Трябва ли да се промени схемата на финансиране на спортните федерации

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Определено трябва да се промени! Подкрепям министър Дянков, всяко нещо финансирано от държавата трябва да се контролира и отчита изрядно.

  cineart.me
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Това е проблемът на това правителство.Всеки прави това от което не разбира.В случая Дянков е прав донякъде...

 3. 3 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Пари трябва да се дават само за подпомагане на масовия спорт и масовите спортни прояви. Какъв масов спорт е мотоциклетизма (или автомобилизма)? Или пък състезанията за Световната купа по ски в Банско? С какво допринасят за физическото развитие на децата? Или на възрастните? Отиваш на една трибуна или в прахоляка и гледаш. Това не е масов спорт! Това е БИЗНЕС. С много пари вътре. Никакви държавни пари за такъв род прояви.

 4. 4 Профил на iosarian
  iosarian
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Според мен е безумие държавата да издържа професионалния спорт. Смятам, че всички бюджетни средства за спорт трябва да бъдат насочени само и единствено към:
  - създаване на по-висока физическа култура при децата;
  - създаване на пространства и възможности за масов спорт.
  България е европейската страна, където хората спортуват най-малко, но пък сме първенци по сърдечно-съдови заболявания. Крайно време е физическото здраве и превенцията на болестта да стане тема за разговор в нашата затлъстяла, болна родина.
  И няма нужда да откриваме топлата вода, вече е направено: http://ec.europa.eu/sport/index_en.htm Просто трябва да стане национален приоритет.

 5. 5 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Според мен е много по-важно наистина няколко хиляди деца да спортуват, а не 500 мотоциклетиста да си карат по пистите. Ако действително имат толкова големи успехи, със сигурност ще си намерят други спонсори. Надявам се най-накрая покрай спорта да се промени закона за меценатството и да има сериозни данъчни облекчения при спонсорство в определени области и сфери като спорт и изкуства например, където много хора могат да практикуват самостоятелно.

  cineart.me
 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  проблемът е не толкова отношението държава-федерации, колкото масов-елитен спорт. ако държавата си е на мястото и чрез министерства подкрепя масовият, какъв е проблема да делегира средства на федерации за елитния? само че нито едното се случва, нито другото...
  обаче това е наистина много дълга и тежка за приказване тема...

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  ТрябваШе да се промени! Още с бюджет 2010 г. Повечето от федерациите се оглавяват от лица свързани с организираната престъпност......Сега се прави предизборно от Герб!?

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Спортните федерации да си намерят спонсори. Въобще не трябва да се финансират докато има дори и само едно дете за което няма пари за здраве.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Гневно

  Дянков: "масовият спорт за мен е много по-важен от олимпийския спорт, защото и здраве дава. И, да кажем, има 15 федерации, които според нас са полезни, инвестираме в тях. "

  "тази федерация е искала милион и 400 хиляди лева за организиране на полумаратон в Каварна..... министерството (на спорта) вече им е дало 800 хиляди лева."
  За тази година държавата е превела около 25 млн. лева за домакинства. - С чужда пита лесно се прави помен!?

 10. 10 Профил на vkolev
  vkolev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Според мен, пари трябва да се дават основно за масов спорт и то за спортове, които допринасят за подобряване на здравето и възпитанието на децата. За щанги, бокс, борба и други подобни изобщо държавата не трябва да дава пари. Всички мутри и мафиоти бяха изградени в националния отбор по борба. В националния отбор по щанги пък работеха основно за високи постижения на лекарствената промишленост. А разни състезания с мотори и коли за мен не са спорт, ако могат да си намерят спонсори.

 11. 11 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "zidane":

  ++++++

  Истината е в това, че ако се популяризира масовия спорт, с течение на времето ще се произведат сред тях и добри елитни кадри.

  I don't want to believe. I want to know.
 12. 12 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Според мен трябва доста по-задълбочено да се помисли върху промени не само свързани с финансирането но и с много други неща.Какво значи да се дават повече пари на спортове които имат масовост-това означава че ще има пари за футбол,волейбол и баскетбол,защото там има масовост.Каква масовост има в леката атлетика?Това означава ли,че трябва да останат с по-малко пари поради тази причина?Или вдигането на тежести?Колко деца от училищата тренират вдигане на тежести и колко първенства сме гледали на живо?Трябва ли те да останат без пари?!

 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#10] от "vkolev":

  именно в децата и юношите трябва да е фокусът, обаче съществуват и мегаабсурдни федерации според мен де, които също ще ти кажат, че
  [quote#10:"vkolev"]допринасят за подобряване на здравето и възпитанието на децата[/quote]
  федерация по петанк, кърлинг, незнамкакви танци,...
  с тях какво правим?

 14. 14 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Позицията на Богдан Николов и Румен Петков е абсолютно корумпарска. Мястото им е в затвора.

  low riders team
 15. 15 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не съм съгласна с тезата на Дянков за "да кажем, има 15 федерации, които според нас са полезни, инвестираме в тях" Какво значи това - всеки българин да става борец/боркиня? Или щангист/ка? Или боксьор/ка? Щото са много успешни...
  Пред 3-4 години имаше изготвен проект от НСА, в която бяха заложени критерии за оценка на спортните федерации, в които влизаха разни неща като медали от олимпийски, световни, европейски първенства, брой участници в държавните първенства - за мъже и жени, за юноши и девойки и т.н. Въз основа на това класиране всяка федерация може да получи дял от бюджета за спорта. Тази система беше и разумна, и справедлива. В крайна сметка парите от тотото отиват за спорта, нали, трябва да дадем възможност на всеки спорт в България да съществува и се развива, за да може всеки човек да избере да спортува това, което иска.
  Другият проблем наистина е с огромния брой "спортни" федерации. Ами има си МОК, който има списък с официално признатите от него - най-висшия орган на спорта, международни спортни федерации - http://www.arisf.org/ , после идва Спорт Акорд, който обединява всички - и олимписйи, и неолимпийските спортни федерации. И точка, това са спортните федерации. Ако видите списъка, 91 на брой са. НО в България има куп спортове, които не развиваме по една или друга причина, така със сигурност и нашите ще ги докараме до 60-70. И след системата за класиране всяка година всяка федерация ще си полуàва "заработеното". Това е един много лесен и верен наìн да дадеш парите на тези, които работят и имат и успехи, и масовост.

 16. 16 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nixonanim":

  Съгласна съм с вас. Не бива да им се пречи на хората, които ги влече към мотоциклетите и автомобилите, но сами да си търсят спонсори.

  Това, което, обаче, не ми се иска да се случва всички пари да се прибират само от най-комерсиалните спортове като футбол например. Хубаво е да се обърне повече внимание на някои по-малко практикувани спортове, които имат нужда от сериозно финансиране и са полезни, например плуването.

  I don't want to believe. I want to know.
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Гневно

  До коментар [#10] от "vkolev":

  Както и за културизъм, японски, корейски, да не говорим за юмручен бой и др. видове бойни спортове. Това е все едно да остриш шиповете на млади петлета и да очакваш да не се сбият!?.............Но пак ще кажа - Това са закъснели, предизборни номера на управляващите!...........

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Богдан Николов да привлече като спонсор МОЛ - София на бул. Цариградско шосе и без това - Караньотов им направи реклама на промоция.
  ==============
  Още толкова ни трябват за организация, но тях ги набавяме от спонсори. Ако спрем да приемаме стартове, българите ще започнат да се състезават за Турция или Азербайджан", каза Николов.
  ==============

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "vkolev":
  Господин Колев, съгласна съм с вас за децата, но и възрастните не бива да се пренебрегват. За огромна част от населението да се занимава със спорт значи да гледа футболен мач по телевизията докато жули биричка. После се чудим защо сме първенци по сърдечни и метаболитни заболявания.

  В тази връзка през пролетта реших, че искам да се запиша на спорт. Ей така, да си поддържам формата. Не открих подходяща зала, въобще място, което да предложи елементарни условия. Няма! В крайна сметка си купих карта за аеробика. Не защо не исках нещо друго, а защото няма, а живея в голям град.

  I don't want to believe. I want to know.
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Тия мотоСЪклетисти да вземат да млъкнат!
  Като са толкова напред с материла, могат ли да се похвалят барем с един медал? Как да им знае човек името на федерацията, като са световно неизвестни като класиране?
  Не стига че половината пари за спорт отиват за тях, ами имат и наглостта да се обаждат!
  В случая Дянков е прав - парите трябва да отиват за масов спорт, спорт в училищата и за спортове, в които имаме традиции и добри постижения.
  Другите да си търсят спонсори и да се доказват.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#17:"dobrich"]
  Както и за културизъм, японски, корейски, да не говорим за юмручен бой и др. видове бойни спортове.[/quote]

  Не си прав. Бойните спортове (без бокса, кикбокса и ММА) учат на дисциплина и смирение. Който яде достатъчно бой в залата, през ум не му минава да се бие за удоволствие и на улицата.
  Пребиването боли и вредно за тялото. А доколкото човешката природа е агресивна, децата, пък и възрастните трябва да могат да се защитават. Иначе агресори винаги ще има и с бойни спортове и без.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  чета, чета коментарите и недоумявам - форумците ли трябва да дават акъл на чукундурите по федерациите и на министър Дянков, дето очевидно не е спортувал много? Те нещата са толкова кристални - има 3 вида спортуване, при това от ранна детска до айде да кажем 17 годишна възраст.
  Едното е за здраве - отговорници: семейството и учителят по физическо. Пряк отговорник - Министерство на образованието.
  Второто е, да кажем "полу-надежди", деца, които показват, че са по-добри в нещо от другите около тях. Отговорници - семейството и треньорът. Преки отговорници - Клубовете! На подчинение на Федерациите, които са на подчинение на Министерство на спорта!
  Третото - таланти! Отговорници - семейството, личният тренер, клубът, министерството, другото министерство, спонсори, ако дай Боже има!
  Та искам министрите Дянков и Нейков да ми обяснят като как смятат да се изпълняват тези само три обществени функции!!!

  Подсказка: Не става с раздаване на бюджети по федерации и търсене на възвращаемост! Става със закони! Със спазването им! Със стриктно следене на парични потоци, които при нас може да се каже, че са реки!

 23. 23 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#22] от "zidane":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 24. 24 Профил на kosta
  kosta
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По логиката на Дянков , България нямаше да има Мария Гроздева,Ивайло Маринов,Костадинов ,да не говорим за грациите,защото традиционно силния спорт за нас ,с който сме известни е борбата. Първия световен шампион е именно бореца - кечист Дан Колов. След като ще се развиват няколко спорта,защо се построи прословутата "Арена Армеец" - само гордост на патрона ли? Истината е ,че масовия спорт в училища,махали,села и градове е оставен на произвола. Да не говорим,че спортните училища са затрити,че махленските игрища се превърнаха в паркинги,молове,казина и подобни "учреждения". Да не говорим , че големите треньори емигрираха и работят за златните медали на други страни и народи - справка художествена гимнастика,щанги и борба.Вярно,че в САЩ за да тренираш плуване,тенис и други спортове се плаща,но това е след нивото "масов-училищен" спорт,т.е. когато си един от кандидатите за световна слава.
  Големия спорт без "големи" пари не става,но не "големите" пари на така наречените спонсори,които във всички случаи са за изпиране.
  И на края имам следните въпроси :
  Защо до 1989г. се намираха пари за голям спорт?
  Защо тогава борбата вземаше медали с "кошницата",а сега никому неизвестни индийски борци ни мачкат?
  Защо има пари за колтуризъм,а за щанги няма?

 25. 25 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "kosta":
  Напълно съм съгласна с вас. Преди, обаче, да създаваме "елитни" кадри от по-некомерсиалните спортове, трябва да се направят стъпки за тяхното популяризиране. При това дори не всички спортове изискват огромни инвестиции, за да бъдат практикувани. В една прилична зала или площадка сложете маса за тенис на маса, поле за игра на бадминтон или хандбал и гледайте колко бързо ще станат масов спорт в квартала. А пък ако от 100 такива излязат 2-3 спортисти с претенции / възможност за медали на международно ниво, лошо няма.

  I don't want to believe. I want to know.
 26. 26 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гласувах за (тоест за позицията на Дянков), въпреки че така формулирана имам някои забележки. И не виждам точно проблема с полумаратона, ама това вече са по-скоро подробности.

  Трябва ни масов и то спорт. Сега поизчислявах малко и излиза, че последните ни добри спортисти са мой набор. Няма да издавам точно кой, но и на мен ми прави впечатление, че спортовете стават все по малко и по-малко достъпни. И така е от поне 20 години. Вече ти трябват пари, за да започнеш каквото и да е. Никой не търси талантите, а тези, които могат да си платят.

  Отделно, местата за игра масово се застрояват и цели квартали остават без безплатни площадки. А не всяко семейство може да отделя за тренировки. И не говоря за някакви ултрамодерни игрища, а за една обикновена поляна. При нас всичките такива вече са или паркинги или блокове. Иначе има и платено игрище - 60 лв. на час. Дори игрището, което е на най-близкото училище през уикенда се използва за паркинг от някакви, които може да са колеги на г-на от федерацията.

  И последно, че споменах федерацията - мотоциклетизмът точно какъв спорт е? Предполага ли някакво по-сериозно собствено движение? Стават ли здрави децата, "трениращи" мотокрос, например? Доколкото си спомням всички пилоти от формула едно тренират поне един истински спорт. Щото със седене в кола/върху мотор само не става.

 27. 27 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  През есента на 2013г. Държавен финансов контрол, Сметната палата, инспекторатите, ДАНС, полицията и прокуратурата ще имат мноооог0 работа....Няма вечни управляващи!

 28. 28 Профил на Димитър Ганчовски
  Димитър Ганчовски
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мисля, че е нормално и справедливо от бюджета да се финансира само масовия спорт и никакви федерации.. Професионалният спорт да се оправя сам- спонсори, реклами и др. форми на бизнеса. Да не забравяме, че професионалния спорт не е социална дейност, за да се финансира от широката общественост.
  Та това от където и да се погледне е чист бизнес бе г-да управляващи!!!Защо само този вид бизнес да се спонсорира от държавата?!?!.
  На който му трябва да гледа сеир , нека да си плаща за това, както при голфа, например..

  dganchovski
 29. 29 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#26] от "laveol":
  Проблемът на Дянков с полумаратона е, че са дадени едни 800 хил лв, които са потънали незнайно къде. С тези пари може да се спаси живота на поне 10 деца, които се нуждаят от трансплантация. Това са много средства, акумулирани от нашите данъци, които вместо това можеха да бъдат дадени да се построят 3 стадиона и 15 спортни площадки. Кое е по-важно? Състезанието по полумаратон или да има къде да тичат децата и възрастните, които имат мерак да виждат спорт и от първо лице единствено число?

  I don't want to believe. I want to know.
 30. 30 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#28] от "Димитър Ганчовски":
  Е, не бива да бъдем съвсем максималисти. Ако няма никаква подкрепа, означава да не изпратим и един спортист на олимпиада или световно първенство.

  А във връзка с казаното от вас е добре да се помисли и как да се насърчи спонсорството в спорта, защото ми се струва, че ако оставим на 100% частно финансиране, друго освен Лудогорец Разград няма да гледаме.

  I don't want to believe. I want to know.
 31. 31 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Дянков случая е много прав. Федерацийте са се превърнали в затворени клубове по интереси. Масовият спорт е мръсна дума. Нито развиват, нито популяризират спорта.

 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Безусловно схемата трябва да се промени, при това също така безусловно в ущърб на сегашните търтеи, които са окупирали синекурните места във федерациите.Паралелно трябва да се въведе система за стимулиране ръководствата на федерации, които имат принос в успехите на българския спорт.С други думи- да има бонуси за добре свършена работа,но след като са ясни резултатите от нея. Но основните средства трябва да отидат за многократно разширение базата за масов спорт, с качествени спортни съоръжения и широк достъп до тях.

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  В случая Дянков изобщо не само че не е прав , но и е ОТГОВОРЕН . Трябвало строг контрол и отчетност на държавната пара .И кой да я върши тая ? Да не би Нона Караджова? Къде е дремал Финансовия ? Все пак за финанси иде реч. И тоя стана май пенкелер - от всичко почна да разбира . Само от финанси май не . Ами има поне три -четири министерства чиито ресор е спорта - здравно , на спорта , социалното ... Ами те да направят пирамидата , да кажат това ще се развива - заради това и това . Докато се стигне до медали трябва мнооого работа . От Държавата . Пък после от спортисти и треньори . Та чак тогава да се кичи с медали .

 34. 34 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Що за глупав въпрос? Частните спортни федерации не трябва да се финансират от държавата. Държавни спортни федерации не трябва да има. Всичко останало е грешно за спорта и печалба за приближени до държавата спортни деятели и собственици. Държавата може да финансира само аматьорски масов спорт, спортни съоръжения с обществен характер, физическото възпитание на учениците, различни масови спортни прояви. Държавата не трябва да се занимава с дейности които имат стопански финансови цели.

  Отделете време навреме.
 35. 35 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#30] от "Milva":

  Ами олимпиадите са измислени за аматьори не за професионалисти. Който си покрие изискванията в дадения спорт може да отиде да се състезава на Олимпиада. Финансира си състезанието и ако вземе медал си е негов, не на държавата. Стига с тая държава, стига с тоя социализъм.

  Отделете време навреме.
 36. 36 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#35] от "dreamer":
  Само че на олимпиада например не отиваш да представяш себе си, а своята страна. Всички държави осигуряват условия за това на най-елитните си спортисти - да не би САЩ или Китай да карат медалистите си сами да си плащат билетите и престоя?

  Няма лошо да се отделят някакви средства при такива престижни състезания. Грях е парите да потъват по разни федерации, а ни медали на олимпиади, ни игрища за населението.

  I don't want to believe. I want to know.
 37. 37 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#36] от "Milva":

  Представянето на държава е грешка. Олимпиадата трябва да е спортно събитие за хората не за държавите. А това че състезателите може да посветят победата си на държава си е лично тяхно решение.
  САЩ също грешат, а за Китай да не говорим, те грешат тотално с държавния си спорт. Всичко това се прави с някаква цел, която обслужва интересите на властта на първо място, и в САЩ но особено в Китай. Т.е. властта обслужва чрез победите в спорта себе си. Колкото повече държавите са замесени толкова повече.

  Отделете време навреме.
 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  През Масов спорт, към високо Спортно майсторство !
  Мястото на Държавата и малките спонсори е в темела на тази конфигурация . На върха са тя и големите спонсори . Схемата на финансиране , с ясна Законова база и строг контрол за целесъобразност на разходите ...

 39. 39 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Богдан с тези Роси и Шумахер направо се закопа...Коя държава ги спонсорира тези момчета....

 40. 40 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#34] от "dreamer":

  почти съм съгласен с теб, с една подробност, частен случай - доколкото знам шах федерацията на Турция има бюджет от 70 мил. долара, половината от държавата. Мога да ти дам повече подробности за азерите, руснаците, украинците и забележи - чехите! и говорим за шах! логично е като говорим отвъд шаха, да увеличим мънгизите с поне 10 пъти за лека атлетика и поне 15 пъти за плуване!
  дълга и тежка тема е това, момци и девойки!

 41. 41 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Не знам дали някой се сеща за снимката на Йордан Йовчев, който говори по телефона, докато е на халките...

  В България последните години ЦЕННОСТИТЕ се смениха, затова резултатите са ни такива. Децата искат да забогатеят най-късно на 22-23 и още докато са 5-6 клас мислят какво да направят, за да се случи с колкото се може по-малко работа. А за високи постижения, без значение дали в спорта или друга области трябва МНОГО работа!

  cineart.me
 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#39] от "sasvirco":

  Цял свят ги спонсорира. Виж нашарените коли и екипи и ще разбереш .

 43. 43 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не е ли най-добре да хванете да питате децата?
  Дали има по-умрели спортове от олимпийските, а? Да хванем Гошко от Редута и да му дадем един списък със спортове които да практикува, ха на бас, че няма да избере борба, щанги, лека атлетика или дори волейбол. Ще избере спорта с най-много адреналин.
  Трябва да се дават пари на федерации които развиват интересни за децата спортове и спортове които носят престиж за държавата.
  Знам, че повечето виждат моторспорта като елитарен, така както и голфа примерно, обаче един шампион в такъв спорт има 10х по-голяма стойност от един в дълъг скок или каквато и да е там старовремска дисциплина.
  Децата ги нямало в залата. Ами няма да ги има ако ги карате да се кълчат на художествана гимнастика, а не на някакви модерни танци.
  А бойните спортове, моето уважение, но познавам доста хора занимавали се с тях и всичките имат навика да си уреждат сметките по юмручен път. Определено е по-добре да не се бият децата, защото навика остава и когато са вече възрастни.

 44. 44 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#39] от "sasvirco":

  Роси специално е получавал помощ от италианската федерация. Сега когато са супер звезди, няма смисъл държавата да ги спонсорира - те са възвърнали инвестицията стотици пъти.

 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Прочетох един лозунг - чрез масов спорт, към високо спортно майсторство. Цитиран от Димко . Десятката . Но непопулярен ,защото е от предишно време . В което думите масов спорт бяха пълни със съдържание . Защото спорта беше наистина масов. Започваха - пионерски , средношколски , работнически юношески състезания по каквито се сетиш спортове . Първо градски състезания после околийски , окръжни , републикански .Със съответните шампиони и награди .Не парични - за слава . Да ама много таланти се изявяваха . И се събираха в спортни училища . също с много състезания . И от там в школите за високо спортно майсторство , към ОТБОРИТЕ по разните федерации - по лека атлетика , борба шах, та дори и по полумаратон , за който Дянков се чуди какво е . И всичко това беше грижа на държавата . Което не означава че ,държавата е издържала всичката тази огромна спортна армия. Но създаваше условия предприятия ,учреждения и училища да ЗАДЕЛЯТ собствени средства за издръжката на масовия спорт. Само един пример - в нашето градче от 12- 13- хиляди жители на градско работническо първенство по футбол се явяваха осем- десет отбора . Ясно е ,че системата се промени и совите вече не са това което са . Но на мястото на държавните предприятия се появиха частни - също с много работници и служители . И ако държавата ИСКА до има ЗДРАВ ДУХ в ЗДРАВО ТЯЛО да бъде така добра да накара собствениците да влагат в масовия спорт. Да ги принуди . Не посягайте към минусите . Да ги принуди чрез финансови СТИМУЛИ . Но най лесно е друг да организира нещо на високо ниво и да клекне пред вратата на някой министър и да клечи докато изкрънка някой лев. За да може при успех въпросния министър или който и да е ОТГОВОРЕН фактор да се види на кадро до известен медалист. И не бъркайте частните клубове с държавната политика за масовия спорт . Талантите от масовката винаги ще намерят място в елитните клубове . И вече на добра воля държавата може да помага на частния бизнес . Защото частните спортни клубове вече не са нищо друго ,освен бизнес. Но бизнес който носи СЛАВА на държавата . Не пари - Слава . И спортната слава е един от белезите за силна държава . Който държавник го разбере ,печели . Поне в моите очи , което може да е без значение . Но може да бъде и този един от 50% + 1 .

 46. 46 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ма, вие финансирате ли изобщо тия федерации?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 973 Неутрално

  С наглостта си Данчо Лазаров постигна това, че за първи път българите са толкова обединени. ДА, това блато трябва да се разчисти! Трябва да се започне от волейболната федерация но да се проверят и всички останали. Да се направи не само финансов одит но да се извърши пълно преустройство и това повече да не може да се случи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Трябва да се промени схемата на финансиране на политическите партии - единствено от членски внос с фиксирана малка сума на човек.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 49. 49 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  тя е по мотоциклетизъм.
  ма те много се засегнали

 50. 50 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 628 Неутрално

  А трябва ли да има федерации изобщо?

 51. 51 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Пичове, и позицията на Богдан Николов е разбираема. Викате, че не бил масов спорт. Ами как да стане? Преди 20 години към ОСО имаше клубове (кръжоци) по мотоциклетизъм или картинг, а сега нищо.
  И какво? Как да стане масов спорт? Или пък представете си рали... Колко масово може да стане едно рали? Да участват хората с личните си автомобили? Да не са луди? То вярно, на запад, има състезания с "туристически автомобили", стандартна фабрична сглобка, ама... и те не са лични.
  И ще кажете - има толкова автосервизи и рокерски клубове, ми да се хванат и да правят нещо, а не пишлеметата да правят гонки нощем по кръстовищата. Хубаво, може, ама писти има ли? За мотокрос, освен онази до Севлиево, и някъде около София имаше, за друга не се сещам. За пистови състезания - от време на време се затварят улици, или се наема някое старо неизползваемо летище. Но това вариант ли е? Че то едни трибуни няма, пък как да стане масово? Иначе да, може да се помисли нещо - не толкова да се финансират отборите, а да се финансират организаторите на състезания - това, което Богдан Николов вика - "домакинства". Пък барем да виждаме някои състезатели и на живо от време на време, а не само по новините, щото и състезания не се купуват за пряко предаване...

 52. 52 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#45] от "papyre":

  Евела....

 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#52] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Благодаря,Федка . Дано не иронизираш.

 54. 54 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ако се погледне ретроспективно, в България през последните 40-50 години има десетина индивидуални спорта от програмата на летните олимпийски игри, в които е постигала успехи. Под успехи имам предвид олимпийски, световни и европейски титли. Това са борба ( свободен и класически стил), вдигане на тежести, бокс, спортна стрелба, художествена гимнастика, гребни спортове (академично гребане и кану-каяк), спортна гимнастика, лека атлетика, плуване. Последните три са и главните и най-атрактивни спортове на олимпийските игри. Успехите ни в колективните спортове са свързани главно с мъжкия волейбол и женския баскетбол и волейбол. В зимните спортове имаме традиционни успехи и школа в биатлона, а покрай Раданова и Денкова/Ставийски през последните десетина години може да се говори и за някакви постигнати успехи на федерацията по кънки ( която включва шортрека и фигурното пързаляне). Така че всичко на всичко имаме 15-ина спортни федерации с традиции и по-големи успехи. Всичко останало е пълнеж. В тези 15-ина дисциплина ( и съответно федерации) би трябвало да се съсредоточи финансирането за участие на СП и ОИ. Федерации като тази за автомобилен спорт и мотоциклетизъм да си търсят спонсори, защото това са много маркетингови дисциплини с голяма аудитория. Другата част от държавното финансиране трябва да се насочи към масовия спорт- възстановяване и поддръжка на спортни училищни салони, градски зали, училищни площадки, възстановяване на разните училищни спартакиади и първенства, възстановяване на редица дисциплини в класовете по физическо, които навремето се преподаваха и упражняваха.
  Трябва да се започне от промяна на Закона за физическо възпитание и спорта. Там има общи приказки как държавата подпомага българския спорт, това трябва да се предефинира като приоритетно финансиране на определени федерации с традиционни успехи. Плюс финансиране на масовия и училищния спорт. През 1999 с новия Закон за физическо възпитание и спорта се създаде децентрализиран модел, в който държавата само налива пари, но няма никакъв последващ контрол как точно се харчат тези пари. Тази "спортна автономия" вкарва непрекъснато пари в джобовете на шефовете на многобройните федерации ( 109 на брой), вместо парите да достигат главно до състезателите. Трябва да се ограничи броя на членовете на УС на отделните федерации законово, защото бюрократите непрекъснато раздуват щата на тези УС ( да припомним как УС на БФВ набъбна от 20 на 25 члена след последната конференция). Трябва да се въведат в ЗФВС изисквания за пълна отчетност, публичност, мандатност, ограничение на времето за заемане на ръководен пост, етичност. Спортното министерство ( или агенция) да имат право, при констатирани тежки нарушения на
  ръководството на дадена федерация, да разпускат УС на въпросната федерация и да свикват изборни събрания
  за нови ръководства. Сегашната процедура за отнемане и раздаване на лицензи на федерации е неясна и тромава, това трябва да се изчисти чрез поправки в ЗФВС. Още текат съдебни процеси и спорове в българските щанги между различните федерации именно заради законовите неясноти. Спортното министерсво ( или агенция) да има право да изисква отнемане на лиценза на клубове-фантоми, и ако съответната федерация продължи да ги поддържа ( защото има интерес), да отнема лиценза на самата федерация. Непосредствената подготовка за олимпийските игри ( последните 9-10 месеца) да се управлява от БОК, а не от спортните федерации.

 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело

  До коментар [#51] от "Федор Венедиктович Езерский":


  ..." Преди 20 години към ОСО имаше клубове (кръжоци) по мотоциклетизъм или картинг"...Клубове имаше, но нямаше от къде да се купят мотоциклети, да не говорим за картинги!?

 56. 56 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nixonanim":

  Прав сте, че трябва да има изрядна отчетност, но знаете ли, че има федерации, които получават от МФВС между 2-7 хиляди лева на година, с които трябва да проведат държавни шампионати във всички възрастови групи и дисциплини и покрият още куп разходи? Колко мислите , че успяват да присвоят от тази сума (да не използвам изразът откраднат), как си ги разделят и защо го правят? В повечето случаи ръководства на тези федерации са хора, които вършат всичко това в името на любовта им към спорта, напълно безвъзмездно, защото това им е и един вид хоби! Защо трябва да им се отнемат и тези малко трохи, които им се подхвърлят от баницата с оправданието, че те не са олимпийски спорт, но за разлика от България, спорта им е много популярен и практикуван в много страни по света!

 57. 57 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#56] от "jo":

  България не е едно от "много места по света". България е малка, много, много малка. Финансирането на много неща е невъзможно на този етап.

  cineart.me
 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1321 Любопитно

  Трябва, ама точно как - да не станат зависими от спонсори?!

 59. 59 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Според мен не трябва да има НИКАКВО финансиране на спортните федерации за ПРОФЕСИОНАЛЕН спорт. Добре функциониращите федерации трябва да могат да се самоиздържат от реклами, спонсори, медийни права и т.н. Иначе няма как да съществуват.

  Пари трябва да се дават само за масов и детски спорт и за спортна инфраструктура. Във всяко училище трябва да има басейн и модерен спортен салон (с нормални размери - да става за волейбол и баскетбол, автоматично става и за много други спортове). Басейните трябва да са достъпни и за външни посещения (срещу заплащане).

  Ако бъде осигурена инфраструктура и активен детски и масов спорт, федерациите ще имат голям избор от млади обещаващи спортисти.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 60. 60 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 670 Гневно

  Преди всичко Дянков е ДЛЪЖЕН да направи РЕВИЗИЯ на всички, които получават пари от бюджета в това число всички НПО и БПЦ.
  Трябва да ориентираме към групата спортове, които ще подобрят здравето на подрастващото поколение.Масов безплатен спорт за всички деца.
  Самото Министерство на спорта да направи необходимото за подготовката на треньори на световно ниво, като следва най-добрите световни практики и да помогне за обучението на бъдещите треньори в най-престижните спортни школи по света.
  След десетина години всичко това би следвало да се отплати със съответните медали и призови места.
  Скандалите по спортните федерации показват наличието на групи по "интереси" и нечистоплътни намерения, както на финансови далавери.
  Например в едно от последните си интервюта Данчо Лазаров заяви , по отношение на финансовата проверка приблизително така : "като при катаджийските актове - плащаш си глобата и продължаваш".Има го в Канал 3.
  Министерството е длъжно да осигури правилното изразходване на държавните пари от федерациите, а не както е сега, превежда сумите и след това никакъв контрол.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 61. 61 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Какво значи "прав донякъде"?"Малко бременна"?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 62. 62 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#6] от "zidane":

  Бюджета да не е брашнян чувал?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 63. 63 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#29] от "Milva":

  Не бъркай нещата.
  В здравеопазването има над 3 милиярда лева.Ти сигурна ли си, че те управляват по най-добрия начин.
  Сега иде реч за спорта, и не забравяй, че сме най-бедната държава в ЕС.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 64. 64 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#56] от "jo":

  Я намери списъка с парите които получават федерациите, включително и тези от тотото.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 65. 65 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#45] от "papyre":

  Спортните училища и сега съществуват но от тях досега не съм чул за висококачествено обучение.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 66. 66 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#37] от "dreamer":

  Ти имаш представа за спорта в колежите и университетите в Съединените щати.Както и нямаш представа за финасирането на спорта в САЩ.Вземи и попрочети...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#61] от "Captain Shakespeare":

  прав е само в частта,че това положение е сбъркано.Професионалния спорт не трябва да се издържа от държавата.Има си спонсори за това.

 68. 68 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#64] от "Captain Shakespeare":

  Следях доста сайта на МФВС и там макар и и не за последната година, но имаше информация относно отпуснатите финанси на федерациите! Знам само, че за миналата година всички федерации бяха порязани с -10% от подписаните договори за финансиране. Ако можеш да ми дадеш линк за отпуснатите средства за тази година, мога да ти бъда само благодарен!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK