Да се легализира ли съжителството без брак?

Това би било първата крачка към еднополовите бракове

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Малко повече от три години след неуспешния опит фактическото съпружеско съжителство да стане част от Семейния кодекс въпросът отново се коментира. Тонът на дискусията беше даден миналата седмица от депутата от ГЕРБ и член на правната парламентарна комисия Емил Радев. Срещу идеята вече скочиха представители на православната църква, които бяха ревностни противници и при първото повдигане на въпроса още през 2008 г. Тогава представители на 15 вероизповедания се обявиха срещу легализирането на съжителството без брак, съзирайки в предложението множество заплахи срещу морала.


Основните опасения на противниците на легалното съжителство без брак преди три години бяха застрашаването на и без това не особено актуалната брачна институция, както и отварянето на вратичка пред опитите на гей общността да легализира отношенията си.


За сметка на това застъпниците на промяната виждаха в нея възможност за защита на високия брой деца, родени без брак между родителите им.


Заради споровете текстовете от 2008 г. за живеенето на т.нар. семейни начала така и не настъпиха. А България остана редом до Молдова и Русия като единствени държави в Европа, отказващи да регламентират отношенията на безбрачните двойки. Въпреки това термини, описващи съжителството без брак, вече са част от не един или два български закона, което дава още един аргумент в полза за належащата нужда от цялостна уредба на безбрачието.


На практика е въпрос на време да се уреди изцяло проблемът. А така и така в последните десетилетия се увеличава делът на хората, които живеят именно по този начин. И е добре и за тях да има форма на легализация, да им се дадат съответните права, които те да преценят дали да използват.


Целта на всичко е провеждането на широко обществено обсъждане по темата, заяви пред "Дневник" депутатът Емил Радев по повод повторното повдигане на въпроса за фактическото съжителство. Според него е ключово уеднаквяването на основните права, които имат сключилите и несключилите брак двойки. Радев допълва, че по този начин би се постигнало улеснение в много насоки, каквито са осиновяването на дете от двамата партньори, тегленето и изплащане на кредити и получаване на информация при болнично лечение.


Според депутата от ГЕРБ регламентирането на безбрачното съжителство в Семейния кодекс е необходимо преди всичко защото повече от половината деца се раждат без сключен граждански брак между родителите им. Същевременно фактическото съжителство вече е част от действащото българско право – споменава се във връзка със сурогатното майчинство и лечението ин витро например, допълва Радев.


Категоричен съм, че в Семейния кодекс или в друг закон не е необходимо юридически да се регламентира фактическото съжителство, коментира пред "Дневник" народният представител от "Коалиция за България" Любен Корнезов. Макар в момента идеите са законът да важи само за съжителства между мъж и жена, според Корнезов подобна регламентация би била първата крачка към еднополовите бракове. И ще представлява нещо противоестествено за традициите и нравите в страната.


Ще възникнат и проблеми относно имуществото на съжителстващите без брак – чия собственост или съсобственост е, от какви средства е получено, допълва Корнезов. Според народния представител по този начин биха се породили проблеми и при наследяването от страна на децата, родени от несключили брак родители. Не съществуват никакви пречки пред живеещите на семейни начала и сега, но който желае да се ползва от правата на Семейния кодекс – да сключи граждански брак, отсича Корнезов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK