Да бъдат ли евтаназирани непотърсени бездомни кучета?

Избиването на бездомни кучета не донесе ефект в миналото

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Георги Марчев

Георги Марчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Разбирам бедната ни държава, която няма пари да ги прибере в приюти, но според мен е много по-жестоко да бъдат на улицата, отколкото да се приложи евтаназия. Това смята д-р Калина Кандулкова, която е ветеринарен лекар и е завършила курс "Професия и кинология" със специалност "Отглеждане и обучение на кучето".


Според специалиста не трябва да се стига до огромна популация от кучета на едно място, които да образуват глутници и в крайна сметка да нападат хора. Решението на проблема според нея е в евтаназията, ако след определен период в приют за кучето не се намери осиновител. Колкото и жестоко да звучи, най-вероятно това ще е окончателното решение на проблема, допълва тя. Според нея кастрацията намалява популацията, но образуването на глутници и нападането на хората по никакъв начин не може да бъде овладяно така.


Въпреки че е кастрирано кучето, то пак прави глутница, обяснява ветеринарят. По думите й кучето е създадено да живее в глутница, даже кучето в дома пак прави глутница със стопанина си.


Изследване на "Алфа рисърч" след смъртта на проф. Ботьо Тачков пред април, поръчано от Столичната община, показа, че 35% от анкетираните са на позицията, че непожеланите от стопани кучета в приютите трябва да се евтаназират. Други 33 % залагат на кастрацията и връщането на животните по места. Други 22,6 % смятат, че най-подходящо е прибирането им в приюти, а малко под 10% - осиновяването на животните. Около 2/3 - 68% от софиянци смятат, че кастрацията и връщането на кучетата не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.


Същевременно се очакват и промени в Закона за защита на животните, които да улеснят процедурата за определяне на агресивност на бездомно куче. В момента в комисията задължително трябва да има природозащитник, какъвто след поправките няма да има. Общината цели по този начин да не се дава възможност преди евтаназия кучето да бъде осиновявано, а после отново пускано на улицата, за каквито случаи общината съобщава на няколко пъти.Против

Включи се
Успешно се включихте

Според природозащитната организация "Четири лапи" за периода 1999 до 2008 г. в София по официални данни са избити близо 100 000 кучета, а ефектът е бил нулев. До приемането на закона за защита на животните през 2008 г., се следваше именно тази политика, без да има какъвто и да било видим резултат, обясняват в позиция от организацията.


"Дефиницията на Айнщайн за лудостта е да повтаряш едни и същи действия и да очакваш различен резултат. Днес някои български политици се опитват да ни убедят, че трябва да правим именно това – да се върнем към методи, доказали своята неефективност и да очакваме като по чудо те да заработят" казва Явор Гечев от "Четири лапи". От организацията припомнят, че още през първите месеци след освобождението на България проблемът с бездомните кучета е бил на дневен ред пред управниците на София. Тогава е решено да се премине към масовото им унищожение чрез изтравяне със стрихнин.


Според Гечев, ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години. В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем.


От "Четири лапи" посочват като единствена причина за липсата на трайно намаляване на бездомните кучета в София и страната заниженото прилагане на разпоредбите на сегашното българско законодателство, което дава много ясни насоки какви мерки трябва да бъдат взети, за да се реши проблемът.

Инцидент. Едни и същи обещания за мерки. Няколко дни шум. После мълчание. И така до следващия нахапан до смърт. По тази схема от години се движат дебатите около проблема с бездомните кучета. Досега нито един от столичните кметове и шефове на общинското предприятие "Екоравновесие" не успяха да се справят.


Някои като Стефан Софиянски директно си признаха през 2000 г.: "Тотално загубих войната с кучетата". Осем години по-късно "битките" също продължават. "Ако има единен регистър на домашните кучета, ще има по-голям контрол върху популацията и ще се повишат приходите от такса "куче", казва Мирослав Найденов, който тогава е директор на "Екоравновесие", а сега - министър на земеделието. Негово е обещанието, че до 2010 г. в София ще има не повече от 1000 безпризорни животни...


Като кмет Бойко Борисов също обещава многократно. "Агресивните бездомни кучета, които обитават улиците, парковете и градините на столицата ще бъдат спешно изолирани", заявява той през 2006 г. Сходна реакция имаше и сегашният кмет Йорданка Фандъкова след смъртта на проф. Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница в "Малинова долина", а по-късно почина от раните си


От началото на 2012 г. темата отново е актуална, защото вече има два смъртни случая – на проф. Ботьо Тачков от април и на Христо Панков от юни. След първия инцидент започна увеличаването на броя на ловците в "Екоравновесие" до седем, а до дни Фандъкова обеща, че ще станат 10. Бяха приети промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, с което се облекчават изисквания за приют.


По старите правила според кмета приют за 500 кучета би струвал 6.5 млн. лв., а сега е обявена обществена поръчка за 1.6 млн. лв. за 1000 кучета. Приета беше и програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни, която предвижда намаляването наполовина на бездомните животни до 2014 г., а до 2016 г. - с 95%. Според преброяване на БАН от 2011 г. в столицата има над 9200 безстопанствени кучета.


В неделя Фандъкова обеща, че до една година ще прибере 4000 кучета в приюти. Това е около половината бездомни животни при положение, че в момента има прибрани около 1200 кучета.


А тази година? Време е за действия, при това преди поредния инцидент.
 
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK