чиновниците?


Аргументите, че с местенето държавните агенции ще "вдигнат" икономиката на градове извън София и ще се разтовари столицата от прииждащи заради безработицата бегълци от различни краища на страната, звучат меко казано несериозно. "Бонусът", че ще се осигури трафик по новите магистрали, пък може да предизвика единствено смях. 


Факт е, че подобен модел на работа на администрацията се прилага успешно в други държави, като Германия например, от години.  Въпросът за България е как би работила системата, предвид особеностите по тукашните географски ширини и ефективността на контрола върху работата.


Само да си спомним един от пресните примери: след наводнението в село Бисер в началото на годината се оказа, че има хиляди безстопанствени язовири, за чието съществуване и състояние държавата няма никаква информация. Причината - пет различни институции управляват водната инфраструктура, а комуникацията между тях е толкова ефективна, че не се знае кой е собственик, кой ползвател, кой управител, кой контролира действията им...


И тъкмо поради тази причина след трагедията в Бисер, при която загинаха хора, кабинетът направи крачка към централизиране на управлението в тази сфера, създавайки национален консултативен съвет по водите.


Та на този фон кое да те накара да мислиш, че нещата ще се подобрят, ако раздалечиш администрациите – НАП в Търново, митниците в Русе?


Идеята за разселването на ведомства би могла да породи още няколко подозрения. За предизборно гъделичкане на чувството за значимост на по-малките от София градове, където все пак живее преобладаващият брой избиратели? Или за освежаване на състава на администрацията (доколкото неофициалните данни сочат, че повечето хора биха напуснали работата си в администрацията, вместо да се изнесат от София?). А може би и за разсейване на медиите с нова тема за дъвкане?


Най-смисленото би било вместо да се хвърля в спонтанни чиновнически преселения, правителството да ускори работата по проекта за електронно правителството, което реално би облекчило работата на гражданите и бизнеса с администрацията. Но това, оказва се, е доста по-трудно решим проблем.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK