Етични ли са изследванията за премахване на дефектни гени?

Изследванията ще ни търкулнат по наклонената плоскост към дизайнерските бебета

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Джонатън Монтгомъри е професор по здравно право в университета Саутхамптън и председател на Съвета по биоетика на фондацията "Нуфилд". Той оглавява и Агенцията за здравни изследвания, която е създадена да предпазва интересите на пациентите при здравни научи изследвания.


Под неговото председателство Съветът по биоетика "Нуфилд" публикува доклад, в който заключи, че изследванията на ембриони от трима родители, са етично оправдани.


Според доклада новите технологии могат да помогнат на хиляди деца да се родят без тежки и инвалидизиращи заболявания.


"Заради здравните и социални ползи за индивидите и семействата им да живеят без митохондриални разстройства, смятаме, че ако изследванията са сравнително безопасни и ефективни като лечение, би било етично приемливо родителите да ги използват. Това трябва да става при тяхното изрично желания и след като им е била предоставена адекватна информация и съдействие", заключва докладът.


Според специалистите няма етични норми, заради които изследванията за подмяна на митохондриите в яйцеклетките да не продължат, при положение, че се извършват при необходимото наблюдение. Те се надяват, че някой ден тези изследвания ще могат да бъдат използвани за лечение.


Докладът се занимава и със социалните измерения на изследванията. Според него "въпреки че личните и социалните връзки, които се създават между донорите на яйцеклетки или ембриони, са въпрос на лична преценка, Работната група смята, че донорството на митохондрии не представлява нито биологично, нито правно съществуване на "трети родител" или "втора майка".


Експертите смятат, че донорите на митохондрии могат да остават анонимни за хората, родени от тяхното дарение.


 

Миналата седмица учени обявиха, че успешно са създали ембриони, които съдържат ДНК от трима родители. Методът е вариация на ин-витро технологиите и с него те се надяват да премахнат генетичните дефекти, които се съдържат в майчините митохондрии.


В университета Орегон учените са взели ядрото от една яйцеклетка и са го поставили в донорска яйцеклетка, чието ядро е извадено, но митохондриите в цитоплазмата са запасени. След това яйцеклетката е била оплодена и повечето ембриони са били в добро състояние.


Митохондриите зареждат клетките в организма с енергия. Въпреки че те не съдържат ключовите ДНК показатели като цвета на очите или косата, митохондриите пазят съобщения за поведението на митохондриите в следващите поколения. Дефектите в тях се предават само от майката към детето и засягат приблизително 1 на 200 деца, като при повечето няма симптоми или проблеми. За някои обаче, натрупването на митохондриалните дефекти означават слепота, мускулна слабост, сърдечна недостатъчност или смърт. За причинените от генетични недостатъци заболявания до сега няма лечение.


В митохондриите се съдържат около 0,1% от човешките гени. Това означава, че ако методът за използване на две яйцеклетки бъде приложен при хора, детето ще има гени от трима родители.


Генетични изследвания от този вид са изключителна новост и носят със себе си не малко морални и етични проблеми. Религиозните съображения са свързани с човешка намеса в сътворението. Практическите се простират от безопасността на метода до прецедента, който поставя.


Какво означава премахването на вродени дефекти в емрбионите – евгеника или лечение на досега нелечими заболявания? Какви ще са последиците за децата, родени по този метод? Означава ли 0,1% участие на трети човек в гените им, че те ще имат две майки? Какви са правата на донора на яйцеклетката, чийто митохондрии са запазени? Отварят ли такива изследвания пътя към "дизайнерските бебета" - деца, чиито качества ще бъдат селектирани според желанията на родители им? Трябва ли да се казва на децата за третия родител?


Във Великобритания тези въпроси са поставени пред обществото за обсъждане. Резултатите от него ще бъдат публикувани следващата година, а държавните органи ще решат дали да разрешат изследванията върху хора.


В България малко се говори за моралните последствия от генетичните изследвания и възможното им приложение за лечение на тежки и редки заболявания, особено когато те са още на емрбионално ниво. Дискусията обаче е необходима, защото тези нововъведения в науката и медицината няма да ни подминат. За добро или за лошо.
 

Против

Включи се
Успешно се включихте

Д-р Дейвид Кинг е генетик. Той основава и оглавява "Human Genetics Alert" - британска организация, която се противопоставя на някои елементи от генетиката, като клонирането, генетичната дискриминация и генетичното проектиране на хора.


Д-р Кинг заяви пред Би Би Си, че тези технологии ще повлияят на редица поколения и че преминават това, което се приема за нормалната етична граница към нова евгеника.


"Точно като създанието на Франкенщайн е направено от съшити части от различни тела, по същия начин изглежда, че учените не виждат гротеската, не виждат нарушаването на естествените норми или на човешката култура. Учените и техните помагачи в биоетиката, не спират пред нищо".


Според него и организацията му, не всички научни изследвания са базирани на желанието за знание. "Идеята, че изследване на генетично модифицирани ембриони е "оправдано, се основава на наивното предположение, че науката е чисто търсене на познание, недокоснато от социални интереси. В същност, провеждането на изследвания на генетично модифицирани човешки ембриони е решение да бъдат отворени определени възможности и обществото да бъде насочено към нещо, което вече е определено от учени и технократи, за желателно".


"Тези технологии са хем ненужни, хем изключително опасни в средносрочен план, защото поставят прецедент за създаването на генетично медифицирани, дизайнески бебета", смята д-р Кинг. "Точно така се получават наклонените плоскости".


Друга опасност, която вижда д-р Кинг е неяснотата какви ще бъдат ефектите върху следващите поколения.
Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  "Религиозните съображения са свързани с човешка намеса в сътворението. "

  А може ли моите религиозни съображения да се спазват, именно че не взимам предвид чуждите религиозни съображения? Или като говорим за религиозни съображения трябва да се взимат само на тези против развитието?

  Впрочем какво лошо има в дизайнерските бебета? Всеки си го търси това, като си избира партньор, а някои дори използват изкуствено осеменяване с такава цел.

  И е крайно време да се осъзнае, че майката или бащата на детето не е задължително да е снабдителя на генетичния материал, а е свързана с много по-отговорната и дългосрочна задача на отглеждането и възпитанието на това дете?

 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Не виждам какво общо има етиката тук? Кой не би желал да му се роди абсолютно здраво дете, без физически, психически и други заболявания, предавани генетично? Само много ретроградна психика може да е против това. А религията не се слави с модерност и напредничавост, те още инвитропроцедурите отричат, че какво остава и за модифициране на гените.
  Аз обаче съм твърдо ЗА. И когато ми дойде времето да имам деца, ще се погрижа детето ми да няма нито една от болестите, които имаме в семейството и които може да му предам чрез гените си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 488 Весело

  Референдуми му е майката - пари за това бол !

  аз
 4. 4 Профил на classicc
  classicc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Позицията на Дейвид Кинг:

  "по същия начин изглежда, че учените не виждат гротеската, не виждат нарушаването на естествените норми или на човешката култура"

  Аз лично знам за десетки племена, които твърдят същото за животоспасяващи лекарства.

 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Абсолютно трябва да се търсят всякакви начини за избягване на наследствените болести, някои от които са изключително тежки, като муковисцидозата например.
  Единственото, което трябва да се направи, е да се проведат внимателно всички опити и изследвания с животни, преди да се започне прилагането на тези технологии на хора.
  Гебетичната информация на живите организми е изключитлно сложно нещо и това, че сме научили буквите, не значи че вече знаем да чтем и да пишем, па камо ли и да използваме "пишещата машина".
  Г-н Кинг да ме извинява, но от цялото му писание, не видях и един смислен аргумент. Човекът винаги се е стремял да се самоусъвършенства, а еволюцията като цяло е дизайнерски процес.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#1] от "pi314_":

  Само с последният твой абзац не съм съгласен
  Гените са по-важни от културата (възпитанието). Във всички случаи са преди нея.
  Необходими са някакви правила в тази област,но е много трудно да се формулират. За разлика от случая с ядрените оръжия,където е ясно,че държави като Иран,не трябва да притежават такива.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  То това хубаво. Ама законите на природата си имат функция. Естествения подбор е такъв закон.

  Какво правим, ако средната продължителност на живота на Земята стане 120 години? С помощта на генетиката това е постижимо в не толкова далечно бъдеще.

  А сега да прибавим към това и множащите се като мравки китайци и индийци.

  Същевременно е ясно, че на няколко хиляди светлинни години от нас, друга подходяща планета за нашата раса - няма.

  Тогава в сила, пак ще влезнат законите на еволюцията. Само, че по-малко по друга начин - по-силния оцелява, избивайки по-слабите.

 8. 8 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#2] от "VеnRus 2008":

  Хаха, ми като не искаш да предаваш болните си гени на следващо поколение, недей да правиш деца...

  Без мъдра мисъл!
 9. 9 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Няма нужда от религия, за да има морал и етика. И въпросът не е само етичен, а е свързан с бъдещето на човечеството съвсем практически.
  Предотвратяването на генетични болести е едно нещо, но дизайнерските бебета са друго. Докато първото може да се оправдае от етична и практическа гледна точка, то второто е недопустимо от етична гледна точка, защото ще създаде изкуствено неравенство сред хората, и от практическа, защото науката не може да предвиди дългосрочните ефекти от създаването на дизайнерски организми, а досегашният опит е по-скоро отрицателен - тоест рискът от израждане на човечеството е прекалено голям.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Весело

  [quote#8:"Сандокан"]Хаха, ми като не искаш да предаваш болните си гени на следващо поколение, недей да правиш деца... [/quote]


  И защо не, след като науката ми позвлява хем да имам деца, хем да бъдат напълно зрави? Но по манталитет някои хора не са мръднали от средновековието, ти явно си от тях.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Весело

  [quote#9:"muncho"] второто е недопустимо от етична гледна точка, защото ще създаде изкуствено неравенство сред хората,[/quote]


  И как дизайнерските бебета водят до неравенство, мун? Какво лошо има всички бебета да се раждат здрави, умни и красиви?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#10] от "VеnRus 2008":

  Добре, но ако детето ти прилича на млекаря, да знаеш че рекламаций няма...

  Без мъдра мисъл!
 13. 13 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Като баща съм загрижен детето ми да е здраво но от друга страна ви казвам да не си играете с природата защото ви е бедна фантазията до какво може да доведе.
  Монсанто и ГМО са един от многото примери.

 14. 14 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всяко научно откритие може да се използва както за спасяване на човешки живот, така и за унищожаването му. Не виждам какъв е проблемът да се премахнат онези гени, които са отговорни за тежки заболявания при новородените. Ако това се води "намеса в сътворението", тогава абсолютно същото се отнася и за животоспасяващите лекарства, операциите и т. н. Да оставим децата да мрат като мухи от грип или туберкулоза, защото "това им била съдбата". Да не лекуваме никакви заболявания, да оставим организма сам да се справя, пък който оцелее - оцелее! Това ли искате?
  А "дизайнерски бебета" има и днес в дивашките държави. Гледат на видеозона и ако е момиче - аборт. В Армения над 60% от новородените са момчета...

  Never underestimate the predictability of stupidity
 15. 15 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#11:"VеnRus 2008"]Какво лошо има всички бебета да се раждат здрави, умни и красиви?[/quote]

  Забравяш и с големи атрибути...

  Без мъдра мисъл!
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сандокан":

  Не върви да изпростяваш под такава тема...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  [quote#15:"Сандокан"]Забраяш и с големи атрибути... [/quote]

  Не знаех, че големината на атрибутите има значение за качеството им.
  Аман от комплексари!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#11] от "VеnRus 2008":

  Въпреки че въпросът ти издаа неспособност за логическо мислене и непочтено извъртане на думите ми, ще ти отговоря женрус, заради дискусията : дизайнерските бебета ще създадат неравенство, защото в надпреватара за по-перфектно, красиво и умно бебе няма да иама граница, всеки ще иска да има ПО-красиво, ПО-умно и ПО-здравои дете от това на другите, за да е по-успешно в живота. А щом има търсене ще се появи предлагане, при това в съответствие с търсенето ще се определя и цената - по-умното бебе ще е по-скъпо от не толкова умното. Тоест колкото са по-богати родителите, толкова по-умни, красиви и перфектни ще са бебетата. Това ще задълбочи и без това съществуващото неравенство нежду бедни и богати и рано или късно ще предизвика социален взтив, защото не толкова перфектните няма вечно да търпят да бъдат низша раса. След което нещата ще си дойдат на мястот и ще се върнат в природното русло..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#18] от "muncho":

  Доста примитивни разсъждания. Реално погледнато, богатите и сега са по-перфектни, по-красиви и по-здрави (защото могат да си позволят всякакво лечение) та не виждам какво особено ще се промени. А, ако един ден тази процедура стане достъпна за всички, то няма да има бедни и богати, след като всички бебета ще се раждат умни, здрави и красиви, то това автоматично означава, че ще изчезне неравенството между хората. Знам, че ти е трудно да го проумееш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":

  Има има ...
  Ти малки дини ли си купуваш или големи и зрели?
  Същото важи и за бананите?
  Апропо би ли си купил естествен натурален градински червен и сочен домат или би предпочел онзи раслия в контейнер с вкус на мокър кашон, молекули от гущер и митохондрий от жълт кантарион?

  Без мъдра мисъл!
 21. 21 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А от морална гледна точка (женрус, ти можеш да пропуснеш тази част) въпросът стои така : обществото награждава ТРУДА, тоест постиженията постигнати с труд и усилия, а не привилегиите и получаването на всичко наготово, защото само така може да има развитие. Затова е неморално създаването на перфектни по рождение хора.
  Друг е въпросът че още изобщо не е ясно каква част от човешките качаства извън физическите са наследствени - човешката личност е това което е благодарение на СЪЗДАДЕНИТЕ след раждането връзки между невроните, които не са кодирани в гените, е се създават в следствие от опита и обучението. Способността за създаване на връзки обаче сигурно е наследствена в определена степен. Но никой не може да каже до каква степен и кои гени отговарят за това.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 22. 22 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално  [quote#19:"VеnRus 2008"]
  Доста примитивни разсъждания.[/quote]


  Уж казва, че не може да се предвидят последствията от дизайнерските бебета, пък е изписал един куп плоски спекулации.

  [quote#9:"muncho"]и от практическа, защото науката не може да предвиди дългосрочните ефекти от създаването на дизайнерски организми[/quote]

  If you are going through hell... Keep going!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#21:"muncho"] Затова е неморално създаването на перфектни по рождение хора. [/quote]

  Глупости. Всичко, което води до човешкото съвършенство няма как да е неморално.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Весело

  [quote#21:"muncho"]Затова е неморално създаването на перфектни по рождение хора. [/quote]


  Щом хората ще са перфектни, няма да имат нужда от допълнително развитие, бе мунчо!

  If you are going through hell... Keep going!
 26. 26 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всяка намеса в природата може да има непредвидими последици. Но от друга страна всеки родител би искал детето му да е здраво. Моят внук има диабет, което е голям удар за нашето семейство. Синът ми не желае други деца, защото той много силно го преживя и се страхува да не му се случи отново. Колко добре би било да се избягват тези нелечими заболявания още при зачеването. Аз съм за намесата на човека в името на здраво и жизнеспособно поколение.

 27. 27 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Всичко, което води до човешкото съвършенство няма как да е неморално.
  ==============

  Всичко, което води до повишаване на благосъстоянието на хората е морално/етично.

  If you are going through hell... Keep going!
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#23] от "muncho":

  Нямам желание да унищожавам никого. Пък и не съм казала, че бъдещите дизайнерски бебета трябва да са всичките бели, руси и със сини очи. Всъщност, цвета на кожата, косата и очите са без значение, важното в бъдеще всички деца да се раждат здрави, умни, красиви и талантливи. А това с помощта на генетиката може да се постигне.
  Обаче, тогава няма да има работа за "правозащитници", като теб. Така де, ако всички са умни, работливи, красиви и богати, кого ще защитавате вие? Откъде ще ви идват паричките?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "VеnRus 2008":

  Ми да той все му се привижда дискриминация и като един виден борец срещу това няма да има срещу какво да лае по цял ден.

 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Весело

  [quote#27:"dante_18"]Всичко, което води до повишаване на благосъстоянието на хората е морално/етично[/quote]

  Предполага се, че ако всички са умни, красиви, здрави, работливи и талантливи, то съответно няма да има различие във благосъстоянието им, няма да има такива, дето само да лежат и да чакат онези, дето работят да ги хранят. Обаче тогава мунчо ще остане без работа.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Човечеството е оцеляло хиляди години без да си прави никакви експерименти с генетиката. Достигнали сме такова ниво на развитие че единствената заплаха за нашата раса сме самите ние. Пускаме си бомби по главите, стреляме се по улиците и изхвърляме храна когато в същото време милиони други хора гладуват. От това умират хора а не от генетични дефекти.
  Пак ще ви го кажа, макар че тракате минуси.. погледнете експериментите по ГМО'то и тогава се питайте дали искате да прилагате подобни неща по хората. Идеята е добра да, но само до момента когато се намесят корпорации които гледат само как се изкарват пари и нищо друго.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#26:"xxxxx1963"]Моят внук има диабет, което е голям удар за нашето семейство. Синът ми не желае други деца, защото той много силно го преживя и се страхува да не му се случи отново.[/quote]

  На една колежка от съседния офис, племенникът и е с някакъв рядък и нелечим вид левкемия. И е само на 5 годинки. Лекарите казват, че няма да изкара до 6-я си рожден ден. Та сестра и и мъжът и те сега не смеят да имат второ дете, въпреки че първото е обречено, именно от страх да не излезе пак с някоя такава болест, щото те си знаят какво е да гледаш и да се грижиш за толкова болно дете.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1236 Любопитно

  До коментар [#1] от "pi314_":


  До коментар [#2] от "VеnRus 2008":


  До коментар [#24] от "VеnRus 2008":
  Подкрепям ви изцяло.Това наистина може да бъде заложено на референдум и да се надяваме с положителен резултат,че освен болести, бедност,мизерия и много простотия ни гони.

  До коментар [#27] от "dante_18":

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 35. 35 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Категорично съм за в частта, където могат да бъдат преодолени генетични заболявания.

  В същото време мисля, че е твърде рано да се обсъжда тази тема откъм техническата ѝ част. От морална гледна точка това отдавна се прави, особено в киното - спомнете си "Гатака" и "Остров"... Що се отнася до техническата част обаче, на този етап, пък и вероятно в обозримо бъдеще нито разполагаме със съответните познания и технологии, нито можем да бъдем наясно какъв би бил ефектът и последствията. Опасността, вместо да изпишем вежди да избодем очи, е налице.

  В този смисъл съм абсолютно за продължаването на изследванията в тази област и за едно много предпазливо и внимателно отношение, когато се дойде дотам, че да се прилагат на практика.

  А за псевдорелигиозните глупости изобщо не ми се коментира. Наричам ги псевдорелигиозни, защото това не е учението на Христос, Буда и т.н., а възгледите на дяда ви поп, пък бил той и много висшестоящ в йерархията.

 36. 36 Профил на Екатерина Войнова
  Екатерина Войнова
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Въпросът с дизайнерските бебета е изключително сложен. Смятате ли, че изследванията, които помагат за премахването на инвалидизиращи и животоопасни генетични дефекти неминуемо ще доведе до евгеника?

  В случая с митохондриалните донорства, основните гени са запазени в ядрото на яйцеклетката и е много, много рано да се говори за промени в тях.

  На този етап, ако бъдат разрешени клинични тестове върху хора, е възможно да се родят хора, чиито живот ще бъде непрекъснато подложен на изследвания, за да стане ясно дали технологията е безопасна или не. Не само техният живот би бил маркиран от тези научни изследвания, но вероятно и този на бъдещите им деца, ако те имат способността да имат деца.

  Оправдано ли е това вмешателство в живота на дете, което не би могло да даде съгласието си за това, в името на възможното лечение на хиляди други бъдещи деца?

 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#36:"Екатерина Войнова"]Оправдано ли е това вмешателство в живота на дете, което не би могло да даде съгласието си за това, в името на възможното лечение на хиляди други бъдещи деца? [/quote]

  Смятам, че да!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#36] от "Екатерина Войнова":

  Много добър въпрос!
  Никой не пита децата, дали искат да са "подобрени" генетично и съвсем не е ясно какще им се отрази това в бъдеще...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 39. 39 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Неморално е да се експериментира и да се жертва живота дори на едно дете, оправдавайки се с бъдещи ЕВНТУАЛНИ ползи за други деца! Това е което са правили нацистите, експериментирайки с хора!

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 40. 40 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#32] от "VеnRus 2008":

  Ама чакай бе пиленце, изместваш темата! Тук се говори за наследствени генетични болести. Диабета и ракът не са такива, въпреки че се предполага че има и наследствен компонент.
  Едно е да се развива изследователска дейност в областта на генната терапия, а е съвсем друго да се бъзикаш с ембрионално инжениране.

  Без мъдра мисъл!
 41. 41 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  BBC Horizon-Are We Still Evolving / Eволюират ли все още хората?


  Препоръчвам това филмче!

  http://zamunda.net/details.php?id=257439&hit=1

  If you are going through hell... Keep going!
 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Има много хубав филм по темата "Гатака"

 43. 43 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#36:"Екатерина Войнова"]На този етап, ако бъдат разрешени клинични тестове върху хора, е възможно да се родят хора, чиито живот ще бъде непрекъснато подложен на изследвания, за да стане ясно дали технологията е безопасна или не[/quote]

  Все повече лаборатории се отказват от експериментиране с животни а ние обмисляме дали е морално да затворим човек и да си правим тестове на него?
  Е не знам! Това е много АМА МНОГО труден и тежък въпрос от всяка погледната точка.

 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Естественият подбор е създал днешните хора, но естествен подбор вече няма. Всички оцеляват и се мъчат и мъчат и другите наоколо. След като цивилизацията премахна този велик инструмент на природата, пак цивилизацията трябва да запълни празнината.

  подпис
 45. 45 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  [quote#38:"muncho"]Никой не пита децата, дали искат да са "подобрени" генетично и съвсем не е ясно какще им се отрази това в бъдеще...[/quote]
  Както никой не ги пита искат ли изобщо да се родят с малформации, в Индия, негри или при религиозни родители.

  И докато последните три не е политически коректно да се забранят или ограничат, то ако първото стане възможно е все в полза на децата...

 46. 46 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#45:"pi314_"]Както никой не ги пита искат ли изобщо да се родят с малформации, [/quote]


  Никой не ги пита дали изобщо искат да бъдат зачевани...

  If you are going through hell... Keep going!
 47. 47 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#44:"Иван К"]След като цивилизацията премахна този велик инструмент на природата, пак цивилизацията трябва да запълни празнината. [/quote]
  Никаква празнина няма. Цивилизацията не е премахнала конкуренцията между хората. Само я е направила по-честна - физическите недъзи вече нямата такова значение, значение имат ЧОВЕШКИТЕ качества. Създаването на дизайнерски бебета обаче наистина ще изкриви конкуренцията между хората - някои (по-богатите) ще имат изкуствено предимство, още по-голямо от сегашното. Това е несправедливо и неморално.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 48. 48 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#36:"Екатерина Войнова"]е възможно да се родят хора, чиито живот ще бъде непрекъснато подложен на изследвания, за да стане ясно дали технологията е безопасна или не.[/quote]  Много хора в света се подлагат напълно доброволно на експериментални лечения и научни опити.
  Ако си задължен да ходиш веднъж месечно на преглед, не би било много приятно, но със сигурност ще е по приятно от това да се родиш със сериозен умствен и физически дефект.

  If you are going through hell... Keep going!
 49. 49 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#45:"pi314_"]Както никой не ги пита искат ли изобщо да се родят с малформации, в Индия, негри или при религиозни родители.[/quote]
  Първо, това са различни неща. Да се родиш с малформации не е добре от каквато и да е гледна точка, то да се родиш в Индия, чернокож или при религиозни родители не е нещо лошо (освен за такива като женрус). И като цяло тези неща са ЕСТЕСТВЕНИ. Неестествено и неморално е обаче родителите да се отнасят към детето си като към своя собственост, която могат да моделират както искат. Защото детето също има права. И от практическа гледна точка за оцеляването на човечеството е вредна намесата - дори сега е възможно да се определи пола на детето много рано. И някои родители абортират децата си, ако не са момчета примерно. Това морално ли е? И как се отразява на човечеството като цяло? какво да говорим за още по-голяма намеса? Някой родител може да иска да си има дете, което прилича на пуделче. Науката би могла да му го осигури. Но трябва ли?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 50. 50 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#48] от "dante_18":

  Приемат експериментални лекарства а не генетични модификации. Разликата е огромна. Голям брой от генетичните ще се раждат в лаборатории, там ще умират и няма да видят никакъв свят. Точно като лабораторни мишки.

 51. 51 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#36] от "Екатерина Войнова":

  Ами разбира се, че води до евгеника. На практика всичко е евгеника. Еволюцията според Дарвин е евгеника - силните и полезни гени оцеляват. Всички храни са селекционирани, опитомени и подобрени, макар и по естествен път, а в последно време и по неестествен - евгеника.

  А по отношение на последния ви въпрос:
  [quote#36:"Екатерина Войнова"]Оправдано ли е това вмешателство в живота на дете, което не би могло да даде съгласието си за това, в името на възможното лечение на хиляди други бъдещи деца?[/quote]

  Франкенщайн на Мери Шели започва със следния цитат:

  "Нима, Създателю, съм искал
  от пръстта човек да ме изваеш,
  мигар аз самият съм те молил
  от мрака да ме извлечеш?"
  Джон Милтън
  „Изгубеният рай“

  Без мъдра мисъл!
 52. 52 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#36:"Екатерина Войнова"]Смятате ли, че изследванията, които помагат за премахването на инвалидизиращи и животоопасни генетични дефекти неминуемо ще доведе до евгеника? [/quote]

  Смятаме , тя е неизбежна. Човешката еволюция е близо до границата на развитие и следващата логична стъпка е подобряването ù с достъпните на науката инструменти. Много хора ще се опитват всячески да я забавят и временно ще успеят , но няма да я предотвратят.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 53. 53 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Весело

  [quote#50:"gabrovski"]Голям брой от генетичните ще се раждат в лаборатории, там ще умират и няма да видят никакъв свят[/quote]


  Откъде имаш тази информация?


  Доколкото знам, към момента е възможно само да се избира цвета на косата, очите и други такива козметични детайли.
  Още никой не е тръгнал да експериментира със създаването на гении.

  If you are going through hell... Keep going!
 54. 54 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#50:"gabrovski"]Приемат експериментални лекарства а не генетични модификации.[/quote]


  Премахването на лишите гени си е точно експериментално лекарство!
  Или за тебе само хапчетата са лекарства

  If you are going through hell... Keep going!
 55. 55 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#51:"Сандокан"]Всичк храни са селекционирани, опитомени и подобрени, макар и по естествен път, а в последно време и по неестествен - евгеника. [/quote]


  Хлябът също е направен от ГМО.

  If you are going through hell... Keep going!
 56. 56 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  По изключение ще се съглася с Крала в една част от изказването и - за съжаление, дори да се приемат закони срещу това, дори да се отхвърля от морална гледна точка, то в момента в който това стане практически възможно ще се намерят хора, които да експериментират с дизайнерски бебета и да си плащат да имат такива. Това обаче при всички случаи ще има отрицателни последици - или ще се провали с гръм и трясък, защото ще има непредвидени странични ефекти, или не-модифицираните ще се разправят с модифицираните..
  За другото обаче не съм съгласен - човешката еволюция съвсем не е спряла. Всъщност тя е по-бърна отвсякога, защото оцеляват все повече и по-различни хора. А в основата на еволюцията е изменчивостта..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 57. 57 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Впрочем, ако преположим че ВСИКИ в един момент станат модифицирани и перфектни, тогава какво? Изведнаж всички ще са еднакви. И перфектността ще стане новото средно ниво. И пак ще се постави въпросът : а сега накъде? ОЩЕ по-перфектни хора? И до кога така?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 58. 58 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Човекът за съжаление се мисли за Бог, да ма не е! Неможе да се намесваме в Божият план, но как да го обясниш на едно общество минало през атеистичния комунизъм и намиращ се в материлната демокрация?!? за мен лично е ъпсурдно тук в България, хората да осъзнаят че има неща, които са им дадени (като живота, вярата, икономическата свобода) и неща които трябва сами да си ги извоюваме. Нямаме такава интелектуална маса в нашето общество която би защитила тези дадености - за съжаление.
  Според мен е достатъчно да се забележи националната кртинка която виждаме всеки ден - инвалидите по рождение, те имат някакъв "дефект". В същото време тези хора са зарязани от техните родители, причните са: че ги е срам от това дете, нежелание да се грижат за него, смятат го за нещо по-долно. Е щом като много хора имат този набит фашизъм не вярвам и да кажат не на този тип генетика.
  Опасявам се , че днешните генетици все повече и повече започват да приличат на Йозеф Менгеле.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 59. 59 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#58:"Емануил"]Неможе да се намесваме в Божият план[/quote]
  Тоест ако едно дете умира от някаква болест, според тебе не трябва да го спасим, защото това е "намеса в божия план"?
  [quote#58:"Емануил"]Опасявм се , че днешните генетици все повече и повече започват да приличат на Йозеф Менгеле.[/quote]
  Ако беше прочел статията щеше да забележиш, че именно ГЕНЕТИКЪТ се изказва против намесата.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 60. 60 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Откъде да знаем, че божият плане не е ТОЧНО да се намесваме в генома? В крайна сметка не идва ли генетиката от бога, като всичко друго, според религиозните скотове? М?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 61. 61 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Аз за себе си не мога да реша дали съм за или против.
  От една страна, би било чудесно, ако някои наследствени болести биха могли да бъдат избегнати и се раждат здрави деца, от друга - не отива ли твръде далеч намесата в делата на природата и можем ли да предвидим последствията?

  При всички случаи обаче си мисля, че подобни генетични изследвания биха могли да доведат до намерането на лек при борбата с други болести.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 62. 62 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално
  [quote#58:"Емануил"]Неможе да се намесваме в Божият план,[/quote]


  Ако утре те видя да умираш от глад, бъди сигурен, че няма да противореча на божията воля.

  If you are going through hell... Keep going!
 63. 63 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#59] от "muncho":

  малко са етичните генетици.
  колкото до лекуването: да човекът е човек от неговото зачеване до неговата естествена смърт, но между това да лекуваш и това да изменяш цялата същност е съвсем различно.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 64. 64 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Весело

  Защо ли си мисля,че възпитанието на един човек е много по-важно ... а намесата на човека в развитието на тялото му,може би,е част от еволюцията ...

  Liberate Your Mind!
 65. 65 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#63:"Емануил"]но между това да лекуваш и това да изменяш цялата същност е съвсем различно. [/quote]


  Нашата ''същност'' постоянно се мени, независимо дали искаме или не. Дали ни харесва или не.
  Хората еволюират.

  If you are going through hell... Keep going!
 66. 66 Профил на tanuco
  tanuco
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всички фенове за "подобряване" на гените, могат да изгледат Gattaca -филмът отдавна поставя именно този въпрос.
  Пък и за антифеновете ще е полезен
  Мир вам и внимавайте, какво си пожелавате...

 67. 67 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Смятам, че самия термин "дизйнерски бебета" е изключително обиден и действително мирише на фашизъм. Светът е пъстър и ценни са всички хора. Само на изключително ограничен човек, човек, който няма представа от Родителство би му хрумнало да иска да подмени бебето си с генетично по-добро. Да, защото това е подмяна. Абсурдно е и изцяло против същността на човешката природа. Когато науката стане достъчно добра, ще намери лек и за тежките болести, без да "проектира" нови бебета по поръчка. И какво биха направили такива модерни и "мислещи" родители, ако поръчаното не се окаже такова, каквото е поръчано - рекламация?!

 68. 68 Профил на kikosev
  kikosev
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Как няма да са дефектни с такава храна гледай само вкусна но е страшна за здравето ето тук е описана супер преди малко четох
  http://www.zdravebg.net/zapadnoto-hranene.html

 69. 69 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  Интересно, а някой замисля ли се, един генетичен изрод какво би предал на своето поколение?

 70. 70 Профил на tanuco
  tanuco
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#68] от "kikosev":

  ооо, защото у нас е изключително лесно да си намериш качествената храна и масовите продукти по магазините са от здравословни - по-здравословни....

 71. 71
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 73. 73 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1497 Весело

  До коментар [#72] от "Karla Hanneman":

  интересно какво е измислил за оправдание

 74. 74 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#61:"Jessika"]отива ли твръде далеч намесата в делата на природата и можем ли да предвидим последствията? [/quote]

  Защо да не можем? Научният метод , базиран на проба-грешка-проба и експерименти с голяма продължителност са съвсем в нашите възможности. Тук става дума за наука , не за вещерство колкото и да сме близо до Хелоуин.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 75. 75 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 534 Весело

  "Гатака" в това няма нищо лошо. Искаш син хирург, оп и готово не е нужно да го биеш всеки ден за да си седи на дупето и да учи непонятния материал.

  Too much цензура Баце.
 76. 76 Профил на akuto
  akuto
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Бог ни е дал Разум и Свободна Воля за да градим живота си и да се справяме със СЪДБАТА. И до сега сме го правили успешно (макар и не без някои странични ефекти). Борбата за по-качествен живот е осъществяване на Божия Промисъл тук на земята. Отказът от тази борба е богохулство.

 77. 77 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#58:"Емануил"]Човекъ за съжаление се мисли за Бог[/quote]

  Човекът Е бог.
  Именно ние - човеците измисляме боговете за изключително наше удобство и ги правим по наш образ и подобие , за да ни служат според разбиранията ни.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 78. 78 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Силно съм раздвоен, въпреки че в анкетата гласувах "ЗА" проучванията. Все ми се струва, че все още и най-големите "майстори в жанра", с които човечеството разполага, са твърде склонни да пренебрегват - за сметка на ентусиазма си - обстоятелството, че още сме бебенца на това поле.

  Ако Стивън Хокинг, с всичките си физически и генетични недъзи, бе тръгнал да се ражда не вчера, а утре, когато ентусиастите вече биха успели да уредят и популяризират "дизайнерския" си подход....

  Не ми се мисли...

  Свобода за Надежда Савченко!
 79. 79 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#70] от "tanuco":

  именно това е въпросът - ако толкова сме се загрижили за здравето на децата защо ги караме да живеят в градове които са под екологичните стандарти заложени в Конституцията, защо ядем храни които са доказано вредни или ги возим с коли на дизел който СЗО това лято обяви за силно канцерогенен....

  историята на този дебат е просто поредната индустрия !!!

 80. 80 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  'Дизайнерски бебета' е само спекулативно предположение и то възможно след поне 1000 години напредване в науката и технологиите. Това не е детски конструктор с възможности за форми според въображението на консуматора,
  докато елиминирането на доста генетични болести е предстояща възможност, която човечеството не трябва да пропуска, защото се изразходват огромни средства за рехабилитация и социализация на такива деца. А никое семейство не е застраховано от раждане на дете с тежки дефекти. А ако продължим с фантастиката то след 1.4 милиарда години Слънцето ще погълне Земята преминавайки във фаза на червен гигант. Определено преди това човечеството ще трябва да търси други планети с нова приспособимост към нови условия. Така, че дизайнерски бебета с нови качества съвсем не са лоша идея ,ако това означава оцеляване на всяка цена на човешкия род...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 81. 81 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#80:"Dr_Doolittle"]' е само спекулативно предположение и то възможно след поне 1000 [/quote]


  Зависи какво искаш да модифицираш.
  Цвят на косата и очите, по-големи гърди - това е възможно днес!

  If you are going through hell... Keep going!
 82. 82 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#78:"GogoPG"]Ако Стивън Хокинг, с всичките си физически и генетични недъзи, бе тръгнал да се ражда не вчера, а утре[/quote]

  Щеше да може да ходи.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 83. 83 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#80] от "Dr_Doolittle":

  Абсолютно сте прав! Но при условие, че по света все така си съществуват сума ти компании, които масово замразяват телата (или само главите) на починали хора, за да бъдат "събудени" и "възкресени" те един ден....

  Не ми се ще да си представям какво би се случило, ако и генетичното лего вземе, та се превърне в мода. Сдържаност и мяра са нужни - и дано бъдат проявени. Изследванията и проучванията са нещо, което бих подкрепил и с три ръце, ако имах толкова. Но вероятността идиоти-печалбари да се юрнат преждевременно да експлоатират научния прощъпулник в тази област... тя ме безпокои.

  Свобода за Надежда Савченко!
 84. 84 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Никоя генетична лаборатория,дори най-голямата,не работи с такъв огромен генетичен материал и не комбинира така случайно гените,както Майката Природа.
  Генетичното разнообразие на човечеството е огромно богатство-то позволява да се раждат гениите,на които всички се възхищаваме.
  Дори да допуснем,че евгениката е изцяло с благородна цел,има опасност от унификация.Хората са склонни да проявяват масов вкус.Всички майки ще поискат децата им да приличат на най-нашумялия сапунен герой.Или пък да са само момчета!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 85. 85 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#82] от "Karla Hanneman":

  Рано е да се каже.

  Свобода за Надежда Савченко!
 86. 86 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А какво ще стане ако асистираната генетика попадне в лоши ръце?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 87. 87 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Ако Стивън Хокинг, с всичките си физически и генетични недъзи, бе тръгнал да се ражда не вчера, а утре- цитат на коментар #78 от “GogoPG”
  Щеше да може да ходи. "

  .. Или пък майка му щеше да направи аборт, разбирайки че е предразположен към мускулна атрофия. И така светът щеше да загуби един от най-великите физици. Впрочем не е ясно, дали Хокинг щеше да е ролкова велик физик, ако нямаше недъг и не беше принуден да го компенсира...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 88. 88 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#87:"muncho"]Впрочем не е ясно, дали Хокинг щеше да е ролкова велик физик, ако нямаше недъг и не беше принуден да го компенсира... [/quote]


  Тука съм съгласен. Даже можеше и да е религиозен....

  If you are going through hell... Keep going!
 89. 89 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"VеnRus 2008"]Кой не би желал да му се роди абсолютно здраво дете, без физически, психически и други заболявания, предавани генетично?[/quote]

  По принцип си права. Обаче каква гаранция имаш, че веднъж почне ли се няма да се тръгне по "наклонената плоскост"? Първо ще са болестите - ок. След това някоя мацка ще реши, че иска дъщеря й да е с големи "дадености" , респективно някой пич ще иска сина му да е с голямо достойнство. След това нещата ще тръгнат в посока "искам детето ми да има еди-какви си способности или характер". Може да се стигне дотам, че ако нямаш определен ген - сори, приятел, не те искаме на работа. То и Франция и Великобритания са си мислели "абе, що да не оставим Хитлер да окупира Австрия, та да миряса?" Е, да, ама после идва наред Чехословакия - и пак, айде, от нас да мине. И чак като напада Полша вече се усещат, че тая работа няма да приключи току-тъй. Примерът може и да е малко груб, но нямаш никаква гаранция, че веднъж почне ли се докъде ще се стигне. То не случайно има съпротива и срещу генното модифициране на храни, а какво остава за хора. Не ме разбирай погрешно, аз съм много про-научно настроен. Но с някои неща трябва да се внимава. То и атомната енергия е полезна, ама може и голяма беля да направи.

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 90. 90 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#80:"Dr_Doolittle"]А ако продължим с фантастиката то след 1.4 милиарда години Слънцето ще погълне Земята преминавайки във фаза на червен гигант.[/quote]
  Ако продължим още малко с науката, а не с фантастиката, поне както я разбиране днес, то след известно време всички звезди ще изгаснат, протоните ще се разпаднат и Вселената ще стане студено и пусто място, а ако имаме късмет ще се свие обратно в точка...
  Така че всъщност всичко което правим е безсмислено, защото рани или късно ще изчезне напълно...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 91. 91 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Весело

  [quote#87:"muncho"]не е ясно, дали Хокинг щеше да е ролкова велик физик, ако нямаше недъг и не беше принуден да го компенсира[/quote]

  Впрочем ако баба ми беше велосипед - аз щях да съм тротинетка.

  Стивън Хокинг е гений защото може да мисли по различен начин. Какво общо имат краката с мисленето? Или викаш като не може да ходи и седи да мисли. То има много инвалиди , но Стивън Хокинг има един.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 92. 92 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#91:"Karla Hanneman"]Стивън Хокинг е гений защото може да мисли по различен начин. Какво общо имат краката с мисленето?[/quote]

  Нищо. Но ако родителите му биха бъдели били изправени пред рекламните предложения на генетичните лего-ентусиасти, биха могли да решат и да пасуват, за да участват в следващото раздаване (от ръкава на фокусниците).

  Свобода за Надежда Савченко!
 93. 93 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Весело

  Да предположим, че е възможно да си "поръчаш" бебе.
  Интересно какво ли би си поръчала поредната чалга певачка?
  Или Азис? А ББ? Той какво би си поръчал? Подходящ материал? А ЦЦ - перфектния полицай? Е като се пръкнат "подобрените версии" на тия, тогава ще стане весело.

  Но това не е най-страшното. Клонирането вече е възможно, сега е ред на инженирането под формата на "борба с наследствени заболявания"... и това ще дойде - няма начин да го спреш, колкото и да си дебатират хората. Е бъдещето е ясно - май 3-тата световна ще е чий клонинг е по добър модел?

  21/12/2112 новините на CNN ще изглеждат така:
  "Днес първа "Рамбо" армия подкрепена от части на 101-ва въздушна "Арнолд" дивизия води ожесточени сражения срещу 4та "Шаолин" и 12та "Хон-гил-дон" армия. Битката се води близко до южния полюс като част от кампанията за нови посевни територий на най-новия продукт на Монсанто "Мегакарбопротеинена крилата пшеница". Американските бойци имат надмощие поради факта, че новата 101ва въздушна дивизия вече няма нужда дори и от къси панталонки.

  В същото време 11 415та руска "Путин" армия превзе последния бастион на 314та "Самурай" армия на дъното на Марианската падина. Руските бойци показаха изключително тактическо надмощие като прокопаха с голи ръце тунел под дъното и изненадаха противника в гръб. Хрилете на руските бойци, проектирани от Газпром, са изключитени по свойте качества и са обект на гигасекретна тайна."

  И т.н.

  Без мъдра мисъл!
 94. 94 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#92] от "GogoPG":

  Няма начин да бъде открита мускулна дистрофия в ембрион , поне за сега. Научната фантастика е полезна , но не е наука. А алтернативната история дори не е фантастика

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 95. 95 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#94] от "Karla Hanneman":

  Да. Нали по тази причина ти давам примера. Няма начин починал човек да бъде съживен, понеже трупът му е бил замразен, или пък на този бонус се е радвала само главата му. Поне засега, както споделяш и ти, макар и по друг повод.

  Не ме безпокоят проучванията и изследванията, притеснява ме възможността за меркантилно разпищолване. Хората сме склонни да прибързваме всеки път, когато сме попаднали под властта на впечатлението (твърде често погрешно), че сме му "хванали цаката" на това или онова.

  Свобода за Надежда Савченко!
 96. 96 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#94] от "Karla Hanneman":

  Напротив. Има два теста "Southern blot или PCR", който на 12тата седмица от зачатието могат да покажат наличието на МД. Освен това същите два теста показват и наличието на рецесивния ген при родителите. Разбира се около 1/3та от случайте на заболяването са в следствие на нови мутаций. Така че дори и да оправиш гена чрез метода описан в "дебата", няма гаранция че той няма пак да мутира.

  Без мъдра мисъл!
 97. 97 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#96] от "Сандокан":

  Вече има публикувани сума ти "научни" генетични изследвания, които мъдро и нееднозначно "доказват", че в днешен Ливан живеят практически предимно, ако не само, финикийци. Че тук, у нас, сме си чисти траки, с много леки, достойни да бъдат пренебрегнати примеси.

  Твърде достъпна е съблазънтта всичкото това, което учените успеят да постигнат и попляризират при първите си крачки (а това са наистина първите крачки на човечеството в тази област), да бъде бърже обърнато на стреблище или аматьорско freak show от предприемчиви печалбари.

  Свобода за Надежда Савченко!
 98. 98 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Любопитно

  До коментар [#96] от "Сандокан":

  Това пък от къде го измисли?
  И "садърн блок" и "писиар" са техники , а не тестове и да , с тях могат да се откриват дефекти , но в никакъв случай не могат да открият мускулна дистрофия , от каквато страда Хокинг , просто няма тест за нея (нито за други от този вид).

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 99. 99 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#98] от "Karla Hanneman":

  Първо Хокинг не страда от мускулна дистрофия, а от амиотрофична латерална склероза или т.нар. болест на Лу Гериг. Децата с мускулна дистрофия обикновенно не доживяват до 18г.
  Второ дали са техники или тестове няма значение факта е, че се използват за диагностицирането на МД на зародиша, като ДНК проби се взимат от хорионните ресни (вилий).
  И последно това не съм го измислил аз, а го пише у дебелите книги.

  Без мъдра мисъл!
 100. 100 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#99] от "Сандокан":

  Вярвам ти , досега не се бях интересувала каква е конкретната болест на Хокинг.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK