Да бъдат ли забранени билбордовете на магистралите?

Няма инциденти с билбордове, а със забраната между 12 и 15 хил. души ще останат без работа

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Георги Марчев

Георги Марчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Промените в Закона за пътищата са предложени от Агенция "Пътна инфраструктура" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Мотивът е предотвратяването на инциденти заради разсейването на шофьорите от рекламните съоръжения. Данните на регионалното министерство показват, че много често катастрофите са по-тежки и жертвите са повече, когато има сблъсък с пътно съоръжение.


От агенцията предложиха отстоянието да е 14 м. от пътното платно, но после в комисии залегна пълна забрана.


Забраната за билбордове не е нова и се обсъжда от две години на различни форуми, но едва сега стигна до обсъждането й в парламента. За нея са и депутати както от ГЕРБ, така и от опозицията. По време на дебатите на първото четене на закона в Народното събрание най-красноречив пример защо рекламните пана не трябва да висят до пътя даде Ремзи Осман от ДПС, обяснявайки, че всеки мъж, който види приятна дама, снимана на билборд, ще се разсее и това може да повлияе върху шофирането му.


Забраната е подкрепена и от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Според нейния секретар инж. Алекси Кесяков, когато един водач излезе на пътя, той е там, за да управлява автомобила по най-безопасния начин. "Трябва пълна концентрация при шофирането, а за да се постигне това, водачът не бива да се разсейва. Всяко нещо, което го разсейва, застрашава както него, така и останалите хора на пътя", каза той по време на едно от обсъжданията през февруари тази година. "За" премахването на билбордовете на магистрала се обявиха от асоциацията на превозвачите.


Новите текстове предвиждат до един месец да бъдат премахнати съоръженията, които не отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията, а останалите да бъдат демонтирани до 6 месеца след приемането на закона.Против

Включи се
Успешно се включихте

След анализ на пътнотранспортните произшествия се оказа, че за 2011 г. има само един инцидент след сблъсък с билборд, който не се е случил на магистрала. Това каза пред "Дневник" председателят на управителния съвет на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Според него мотивът на привържениците на забраната е несъстоятелен.


Тодоров обясни, че шофьорът гледа билбордовете с периферното зрение, а с основното продължава да наблюдава пътното платно. Много по-опасно е разсейването вътре в колата – от мобилен телефон, от шум, при смяна на радиостанцията, добави той. Твърденията си Тодоров основава на проучвания в европейски страни и Съединените американски щати. Нямало и единно мнение по темата, затова в евросъюза само в половината държави има забрана.


По думите му по този начин ще бъде убит и целият бизнес на фирмите, които поставят и поддържат билбордовете. Ще бъдат нанесени и загуби на печатарските фирми. Това са около 300 фирми, които са основно част от средния бизнес, посочи той. Според него в сектора са заети между 12 и 15 хил. души, които ще останат безработни.


Против забраната се обявиха и от Обединението на собствениците на билбордове и от асоциациите за външна реклама. На една от кръглите маси през февруари тази година председателят на Националната асоциация за външна реклама Найден Тодоров коментира, че може да се търсят балансирани варианти, а не да се налага пълна забрана. Един такъв вариант е премахването на тези рекламни съоръжения, които са разположени в участъци с концентрация на транспортни произшествия. 


Споровете дали да бъдат премахнати билбордовете по магистралите текат поне от 2 години. В крайна сметка забраната е залегнала в измененията на закона за пътищата, който във вторник минава на второ четене в парламента.


С промените се предлага изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения в обхвата на първокласните пътища или в обслужващата зона на разстояние по-малко от 8 метра, измерено хоризонтално от края (ръба) на пътната настилка до целия габарит на рекламното съоръжение. За автомагистрали е предвидена пълна забрана.


По-късно във вторник парламентът прие на второ четене промени в закона за пътищата, с които ограничения и премахване на билбордовете по магистрали и пътища засега няма да има. Отпадна и така и не бе окончателно гласувана забраната за билбордове по автомагистралите. Предстоят обсъждания за изготвянето на наредба.


Надеждата на властите е да бъдат намалени катастрофите по магистралите, въпреки очакваните загуби от несъбирането на наеми. В момента постъпленията от такси, които компаниите - собственици на билбордове, внасят в Агенция "Пътна инфраструктура", са около 6 млн. лв. годишно. Цената за изграждане на едно такова съоръжение пък варира между 4 хил. и 20 хил. лв. в зависимост от неговия вид и големина, посочват от Обединението на собствениците на билбордове и от Асоциациите за външна реклама.


Общо 7000 са билбордовете в цялата републиканската пътна мрежа. От тях 1800 са по магистралите. От бранша са изчислили, че общите вложения в изграждането им на територията на пътната мрежа са над 50 млн. лв, като близо половината от тях са получени с кредити.


Със сигурност забраната ще доведе до по-концентрирани шофьори и така ще бъдат спасени човешки животи. По магистралата се поставят билбордове, които разсейват малко или много водачите. Понякога рекламните съоръжения са поставени и близо едно до друго, което още повече отклонява вниманието.


От друга страна обаче стоят интересите на фирмите, които поддържат билбордовете. И тук опираме до въпроса дали ще има ефективност от забраната в спад на загиналите и жертвите в следствие на сбсъсък с рекламно съоръжение, или след разсейване. Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи през 2011 г. има само един такъв сблъсък и то не на магистрала. В бранша са заети между 12 и 15 хил. души, които ще останат безработни в условия на криза.
 
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ами яне кво ша праи сега

 2. 2 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Няма инциденти с билбордове, а със забраната между 12 и 15 хил. души ще останат без работа"

  Я пак:
  http://news.plovdiv24.bg/347723.html
  http://btvnews.bg/129977-Kola_katastrofira_v_bilbord_dvama_zaginaha.html

  Има и още доста такива случай!

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Г-н Владимир Тодоров като експерт по пътна безопасност ли се изказва, като синдикалист ли? Ако става дума и в производството на цигари и други вредни вещества има хиляди заети, ама това не пречи да се налагат забрани, за да бъде предпазено обществото или поне да е в оптимално здравословна среда.

 4. 4 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Това че жертви няма е лъжа.
  И забраната е за магистралите. От 400 км магистрали няма да останат без работа 15 хил души. Както винаги бранша говори пълни глупости

 5. 5 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Не казвам да се забранят, но на запад билбордовете са в пъти по-малко и са на поне 50 метра от магистралата.

 6. 6 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не си прав Владимир Тодоров, инциденти има и аз и моето семейство сме лично потърпевши.
  Нека и на теб да се случи да спукаш гума и вместо на банкета да спреш в билборда...
  Бъди жив и здрав...

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Твърдо против билбордове покрай пътя!
  Уморително е да обясняваш очевидни неща, но около пътищата не трябва да има нищо. Нищо. Ни дървета, ни билбордове, ни никой и нищо отвличащо вниманието на шофьорите. Даже както е видно от последния злощастен случай - би трябвало даже да има ограждения покрай магистралите.
  А билбордове не трябва да няма само покрай магистралите, а и покрай първокласните ни пътища. Който иска да турга билборд - да си направи частен път - па на него да си слага ако ще и балони.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изглежда ми глупаво това твърдение, че шофьорите се разсейват от билбордовете. Хайде няма нужда да се изпада в такива крайности. Има толкова неща, които са разсейващи в много по-голяма степен.
  Най-важно е билбордовете да не пречат за разпознаването на пътните знаци - да не ги крият и да не приличат по нищо на тях дори отдалеч. Може би, ако са малко по-встрани от пътя, нещата ще се решат по най-добрия начин.

  Свободата, Санчо, ...
 9. 9 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 681 Неутрално

  По нашия край казват: "Всичката Мара втасала....."

  Това ли е най-важното, най-болното в обществото? Билбордовете?

  Що няма анкета за изборът на главния прокурор, ВСС, за промените в закона за горите, за промените в законите за концесиите и ПЧП?
  АМАН!

 10. 10 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Да се забранят. Досадни реклами, които никой не запомня, загрозяват природата покрай пътищата.

 11. 11 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Не им е мястото там а и в такива количества а това с 15 000 си е пълна измислица

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#7] от "Десен":

  Ми то оградата е задължителна част от една магистрала. Как се е стигнало до онзи инцидент не знам..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Нямало и единно мнение по темата, затова в Евросъюза само в половината държави има забрана."
  Алоооо,Тодоров,не лъжи като мазен циганин,че и без това като те гледа човек-ще те обърка!
  1.НЯМА европейска страна с билборди на пътя!!!
  2.Парцалите,опнати край пътя-не само,че са грозни,ами и отвличат вниманието!

 14. 14 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 479 Весело

  Е не е ли по-добре безработни хора, от хора на оня свят? Или бъркам?

 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  "Няма инциденти с билбордове, а със забраната между 12 и 15 хил. души ще останат без работа"

  Ъъъъ, тези 12-15 000 дето щели да останат без работа лично ги подпират на смени тия билбородове ли, що ли?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#12:"Тони!"]Как се е стигнало до онзи инцидент не знам..[/quote]
  Решила е да се самоубие според мен...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  15 хил души? Баси, значи магистралните билбордове са най- голямата индустрия у нас...

 18. 18 Профил на Aragorn
  Aragorn
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Между 10 -15 000 души!!! Е това е несеризно най-много да са от 2-5 000, които ще останат безработни. А тези фирми, които ползват паната за реклама изливат доста ресурси по доста други средства за маркетинг и реклама, така че едва ли ще са толкова големи загубите за когото и да било!

 19. 19 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Всички видове реклама по пътищата трябва да се забранят, не само билбордовете. Не точно конструкциите създават проблемите а отвлеченото от рекламата внимание.

  НО!
  Трябва да се приеме единен стандарт за указателни табели за търговски обекти показващи посока и/или разстояние до даден търговски обект или учреждение. Не пречи да има отделена част от табелата за фирмено лого или фирмен знак но да е еднакъв стандарт за всички.
  Например, еди кой си мол се намира на 500м. вдясно пък еди коя си бензиностанция е след 2км. Тези указателни табели трябва да са еднакви като изпълнение и цвят, както са еднакви познатите ни указателните табели например че има чешма на пътя.

  Отделете време навреме.
 20. 20 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 433 Гневно

  твърдението за 15000 души безработни е повече от нелепо, както и приказките за "убийство на бизнеса" и пр.п. да си ги приказва в парламента, но и тук!

  не е нужна пълна забрана, а само рязко ограничаване на броя им, както по пътищата, така и в градовете.

  mak1951
 21. 21 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Много си ни е хубаво в клоаката, в която живеем - защо да ги махаме?

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Навсякъде да ги забранят!

 23. 23 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Билбордовете са адски много по магистралите, да не говорим, че са ужасна гледка в момента на ветрове и дъждове. Тогава стават като платна на засегнат от обстрел пиратски кораб. Един билборд на километър е предостатъчен.
  Освен това маркетинга по билбордовете е често нетаргетиран. Да се рекламира по тия билбордове е добре само за някои бизнес сегменти.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хриси":

  Не, просто смятат колко пари носи един билборд и го делят на средната заплата. Това разбира се е крайно манипулативна сметка, щото парите така или иначе отиват в Красимир Гергов, а не в 15 000 работници.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 426 Весело

  Ами естествено, че трябва да ги забранят. Разсейващи са. Вие не сте ли се опитали да прочетете какво пише на тях докато шофирате? Или пък класическата ситуация с голата мацка на билборда.

  Всичко се решава с чука и майката!
 26. 26 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "най-красноречив пример защо рекламните пана не трябва да висят до пътя даде Ремзи Осман от ДПС, обяснявайки, че всеки мъж, който види приятна дама, снимана на билборд, ще се разсее и това може да повлияе върху шофирането му."

  ---

  Дай ше забраним и хубавите жени да пътуват с автомобил по магистралите. Задяването при изпреварване е ежедневие, деца са се раждали от него.

  А, иначе по пътя на логиката, то и проститутките нарушават вниманието на шофьорите. След малко и проституцията сигурно ще сложите извън закона, хеееее.

 27. 27 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Весело

  Що за въпрос изобщо?! Билбордите са една измислена индустрия от която не печели никой освен шепата шефчета на фирми. Билбордите са грозни, в тях всяка година се убиват блъскайки се много хора, а индиректно заради разсейване още повече. Билборда е опасен и ако не се поддържа - веят се винили, арматури падат. В кризата половината съоръжения са изоставени и опасни.

 28. 28 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Гневно

  Ама требва да си уникално глупав за да мислиш, че без билбордове катастрофите ще са по-малко! Разсейвали шофьорите - ами това се отнася и за пътниците, особено на предната седалка - да ги забраним и тях, а? Ами полето покрай пътя? Там може да има някое теленце, магаренце - какво ще стане ако зоофил шофира покрай тях? Ще се разсее, и тяхното присъствие следва да се забрани, нали?

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#2:"brutester"]"Няма инциденти с билбордове, а със забраната между 12 и 15 хил. души ще останат без работа"
  [/quote]
  12 и 15 хил. души, които ще останат безработни в условия на криза....7000 са билбордовете в цялата републиканската пътна мрежа
  Излиза така ,че по двама души правят 1 билборд , е като ги няма по магистралите ще могат да ги наслагат на други места то тяхното не се губи !
  И все пак време е на хората да им дойде акъла и да започнат да показват нежелание да ги облъчват денонощно се реклами , особено с такива на немски стоки и немски бакалии !
  Време е пътищата да станат по-безопасни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Магистралите приличат на битак,такава цигания...
  Има достатъчно други места за реклама.
  Не само по магистралите а и тотално трябва да се преразгледа разположението им в градовете.

 31. 31 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Спрете земята, искам да сляза!

  My freedom is more important than your great idea.
 32. 32 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "hill875":

  значи заради бльонковци като теб, дето не могат да държат пътя сами....пак глупости мислим... ми да вземем да ви отглеждаме като пилци, то щото самоконтрола ви е нулев...

  My freedom is more important than your great idea.
 33. 33 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Нищо не стои над човещкият живот.А и у нас бордовете са на такива места , че наистина предизвикват ПТП-та.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 34. 34 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 374 Неутрално

  моята жена, както шофираше, се загледа по един билборд и излезе от пътя! ако не бях до нея ... особено опасни са такива с дълги надписи - докато го прочетеш и си отхвърчал в канавката!

 35. 35 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "msc":

  ей аман от безмозъчни тук беее... батко, ми да вземем да махнем и уличните стълбове и пътните знаци, белким не се хакне някой като теб в тях...ти къде си се блъснал на магистралата, в билборд монтиран на банкета или в аварийната лента...ай сиктир???

  My freedom is more important than your great idea.
 36. 36 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#32] от "peshokev":

  не знам дали разбираш какви глупости ръсиш?! по твоята логика дай да махнем и пешеходните пътеки, и светофарите, щото ти (и твоите приятели) не си бльонковец и внимаваш много?!?!

 37. 37 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "Десен":

  ейго и тоя кухчо...ами ако си турна борда в частната ми собственост, която е в непосредствена близост до магистралата, ко праим ??? или то ква часна собственост кви 5 лв., ама внимавай утре, да не ти влезнат в тоалетната да те контролират дали се бришеш по плавилник

  My freedom is more important than your great idea.
 38. 38 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "deltalink":

  Да забранят на грозните жени да излизат от вкъщи, щото загрозяват пейзажЪ пък и кой ли е се интересува от тях...овен такива като теб

  My freedom is more important than your great idea.
 39. 39 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "manu_chao":

  бачи Кико, ти щом европейскию ти каже да сваляш килотиту, че се чупеш от бързане да се включиш в стадото

  My freedom is more important than your great idea.
 40. 40 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "Канопус":

  тоя безработния, колко ще оцелее без да яде, 30-40 дни , или бъркам?

  My freedom is more important than your great idea.
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lord Dreadfort":

  Верно е, прав си. Дай да ги разрешим и на самите пътища - баш у левата лента най-добре, или през целия път, напреко. Пълен с голи мацки, даже анимирани ако може. Щото все пак, нали до шофьора може да се вози и гола мацка?
  Па тия, дето смятат, че ще се намалят катастрофите от това са балъци. Кво като статистиките са на тяхна страна, майната им. Тъпаци?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както за всичко останало, гласът на разума няма да бъде чут, уважаеми и неуважаеми съфорумци! А това за 15 000 безработни е някакъв много елементарен виц! По 2ма души на билборд!?! Сигурно ги излъскват от прахоляка!?:0 Ама досега съм ги видял, само да ги сменят. Послъгва някой на ангро!?

 43. 43 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да ги забранят. От тях интерес имат само дерибеите, които дават разрешително, за да се слагат.

 44. 44 Профил на Наблюдаващ
  Наблюдаващ
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Който си е показвал носа от БГ и поне малко е карал по пътищата на коя да е друга европейска държава е наясно - такава цигания като нашата я няма НИКЪДЕ! Някой да си е купил нещо, защото е видял реклама на билборд до магистралата? Изобщо ефективността на подобна реклама е доста спорна, а в количествата, в които се използва в БГ пък съвсем.

  Наблюдаващ
 45. 45 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Билбордовете не трябва да бъдат забранявани, но трябва да бъдат преместени още по-далече от пътя. Единствената доказана опасност от тях е за физически сблъсък, ако автомобилът напусне пътното платно. Това е опасно не само на магистралите но и на другите пътища!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 46. 46 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според мен край пътя не трябва да има нищо което да разсейва водача. Предполага се шофьора да гледа пътя и пътната обстановка.
  А целта на рекламата е да ти гепи вниманието, та да те подлъже да си купиш някакъв боклук, от който нямаш нужда.
  Знам че има добри шофьори, които дори могат да пишат СМСи, да гледат телевизия, и въобще да не обръщат внимание на пътя и какво става на пътя, но болшинството не сме такива.

 47. 47 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#45] от "zaza":

  Например на 1 км от магистралата.

 48. 48 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Твърдо ЗА! Време е да се премахнат, стига с този бизнес, всеки се разсейва от голите мацки на билбордите които уж ни пожелават приятен път, и стига си заблуждавал хората че не е имало инциденти...

 49. 49 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  12-15 хиляди души прави приблизително по един зает в сектора на всеки 30 метра магистрала... Господинът да не е гледал "на всеки километър"?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 50. 50 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Старият милиционерски инстинкт - имаме такъв и такъв проблем, дайте веднага да забраним някакви неща. Или пък поредната глупост от днес - на "новите" отсечки ограничението да било 140, а на "старите" 130. Проблемът не е в билбордовете, а в идиотите с мощни коли които карат с 200 км/ч, святкат отзад, изпреварват отляво, отдясно, по аварийната лента и т.н. Сложете автоматични камери на всеки 5 км, а не мързеливи подкупни полицай, увеличете глобите с 50%, и ще видите как до 6 месеца картината ще е различна, със или без билбордове. Но защо да е просто, като може да е сложно?

 51. 51 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Весело

  Забранени - не. Силно ограничени - да.

  И ако може да са с бабички , защото както се оказва потеклите лиги са причина за катастрофи

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 52. 52 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#40] от "peshokev":

  пак е кяр!

 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#37:"peshokev"]..ами ако си турна борда в частната ми собственост, която е в непосредствена близост до магистралата, ко праим ???[/quote]
  Тугай си у часната собственост каквото щеш. Стига да няма за цел да отвлича вниманието на шофиращите - никой не го боли фара. Щом събираш на тая собственост пари от нещо което не е на нея - а именно вниманието на шофиращите - държавата е редно да се намеси и да те глоби подобаващо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 689 Неутрално

  еййй, много забавни коментари, някои направо избиха рибата, като напр. 15 000 заети, това сигурно включва и портиерите на рекламните агенции, хаххааа
  Но две неща са верни;
  забрана не, а ограничение на колко метра от мантинелата или на колко метра от огражденията на магистралата.
  Няма как в частната ми собственост да ми забрани някой да изградя каквото и да е съоръжение, ако то не замърсява околната среда има изрядна конструкция и е на безопасно отстояние от магистралата
  До коментар [#45] от "zaza":
  Не си прав, при непредвидени обстоятелства съоръжениоето може да падне върху магистралата ето за това да се ограничи поставянето им на определено отстояние. Така ще изчезнат много от билбордовете , които повярвайте ми са незаконно поставени в общински земи, пасища, мери, коларски пътища общински и не се плаща никакъв наем на общините на чийто територии са поставени. Друга част са в частни имоти за които мнобройните съсобственици и хабер си нямат, в имотите им има самонастанили се билбордове. Това е истината за наличните незаконни и полузаконни краймагистрални билбордове. И какви 4 000 лева инвестиция за билборд, като сега инвестицията за ти Пиза 1 500 лев е с поставането му.
  Айде стига са преувеличавали тия от рекламните агенции, ега ти и бизнеса, ега ти и измишльотините...... някви пари се превъртат само и само да се скрият едни данъци и на това му се вика аутдор реклама....

 55. 55 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Действат на чувствителната струна на безработицата.

 56. 56 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Гневно

  До коментар [#41] от "Тони!":

  Много по опасно от билбордовете е привидното намиране на лесни решения на трудни проблеми! Псевдообщественото псевдомнение ще е "задоволено", псевдоинтелектуалците ще си мислят, че живеем в по-добър свят, всякакви градивни опити за подобряване на пътната обстановка ще бъдат преустановени и хората ще се блъскат повече от преди... Глупавият човек може да се разсее и ако му покажеш пръст, не е необходимо да има билборд за целта. И премахването им няма да намали и с децибел звука от чинели, които маймуна бие в главата му.

  Нима не е по-добре и няма да има по-голям ефект ако билбордовете се увеличат, а парите от тях се ползват за подобряване на пътища пълни с дупки, което действително ще намали катастрофите, или в инсталиране на камери, които да заменят наглите корумпирани катаджии, които изнервят шофьорите и по този начин предизвикват катастрофи? Но не, това би намалило корупцията, а и се искат някакви усилия, нека забраним, това винаги работи!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 57. 57 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Любопитно

  До коментар [#54] от "bsdr":

  Това е добро предложение.

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Г-н Тодоров, изпуснахте много важен икономически ефект - корумпирани чиновници няма да получават пари под масата от манипулирани търгове.

  А сега сериозно - ако 15,000 души си получават заплатите САМО от рекламите по магистралите вие сте безподобни търтеи. Няма как няколко стотин нека да са 1000 реклами които се сменят веднаж на няколко години да хранят 15,000 души, абсурдно е. Извод: вие сте НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Теорията, че "хора, заети с производството на еди-какво си, ще останат без работа..." е дебилна. Хайде, за да има работа и заетост, да засеем с мак и марихуана цяла България и да му друснем едно хорце. Билбордовете са твърде много, твърде грозни и твърде излишни. Съжалявам, другарю Красю Гергов, че се изказвам против интересите ви.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 60. 60 Профил на Yoto
  Yoto
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Не знам доколко билбордовете край магистралите са опасни. Със сигурност обаче са грозни. Това не е ли добра причина да се отървем от тях?

 61. 61 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Повечето са грозни и разсейват вниманието.

 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Не само билбордовете, а всякакви кафета, сергии и дрогерии да забранят.
  Някой знае ли защо на магистрала Люлин в посока Дупница, след кръговото на Драгичево са махнали мантинелите и строят нещо. Ограничението вече е 60км/ч.!!!!!!!
  От западната страна е сграда на два етажа, на 30 метра от оградата.
  Защо изобщо строим високоскоростни пътища, като после ги раздаваме на някакви хора? И бензиностанциите като ги строят да са по навътре, така че да няма ограничение на скороста заради тях.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK