Да бъдат ли евтаназирани непотърсени бездомни кучета?

Избиването на бездомни кучета не донесе ефект в миналото

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Георги Марчев

Георги Марчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Разбирам бедната ни държава, която няма пари да ги прибере в приюти, но според мен е много по-жестоко да бъдат на улицата, отколкото да се приложи евтаназия. Това смята д-р Калина Кандулкова, която е ветеринарен лекар и е завършила курс "Професия и кинология" със специалност "Отглеждане и обучение на кучето".


Според специалиста не трябва да се стига до огромна популация от кучета на едно място, които да образуват глутници и в крайна сметка да нападат хора. Решението на проблема според нея е в евтаназията, ако след определен период в приют за кучето не се намери осиновител. Колкото и жестоко да звучи, най-вероятно това ще е окончателното решение на проблема, допълва тя. Според нея кастрацията намалява популацията, но образуването на глутници и нападането на хората по никакъв начин не може да бъде овладяно така.


Въпреки че е кастрирано кучето, то пак прави глутница, обяснява ветеринарят. По думите й кучето е създадено да живее в глутница, даже кучето в дома пак прави глутница със стопанина си.


Изследване на "Алфа рисърч" след смъртта на проф. Ботьо Тачков пред април, поръчано от Столичната община, показа, че 35% от анкетираните са на позицията, че непожеланите от стопани кучета в приютите трябва да се евтаназират. Други 33 % залагат на кастрацията и връщането на животните по места. Други 22,6 % смятат, че най-подходящо е прибирането им в приюти, а малко под 10% - осиновяването на животните. Около 2/3 - 68% от софиянци смятат, че кастрацията и връщането на кучетата не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.


Същевременно се очакват и промени в Закона за защита на животните, които да улеснят процедурата за определяне на агресивност на бездомно куче. В момента в комисията задължително трябва да има природозащитник, какъвто след поправките няма да има. Общината цели по този начин да не се дава възможност преди евтаназия кучето да бъде осиновявано, а после отново пускано на улицата, за каквито случаи общината съобщава на няколко пъти.Против

Включи се
Успешно се включихте

Според природозащитната организация "Четири лапи" за периода 1999 до 2008 г. в София по официални данни са избити близо 100 000 кучета, а ефектът е бил нулев. До приемането на закона за защита на животните през 2008 г., се следваше именно тази политика, без да има какъвто и да било видим резултат, обясняват в позиция от организацията.


"Дефиницията на Айнщайн за лудостта е да повтаряш едни и същи действия и да очакваш различен резултат. Днес някои български политици се опитват да ни убедят, че трябва да правим именно това – да се върнем към методи, доказали своята неефективност и да очакваме като по чудо те да заработят" казва Явор Гечев от "Четири лапи". От организацията припомнят, че още през първите месеци след освобождението на България проблемът с бездомните кучета е бил на дневен ред пред управниците на София. Тогава е решено да се премине към масовото им унищожение чрез изтравяне със стрихнин.


Според Гечев, ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години. В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем.


От "Четири лапи" посочват като единствена причина за липсата на трайно намаляване на бездомните кучета в София и страната заниженото прилагане на разпоредбите на сегашното българско законодателство, което дава много ясни насоки какви мерки трябва да бъдат взети, за да се реши проблемът.

Инцидент. Едни и същи обещания за мерки. Няколко дни шум. После мълчание. И така до следващия нахапан до смърт. По тази схема от години се движат дебатите около проблема с бездомните кучета. Досега нито един от столичните кметове и шефове на общинското предприятие "Екоравновесие" не успяха да се справят.


Някои като Стефан Софиянски директно си признаха през 2000 г.: "Тотално загубих войната с кучетата". Осем години по-късно "битките" също продължават. "Ако има единен регистър на домашните кучета, ще има по-голям контрол върху популацията и ще се повишат приходите от такса "куче", казва Мирослав Найденов, който тогава е директор на "Екоравновесие", а сега - министър на земеделието. Негово е обещанието, че до 2010 г. в София ще има не повече от 1000 безпризорни животни...


Като кмет Бойко Борисов също обещава многократно. "Агресивните бездомни кучета, които обитават улиците, парковете и градините на столицата ще бъдат спешно изолирани", заявява той през 2006 г. Сходна реакция имаше и сегашният кмет Йорданка Фандъкова след смъртта на проф. Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница в "Малинова долина", а по-късно почина от раните си


От началото на 2012 г. темата отново е актуална, защото вече има два смъртни случая – на проф. Ботьо Тачков от април и на Христо Панков от юни. След първия инцидент започна увеличаването на броя на ловците в "Екоравновесие" до седем, а до дни Фандъкова обеща, че ще станат 10. Бяха приети промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, с което се облекчават изисквания за приют.


По старите правила според кмета приют за 500 кучета би струвал 6.5 млн. лв., а сега е обявена обществена поръчка за 1.6 млн. лв. за 1000 кучета. Приета беше и програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни, която предвижда намаляването наполовина на бездомните животни до 2014 г., а до 2016 г. - с 95%. Според преброяване на БАН от 2011 г. в столицата има над 9200 безстопанствени кучета.


В неделя Фандъкова обеща, че до една година ще прибере 4000 кучета в приюти. Това е около половината бездомни животни при положение, че в момента има прибрани около 1200 кучета.


А тази година? Време е за действия, при това преди поредния инцидент.
 
Коментари (417)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ДА!

  dnevnik са част от статуквото!
 2. 2 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 456 Неутрално
 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  да, особено тези в София

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на cougari
  cougari
  Рейтинг: 520 Неутрално
 5. 5 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално
 6. 6 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 620 Неутрално

  ДА! Естествено!

  "Избиването на бездомни кучета не донесе ефект в миналото"

  Напротив, много добър ефект си имаш редовния отстрел по време на соца.

 7. 7 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 700 Неутрално

  В някои български градове или не може да се срещне улично куче или има по 1 куче в квартал, което в повечето случаи е страхливо.

  Значи са го направили някак.

 8. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Трябва да бъдат, но също така трябва да се затегне контрола при "осиновяването".
  "Евтаназирани" е тъпо казано, евтаназия е "е актът, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба или поради необходимост от друг характер (от милост към човек, осакатен до невъзможност да живее адекватно; от липса на надежда за промяна при болни, поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние и под.). Евтаназията е смърт, причинена за доброто на човека, комуто е причинена.".

  А иначе - убийството на бездомни кучета е варварство, за съжаление в момента - необходимо, защото няма друг начин да се овладее ситуацията.
  Бързо и безболезнено убиване за 2-3 години и после качествен контрол за да не се налага да се правят подобни неща отново.

  И накрая пак да кажа - контрол и наказания за тези които си вземат куче /или осиновяват/ и после отново го изпращат на улицата.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  да ако не са осиновени до 20 дни ! всяко куче да има право само на едно осиновяване ! Второ осиновяване само при смърт на осиновителя или трайна инвалидизация с първа група инвалидност и придружител !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Г-н Гечев, постройте една ферма за кучета и ги приберете всичките близо 10 хил. бездомни такива там, които живеят в столицата. И без това това тяхното не е живот, да се чудят как да оцеляват. Приберете ги, хранете ги, пазете ги, радвайте им се. В урбанизирана среда няма място за потенциални хищници. Вземете пример от г-жа Бардо.

 11. 11 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 415 Неутрално
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  Този с четирте лапи сигурно не си чисти в къщи,защото пак ще се изцапа? По хоризот съобщиха ,че от жена е извадена 8 -литрова тения ,какво ще кажат кучкарите

 13. 13 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Защо да убиват животните, вината не е в тях, а в некадърността и корупцията на управляващите. Ако бяха въвели собствените си реформи и си бяха спазили обещанията нямаше да имаме никакъв проблем с бездомните кучета.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  ОТГЛЕЖДАНЕ НА КУЧЕТА В ЕТАЖНИ СОБСТВЕНОСТИ САМО С ЕДИНОДУШНО СЪГЛАСИЕ НА ВСИЧКИ СЪСОБСТВЕНИЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Любопитно

  До коментар [#13] от "debutant":

  ТИ КАКВО ПРЕДЛАГАШ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#7] от "Finland":

  Там, където ги има в големи количества, е очевидно, че съществува някаква далавера. Само един пример - една от дъщерите на мултимилионера Андрей Райчев (съсобственик на голф игрища и други бизнеси с Кънчо Стойчев) работи в такава фондация, уж за грижа за бездомните кучета.

 17. 17 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Да бъдат ли евтаназирани непотърсени бездомни кучета?"

  Марчев, замислете се малко и сменете името на анкетата, думата "евтаназия" е тотално погрешно използвана, още повече че сравнението е с нещо толкова сериозно като "човешката" /не че има друга/ евтаназия!!!!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 18. 18 Профил на 0888571682
  0888571682
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Домашните са за приспиване. Човека в малинова долина не е изяден от бездомни кучета, а от домашните, който не вярва да отиде в малинова долина през след полунощ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 21. 21 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Според природозащитната организация "Четири лапи" за периода 1999 до 2008 г. в София по официални данни са избити близо 100 000 кучета, а ефектът е бил нулев.
  ________
  Хайде стига сме цитирали изсмукана от пръстите статистика...
  Това са по над 11 000 кучета годишно. Ако ги избиваха с тази скорост днес по улиците щеше да има пренебрежимо малко бездомни кучета!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 22. 22 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  невежеството ви е очевидно господине
  отворете един учебник (учебник не е мръсна дума) и вижте от какво още се пренася тенията и разликата между междинен и краен гостоприемник и как едно куче може да се зарази с нея.
  Знам че ви поставих задачка за цяло едно десетилетие , но уверявам ви - струва си

 23. 23 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Господинът Гечев как ли би преживял ухапване на дядо си от бездомно кученце? Горкият дядо или горкото кученце?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#20] от "fr.drebin":

  И вълците като се размножат много ги отстрелват! А тук говорим за град. Молете се да не пострада дете!

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#20] от "fr.drebin":

  Какво ще рече, че кучетата са част от природата? Ако се разходите в която и да е европейска столица по на запад, има ли такива природни елементи по улици и паркове, без надзор? За колко случая на изядени хора от такива естествени природни елементи знаете в други, по-развити страни?

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#22] от "fr.drebin":

  От карантия се заразяват кучетата,а в София кучкарите ги хранят със сурови отпадъци.А колкото до учебниците май вие сте в дефицит

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#21] от "1951":

  Фантазира си човекът и си мисли, че някой му вярва. Къде са били тези 100 000 кучета - това означава всяка година да се унищожава популация като тази, която е в момента - близо 10 хил. песа?

 28. 28 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "Читател":

  Точно в европейска столица се разхождам господине. Понякога влизам по тези форуми което ме лекува от носталгия
  трябва да ви кажа че грижата за животните е в пъти по добра от ориента , няма бездомни животни , освен таралежи , фазани , зайци , птици , и много други
  Но понеже хората живеят спокойно и разбират факта че ние сме част от живота на земята никой не реагира когато бива ухапан от змия , мечка, скорпион , тигър и др.
  Най малко пък се създава истерия , и най малко тръгват да си отмъщават.
  Вие имате нужда да правите нещо смислено в живота си. Понеже не го намирате - тръгвате да рушите и да тровите

 29. 29 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#20:"fr.drebin"]Не съм и очаквал други коментари от една чалго-ориенталска нация.
  Типично за тези нации че метат буклука като го скриват под килима.
  В случая евтаназията (щом сте решили да я наричате така) е бягсвто от отговорност. Бездомните кучета са ваш продукт , а самите кучета са част от природата. [/quote]
  +++!!!

 30. 30 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Въпросът би могъл да бъде зададен и така: "Да оставим ли бездомните кучета да разкъсват възрастните хора?"
  Я "Дневник" да направи една анкета с този въпрос.
  Може и така: "Да избием ли бездомните кучета (след като не можем да направим друго с тях) или те да убиват възрастни хора?"
  Това е дилемата в момента. Иначе тия любители на четирите лапи са много сладкодумни.

  Много ми беше трудно да напиша горното. Аз също имах куче, истинско - немски дог. След 11 годни съвместен живот ми умря в ръцете преди 6 години и още тъгувам за него.
  Но повече жаля за оглозганите непознати възрастни хора!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 31. 31 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Евтаназия се използва като термин и за животни.

  И ще помоля всеки, който смята, че има голям град справил се със свръхпопулация на агресивни животни за по-малко от 10 години, без да прибягва до приспиване (все още стандартната процедура в САЩ, прилаган дори от най-ревностните природозащитни организации), да го даде. Защото всяка от траните, които в момента работи само на принципа "кастрирай и върни" просто няма почти никакви бездомни животни.

  Защо все ние трябва да сме кривите? Защо веднъж не направим нещо точно както са го направили другите и са успели? С какво сме по-лоши от останалите хора, че трябва да умираме И от това?

  Мерките са прости и ясни: регистрация, чипиране, кастрация, контрол, прибиране на бездомни животни, евтаназия на непотърсените такива. И толкова. Знам, че има много пари в тая работа, включително и в износа към чужбина, но защо трябва да страдаме всички, за да си правят бизнеса малцина, пък били те шумни и нагли?

 32. 32 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Toзи Явор е бил голям лъжец.

 33. 33 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз предлагам Явор Гечев да бъде назначен в общината да реши той проблема щото ми писна от разни педали да ми дават акъл.да го видим тоя юнак тогава щото е много лесно да ръсиш мозък ей така.

 34. 34 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Любопитно

  До коментар [#20] от "fr.drebin":

  Бихте ли казали Вие /Вие, Ваш и др.местоимения се пишат с главна букава, ако не Ви е известно/ в качеството си на какъв се дистанцирахте не особено елегантно от тази, наречена от Вас "чалго-ориенталска нация"?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#28] от "fr.drebin":

  Върнете се в България, г-не, и приложете тамошната практика за грижа към бездомните животни. Малко родолюбие и прагматизъм, без философии.

 36. 36 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#1:"pepi1442"]ДА! [/quote]
  За сега, от 61 гласували, 92% са ЗА. И аз гласувах ЗА.
  П.С. Предлагам на всеки който е против, да ми посочи поне едно работещо и приложимо предложение за намаляване на броя на кучетата в изказването на Гочев от 4 Лапи. Това че калпавото прилагане на калпавия закон е причината помиярите да не намалят се знае. Ама не видях нищо от рода "За да не се умъртвяват кучета, ние от 4 Лапи, АРС и другите, ще финансираме от джоба си приюти за 10,000 помияра".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 37. 37 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#28:"fr.drebin"]никой не реагира когато бива ухапан от змия , мечка, скорпион , тигър и др. [/quote]
  Къде се разхождаш бе,човек?

 38. 38 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако нямаше толкова дълга пред-история на други неефективни мерки, бих казала, не.
  Но понеже друго работещо решение не се вижда на хоризонта, сък склонна да съм за.
  Макар че има нещо дълбоко нечовешко да наказваш животните за кретенизма на някои хора.
  Но също така нечовешко е да изпитваш ежедневен страх от ухапване или направо разкъсване.

  Защо само "да" и "не" са дадени като избор?

 39. 39 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Кучетата са глупави по природа. От най-дълбока древност се въртят около човека и му засвидетелстват преданост, каквата нито един друг животински вид не показва. Вълците са къде-къде по-умни, бегат далече от човека. Защото въпросът има две страни.

  И друг път съм предлагал нещо, което, ако ми беше по силите и знанията, щех аз да направя: требва да се работи върху генетичните причинители на агресивността на кучетата (а и на хората). Има такива специалисти - генни инженери, които дори клонираха овцата Доли, та не могат да измислят нещо по толкова елементарен въпрос. Просто не поставено като цел, като задача.

  А би могло...

  Проклета да е Русия!
 40. 40 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 515 Неутрално

  в цял свят въпроса се решава с евтаназия ,не виждам защо и тук да не се приложи...

 41. 41 Профил на prostonikoi
  prostonikoi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аз предлагам за пореден път да сведем главица пред еко-талибаните и да продължават бездомните кучета да изяждат хората по улиците.
  Нека също така завинаги зимните ни курорти да останат в праисторическата ера, независимо, че имаме прекрасни природни дадености и възможности за туризъм.
  Освен това, нека да незнаем дали имаме шистов газ във земните си недра и нека завинаги да си останем напълно енергийно зависими от Русия.
  Нищо, че хората на запад си направиха зимни курорти за чудо и приказ и спечелиха милиони от това и нищо, че ако хората във арабския свят се съобразяваха със еко-талибаните още щяха да препускат с камили и нямаше да са едни от най-богатите държави.Нищо и такова ще остане.

 42. 42 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "Daniboy":

  Извинявам се господине. по погрешка съм писал в тема по БГ филология, моля да бъда извинен.
  Аз съм имигрант господине, и то не икономически
  Казвам го със съжаление защото не искам да живея навън, но хора като вас не ми дават избор.
  Аз не искам да живея с нация която не цени природата си. Не искам децата ми да растат със себеподобни които за израсли с "шоуто на слави" , и считат убийството за достойно възмездие
  Не , благодаря. Ще се примиря с дискомфорта си на имигрант, само където ми е тъжно че вие не само не се оправяте, но и ставате по зле

  Надявам се не съм допуснал отново някаква грешка , освен че ви отговорих

 43. 43 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#30:"axel"]Но повече жаля за оглозганите непознати възрастни хора! [/quote]

  Да, ама природозащитниците жалят повече кучетата! За тях кучето е по-ценно от всеки жив човек! Евтаназията със спринцовка е хуманен метод да се реши проблема с помиярите! Щото има и дриги жестоки методи, като: пребиване с камъни, отравяне с неподхиодящи и бавнодействащи отрови, хващане в примка и дори подвърляне на къс месо с голяма кука в него...

  Затова нека става културно и хуманно, бърза смърт!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1185 Неутрално
 45. 45 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Весело

  ДА!
  Когато някои животни се размножават без контрол и са доказано опасни за хората, трябва да се унищожават!

 46. 46 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#36:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Ама не видях нищо от рода "За да не се умъртвяват кучета, ние от 4 Лапи, АРС и другите, ще финансираме от джоба си приюти за 10,000 помияра". [/quote]

  Те не искат да финансират техни пари, те искат да лапат пари от бюджета и наште данъци, и то во веки веков. Всичко друго е тинтири-минтири!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 47. 47 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Аз не виждам никакъв сблъсък между мненията. Нищо не пречи кучетата да бъдат отстрелвани, а стопаните които постоянно пускат кучета на свобода (сестра ми имаше съседи които всяка година пускаха на свобода кученцата на домашната им кучка- всяка година по 3-4 кутрета) да бъдат задължавани кучетата им да имат чип и паспорт.

  Така държавата лесно може да събира 12-те лева данъци на година, а ако кучето бъде намерено на свобода стопанина плаща 500 лева глоба, плюс 500 лева за да си го откупи обратно, ако не иска да бъде евтанизирано.

 48. 48 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#42] от "fr.drebin":

  Няма защо да ми се извинявате, аз не мога да се почувствам засегнат от човек като Вас.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 49. 49 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Безплатен чип и освобождаване от данък, ако гледаш кастрирано животно!
  Прибиране на нерегистрираните домашни кучета! Връщане след регистрация и платен данък + глоба в двуседмичен срок! Ако след още две седмици никой не поиска да го гледа, сори куче!
  Трябва да се приберат не повече от 1000 домашни нерегистрирани кучета и останалите ще започнат да ги регистрират!
  Премахване на понятието "бездомно куче" и въвеждане на такова -"диво куче"! Мерките срещу свръх популацията на диви животни, да важат и за "дивото куче" !
  Твърдо "За" евтаназията на този етап!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 50. 50 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#48] от "Daniboy":

  Не се и съмнявам
  Безразличието е първи признак на една болна нация /човек

 51. 51 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  fr.drebin, ако изпитвате носталгия по "чалго-ориенталската нация", сбъркали сте форума. Ние не сме от тези, така че отидете някъде другаде. И няма защо да ни давате съвети какво трябва да правим в собствената си страна и в собствения си град.

 52. 52 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#14:"КМЕТ В СЯНКА"]ОТГЛЕЖДАНЕ НА КУЧЕТА В ЕТАЖНИ СОБСТВЕНОСТИ САМО С ЕДИНОДУШНО СЪГЛАСИЕ НА ВСИЧКИ СЪСОБСТВЕНИЦИ !!![/quote]

  В Германия наемодателят задължително ти вписва в договора за отдаване под наем дали имаш право да държиш куче или под обща формулировка домашно животно! 99,9 % от тях НЕ РАЗРЕШАВАТ!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 53. 53 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  И така, разбрахме че "д-р Калина Кандулкова е ветеринарен лекар и е завършила курс "Професия и кинология" със специалност "Отглеждане, обучение и ефтаназия на кучето"."

  Бедните четериноги...

  Проклета да е Русия!
 54. 54 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#51] от "stedim":

  очевидно господине нямате нужда от съвети. или не ги слушате
  показател за това е най ниския рейтинг на българия по отношение на заплати и на здравеопазване
  а вие можете да сте си популист колкото си желаете

 55. 55 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Закона за защита на животните трябва да се промени в няколко посоки:
  1. Да се забрани хванатите кучета от "Екоравновесие" да се пускат обратно да улицата. Стига с тия безсмислени кастрации и ваксинации, които пълнят джобовете на определени хора. Такива процедури трябва да жъдат прилагани само на домашни кучета, и то за сметка на собствениците. Заловените кучета само се обезпаразитяват.
  2. Всички видимо агресивни и склонни към агресивност(т.е. специални породи) кучета веднага ( до 2-3 дни) да се евтанизират, след като това се установи от дежурния в приюта ветеринарен лекар.
  3. Останалите заловени кучета, ако не бъдат потърсени в срок до 1 месец, също се евтанизират.
  4. Всички домашни кучета задължително да се ваксинират и кастрират.
  5. Да се забрани кучетата да се използват за охрана на строителни обекти и складове. ( Много често такива кучета след това се пускат на улицата, след като обекта бъде завършен).

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Бездомните кучета са тема ,която храни много гърла . Природозащитници , политици , общински съветници , ветеринари , карикатуристи рападжии, репортери телеоператори ...каквито се сетиш . А тази г-жа Кандулкова дава правилното решение- прибиране в определана база , изчакване период за осиновяване , да кажем месец, и при липса на такова умъртвяване . И ново зареждане на базата . В същото време създаване железен ред при отглеждане на домашни любимци-кучета . Слагане задължително чип, регистрация , и задължително уведомяване на властите при изчезване на кучето . Нарушаване на правилата - глоба от хиляда нагоре . Няма пари - обществен труд. С надзираване от съответен общински чиновник. Ако си прави оглушки - глоба и за чиновника . Правилата могат да се допълнят. За да пресъхне изворчето за захлебване на гореизброените професии. Иначе преливането от пусто в празно ще продължи . Вечно .

 57. 57 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#42:"fr.drebin"]Аз съм имигрант господине, и то не икономически [/quote]
  Когато си навън е Емигрант. На чуждите езици също.

 58. 58 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Само да попитам:
  Кой ще се грижи за акитата на бездомните и безстопанствени кучета?
  Ето цитат от наредбата.

  Почистване след дефекация на кучето;
  http://inspectorat-so.org/index.php?limitstart=5

 59. 59 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#42] от "fr.drebin":

  Имигрант или емигрант? Като ви е толкова противно всичко българско, защо си губите времето да пишете в български форум, по въпроси, касаещи хората тук? Разхождайте се из въпросната европейска столица, където местните с удоволствие дават по малко от себе си (буквално) на скорпиони, мечки, тигри, скорпиони, и си живейте живота. Пълно е с такива като вас - можете да морализаторствате от дистанция, ама да направите нещо на практика, за да възродите Родината си, нямате воля.

 60. 60 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#37:"xmm"]Къде се разхождаш бе,човек?
  В някой зоопарк?!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 61. 61 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Весело

  [quote#49:"ь"]Трябва да се приберат не повече от 1000 домашни нерегистрирани кучета и останалите ще започнат да ги регистрират! [/quote]
  Абсолютно точно, и работещо, предложение. И не е трудно за изпълняване-един екип (кучеловец с четец на чип+ полицай за охрана на кучеловеца) на ден да приберат десетина домашни любимци, + отразяване в медиите...ще има опашки за регистрация

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 62. 62 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 478 Весело

  Твърдо ДА, заедно с хората които ги изхвърлят на улицата

 63. 63 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Да!

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 64. 64 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#28] от "fr.drebin":

  Противоречите си приятелю - от една страна имало само

  [quote#28:"fr.drebin"]таралежи, фазани, зайци , птици, и много други[/quote]
  а от друга

  [quote#28:"fr.drebin"]никой не реагира когато бива ухапан от змия , мечка, скорпион , тигър и др[/quote]

  Ами не съм чул някой човек да изяден от таралежи , фазани, зайци , птици, и много други.
  А също така не съм чул по улиците на европейските столици (с изключение на София) да се разхождат змии , мечки, скорпиони , тигри и др. (напр. полудиви кучета) хищници.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 65. 65 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1195 Весело

  РЕДАКЦИЯ, ИЗПРАТЕТЕ ОЧЕВАДНИЯ РЕЗУЛТАТ НА СУПЕР ФЕНДЪКОВА!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 66. 66 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 742 Весело

  Ако всеки Софиянец поне веднъж годишно, като си ходи на село закара по 1 бездомно куче там (от където всъщност е доведено) проблема ще се реши за максимум 1,5 години. НА село знаят какво се прави с бездомни и скитащи кучета ))))))))))))))))))))))

 67. 67 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "papyre":

  Най после едно мнение изпълнено с разум, а не с жажда за кръв и отмъщение

  По отношение на повечето останали мнения - хора, скоро ваксинирали ли са ви срещу бяс ? Откъде я намирате толкова злоба и негативизъм ? Къде и как живеете че една такава тема ви провокира толкова много ?
  Исках да ви питам защо чупите пейките си по стадионите , и автобусните спирки ?!
  Но това са банални въпроси , предполагам че за това са виновни пак кучетата

 68. 68 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#56:"papyre"] А тази г-жа Кандулкова дава правилното решение- прибиране в определана база , изчакване период за осиновяване , да кажем месец, и при липса на такова умъртвяване . И ново зареждане на базата . В същото време създаване железен ред при отглеждане на домашни любимци-кучета . Слагане задължително чип, регистрация , и задължително уведомяване на властите при изчезване на кучето . Нарушаване на правилата - глоба от хиляда нагоре . Няма пари - обществен труд. С надзираване от съответен общински чиновник. Ако си прави оглушки - глоба и за чиновника . [/quote]

  Ето го в съкратена форма новият закон за домашните и улични "любимци"! Аз куче никога няма да си държа в къщи, не че не ги обичам, хвърлял съм по някое парче хляб на кварталните кучета.

  Ама да почнат да ядат пенсионери прелива търпението и на много търпеливи, какъвто съм аз!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  естествено че трябва да се избият, а този нахалник от 4-те лапи да лъже по-малко или да си вземе да гледа всички улични помияри на някоя друга планета

  twitter.com/voxybg
 71. 71 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  До коментар [#20] от "fr.drebin":

  Мунчо, ти ли си бре?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 72. 72 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Според Гечев, ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години."

  Стига с тази долнопробна лъжа. Уличните (общински) кучета НЕ СА от породи, които се отглеждат по домовете. Та излезте в първата градинка и направете сравнение между уличните и домашните, които ги разхождат там, най-накрая!

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#64] от "axel":

  Ако разчитате на БТВ няма и да чуете
  Ако отворите кой да е учебник по биология ще откриете че много опасни за човека болести се пренасят именно от някои от изброените.Само че има и первенция
  Защо някой трябва да е непременно изяден ?!
  В тази държава кучетата само отражение на нацията
  Казвате кучетата са озверели ,но това важи и за хората съдейки по коментарите тук

  Струва ми се че много филми гледате

 75. 75 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#67] от "fr.drebin":

  Пейките и спирките ги чупят шепа ултраси и анархисти. Да не си въобразявате, че хората тук и мнозинството в България са такива? По същата логика безчинствата във Франция и Великобритания преди време, покрай имигрантските бунтове, следва да се припишат на местните?

 76. 76 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#28] от "fr.drebin":
  До коментар [#29] от "Косьо":

  Бе, яжте си кучешки лайна,колкото искате( щом ви харесва), но защо трябва да принуждавате всички да правят това!

 77. 77 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#72] от "Dehumanizer":

  Всъщност не си съвсем прав. Един познат мой ветеринар наскоро ми каза : "ако искаш да разбереш каква е модата напоследък при породите домашни кучета, можеш да се ориентираш по уличните". Разбира се, че не се пускат породисти кучета навън, защото те лесно се продават и носят пари на собственика. Пускат се мелезчетата, когато си си изтървал кучката, или пък мъжкарят в парка се е сприятелил с някоя разгонена бездомна.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 78. 78 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "yavooor":

  Именно
  същото важи и за автомобилите - много повече жертви
  само че това може да се осъзнае само от интелигентен човек
  Простакът винаги се спира на най лесното и очебийното
  А и на най безопасното

  Същите тези хорица котио тук искат смърт , мога да се обзаложа, че на работа не смеят думичка да обелят пред шефа си
  Минават с наведена глава пред мутрата спряла на пешеходна пътека. именно те блъскат хора на улицата и след това бягат
  Мога да изброя още много "качества" на това подивяло общество което не може да се справи с проблем създаден от самия него ...

 79. 79 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Да организираме игра "Познай следващия изяден". Всеки залог по левче. С печалбите от постъпленията Фандъкова ще изгради приют за кучета и ще раздава бонуси на Екоравновесие.

 80. 80 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 458 Неутрално
 81. 81 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#73] от "yavooor":


  [quote#73:"yavooor"]Онзи ден гръмна склад, който уби трима. Да евтаназираме ли Министър Цветанов, който е виновен за занижения контрол? [/quote]

  Ако от мен зависи - Да

 82. 82 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1535 Любопитно

  До коментар [#74] от "fr.drebin":

  Вие кога за последен път сте бил в България? Виждал ли сте за какво кучешко цунами става дума, особено в София?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Да бъдат ли евтаназирани непотърсени бездомни кучета?"
  Категорично "ДА". Човешкият живот е висша ценност. Който иска да живее с и в глутница- джунглата е негова. В човешкото общество най- важното нещо е опазването на човешкият живот и собственост.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Не сме толкова богати, че да държим кучетата на доживотна хранилка на общината, докато в най-богатите и развити страни има срок от 7 дни някой да ги потърси преди евтаназията! Да, страни като САЩ затова са развити и напреднали, защото не прахосват националното си богатство като нас! Нито пък имат нашите нива на корупция, престъпно мислене, далавери, отклоняване на обществени средства от всичко възможно вкл и от "кучешките програми"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 85. 85 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#75] от "Читател":

  много сложни думи използвате. според мен те са обикновени комплексари
  Същите хора не могат да кажат мнението си там където трябва, или да излеят гнева си на този които го е предизвикал

  Спирката, пейката, кучето и др, са все неща които не могат да се оплачат . Не биха послегнали и на ротвайлер освен с пушка
  Те си го изкарват на едни животни едва ходещи от жажда и глад , и са съвсем беззащитни
  Това е комплексарщината за ковто говоря

 86. 86 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#78] от "fr.drebin":

  Ти понеже си имигрант, по твоите думи, а не емигрант, и явно идваш от друго общество, и се считаш за свръхчовек, който не може да удостои с внимание с Родината си, да се опита с нещо да я възроди, та говориш по този начин. Така и не ми стана ясно защо си губиш времето да си пишеш с представители на това упадъчно общество (от което, уви, и ти си част, макар и в чужбина).

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#74] от "fr.drebin":

  Телевизия не гледам. Разхождам се също в европейска столица. Не съм кръвожаден (не съм и вегетарианец!). Первенция няма. Има превенция, има и перверзия. Явно не сте кучкар, иначе щяхте да знаете, господине, че не кучето заприличва на стопанина си, а обратното.
  Не ми е по вкуса да споря във форума, но започвате да се държите нахално-назидатаелно, а това е дразнещо.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 89. 89 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мария":

  Да, виждал съм за съжаление това
  Но защо мислите че за това са виновни самите кучета ?
  Защото Те трябва да бъдат наказани , а не този който е присвоил средставата предвидени за тях ?
  Отговорът е прост :
  Тези господа тук които смело пишат по форумите за смърт реално в живота са обикновени страхливци
  Знаете че най много за смърт говори този който се бои от нея

 90. 90 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#85] от "fr.drebin":

  Ако ти е толкова жал за животните, които ходят гладни и жадни, над които се издевателства, защо не ги вземеш при себе си? Тъкмо ще облекчиш битието им. Или пък да дойдеш и на място да предложиш програма за справяне с проблема, по европейски образец, така че и тук хората да заживеят спокойно.

 91. 91 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Да се евтаназират. В смисъл всички нежелани кучета да бъдат евтаназирани. А нежелани са онези за които не се е намерил осиновител, или няма място в приют поддържан от частни лица.
  Престъпление е общината да дава пари за трайни приюти. Общината трябва само да лови кучетата, и ако няма осиновител - да ги ликвидира.
  А всеки който е за това по улиците на градовете да има бездомни кучета - да бъде така добър и да поеме наказателна и материална отговорност за всички щети причинени от тези бездомни кучета.

 92. 92 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Според природозащитната организация "Четири лапи" за периода 1999 до 2008 г. в София по официални данни са избити близо 100 000 кучета, а ефектът е бил нулев. "

  Моля?!От къде ги взеха тези данни,като последните няколко години почти няма евтанизирани кучета.Бахти помиярите нещастни.Четири лапи и нула мозъчни клететки.
  ЕВТАНАЗИЯ И ТОВА Е!Не 100 000,ако трябва 1 000 000 да бъдат убити!Човешкият живот не е равен на кучешкия.Стига жертви,стига нахапани,стига болести,стига лай,стига лайна по улиците!

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 93. 93 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#85:"fr.drebin"] си го изкарват на едни животни едва ходещи от жажда и глад[/quote]
  ха ха ха ха
  Ти не си добре.

 94. 94 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Категорично ДА!

  Вещица от Овнерог
 95. 95 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Да ги евтанизират. Но докато има малоумници, които си изкарват кучетата на разходка с цел да препикаят де що могат и да олайнянат тротоари и градинки, пак ще има безпризорни...

 96. 96 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#20] от "fr.drebin":

  След като са част от природата,нека и ние действаме като част от нея,по-силния изяжда по-слабия(в случая евтаназира)

 97. 97 Профил на fr.drebin
  fr.drebin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#88] от "axel":

  Обикновен кучкар съм господине
  съжалявам че стилът ми не ви харесва , но той си е мой
  Длъжен съм да подчертая че целта ми не е да ви се харесам. Не знам как ви хрумна обратното ...
  за съжаление ( лично за мен - за радост) навремето ме скъсаха на изпита по лицемерие , робуването по чужди догми също не ми се отдаде.
  Не се е родил още този който ще ме учи на стил, най малко да ме слага в рамки определени от личния ви светоглед и ценностна система

 98. 98 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#13] от "debutant":

  Само пълен идиот, в медицинския смисъл на думата може да връзва вина и куче. Кучето не е правоспособно, за да може да бъде виновно. За това някой друг трябва да отговаря за него, включително и за щетите причинени от това куче.
  Тоест, ако ти си за това да има бездомни кучета в градовете, е редно да поемеш отговорност за щетите и убийствата извършени от тези кучета. Кучетата не са виновни, защото не могат да бъдат виновни, но всеки който иска да има бездомни кучета е съучастник в убийствата извършени от тези кучета. Тоест е убиец!

 99. 99 Профил на DonAngel
  DonAngel
  Рейтинг: 1134 Гневно

  Да се евтаназират!

  -- Дончо https://doncho.net
 100. 100 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#89] от "fr.drebin":
  [quote#89:"fr.drebin"]Да, виждал съм за съжаление това
  Но защо мислите че за това са виновни самите кучета ? [/quote]

  Уважаеми господине, кучешката популация в София се е размножила до такива размери, че дървеното философстване вече само пречи. Не ми отговорихте откога не сте бил в България. Аз самата бях поразена от това, което видях миналото лято в София след години отсъствие. Няма прокучешки мотиви, които да надделеят над прочовешките - не и при сегашното състояние на нещата.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK