Оправдано ли е планираното местене на държавна администрация извън София?

Не е моментът за екзотика, с е-правителство щеше да е без значение къде са агенциите

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Милен Енчев

Милен Енчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Миналата седмица правителството огласи плановете си да премести общо 20 звена на централната държавна администрация извън София.


Плановете все още не са известни в детайли - според вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за работата на администрацията, "тепърва ще се уточнява кои ще бъдат звената, които ще се преселят в други градове". Премиерът Бойко Борисов пък неколкократно подчерта, че става дума за местене на дейности, а не на министерства. 


Симеон Дянков изтъкна в последните дни няколко основни аргумента в подкрепа на решението, което бързо стана популярно в медиите като "чиновническо преселение". 


- Ще съживи големите градове, в които има университети и административен капацитет


- Ще се осигури разнообразие на мнения: "Ако само си стоим в София, имаш един поглед върху нещата. Ако тези висши администратори се пръснат из страната, ще имаме много по-разнообразен поглед върху това, което е необходимо за икономиката" 


- Реформата ще е добра социална политика: "Това са много добре платени хора, а заплатите им ще значат още повече в тези градове".


Към тези мотиви премиерът Борисов добави още два: звената ще отидат там, където е центърът на работата им (Агенцията по лозарство и виното ще отиде в Пловдив, а Агенцията по рибарството - във Варна, например). Така администрацията, според него, ще работи в пряка връзка със сектора, за който отговаря и ще е наясно с всеки важен проблем.


В същото време с децентрализацията ще се даде възможност на интелигентните кадри в различни райони на страната да се реализират, смята Борисов. Като допълнителен положителен ефект от преместването той очаква "задръстванията в София да намалеят".


Против

Включи се
Успешно се включихте

Местенето на агенции няма да доведе до конкретни ползи – както за бюджета, така и за регионалното развитие, коментира за "Дневник" икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.


Неговите аргументи: 


- В най-добрия случай това преместване ще излезе безплатно, но е много по-вероятно да струва пари на бюджета


- Ако електронното правителство работеше, въобще нямаше да водим този дебат – тогава нямаше да има никакво значение къде се намира съответната агенция. Вместо по етажите, бизнесът и гражданите ще бъдат разхождани по магистралите. Отношенията им с администрацията така и така са затруднени, едва ли географската децентрализация би помогнала с нещо.


- Няма ясно обяснение защо ще се прави преместването - има логика агенция "Морска администрация" да е на морето, но с това основанията за местенето се изчерпват.


- Това е чисто отвличане на внимание. Ако идеята е да се назначат млади хора в някакви по-слабо работещи звена, подкрепям, но нека това се направи честно и ясно


- Работните места, които би създало едно такова преместване в градовете в провинцията, не биха били толкова много, че да повлияят съществено икономиката и стандарта им на живот.


Против идеята за преместване на звена от администрацията се обяви и анализаторът Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие, който заяви, че ще е по-добре и по евтино съответните чиновници да работят от разстояние през интернет.   


Синдикатите и работодателските организации настояха за среща на съвета за тристранно сътрудничество по въпроса. "Представете си човек, който има проблеми едновременно с митници, НАП и друга държавна структура. Колко града ще трябва да обиколи?", коментира синдикалистът от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова пред в. "Сега".
Има ли някакви основателни съображения правителството за обявеното изнасяне на част от държавната администрация (20 ведомства с общо около 2500 служители) извън София или обявените от премиера и вицепремиера намерения ще се окажат първомайска физзарядка на принципа "Залудо работи..."?


Досега никой в правителството не дава сериозни доводи за начинанието – кое го налага, обосновано ли е от финансова гладна точка във време на криза, как новата организация ще подобри работата на администрацията, ще улесни ли по някакъв начин гражданите, на които - в крайна сметка, трябва да служат чиновниците?


Аргументите, че с местенето държавните агенции ще "вдигнат" икономиката на градове извън София и ще се разтовари столицата от прииждащи заради безработицата бегълци от различни краища на страната, звучат меко казано несериозно. "Бонусът", че ще се осигури трафик по новите магистрали, пък може да предизвика единствено смях. 


Факт е, че подобен модел на работа на администрацията се прилага успешно в други държави, като Германия например, от години.  Въпросът за България е как би работила системата, предвид особеностите по тукашните географски ширини и ефективността на контрола върху работата.


Само да си спомним един от пресните примери: след наводнението в село Бисер в началото на годината се оказа, че има хиляди безстопанствени язовири, за чието съществуване и състояние държавата няма никаква информация. Причината - пет различни институции управляват водната инфраструктура, а комуникацията между тях е толкова ефективна, че не се знае кой е собственик, кой ползвател, кой управител, кой контролира действията им...


И тъкмо поради тази причина след трагедията в Бисер, при която загинаха хора, кабинетът направи крачка към централизиране на управлението в тази сфера, създавайки национален консултативен съвет по водите.


Та на този фон кое да те накара да мислиш, че нещата ще се подобрят, ако раздалечиш администрациите – НАП в Търново, митниците в Русе?


Идеята за разселването на ведомства би могла да породи още няколко подозрения. За предизборно гъделичкане на чувството за значимост на по-малките от София градове, където все пак живее преобладаващият брой избиратели? Или за освежаване на състава на администрацията (доколкото неофициалните данни сочат, че повечето хора биха напуснали работата си в администрацията, вместо да се изнесат от София?). А може би и за разсейване на медиите с нова тема за дъвкане?


Най-смисленото би било вместо да се хвърля в спонтанни чиновнически преселения, правителството да ускори работата по проекта за електронно правителството, което реално би облекчило работата на гражданите и бизнеса с администрацията. Но това, оказва се, е доста по-трудно решим проблем.
Коментари (195)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ей това е истината- "правителството да ускори работата по проекта за електронно правителството"

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 2. 2 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Ок, част от агенциите е хубаво да се преместят в областите, в които функционират. Досега не знаех, че има агенция по рибарство и, че тя е в София..

 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 854 Неутрално

  По-добре Дянков да се бе фокусирал върху мерки които да вкарат България в топ 15 на класацията Doingbusiness.org (на която сам е автор), намаляване с 30% на лицензите/регулациите и е-правителство.

 4. 4 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  Докато не се въведе ФУНКЦИОНИРАЩО "електронно" правителство: Твърдо нЬе!

  След това: Всеки да бачка (ефикасно) от дома си, от кварталната градинка или кварталното кръчме, ама да си върши работата!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Оправдано

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Не, не е. Единственото решение е електронното правителство, но след успеха на Първан Русинов в преброяването, той беше освободен от поста зам министър на транспорта и технологиите. Може би защото беше човек, който щеше да доведе е-правителството до реалност, а това плаши доста голяма част от политиците.

  Иначе от това преместване ще се случи следното - една част от служителите няма да се съгласят да се преместят от София в Русе. На тяхно място ще се търсят нови, които няма да имат опит, ще бъдат слаби кадри и ще глътнат огромен ресурс за обучение и натрупани грешки.
  И всичко това на фона на милионите, които ще отидат за нови компютри, сгради и тн, както се случва обикновенно. А крайния резултат ще е още раздута администрация поне с 20% в преместените звена. Но комунистите винаги увеличават администрацията, това им е основен белег.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Крайно време е администрацията да се разкара от София!Цели и повече от половината министерства!Дори енергетиката,туризма,регионалното развитие,транспорта,нямат място в София!

  Щели да се разкарват служителите!Защо не питат хората от Силистра,Русе,Добрич,Варна,Шумен,как им е?!По-добре да се разкарват 20 служителя,отколкото 20 000 нещастника!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе тоя само му дай да харчи пари, пък на Нацията - постни пици.... Не могат ли да проумеят, че от държавните служители файда няма.......Требе бизнеса да работи и то здраво......А те унищожиха всичко дребно и средно производителче дето шаваше.....и ся се закъхариха за хрантутниците......Алоооооо .....дянков, чиновник хазна не пълни..........а ПРОИЗВОДСТВОТО И ТЪРГОВИЯТА !!! За тва мисли ! Търсете пазари ..... !!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Правилно София не е България .
  След Освобождението Русе е водещият български стопански и културен център и най-голям град в Княжеството. Седалище е на българското дунавско корабоплаване. Интензивното строителство променя архитектурния му облик и го доближава до средноевропейските градове.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 10. 10 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "звената ще отидат там, където е центърът на работата им"
  Това е единственият смислен аргумент.За чий ти е агенция по лозата и виното в София?
  А иначе действително електронното правителство би трябвало да е приоритет в административната реформа. Защо е толква трудно не знам.

 11. 11 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#3] от "Finland":

  Абсолютно точно, и не маловажно е това, че е написано кратко и ясно.
  Властта у нас все още говори езика на недоизказаното, стар метод на популизма - виждате ли, аз искам, ама те не ме разбират, пречат ми.

 12. 12 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  "Ако електронното правителство работеше, въобще нямаше да водим този дебат..." Затова гласувам против.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 13. 13 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Малките и средните фирми са гръбнакът на българската икономика - те са най-големият работодател и осигуряват 2:3 от заетостта. Затова идеята да се разместят административните звена по провинцията не е лоша - въпросът е колко ще струва - Симеон Дянков трябва да сложи разчетите на масата, иначе може да излезе, че е популизъм ....

 14. 14 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Има смисъл само в тези агенции и звена, които отговарят за крайно конкретни неща. Не е нормално агенцията по рибарство да бъде на бул. Христо Ботев в София.
  Но като цяло министерствата и агенциите трябва да си стоят в София. Има много логика в централизирането на властта в един град, особено за държава със смотана инфраструктура, като нашата и без бегли наченки на електронно правителство.
  Иначе какво ще се получи? Аз съм гражданин Х и живея в Сливен и трябва да ида до агенцията Ъ, която обаче вече не е в София, а във Видин. Или пък въртя здрав бизнес с централа в София, но изведнъж се оказва, че основната агенция, с която работя се мести във Велико Търново.... Примери, много!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 15. 15 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  Явно електронното правителство май "отече в канала" )) Въобще, самото раздухване на тази абсолютно безсмислена гимнастика има за цел само едно - ние(управниците), мислим и работим за промяна!
  "Ако тези висши администратори се пръснат из страната, ще имаме много по-разнообразен поглед върху това, което е необходимо за икономиката"
  Дянков, падна ми миФката в банята бе човек! Хайде измисли някакъв по-читав довод, че веднага в съзнанието ми "цъфна" образа на "Мировия" Бил Гейтс! Ако са като него "висши", където и да ги пратиш - все тая ))))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 16. 16 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Много интересна идея. Може ли модераторът да намери данни от страна на Дянков за "финансово-икономическаа обосновка" по преместването на всяко едно ведомство? Защото не може да се каже, че преместването на едно ведомство ще струва Х милиона лева, при положение, че те са различни, ще им се търсят сгради, ще трябва да се осигури жилищен фонд на служителите, които биха се преместили, както и места в училищата за децата им. Ако няма да се местят със семействата им, тогава в сметката трябва да влязат и сумите, които ще се осигурят от страна на държавата за командировъчни, пътни и т.н.
  Т.е. преди да вземем отношение по това дали идеята е полезна или не, трябва да имаме някакви важни числа, въз основа на които можем да направим едно добре информирано решение.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Половината от тези агенции трябва да се закрият.Те дублират функции с министерства.Вместо съкращения ще ги разхождат из страната със съответните комадировъчни.

 18. 18 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 777 Весело

  Как може да е оправдано?
  Всички лапачи държавни служители ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са софиянци, ти си им е един вид по наследство.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 19. 19 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  [quote#4:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Докато не се въведе ФУНКЦИОНИРАЩО "електронно" правителство: Твърдо нЬе! [/quote]

  Моше, в Израел как са нещата с електронното правителство. Въведено ли е, действа ли? Питам без заяждане, интересно ми стана

 20. 20 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Столицата е административния център на държавата. Бизнесът трябва да излезе от тук, а не администрацията. Ама как да го налееш у ТКЗС-рски мозък?!? ГЕРБ=От пусто в празно на гърба на данъкоплатеца ООД.

 21. 21 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#2] от "blaf": Има и още:
  Главното управление на Морска администрация
  Главно управление - Пристанищна инфраструктура
  Държавна инспекция по корабоплаване -ДИК
  Там са си от време "оно" )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 22. 22 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Това с местенето на администрацията ми напомня много на един стар виц: "Съобщение по радиоуредбата на концлагер - "Днес ще има смяна на бельото! Първа барака да си занесе чаршафите на втора, втора барака - на трета, а трета - на първа!"
  Та и с местенето на администрацията така - имам усещането, че ще се прелива от пусто в празно и накрая ще бъдат изхарчени едни пари, без всякакъв смисъл...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Понеже като ги преместят една агенция в Русе и хората от София, Благоевград и Резово например, няма да пътуват, пък и повечко. Единственото, което ще се случи с така разпръснатите агенции е, че ще ходиш за удостоверение в София, но за него ще ти трябва служебна бележка от Русе, която пък ще се издава на база молба, подадена във Варна. Бахти и реформите. Единствения резултат ще е значителното увеличение на администрацията, типично по комунистически.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 466 Гневно

  За мен това е поредната глупост.Като отидеш в София и си свършваш работата.А сега ще трябва да обиколиш и страната.Тези,които ще работят в провинцията ще са без контрол и ще правят каквото си искат.Ще те изнудват да дадеш пари,за да не те разкарват по цялата страна.Пълен идиотизъм !

  Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Какво като НАП ще се мести във В. Търново, а големите фирми били в София. Оставете тогава офис "Големи данъкоплатци" в София, обаче всичко останало, включително трудоемки дейности като горещата телефонна линия и архив - да заминават в Търново. До миналата година се мислеше ИПК Родина да се достроява за тази цел, докато в Търново, Шумен, Пловдив, Плевен цели сградни комплекси стоят празни.

  След това никой не казва нищо, на какво прилича сградният фонд на една агенция или дори министерство в София. Сграда от 50-те години с нула енергийна ефективност и общодостъпна среда, а най-гнусната част е, че паркингът е почти винаги върху тротоара и винаги препълнен, заедно с платното. На улици с транзитен трафик при това! Марш оттам час по-скоро и като ще ги местите, направо да заминават в провинцията, където сгради достатъчно! Тук в София е постижение да се намери терен за 2-3 детски градини, еле за нови административни сгради!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 26. 26 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кога ИПИ ще се мести извън София?

 27. 27 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#17:"hodounski"]Половината от тези агенции трябва да се закрият.Те дублират функции с министерства[/quote]
  Точно! Става въпрос за безсмислени управленски "шапки", при това получаващи сериозни заплати и екстри!
  Местенето не променя нищо!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тони!":

  Точно така.....за един документ ша обиколиш цяла България......Ама важното е, че на вальо златев бизнеса ша върви.....Тва преместване ще е поредната пречка пред бизнеса. Ама май и тва е целта де........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Против идеята за преместване на звена от администрацията се обяви и анализаторът Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие, който заяви, че ще е по-добре и по евтино съответните чиновници да работят от разстояние през интернет. "

  Това е вярно. Но просто не мога да си представя как ще стане на практика. Най-много да се получи картинката лелка-чиновничка седи пред компютър в къщи , гледа го умно , в същото време дундурка внуче и плете ританки. И нищо няма да се свърши. От цялата работа ще спечелят само едни хора, които ще направят едни приложения и ще вземат едни милиони.Ако бъде направен такъв експеримент той бързо ще свърши и всичко ще си тръгне по старому. Добра идея, но много лоша реализация. С чиновници без грам английски и компютърна грамотност на същото ниво работата по Интернет ще е безполезна.

 30. 30 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Поредната идиотия. Имам чувството, че нарочно го правят, да ни е гадно.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 31. 31 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "blaf":

  Наистина е идиотско агенция по рибарството да е в София, но това е изключение и то се размахва като аргумент да се местят всички агенции в провинцията. А, повярвайте ми винаги ще намерят аргументи. Например Агенция Митници да се премести в Русе защото В. Танов бил от там. Това меко казано е несериозно. Ами утре когато го сменят с нов директор от Каспичан например? Винаги когато започнат да обявяват подобни реформи си мисля, че ни смятат за електорат от олигофрени. И винаги Дянков пръв съобщава за това защото има имидж на тъпънар и после в медиите се появява ББ и соломоновски оправя кашата.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 32. 32 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Правителството трябва да е възможно най-близо до хората. Защо трябва за всяко нещо да се пътува до София?

  На "Морска администрация" мястото й е на морето, земеделието в Пловдив или северна България някъде.

  Екстремната централизация в София е резултат от некадърната политика на тоталитарния комунистически режим. София е резервирана само за хора удобни за режима на които се осигуряват що годе нормални условия за живот, докато останалата част от страната кучета е яли.

 33. 33 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Моля авторът да посочи родното си място

 34. 34 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Решението е идиотско

  Коментар от Сула (в десятката!)

  ДеБойковизация на администрацията и нацията

  http://sulla.bg/2012/05/02/2644.html

 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не се ядосвайте. Тва са поредните малоумни изцепки на ''гения'' .... От кризата излизахме поне 19 пъти....... искаше сребърния фонд да ошушка....опука резерва......Ся пък щял да мести администрацията ....... От тъпи по-тъпи и тъпи идеи му летят из главата.....Крайно времее да дойдат лекарите и да го преберат у Карлуково !!! Не може психично болен ''човек'' да разполага с парите на 7 000 000 Човеци ! Просто не е нормално ...... да му изсъхне чу***та на този, който ни го назначи, и бял ден да не види .........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Подкрепям идеята за електронно правителство. Но това не обезсмисля деконцентрацията. Тези, които твърдят обратното бих искал да ги попитам - Вие да не би "електронно правителство" да разбирате, че администрацията ще бъде заменена със софтуер? Софтуерът неизбежно (или поне би трябвало) да доведе до съкращения в неимоверно раздудата админстрация, но дори и така решенията в крайна сметка ще се вземат от реални хора, не от програми.

  Мога да приема, че някои от тези хора (примерно такива с малки деца) би следвало да работят от вкъщи. Но дори и на запад това не е масова практика. Болшинството служители работят в офис - и този офис не е виртуален, а съвсем реален. В случая се решава къде да е въпросният офис. И според мен има логика поне част от тези офиси да са извън София.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1854 Весело

  Хах! Това, разбира се, са поредните недомислени тъпотии Бокови.
  Щели разходи да спестят. И като как точно? - Ще плащат обезщетения на тези, които откажат да се местят, ще създават заетост на съпругите/съпрузите на преместените, ще се окаже, че сградите, в които ще ги местят имат нужда от ремонти за колосални суми...
  Какво сте седнали да ни сравнявате с Германия?- Тя, най-малкото, е федерална държава...
  Глупости на тъкалета!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 38. 38 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Местенето е оправдано, ако с всяка агенция си тръгваха и по 100 хиляди селяндури !

 39. 39 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредната залъгалка за баламурниците!

 40. 40 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не, ще доведе до излишни разходи с неясен ефект. Ще затрудни гражданите и на някои също ще причини повече разходи. Това е просто имитация на активност.

 41. 41 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "elevation04":Свръх централизацията докарва и "селянията"! Не може и к.. у дупе, и душа у рая )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 42. 42 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 581 Весело

  време е хората да разберат, че има и обратна мобилност - не само от селото към града и от града към столицата, но и обратно. ако искаш дадена позиция и работа се местиш - така е и в САЩ, така е и в Англия, Германия, света.
  Някви ми хленчат че требало да напуснат софето, където са драпали с нокти и зъби да се доберат. сори майка.

 43. 43 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#34] от "the_sceptic":

  Слушах го по телевизията да казва, че тази част от министерство на икономиката, която се занимава с туризма, ще се премести в Пловдив. Защо ли? Ами защото Пловдив е древен град, с тракийско и римско наследство. Така каза премиерът. Къде ли тогава ще се премести онази част, която се занимава с енергетиката? Най-вероятно в Козлодуй. В такъв случай социалното министерство трябва да се премести във Враца или в Монтана, защото там социалните проблеми са тежки, а министерство на отбраната – на връх Шипка. НАП е добре да е в Русе, за да е еднакво далеч за всички, с изключение само на русенци, които ще си подават данъчните декларации в Синеморец. НОИ е логично да бъде в Сандански, за да можеш възможно най-бавно и мъчително да прескачаш между него и НАП. С оглед на същата оперативност следствието трябва да е във Видин, а прокуратурата – в Кърджали.

  На пръв поглед новината за децентрализация е добра, защото храни надеждата, че Тотю, Цецка, Миро и десетки знайни и незнайни фигури като тях ще ни освободят от присъствието си, завръщайки се по родните места. За съжаление, бъркотията, която ще настъпи вследствие на тази гениална реформа, ще вгорчи удоволствието от отсъствието на гербаджиите от жълтите павета, а разходите по комуникацията между попилените части на администрацията, загубите на време, път, бензин и нерви хилядократно ще надвишат икономическия ефект, който се очаква да се получи от нови работни места и други подобни глупости.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 44. 44 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Така е, ама старомодното местене на цяла агенция има смисъл в България. Просто трябва да се промени закоравялото мислене, че всеки по-изтъкнат индивид трябва да дойде в София.

 45. 45 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хамалските фирми ке се Облажат!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 46. 46 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#43] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Военните може и в Плевен, или в Шумен.
  ГД на НАП вече някой каза - ще я местят в Търново.
  Нещо трябва да остане и за Враца, прав си, а на по-късен етап да се мисли и за "Монтана" и Видин.

 47. 47 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 825 Любопитно

  Ама местенето планирано ли е?

  apoloniy
 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1901 Весело

  В България за да се повиши стандартът е нужно да се произвежда нещо. Понеже не сме в състояние да произвеждаме самолети, локомотиви,автомобили и така нататък, правителството се е заело да произвежда- "глупости"! С това "производство" то "осмисля" собственото си съществуване ! И след това някой ако каже, какво направи правителството за целият си мандат? То ще му бъдат показани "зали" , "няколко километра магистрали", "преместване на част от администрацията в другите градове" и тем подобни високо "ефективни" дейности !

 49. 49 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1270 Весело

  До коментар [#43] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Добре ги редиш
  А относно Агенцията по опазване на околната среда имаш ли визия като къде да я запратят!?.
  И внимавай кои връшки и чукари ще избереш!

 50. 50 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#49] от "tonitod":

  До коментар [#46] от "kornephoros":

  Тва е от линка на
  [quote#43:"НИКОЛА ГЕШЕВ"]До коментар [#34] от "the_sceptic":[/quote]

  АЗ показвам най-интересното от статията......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 51. 51 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 784 Весело

  Оправдано е.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 52. 52 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#2:"blaf"]Ок, част от агенциите е хубаво да се преместят в областите, в които функционират. Досега не знаех, че има агенция по рибарство и, че тя е в София..[/quote]
  Аха, нема лошо ИАРА да е в София, ама що търси Морска администрация там, е т'ва ако мое некой да ми обяснИ?

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 53. 53 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#17] от "hodounski":
  Това е единствения адекватен коментар до тук, при това дава и работеща алтернатива на безумната , откровено популистична идея на мутропремиера...Някой задава ли си въпроса, какъв административен и организационен хаос ще се заформи, ако , недей си Боже, се осъществи това безумие и никой от коментиращите имали дори малка представа как функционира една администрация, дори толкова измислена и неефективна като родната българска....Вярно е, че някой от агенциите трябваше от много години да са преместени по-близо до основните си дейности, които уж "обслужват", но и те досега имитираха дейност, а след преместването си, просто забравете, че ще свършат каквото и да е, веднага ще се оплетат в сложни местни провинциални страсти и феодално-мафиотски взаимоотношения и ще стане такава манджа с грозде, че просто вие бедна фантазията..

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1631 Весело

  Политически коректното отношение е да се покрепи изцяло това правителствено решение. Даже оше по-политически коректно е да се подкрепи два пъти по-изцяло!
  Трябва да си направя политически коректна самокритика на коментарите си по тази тема от предишни дни! Не съм бил прав!
  Това умопомрачително в правотата си решение е само в полза на Правешко-Софийско-Пернишко-Пазарджишкия регион. Това е регионът на ШОПА! Сега шопа управлява, концентриран в София. Но това не е достатъчно, понеже е ясно - останалите региони не се подчиняват на шопа, а си водят накаква собствена децентрализирана политика. Това е крайно недопустимо и вредно!!!
  Много мъдро шопа Борисов иска да изнесе агенции и министерства в провинцията. Те са пълни с шопи. Заблуждават се тези, които си мислят да се настанят на държавните и министерски служби ако им дойдат на крака в техните градове. Политически коректно е на такива заблудени да се напомни - ще бъдат преместени заедно със служителите си!!! Да не си мислите, че шопа ще се обиди и ще напусне министерството. Дръжки! Ще стои на пост!!! Ще приеме веднъж месечно да се връща при жена си, ще приеме дори жена му да е пратена от друга служба на другия край на страната, ще приеме децата си да вижда веднъж в годината ... Какво толкова - ще си намерят и шопа, и жена му временни любовници в новата дислокация! Но власта шопа няма да изпусне!
  Така шопът ще превземе цялата страна! Това е от полза за София - шопите малко ще намалеят.
  Цялата власт над цялата територия за ШОПА.
  И оше толкова новародени шопчета на новите места ....
  Доминация.
  Политически коректно е да искеме да се слави името на шопа - министЕр-0-председател за победоносното решение!

 55. 55 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#28] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Куба да не ти е по-близо...

  Или спа-то във Велинград...

  Пък нека и провинциалните реститути да намажат малко от наеми...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 56. 56 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Подкрепям с две ръце това правителство да се изнесе не в Пловдив а на майната си.

 57. 57 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#43] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":
  ++++++++++++, Неам думи, утрепа рибата)))))

 58. 58 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#44:"kornephoros"]Просто трябва да се промени закоравялото мислене, че всеки по-изтъкнат индивид трябва да дойде в София. [/quote]
  Стария статус от соц' периода "софийско жителство"
  Сега сИрЮзно: Май средата за професионален напредък днес е в София, нещо почти класическо...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 59. 59 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#56] от "PetarSt":

  Може и по-надалеч!

  apoloniy
 60. 60 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Аргументите на Петър Ганев са по-солидни.

  Правителството да работи за е-такова, а не да пръска администрации из страната.

 61. 61 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  Приветства се идеята, но защо само дотук??? Нали правителството трябва да е близо до народа? Предлагам примерно другата седмица целия МС да е в понеделник в Бургас, вторник Малко Търново и така в региона. По-другата понеделник Видин, вторник Белоградчик и така. По-по другата понеделник Сливен, вторник Нова Загора и така.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 62. 62 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Разстроено

  По позицията "против" се върши подмяна на теза: целта на изместването на агенции е да се разсредоточи капацитет от София към страната. Щом като с електронното правителство е все едно къде ще работи някой, нека тогава агенцията да е във Варна. Но не е все едно, защото се работи на работно място, там са и директорите, там се провеждат срещи, там се прави политика, а безжичният нет в градинки и паркове е вреден не само за насекомите. Разбирам и желанието на провинциалните герои да превземат София, но ги съветвам да се ориентират към Русе или Бургас. Стига толкова паплач се е преселвала в този грозен и прашен град, където децата от рождение са с дихателни проблеми, а в първи клас са с очила поради липса на хоризонт и далечна перспектива.

 63. 63 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  е-правителството трябва да е навсякъде и във всичко. Всичко друго е мътна боза от средновековието.

  Само че е-правителство ние няма да имаме и след 10 години тъй като мутрите в реалната власт сериозно ще загубят ако намалее корупцията.

  Иначе не мога да не отбележа, че е абсурдно всичката власт да е концентрирана в едно място като територия. Примерно щом в дадена град е невъзможно да се развива морски бизнес, там няма място и съответната държавна агенция за това. Друг е въпросът трябва ли да има държавна агенция за бизнес. Категорично НЕ според мен. Но докато я има не и е мястото там.

  И най-важното - успех на демокрацията не може да има ако няма децентрализация на властта по всички направления! За да има демокрация с най-голяма тежест трябва да са локалните, местните порядки. Териториалната децентрализация може да стане първата стъпка към това.

  Отделете време навреме.
 64. 64 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#61] от "Master of puppets":

  Нека се заседят във Видин малко, че онзи ден едни сърби ме питаха "абе вие защо така сте си занемарили тоя хубав град"

 65. 65 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#60] от "Читател":
  А във Видин кой да живее? Или в Ямбол? Трябва да се разсредоточат дейности из цялата страна. Нали и без това ще имаме електронно правителство? Защо не в провинцията?

 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#61] от "Master of puppets":

  Не се заяждам, но мисля ... таковата .... много го подценавш капацитета на това правителство. Нашата страна е твърде малка за огромните му възможности.
  Ето вече веднъж заседаваха в Анкара, но и това е твърде нищожно. Трябва следващата сряда да са в Москва, последващата в Стокхолм, след това в Лондон, след това в Париж ... И така спираловидно да обхванат целия свят. Целият свят - свят на България. А после и в орбита. Еднопосочно ...
  Както предлага PetarSt 56!

 67. 67 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#58] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  При положение, че до Перник се стига за 20 минути, до Пловдив и Ботевград за час и малко, а до Кюстендил, Враца и Благоевград за 2 часа, не виждам защо да не се изнесат нататък? Нали ще имаме електронно правителство (като го имаме)? Айде! И никакви стимули и привилегии, нищо по-различно от това, което се дава в София - работещите сами да си търсят квартира.

 68. 68 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#63] от "dreamer":
  Е-правителството НЕ Е панацея за административния хаос и безумие, не се самозаблуждавайте. Може в някаква степен да облекчи и оптимизира бюрократичните процедури и дейности, но решенията се вземат от наши и чужди ПОЛИТИЦИ И ЛОБИСТИ, които обслужват престъпни мафиотски кланове и групировки, обслужват чужди икономически и политически интереси и ненавиждат гражданите си, които имат нахалството да искат повече контрол и спазване на техните права, е-правителството НЕ МОЖЕ да промени порочните административни структури и практики, нещо повече, рано или късно ще стане оръжие в техните ръце за по-голям тормоз и ограничаване конституционните свободи ...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 69. 69 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#31] от "Чеша си езика":

  Агенция Митници трябва да е в Хасково, защото в Русе няма митница. Но където и да е, само не в София. Нека и в провинцията има работа, наеми, реститутки, ресторанти. Поздравявам Дянков за тая идея!

 70. 70 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Едните са прави, че някои агенции трябва да се намират там, където се намира и обектът им на дейност. Другите обаче са прави с това, че институциите може да се пръснат прекалено. Според мен решението е в баланса - някои е редно да се преместят, други е разумно да си останат.
  Относно задръстванията в София - 2500 чиновници няма да намалят трафика значително. За да има подобрение в столицата, трябва да има подобрение в провинцията и хората да не се принуждават да прииждат с такива темпове към София.

 71. 71 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#70] от "omniam":

  НР миналата година наемаше огромно количество хора, всички са настанени в Бизнес парк "Росен Плевнелиев". Защо, питам аз, частниците не искаха да преместят 200 души в Пловдив или Варна, ами карат варненци и пловдивчани да дойдат в София и да закъсняват всяка сутрин за работа в задръстванията ???

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  основанията са очевидни и се изчерпват с това преизборно да изчеткаме по-малките градове. напълно безсмислено начинание. безплатно не може да излезе - най-малкото заради похабените усилия и енергия, които биха могли да се вложат в полезни неща

 74. 74 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#65] от "kornephoros":

  Понеже виждам, че бурно подкрепяш идеята, ти предлагам и ти да се включиш. Като за начало може да кандидатстваш и, разбира се, да те приемат в някоя агенция във Видин. Все пак, този град е занемарен и трябва да се съживи. Догодина те местят в агенцията в Ямбол, по-догодина в Мездра и така.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 75. 75 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#66] от "AzDebil":

  Предлагам да преминат директно на еднопосочното в орбита, все пак това са космически мозъци, няма какво да се занимават на дребно със Стокхолм и Мокхолм

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 77. 77 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#25] от "cinik":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 78. 78 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#70] от "omniam":

  Доста повече са тези чиновници, а още повече работа отварят на външни изпълнители и доставчици. Държавното преразпределение у нас е 35-40% от БВП - 25 милиарда лева годишно. За превъртането на тези пари трябват сървъри, банкови преводи, пътувания. Покрай тях живеят сума фирми по ИТ-поддръжката, снабдяването с канцеларски материали, служители в банковия клон, агенции за самолетни билети, автопарк

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 79. 79 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#74] от "Master of puppets":

  Аз съм съгласен, защото и тук и в София не правя нищо по цяла вечер. Но колеги от не-София изпадат в ужас

 80. 80 Профил на lorelai
  lorelai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И нека поиграем на Бон и Берлин.

 81. 81 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#80] от "lorelai":

  А, кажи на героите как стоят нещата в Германия. Очаквах да си намерят оправдание, и те го намериха за по-малко от 24 часа - електронното правителство щяло да обезсмисли преместването.
  НАПРОТИВ, ще го ОСМИСЛИ, а вас мама и тати ще ви държат под око !!!!

 82. 82 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  [quote#65:"kornephoros"]А във Видин кой да живее? Или в Ямбол? [/quote]

  То това с укази не става!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 83. 83 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Айдеее, вездесъщото некъдърно софийско чиновничество нададе смъртен вой, как тая рИформа не е нужна! Еми на нас точно това софиско чиновничество не ни е нужно, тъй като точно то блокира всички реформи последните 20г., точно то създаде най-корумпираната държавна администрация в Европа, точно то спъва всяка нормална инициатива за бизнес, но сега видите, ли без тях не може?
  Няма незаменими хора, при това съм забелязал, че хората от провинцията си вършат много по-съвестно работата в държавните учреждения, и са любезни с хората, защото са наясно, че ако ги изгонят друга работа просто няма!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 84. 84 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#79:"kornephoros"]Аз съм съгласен, защото и тук и в София не правя нищо по цяла вечер. Но колеги от не-София изпадат в ужас[/quote]

  Нищо, ти дай светъл пример на не-софиянците.

  Интересно защо си мислиш, че във Видин не правят нищо по цяла вечер...

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 85. 85 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  По магистралите нови и лъскави ще стигаме бързо навсякъде. Не берете гайле.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 86. 86 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Предполагам, че на повечето е ясно, че дори и да има смисъл по принцип, няма смисъл боце да го прави, щото не му е по силите - нито на него, нито на отбора му. Той мвр не можда да реформира, дето е със сигурност полезна реформа с видим и лесно постижим ефект - вие тука питате за някви условни оптимизации.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 87. 87 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Гневно

  Да направят най-накрая електронното правителство, за да могат гражданите да използват услугите он-лайн, и да не обикалят канцелариите като изоглавени!

  Ама то изоглавени са управляващите, дето са се самозабравили и похарчиха пари за три, не за една система, а накрая - нищо! Тикви! Местенето напред-назад на администрацията нищо няма да донесе за гражданите,чиито пари харчите!

 88. 88 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#82] от "mto":

  По-добре с указ, отколкото нищо. Пък за съжаление не става въпрос за Ямбол и Видин, а за Варна, Русе, Бургас, Пловдив и Търново... но пак е нещо!

 89. 89 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#84] от "Master of puppets":

  Аз ти казвам, тия дето си мислят, че в София излизам от театър и влизам в кино, явно много се лъжат. Губя почти 1,5 часа сутрин и вечер в пътуване, общо 3 часа на ден от живота ми. Ако съм на две крачки в по-тихо място с повече чист въздух, място за паркиране, места в детска градина и по-малко боклук, коли, клошари, мангали, мотористи, арабески, дали няма да ми е по-зле?

 90. 90 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#85] от "Thermobee":

  [quote#85:"Thermobee"]По магистралите нови и лъскави ще стигаме бързо навсякъде. Не берете гайле.[/quote]

  С бензин по няколко копейки литъра

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 91. 91 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И на това упорито продължавате да му викате ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ.................. Боже!!!!!!!....................и за чий ги местите...нали ще има магистрали, магистрали, магистрали...КОЛКО РАБОТНИ МЕСТА ОСИГУРЯВА ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ , А КОЛКО ОТ РАБОТЕЩИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ ТЕЗИ МИНИСТЕВРСТА ( СТОЛИЦА СРЕЩУ ПРОВИНЦИЯ, МИ ДА СИГУРНО ПРЕДИЗБОРНО!) ???????????? ЕДНА ИКОНОМИКА ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА ЛИ СЕ СЪЖИВЯВА ИЛИ ОТ ИНВЕСТИЦИИ И ИДЕИ, БИЗНЕС ОБЛЕКЧЕНИЯ, СТРАТЕГИИ ЗА РАЗВИТИЕ?????? ОТКАЗВАМЕ СЕ ОТ ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО- така ли???? ..Едно обаче е сигурно - В ГИНЕС СМЕ заради залудо работи, залудо не стой и заради най- самобитното тълкуване на понятието децентрализация на власт и администрация.

 92. 92 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  [quote#88:"kornephoros"]По-добре с указ, отколкото нищо.[/quote]

  То, нали с указ правиха Странджа Сакар - Република на младостта, ама нещо взеха че не успяха...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 93. 93 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#75] от "Master of puppets":

  Чак пък директно ... много голямо е претоварването. Нека не сме брутални.

  ОБАЧЕ!!!
  СЕГА СЕ СЕТИХ! НИЕ ИМАМЕ ТЕРИТОРИЯ НА ДРУГ КОНТИНЕНТ!
  Антарктида!
  Нека Правителството се премести там!
  И ... вечна им памет на героите!

 94. 94 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 524 Весело

  Разбирам да имаше работещо електронно правителство, тогава ако щат на луната да идат!
  ХаХа! По време на световна рецесия българската държава ще троши милиарди да мести писарушките ?... Умно!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 95. 95 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1102 Весело

  Модератор:"Причината - пет различни институции управляват водната инфраструктура, а комуникацията между тях е толкова ефективна, че не се знае кой е собственик, кой ползвател, кой управител, кой контролира действията им..."

  Модераторът не се усеща, че с това изречение подкрепя Дянков. С какво е помогнало за комуникацията между тези пет институции, факта че те са в един град?! Резултата показва, че с нищо.

 96. 96 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#89] от "kornephoros":

  Така де - сега правителството ти даде прекрасна възможност. Пускай още утре СиВи, пиши едно благодарствено писмо на ББ и поемай към Видин.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 97. 97 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Весело

  Ха ха, забележете кой е "против".

  [quote#49:"tonitod"]А относно Агенцията по опазване на околната среда имаш ли визия като къде да я запратят!?.[/quote]
  Стара Загора харесва ли ти? Наблизо има едни американски ТЕЦ-ове, които пускат пушилка ))) Нека малко и на "голямото добрутру" да му се осмърди душичката


  [quote#20:"Мария Антоанета"]Столицата е административния център на държавата. Бизнесът трябва да излезе от тук, а не администрацията. Ама как да го налееш у ТКЗС-рски мозък?!? ГЕРБ=От пусто в празно на гърба на данъкоплатеца ООД.[/quote]

  Ще се пробвам да ти го обясня като за ТКЗС-рски мозък. Абсолютно нормално нещо е бизнесът да си премести дейността там, където е администрацията, с която най-често работи. И то не тази на средно и ниско равнище, ами баш шефовете. Или да го кажа по "фермерски" разбрано - ефективен подарък за услуга се дава на високопоставен чиновник. На дребните чиновници се дават дребни подаръчета, които са просто за ускоряване на някоя процедурка. Общо взето "данъкоплатеца" само при такива обстоятелства има някаква връзка с "Централите" на агенциите, които ще ги изнасят по регионите.
  Другият мотив на "бизнесът" да е там, където е "Централата" са ей такива пичове, като пичовете от ИПИ, които прибират кинти за "консултации", "мнения" и "становища". Затова те сега така подскачат и са против, защото не само високопоставени чиновници ще пратят "на село", ами ще трябва и те да се преместят, а не да "консултират" по мейл, Скайп и Фейсбук. Разбираш ли. Като човек, селянин, някак несериозно ми звучи да получа консултация, примерно за 100 К ойро, да си мисля, че не съм я получил, само защото е попаднала в спам папката.
  Та това е и за електронното правителство.
  Иначе за нормална комуникация с въпросните агенции, имат си хората изнесени офиси на достатъчно стратегически места.

 98. 98 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Любопитно

  А пък за "финансовата обосновка", и на мен ми е интересно какво и колко ще струва, и още по ще ми е интересно колко чиновника засяга пряко тази галимация. Дали има 1000 човека общо за всички?

 99. 99 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 413 Неутрално

  "Изпълнителна агенция "Морска администрация"(ИАМА) е юриди- ческо лице на бюджетна издръжка към Министерство на транспорта, второстепенен разпоредител с бюджетни средства, със седалище София и с регионални дирекции във Варна, Бургас, Русе и Лом."

  Айде сега ми кажете какво прави тази агенция на Софийското море???

 100. 100 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#97] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Другарю, да Ви светна няколко неща:

  1. Тецовете край Стара Загора наистина са американска собственост. От няколко години. Преди това дъъъъълги години са били българска или съветска, както предпочитате.
  2. Бизнесът не си мести дейността според администрацията, а управлението - големите шефове, както ти казваш. Например любимите ти тецове няма да се преместят във Враца, ако министерството на енергетиката отиде там.
  3. Колкото и да ти е чудно, съвет може да се даде и по имейл.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK