Да се узакони ли домашното раждане в България?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (455)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Хорошо там где нас нет
    Хорошо там где нас нет
    Рейтинг: 1446 Неутрално

Не. Други тъпи въпроси имате ли ?

Животът на детето е над желанията на родителите. Така както едно дете може да бъде отнето от родителите му ако те не полагат достатъчно грижи за него , понеже неговия живот е над техните права , така и тук животът на детето трябва да бъде поставен над правата на тъпите родители.

А това ,че една глупост е световна практика не я прави по-малка глупост.

Хотели как лучше, получилось как всегда
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4584 Неутрално

всеки да живее както си иска , стига да не пречи на другите !!!

ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1460 Неутрално
  4. 4 Профил на Боби Колев
    Боби Колев
    Рейтинг: 1533 Неутрално

До коментар [#1] от "Karelson":

Света е оцелял доста време без да има закон по въпроса.

И пак ще оцелее.

Ако живота на бебето е по-ценен да вземем да го взимаме директно от родителите при положение, че някой от тях пие или пуши, а?

Или ако слуша фолк?

И не на последно място - какво значение има закон по въпроса, ако отсега е пределно ясно, че той няма да бъде прилаган за най-детеродното население в България?!

http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
  5. 5 Профил на СърПичук
    СърПичук
    Рейтинг: 740 Неутрално

НЕ

Подпис - електронен ;)
  6. 6 Профил на Ан Он
    Ан Он
    Рейтинг: 2313 Неутрално

До коментар [#3] от "442":

Твойте пра-баби и пра-дядовци в болница ли са се раждали ?

До коментар [#1] от "Karelson":

> така и тук животът на детето трябва да бъде
    > поставен над правата на тъпите родители.

Ти надничал ли си в родилното отделение на една "обикновена" болница ? Знаеш ли какви "грижи" се полагат за родилките ?

Не виждам нищо лошо едно нормално раждане да бъде проведено в познато и уютно място (в семейния дом), разбира се със съответните професионални грижи (акушерка и т.н.)

Само дето не виждам в България как ще се организира това, тука лекарите ги подкарват родилките като в кланица, режи-вади по график - че е най-лесно ...

કટાક્ષ
  7. 7 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Неутрално

Ако могат да осигурят вкъщи условия като тия в болницата, никакъв проблем. В противен случай - не, щото разходите от глупавото им решение в крайна сметка ще опрат до всички данъкоплатци, което е безмислено.

[quote#6:"Ан Он"]Твойте пра-баби и пра-дядовци в болница ли са се раждали ? [/quote]

Уху, не са. Ама смъртните случаи на майката и/или детето в Бг-то по онова време е била като в Сомалия.

http://jubalharshaw.wordpress.com
  8. 8 Профил на dreomax
    dreomax
    Рейтинг: 402 Неутрално

Твърдо не.
    По същата логика някой може да поиска да го оперират у дома му или стоматологът да дойде да го лекува у дома му.

9. 9 Профил на kuku032
    kuku032
    Рейтинг: 684 Неутрално

Ако искам да изляза от болница, подписвам и си тръгвам на собствена отговорност. Защо жените да не могат да раждат( на собствена отговорност) където си искат? Преди 50-100 години са раждали на нивата и смъртността при родилките и новородените сигурно е била по- ниска! По мои наблюдения 70% от жените раждат със секцио уж заради здравословни проблеми, да се чудиш изобщо как са забременели! Но лекарите го НАЛАГАТ, както и раждането в болницата, така и задължителното здравно осигуряване. Нямаме избор.

10. 10 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1460 Неутрално

До коментар [#6] от "Ан Он":

Не ме връщай в каменната ера.

Това, че у нас в болниците нещата много се изкривиха, не означава, че трябва да се връщаме в миналото.

11. 11 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#7] от "jubal harshaw":

Това за смъртността е вярно, обаче подвеждащо.

Ако всички деца умрели при раждането бяха оживели сега можеше да има повсеместен глад...или пък да сме на Луната вече, разбира се, човек никога не знае.

Но нещата в природата стават както стават по някаква причина и аз не съм против човек да се опитва да ги променя за себе си, но слагам чертата тогава, когато започне да нарежда и на другите около себе си от собствено име.

Доколкото раждането на едно дете касае първо и преди всичко неговите родители и доколкото те ще са тези, които ще му берат грижите следващите 18 години, а не аз, то мисля, че имат всички права да са отговорни за избора си, бил той добър или лош.

12. 12 Профил на dreomax
    dreomax

[quote#6:"Ан Он"]Твойте пра-баби и пра-дядовци в болница ли са се раждали ?[/quote]
    А твоите пра-баби и пра-дядовци, когато ги е заболявал зъб, знаеш ли как са се справяли с проблема? Извиквали са точно определен човек, обикновено жена, "специализирал се" самоук в тази област (между другото, точно както т. нар, баби, които са извършвали изражданията), и той им е лекувал зъба вкъщи, най-често го изважадал. Прабаба ми е била точно такава "зъболекарка" в една махала в Еленския балкан. Е, и какво? Към тази практика ли да се върнем?
    Между другото, не знам в момента къде раждат еленчанки, след като закриха местната болница.

13. 13 Профил на Лукс  на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
    Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
    Рейтинг: 683 Неутрално

В законодателството на ЕС това е разрешено...

14. 14 Профил на purple_rain
    purple_rain
    Рейтинг: 458 Неутрално

По принцип съм всеки сам да решава кое е най-доброто за него,но в случая ако стане нещо непредвидено и детето почине или се роди с увреждания,защото то трябва да е потърпевшо от безотговорността на майка си? Така,че и аз съм против и по-скоро трябва да се създадат такива условия в родилните отделения,които да са максимално близки до домашната обстановка.

15. 15 Профил на it
    it
    Рейтинг: 482 Неутрално

Понеже съм лекар, да ви дам следния пример: Второ раждаща жена. Първото раждане (няколко години преди това) е протекло нормално и без усложнения. Втората бременност също протича без проблеми. Жената получава спонтанни контракции и е приета в болница за вагинално раждане. Всичко протича нормално и без усложнения, като се ражда здраво бебе, което изплаква веднага. След което обаче плацентата не пада. Изчаква се 30, 40 50 минути. Жената започва да кърви обилно. Налага се мануална екстракция на плацентата (изваждане на плацентата с ръка). Раждането в крайна сметка завършва с два литра кръвозагуба за жената.

Въпрос: как щеше да завърши това раждане у дома, при условие, че родилката не може да се транспортира, поради масивната кръвозагуба?

16. 16 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Любопитно

[quote#11:"Боби Колев"]Това за смъртността е вярно, обаче подвеждащо. [/quote]

Кое е "подвеждащо", че с въвеждането на общо медицинско обслужване след девети детската смъртност при раждане у нас пада радикално?

Или че след като се разпадна системата след 1990-та тя пак скочи?

Или разбивките по фактори, от която се вижда много ясно, че медицинското обслужване е главния фактор?

Стига глупости, връзката между израждане от квалифицирани специалисти и ниска смъртност е напълно бетонирана и като причини и като статистика.

17. 17 Профил на Софиянец
    Софиянец
    Рейтинг: 593 Неутрално

Хубаво е, че даваш твоите пра-пра-баби за пример...я обаче си потърси в семейната история същите тия пра-пра-баби колко пъти и колко живи деца са родили... При положение, че медицината позволява сега много от критичните случаи при раждане да бъдат овладяни не виждам откъде накъде това да бъде оставяно на случайността.... То твоята логика, твоите пра-пра-дядовци цял ден пред компютър са седели..я марш на полето да копаш...

18. 18 Профил на zаalvee
    zаalvee

До коментар [#9] от "kuku032":

[quote#9:"kuku032"]Защо жените да не могат да раждат( на собствена отговорност) където си искат?[/quote]
    Защото ако си раждат в къщи докторите не могат да си вземат рушвета.
    Здравеопазването стана толкова скъпо, че родителите рискуват живота на децата си.

19. 19 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#16] от "jubal harshaw":

Че тя и връзката между нивото на образованието при социализЪма и демокрацията е очевадно в полза на комунизъма.

И връзката между броя на разводите и държавния строй също е установена - в Иран и арабския свят има много по-малко разводи отколкото в Западна Европа.

Но от това не следва автоматично, че трябва да върнем комунистическа система на мохамеданска вяра, нали?

Т.е. не оспорвам фактите, а необходимостта да аргументират някакво решение, което е обект на личен избор много повече отколкото на необходимост.

20. 20 Профил на Венко
    Венко
    Рейтинг: 627 Неутрално

Обществения интерес стои над частния.
    Да живеем близо до природата не означава да живеем в джунглата.
    В България е прието раждането на дете да става в родилен дом.
    Майната и на "международната демократична общност", от която не сме видяли нищо добро в миналото и настоящето и няма да видим в бъдеще. Майната им на "евро-атлантическите ценности".

Жить стало лучше, жить стало веселее!
  21. 21 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#15] от "it":

Предполага се летално.

Друг пример: кое бебе умря наскоро в България поради докторска грешка, та се вдигна пушилка до Бога?

Няма значение, нали, никой не е перфектен.

И аз мисля, че нямаше никаква нужда да го раздухват чак толкова, като че ли от един изолиран случай може да се генерализира.

Ами не може. Затова докато има желаещи да си поемат риска и докато те не пречат на другите защо пък да им се пречи да го поемат?!

Не е като да карат пияни все пак, това е съвсем друг въпрос.

22. 22 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#20] от "Венко":

Айде стига бе!

Ако обществения интерес стоеше над частния тогава какво правят всички тея хора по форумите, а не са пред парламента да искат глави за корупция или проста очевидна дебилност?!

23. 23 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 786 Неутрално

понеже ... гледам, че доста от "хуманните" коментиращи споменават миналото (близко и далечно) - нека "болниците" в България да дойдат в настоящето и да мислят за бъдещето, тогава и родилките ще искат да са в настоящето и бъдещето!

Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  24. 24 Профил на Ментор
    Ментор
    Рейтинг: 796 Неутрално

какво значи "да се узакони" ? Който е решил да го прави няма да се спре защото прави нещо неузаконено. Държавата обаче не трябва да поема и един лев от разходите около такива раждания.

"Държавата е длъжна да осигури достъп до медицинска грижа на всички жени независимо от мястото, на което са избрали да родят."
    Ми то някоя може да реши да роди в безтегловност, в космоса ли да я изстреляме ?

25. 25 Профил на it
    it

"Извънболничното раждане е световна практика, насърчавана при ниско рискова бременност." Ето тук ви е една от големите заблуди. Една ниско рискова бременност, може да завърши с високо рисково раждане. Ами я да помислим, ако новороденото има проблем - например не може да продиша. Какво го правим тогава? Имате ли идея, какво представлява мястото за ранимация на новородени? Как ще му осигурите кислород (болничните кислородни инсталации са с налягане пет атмосфери)? Може би лекарите трябва да си мъкнат и кислородни бутилки? А как ще му осигурите вакуум за аспирация? А лаборатория за спешни изследвания, които трябва да дойдат за няколко минути?

26. 26 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

До коментар [#19] от "Боби Колев":

Ми аз аргументирам решението, при това съвсем праволинейно и само с факти, които имат отношение към темата.

Желателно рисковете при раждане да са минимални.

1. Детската смъртност при израждане в болница и в присъствие на специалист намалява значително риска за родилката и детето (което се доказва недвусмислено от връзката между обслужване и смъртност).

2. Трудно ми е да си представя, че у нас ще има някакъв контрол върху условията за домашно раждане.

3. Следователно, узаконяването на домашно раждане ще доведе само до повишаване на риска за майките и децата.

4. Т.е. узаконяването на раждането е мярка със съмнителна стойност, QED.

Какво общо имат глупости като разводите в Иран и образованието от социализЪма с рисковете при раждане ич не ми е ясно.

27. 27 Профил на Венко
    Венко

[quote#22:"Боби Колев"]акво правят всички тея хора по форумите[/quote]
    ЗАЩОТО
    [quote#21:"Боби Колев"]Не е като да карат пияни все пак, това е съвсем друг въпрос.[/quote]

28. 28 Профил на Crux
    Crux

До коментар [#16] от "jubal harshaw":

Това за детската смъртност, която се е увеличила драстично след промените, е брутална лъжа. Точно обратното е - детската смъртност е спаднала наполовина. Причината е, че преди 1990-а детската смъртност се е изчислявала по съветска методология - ако новороденото умре в 7-дневен срок след раждането, това не се води смърт, а прекъсната бременност. Нали се сещаш, че голяма част от фаталните случаи са именно в тези 7 дена. И така статистически при соца смъртността е много ниска, а на практика е била най-висока в Европа. След промените се възприема нормалният начин за отчитане на смъртността и затова числата скачат.
    Иначе по темата - категорично НЕ. И най-малкото усложнение по време на раждане, което в болница може да се овладее безпроблемно, при раждане у дома ще има фатални последствия. И не ми казвайте как едно време всички са раждали у дома - да, раждали са и повече от половината деца не са доживявали и 1 годинка, а родилките са мрели като мухи от кръвозагуба, инфекции и какви ли още не ужасии.

Never underestimate the predictability of stupidity
  29. 29 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#26] от "jubal harshaw":

"Желателно" е съвсем различно от "задължително".

Желателно е децата да получават по-добро образование, нали?
    Има ли спор, че в една строга тоталитарна система получавахме по-добро обучение от сегашното и че (смея да твърдя) пиша на по-правилен Български от едно 90% от поколението след 80-та?
    (и не защото съм по-умен, а защото съм получил по-добро обучение)

И така по твоята логика, щом е желателно по-доброто обучение значи да вземем да върнем тоталитарната система, която си беше жизнено важен елемент за неговото осигуряване.

Ако наистина ме можеш или нне искаш да видиш връзката с твоята логика то ще е безмислено да продължавам.

30. 30 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Весело

Ми аз и друг път съм споменавал, имах подобен случай. Мой съсед, фен с жена си на "домашно раждане" ми звъни в три посреднощ на вратата, целия в кръв и леко психясал. Аз въртим на 110, викам линейката (на нема и полвин км от нас има голяма болница). У тях беше същия ужас, жената лежи, кървища - аз погледнах и напуснах, щото неам сърце за тия работи.

След 2 мин дойде лекарка от АГ отделението, не знам какво направиха, роди се детето, оправиха майката, закараха ги в болница и понеже мъжа беше в кухнята и беше в пълен блекаут аз отнесох конското

Та, шансът да се роди нормално само от четене на глупости в Интернет не е нулев, въпросът е колко е по-високо от нулата.

31. 31 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#27] от "Венко":

Кое е съвсем друг въпрос, очевидната и всеизвестна истина, че България (и обществото в нея) е управлявана от продажници и хора със средно образование неспособни да си фалшифицират дори дипломите така, че да не успеят да ги хванат?!

И това не е ли от обществен интерес???

Ако не тогава какво е то обществения интерес?

Ако да тогава какво правят хората пред компютрите, а не защитават въпросния обществен интерес след като твърдиш, че е над частния?

Отговорът е много прост: от обществен интерес е, но съвсем не е над частния.

Точно като с бебетата.

32. 32 Профил на Кака Пена от голямото село
    Кака Пена от голямото село
    Рейтинг: 515 Неутрално

Едната ми прабаба е починала в резултат на усложнения след раждане в домашни условия. На времето много жени са умирали при раждане, за бебетата да не говорим.
    Ако не бях родила в Майчин дом детето ми можеше да не оцелее, може би и аз.
    Персоналът се държеше мило и внимателно, въпреки че не бях лесна пациентка и в някои моменти бях ужасна.
    Не съм плащала, бях капризна, но се грижеха за мен.

Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
  33. 33 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

До коментар [#29] от "Боби Колев":

Желателно е употребено иронично. Когато става въпрос за избор между два варианта, единият от които има значително по-висок риск, изборът е очевиден, освен за пълни идиоти.

Ако в АГ системата има проблеми, най-добре е да се решават проблемите, а не да се измислят ерзаци като раждане извън нея.

[quote#29:"Боби Колев"]Желателно е децата да получават по-добро образование, нали? [/quote]

Да, проблемът с образованието е същия. Само че за разлика от раждането, образованието значително по-дълъг, по-сложен и по-малко смъртоносен проблем и там глупавите решения не са толкова очевидни, колкото е домашното раждане.

34. 34
    Vasil Dikov
    Рейтинг: 403 Неутрално

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

35. 35 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

[quote#33:"jubal harshaw"]единият от които има значително по-висок риск[/quote]

При това, в случая рискът е без абсолютно никакво подобряване на резултата - успешното раждане в болница си е успешно раждане в болница.

36. 36 Профил на qwertasdf
    qwertasdf
    Рейтинг: 1183 Любопитно

[quote#30:"jubal harshaw"]Та, шансът да се роди нормално само от четене на глупости в Интернет не е нулев, въпросът е колко е по-високо от нулата. [/quote]
    Уважаеми, господин Джубал,
    Току-що ми се стори, че бяхте като един Ян Хус на кладата. Не чух само думите, които не пожелахте да произнесете, за да не обидите някого, струва ми се?

37. 37 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#33] от "jubal harshaw":

Прекъсвам тук тъй като очевидно имаш сведение свисше по въпроса кои избори са очевидни, а очевидно и по въпроса кои са пълни идиоти.

Аз съм по-скормен и се старая да разбера хората и желанията им дори да ги разбирам - всъщност особено много точно тогава - и да съм толерантен да оставя на по-висши сили от мен да ги класифицират като идиоти.

При очевидното наличие на такъв авторитет мисля, че е ще е най-удачно да прекратя разсъжденията си

38. 38 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

До коментар [#37] от "Боби Колев":

Ами щом не можеш да излезеш с читави аргументи, много си прав да приемеш, че позицията ти в спора е губеща.

На много други им е трудно

39. 39 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#32] от "Кака Пена от голямото село":

Ами много хубаво, да сте живи и здрави и ти и детето ти, но това значи ли, че трябва да задължиш всички други жени да ходят да раждат в Майчин Дом?!

А заради всички пияни шофьори редовно газещи хора не е ли редно да се забравни продажбата на алкохол?

40. 40 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

[quote#28:"Crux"]Това за детската смъртност, която се е увеличила драстично след промените, е брутална лъжа[/quote]

Интересно. Аз само повтарям чужди статистики (които съм чувал от лекар у нас, при това някой, на чиято преценка имам доверие), така че нищо чудно да не съм прав за което. Имаш ли линк към публикация с конкретни данни, ще ми е интересно да я прочета.

41. 41 Профил на maddrum
    maddrum
    Рейтинг: 527 Неутрално

НЕ!!! И стига сте го раздухвали този въпрос вече!

42. 42 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#38] от "jubal harshaw":

Не мога защото опряхме до аргумент "само пълен идиот не може да види това, което виждам аз".

С този читав аргумент съм се сблъсквал и преди и съм се научил, че е най-читавия от всички.

Затова и смирено свалям шапка пред гения ти и спирам

43. 43 Профил на tedif
    tedif
    Рейтинг: 515 Весело

Май мъжката част сме взели микрофона?Дали или не - всеки да си решава сам,но както винаги да има едно условие - при възникнало усложнение ВСИЧКИТЕ РЕАЛНО НАПРАВЕНИ РАЗХОДИ да се поемат от семейството на родилката.Не ви харесва?Ами ще си плащате за гяволука,тъй да се каже,защото всички станахме гУлеми спИцИалистини!
    P.S.Впрочем,ако погледнем обективно,не е никакъв *гяволук*,ами си истинска простотия,ама нейсе....

44. 44 Профил на Crux
    Crux
    Рейтинг: 458 Весело

До коментар [#29] от "Боби Колев":

Категорично не съм съгласен, че образованието по време на соца е по-добро от сегашното. Образованието тогава беше тотално идеологизирано, особено в хуманитарните специалности, и нямаше нищо общо с действителността. В техническите специалности нещата бяха доста по-добре, но там пък липсваше материална база, която в тоя тип образование е от огромно значение, липсваше и желание от страна на преподавателите да се въвеждат и преподават нови неща.
    Ако говорим за основното и средно образование - основната разлика е, че при соца училището представляваше една мини-казарма. С униформите, дневалните, непорядите, гонките и всички останали простотии. Поддържаше се един фалшив външен образ на подреденост и дисциплина, зад фасадата на който се разиграваха грозни сцени. Да, всички ходеха на училище - не забелязвам да са били по-умни или по-грамотни. Показателно е, че на изпита по български език и литература в СУ от 40 години насам двойките са константна величина - 50% от всички оценки И аз имах съученици, които в прогимназията едва четяха, като следваха с пръст буквите и шепнеха, а при по-дълга и непозната дума се връщаха по 2-3 пъти, докато я прочетат и осмислят . Само дето тогава нямаше фейсбук, та да пусне някой сканирани страници от тетрадката на подобен индивид и да му се смее цяла България.

Never underestimate the predictability of stupidity
  45. 45 Профил на qwertasdf
    qwertasdf
    Рейтинг: 1183 Любопитно

[quote#40:"jubal harshaw"]Имаш ли линк към публикация с конкретни данни, ще ми е интересно да я прочета. [/quote]
    Настоявам обаче да е читав тоя линк, ако може. На мен също ми стана интересно. Как било по-добре да се ражда в сламата, а не на легло, специално пригодено за това в болнични условия..

46. 46 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

До коментар [#42] от "Боби Колев":

Не си разбрал какво си прочел, значи.

Читавият аргумент е, че рисковете за родилката и детето са много по-високи при домашно раждане, което се потвърждава от твърда статистика, а разлика в случай на успешно раждане няма.

Рационалният избор при един и същ резултат е да се избере методът, който дава най-малък риск.

На този аргумент нямаш с какво да излезеш.

47. 47 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

До коментар [#45] от "qwertasdf":

Не си прочел внимателно, с Cru не говорим за сламата, говорим за статистиката преди и след 1990-та.

48. 48 Профил на Мадлен
    Мадлен
    Рейтинг: 458 Любопитно

За мен е абсолютно безумие и безотговорно отношение от страна на родилката, да ражда в домашни условия и по този начин да излага на риск както собствения си живот, така и живота на бебето си. Напълно подкрепям Атанасова в становището и, че ражданията трябва да се осъществяват единствено и само в болнични заведения, където могат да се вземат своевременни и адекватни мерки по спасяване на живото на майката и бебето, ако това се наложи.

49. 49 Профил на qwertasdf
    qwertasdf
    Рейтинг: 1183 Неутрално

Тази тенденция се е превърнала в мания. YouTube буквално гъмжи от видеа на майки, раждащи в домовете си. Голям риск е появата на усложнения след раждането. Някои нарушения не могат да бъдат лесно забелязани и тяхното неглижиране би довело до неблагоприятни последици. В болнична среда, такива проблеми биха били забелязани и третирани незабавно. Сякаш всички са забравили, че преди се е раждало само вкъщи и раждането в болниците е навлязло като новата, по–безопасна алтернатива. Мета-анализът не показва разлики в смъртността на бебетата по време на раждането (перинаталния период), но смъртността в неонаталния период (след раждането) се утроява при групата на родилите вкъщи. Така, че умната..рискувате живота на детето и на майката. както знаем, животът не е шега, той се дава само веднъж! Пазете го..

50. 50 Профил на qwertasdf
    qwertasdf
    Рейтинг: 1183 Неутрално

[quote#47:"jubal harshaw"]Не си прочел внимателн[/quote]
    Не ми е първи път..често го правя, сигурно ми е от зодията, извинявам се

51. 51 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#44] от "Crux":

Това е интересно наблюдение, което силно се разминава с моето.

Застъпваме се дотолкова, доколкото няма как да не се съглася, че е било много по-строго.

Впрочем важно е да уточня - говоря за начално и средно обучение.

Бих искал да видя анкета сред 30+ годишните за сравнение на качеството му през 80-те и сега.

За мен е просто черно и бяло, но ето че има и друго мнение , впрочем първото такова което чувам, но явно го има.

52. 52 Профил на pixela
    pixela
    Рейтинг: 571 Разстроено

Ей така се насочва вниманието на хората в правилната посока! Да се разреши ли домашното раждане?!?!?!? Всички сте много социално активни, докато някви мутри ни разграбват страната...

freedom is another word for nothing else to lose
  53. 53 Профил на Vv
    Vv

До коментар [#18] от "ruzu":

Никъде по света здравеопазването не е евтино или безплатно, и не трябва и да бъде... но порочните практики които са по нашите ширини е наложително да намалеят.

Да, по-добре е родилките да раждат в лечебни заведения.

54. 54 Профил на Боби Колев
    Боби Колев
    Рейтинг: 1533 Весело

До коментар [#46] от "jubal harshaw":

Има, но когато изляза чувам, че само идиот не разбира този ти аргумент.

И кръга се затваря.

Не разбирам, знам.

Сигурно съм пълен идиот

55. 55 Профил на Венко
    Венко

[quote#31:"Боби Колев"]Точно като с бебетата.[/quote]
    Кое е точно като с бебетата?
    Ти май не си Боби Колев, а си Симеон Дянков. Твърдите, че не бебетата, а работните места решават демографския срив на България. Или си пишеш, ей така, за да те има във форума.

56. 56 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

До коментар [#54] от "Боби Колев":

Ами ако имаш - заповядай с демонстрация. Ако не - продължавай по кръга и се чувствай обиден на мен ми е все тая.

57. 57 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

Впрочем аз не мисля, че на изпитите по български в СУ двойките са константна величина.

Не помня къде беше, но мисля, че тук в Дневник съм чел, че на последния изпит - може и матура да е било, но мисля, че точно за СУ ставаше дума - има повече двойки от всяка друга година.

Ами естествено ще е да е така.

Тоталитаризма, като всеки друг строй, си има и своите предимства.

58. 58 Профил на kirilrz
    kirilrz

абе те и без това ромките раждат децата си в къщи и после ги захвърлят на контейнера.трябва със закон да се гласува че ако майка роди и захвърли детето си и предизвика умишлено смърт да лежи 15-20 години в затвор за умишлено убийство както и ако има смърт на дете в следствие на раждане вкъщи - т.е. майката иска да го задържи да си го гледа но нещо се случва и то почива при раждането или няколко часа след това.та като има такъв закон нека си ражда после не дай си боже стане нещо да си му бере гайлето

59. 59 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#56] от "jubal harshaw":

Аз вече ги извадих.

Нямам дарбата да обвинявам другите, че не разбират какво им говоря и че са идиоти ако не го разбират.

Безмислено е и да се повтарям.

И никак не се чувствам обиден, за мен винаги е интересно да бъда около осенените свише...просто когато разбера натурата им се отдръпвам и си зная мястото...както вече казах имал съм и други подобни срещи и вече съм си научил урока

60. 60 Профил на qwertqwert
    qwertqwert
    Рейтинг: 965 Неутрално

Държавата е длъжна да осигури достъп до медицинска грижа на всички жени независимо от мястото, на което са избрали да родят.
    -------------------------------
    Да, срещу съответното заплащане.

След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
  61. 61 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#55] от "Венко":

А ти пък да не си продукт на обучението след 80-та, та не можеш да направиш връзка между два параграфа, вторият от които е "точно като <все_едно_какво>"?

62. 62 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

[quote#59:"Боби Колев"]Аз вече ги извадих. [/quote]

Единственото, което си "извадил" е, че

[quote#11:"Боби Колев"]и доколкото те [родителите] ще са тези, които ще му берат грижите следващите 18 години,[/quote]

Доколкото образованието, медицинското обслужване и всякакви други социални осигуровки, от които се ползва семейството по време и след раждането не си ги плащат те сами 100%, за всяко тяхно нерационално решение има причина да се помисли за коректив.

Корективът е добре да е толкова по-строг, колкото по-висока е цената, която се плаща за даденото решение. За решения, които могат да доведат до смърт или тежки последици за новороденото, корективът може и да е забрана на поведението.

В случая с раждането има нужда поне от изискване за родителите да осигурят условия, подобни на болничните би било достатъчно, ако разходите по осъществяването му не надвишават ефекта.

Според мен обаче разходите ще са по-високи, следователно решението ще има негативен ефект.

63. 63 Профил на it
    it

До коментар [#21] от "Боби Колев":

Не е точно така. Тази, които искат да раждат у дома, не са чак толкова глупави, за да си носят сами 100% от риска. Те искат някъде наоколо да има пълен лекарски и сестрински екип, че ако стане нещо, да има кой да викат (а в последствие и да обвиняват). Що се отнася до лекарските грешки - можеш да бъдеш сигурен, че от лекарски грешки щу умрат много по-малко новородени, отколкото от навъдилите се дули, акушер-психолози и т.н.

64. 64 Профил на moro
    moro
    Рейтинг: 571 Неутрално

Майката няма 100% права върху бебето. Изборът къде да го роди засяга и него макар то да не го осъзнава. Раждането не е нещо само лично както твърди г-жа Кръстева. Ако беше само лично, би било нормално едно семейство да реши, че няма нужда от детето и да го убие след раждане - и такива неща се случват колкото и гадно да е. Раждането е отговорност не само пред себе си. Новороденото е пълноправен гражданин на държавата и има правото да получи възможно най-безопасно появяване на бял свят, а майката е длъжна да му го осигури. И за това трябва да следи държавата. Държавата е тази, която определя допустимият риск за всяко едно нещо за гражданите си. Дали в домашни условия може да се осигури риск, по-малък от допустимия, това могат да го кажат компетентните органи. При това след задълбочен анализ и ако това е възможно, то ще е при изработване на строги и точни правила, по които да става. Защото кел файда ако се разреши това и след 5 години се забрани заради черна статистика. Цената ще е твърде висока.

65. 65 Профил на meforpresident
    meforpresident

Човечеството е положило неимоверни усилия да намали до минимум детската смъртност, да създаде ваксини срещу страшни болести - а сега да вървим срещу всичко това заради някакви модни трендове...умът ми не го побира.

66. 66 Профил на Боби Колев
    Боби Колев

До коментар [#63] от "it":

Ето още един, който да говори от името на всички , дето искат да раждат вкъщи

Ами да, има ги и такива, сигурен съм.

Ама хайде моля да не са всички такива, а?

Въпроса е пределно ясен - да се легализира ли правото да раждаш вкъщи или не?

Въпроса е повече от излишен дори само ако се отчете очевидния факт, че сигурно 90% от циганите в България раждат така.

Аз лично мисля, че да раждаш вкъщи е рисково и глупаво, но също така мисля, че не е моя работа да мисля за всички останали хора и че те са свободни да рискуват собствения си живот и живота на хората, за които са отговорни, било то деца или каквото и да е друго.

Тая работа дето децата били на обществото е чисто лицемерие. Щото никой не ходи да пази децата си от бъдещето, в което ги вкарват управляващите. Щото никой няма да иска да му се вдигнат данъците за един фонд "за децата".

Иначе на приказки всички са много силни.

67. 67 Профил на gsb
    gsb

"Държавата е длъжна да осигури достъп до медицинска грижа на всички жени независимо от мястото, на което са избрали да родят."
    Например, ако някоя дама се изживява като русалка и реши да роди в морето, на 10 метра дълбочина, то акушерка и лекар с водолазни екипи трябва да бъдат осигурени

68. 68 Профил на gsb
    gsb

[quote#66:"Боби Колев"]не е моя работа да мисля за всички останали хора и че те са свободни да рискуват собствения си живот и живота на хората, за които са отговорни, било то деца или каквото и да е друго. [/quote]
    Ами те могат да си рискуват живота, да, но като останат инвалиди те и децата им, ще идат да риват пред министерството, че не им се помага, че са слаби и нещастни и прочие. Те искат хем в къщи да си раждат, хем грижа да им се осигури. НЕ СТАА!

69. 69 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1076 Весело

Този въпрос е интересен в една нормална държава.
    В България се задава по обективни причини - скоро няма да има акушери.
    СЕГА РАЗБРАХМЕ ЛИ СЕ

- A witty saying proves nothing. Voltaire
  70. 70 Профил на rapidfire
    rapidfire

Не.
    Майката може и да иска да има избор, но от момента в който усети че вече е двама, избор фактически няма. Интересите на детето идват на първо място.
    А каквото и да е отношението в болниците, там може навреме да се реагира на всички възможни усложнения.

It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  71. 71 Профил на Vv
    Vv

До коментар [#58] от "kirilrz":

Не да лежи, а да я пратят в трудов лагер. Мисля, че тежкият физически труд е по-добре от лежане на пансион с платена храна, сметки и здравна осигуровка за 20 години напред... поне е по-възпитателният вариант, а може би и единственият възпитателен вариант.

72. 72 Профил на rapidfire
    rapidfire

"Твойте пра-баби и пра-дядовци в болница ли са се раждали ? "

Прабаба ми е имала 7 деца, от които до детеродна възраст са доживели две. Две са ѝ умрели в една нощ от скаралатина.
    Това по времената когат е нямало болници, ваксини, антибиотици и гадни лекари.
    Колко деца са умрели при самото раждане и колко малко след това не знам, защото едно време детето е било "обявявано" чак след като се "закрепи", т.е. след около 40 дни.
    Ама това всички са го забравили.
    Трябва не да се ражда у дома, а да се променят условията в болниците или да се създадат родилни домове за максимално естествено раждане. Това е всичко.

It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  73. 73 Профил на it
    it

До коментар [#66] от "Боби Колев": Никой не може да бъде лекуван или вкаран в болница на сила, освен след съдебно решение в психиатрия. Ако някой иска да си ражда в къщи - да си ражда, обаче не в това е проблема. Спорът е дали може да се осигури адекватна медицинска помощ при спешност в домашни усложия. А тази спешност може да настъпи във всеки един период на раждането и не винаги може да се предвиди. Раждането наистина е физиологичен процес, който в една част от случаите много бързо може да стане патологичен.

74. 74 Профил на Sir Humphrey
    Sir Humphrey
    Рейтинг: 601 Разстроено

Скоро ще поискат да раждат и на къра, като прабабите си, защото "е личен избор". Дрън-дрън та пляс.

75. 75
    rapidfire
    Рейтинг: 1416 Гневно

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

76. 76 Профил на it
    it

Питай пра-баба си каква е била детската смъртност, когато е раждала; каква е била средната продължителност на живота; колко са умирали от дифтерия, туберкулоза и полиомиелит (ама ваксините са много гадно нещо, нали?).

77. 77 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1359 Неутрално

Да, но САМО при условие, че родилката поеме всички отговорности и си плати за медицинското лице.

78. 78 Профил на Fred
    Fred
    Рейтинг: 1084 Неутрално

Прекалено голям е риска за живота и здравето на детето затова - НЕ.

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  79. 79 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
    Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
    Рейтинг: 908 Любопитно

Категорично против. Въобще, не ми стана ясно как така се получи, че няколко десетки кукувици, подвизаващи се в няколко сайта, подобни на сектантски такива, успяха да убедят медиите, че извратените им желания представляват обществено значим въпрос и по него трябва да се провежда дебат.... Щото по толкова наистина значими въпроси, включително свързани със здравеопазването, които засягат изключително много хора медиите въобще не си правят труда да провокират обществени дискусии, а по този не спират да "дебатират". Ало, медиите, да не би в случая да става въпрос за пари?! За много ли?! Някоя фондация случайно да не би да е намесена?!

"Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
  80. 80 Профил на kimba3
    kimba3
    Рейтинг: 1247 Весело

До #36-qwertasdf- "...че бяхте като един Ян ХУс на кладата.Не чух само думите , които трябваше да произнесете , за да не обидите някого струва ми се."

Аз не съм толкова деликатен и за това ще ги произнеса. Когато една бабичка се завтекла и прибавила стрък сухи връшини към кладата му,човекът борил се и за нейната свобода , произнесъл:
    - О, свещенна простота!!!!
    Само , че не бих се учудил , ако Боби Колев и компания възприемат тези му думи дори като комплимент, защото бъркат свободата със слободия!!! Пък иначе опростачването на нацията ни , върви не с дни , а с часове!!! Преди дни , млада майка дойде у нас , за да ни представи бебето си и първите 'и думи към жена ми бяха:
    - Имаш ли някой парцал с такъв червен цвят , като този от покривката на масата , за да го завържа на количката , да пази детето от уроки!!!!!!! И това през 21 век!!! В окръжен град!!! От човек завършил средно образование!!!!!!!!!!Първата работа на такива майки е след като децата им се разболеят е не да ги заведат на лекар , а да ги мъкнат по врачки и баячки.
    Пък вие се чудете , що не искат да раждат в болници!!!

81. 81 Профил на kimba3
    kimba3
    Рейтинг: 1247 Неутрално

Категорично съм "ЗА" раждането в лечебни заведения!!! Раждането извън тях , може да бъде само по изключение , при катастрофи, природни бедствия... Защото никой родител няма право да решава вместо детето си , дали то да оживее, или да умре при раждане!!!!

82. 82 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
    Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
    Рейтинг: 908 Неутрално

"Раждането не е медицинско събитие, а лично и семейно. Всяка жена има право да избере къде, как и с кого да роди, като това е част от фундаменталното й човешко право на личен и семеен живот, гласи и Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от България през 1992 г."

Тази госпожа си представя Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи като готварска книга, която винаги можеш да отвориш като си на зор и да намериш някоя рецепта... В ЕКЗПЧОС обаче, под "личен и семеен живот" се има предвид всичко друго, но не и възможността капризите на някоя объркана от интернет - консултации родилка да поставя живота и здравето на детето си в опасност. И да, раждането е И медицинско събитие.

"Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
  83. 83 Профил на wre501051215
    wre501051215
    Рейтинг: 3275 Неутрално

[quote#6:"Ан Он"]Твойте пра-баби и пра-дядовци в болница ли са се раждали ? [/quote]Добре е да проверите каква е била смъртността по времето на нашите прабаби.Като проверите колко родилки са умирал и тогава и колко деца са се губили,тогава може би ще се позамислите.

84. 84 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1438 Неутрално

[quote#6:"Ан Он"]Твойте пра-баби и пра-дядовци в болница ли са се раждали ? [/quote]

Пра-бабите и пра-дядовците ни и са се къпели по веднъж-дваж в годината; и дрехите си са сменяли и прали веднъж в месеца; и по лекари не са ходили; и са се хранели по нивите, без да си измият ръцете и още... и още... Ама света върви напред и се развива, не е нормално в 21 век да искаш да живееш както са живели пра-дедите ти.

"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  85. 85 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 1188 Неутрално

До коментар [#16] от "jubal harshaw":Детската смъртност и преди и сега се влияе от много фактори. Циганките не са привърженки на домашното раждане, напротив, но при тях детската смъртност е 2,5 пъти по-висока отколкото при българките. Холандия, с една трета раждания в домашни условия има тройно по-ниска детска смъртност от България.
    Преди. 19 век. В различни части на Германия детската смъртност варира от 40% до 10% - причината е, че в някои области децата изобщо не се кърмят, а се хранят веднага с краве мляко и сдъвкан хляб. Същата картина се наблюдава и в Скандинавия. В Исландия детската смъртност е над 30% , а в в Норвегия и Дания - 10-15% /като и там има райони с детска смъртност 8-10% в които децата се кърмят и други с двойно и тройно по-висока смъртност/. Нещо повече, в Исландия детската смъртност е по-ниска сред бедняците, а висока при "самостоятелните стопани", защото бедняците нямат крави и са принудени да си кърмят децата. Впрочем, детската смъртност от 8-10% за онова време е впечатляваща - такава е детската смъртност в семействата на английските лордове! В Русия руските губернии /където децата не се кърмят или се захранват рано/ имат детска смъртност 30-45%, а украинските и белоруските, където децата се кърмят - около 20%. Мохамеданите в Русия, които си кърмят децата до 3 години имат двойно по-малка детска смъртност от руснаците, въпреки, че са по-бедни и изостанали.
    20-ти век. България, към 1930 година. Детска смъртност в балканджийските бедни околии /Габровска, Тревненска, Дряновска и т.н./ - 8-10% /този показател България като цяло ще достигне едва след 25 години. Общо за страната - около 15%, защото в изобилните селски околии детската смъртност е към 20% . В Столипиново - 30-33%...

86. 86 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1438 Любопитно

На въпроса - катогорично НЕ! Знам, че за малоумните кукувици и кукувци, правото им да правят каквото си искат е по-важно от живота на децата им, но затова си има и закони, които да ограничават подобни идиоти. Припомням мнението на един от "привържениците" на домашното раждане:

[quote#59:"Bulgarische Motoren Werke"] Детето е на майката, както и собственият и живот. Ако иска да ражда в болница, ако иска да ражда в мазето. [/quote]

[quote#64:"Bulgarische Motoren Werke"]Детето да се спасява, лол. Ако не се роди като хората кой му е виновен? [/quote]

87. 87 Профил на wre501051215
    wre501051215

До коментар [#9] от "kuku032":

[quote#9:"kuku032"]Ако искам да изляза от болница, подписвам и си тръгвам на собствена отговорност. Защо жените да не могат да раждат( на собствена отговорност) където си искат? Преди 50-100 години са раждали на нивата и смъртността при родилките и новородените сигурно е била по- ниска[/quote] преди 50-100 години смъртността е била в десетки пъти по-висока!!! А иначе няма лошо жената да разполага със живота си и ако в домашно раждане беше застрашен само нейния живот добре!Но е застрашен живота и на бебето,а то за разлика от Куку032 няма възможност да вземе решение!!Нямам нищо против изперкали жени да рискуват живота си,като си мислят,че доказват,че са независими или еманципирани,но За Бога не рискувайте и живота на още нероденото си дете!!!

88. 88 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw

[quote#85:"patsis"]Детската смъртност и преди и сега се влияе от много фактори.[/quote]

Аз затова не сравнявам детската смъртност изобщо, а детската смъртност у нас при раждане преди и след въвеждането на здравна система при соца, която, убава или лоша, покрива много по-голяма част от населението.

Това, както се сещаш, изключва всички международни вариации, които си описал, както и детската смъртност при циганките след раждането.

Иначе браво за стената от текст. П.С. откъде са данните?

89. 89 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro

[quote#9:"kuku032"]Преди 50-100 години са раждали на нивата и смъртността при родилките и новородените сигурно е била по- ниска! [/quote]

Ти нормална ли си? Детската смъртност при раждане преди 100 години е била към 30-35 промила, а сега, благодарение на това, че жените вече не раждат по нивите и домовете си, е спаднала до нормалните из Европа 3-4 промила. Искаш пак да се върнем на онези нива, така ли?

90. 90 Профил на wre501051215
    wre501051215
    Рейтинг: 3275 Весело

До коментар [#13] от "moni56":

[quote#13:"moni56"]В законодателството на ЕС това е разрешено... [/quote]В законодателството на ЕС е регламентирана и дължината и формата на краставиците също така!Какво от това?!Краставиците,които не се вместват не са краставици ли?!

91. 91 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 1188 Весело

До коментар [#65] от "persifedron1":Човечеството е положило неимоверни усилия да построи и пирамидите, пък им е минало времето и заради някакви, по Вашите думи "модни трендове" ги е изоставило за няколко хиляди години.

92. 92 Профил на wre501051215
    wre501051215
    Рейтинг: 3275 Весело

До коментар [#19] от "Боби Колев":

[quote#19:"Боби Колев"] Иран и арабския свят има много по-малко разводи отколкото в Западна Европа. [/quote]Така е!А жената е напълно равноправна,а семейно насилие няма!!Щото жената не се смята за човек,де не за друго!!!

93. 93 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 1644 Неутрално

Аз не приемам да се ражда в къщи, защото риска е прекалено голям. В миналото, когато не е имало друга възможност е имало не малко случаи с фатален изход или за новороденото или за майката.
    Но не трябва това да се забранява със закон. Трябва да има работещо решение, което да не отказва решилите да го направят, но да не се пречи на тези, които раждат в болница. Трябва да има плащане, но регламента трябва да е такъв, че да не е предпочитан от акушерите.
    Най-добре е да се изясни проблема с парите, които се въртят при ражданията и не влизат в БВП. И да се научат и лекари и пациенти да спазват създадените правила.

"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  94. 94 Профил на meforpresident
    meforpresident

До коментар [#91] от "patsis":

[quote#91:"patsis"]Човечествоо е положило неимоверни усилия да построи и пирамидите, пък им е минало времето и заради някакви, по Вашите думи "модни трендове" ги е изоставило за няколко хиляди години. [/quote]

Много забавен аргумент. Следователно смятате, че на медицината и науката им е минало времето? Каква е алтернативата, молитви?

95. 95 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro

До коментар [#85] от "patsis":

Тези цифри, които изнасяте, предполагам, че са промили, а не проценти, нали? Щото, ако се проценти, то положението е трагично.

96. 96 Профил на palitza
    palitza
    Рейтинг: 740 Неутрално

[quote#15:"it"]Жената започва да кърви обилно. Налага се мануална екстракция на плацентата (изваждане на плацентата с ръка).[/quote]
    Ако раждането беше домашно и беше асистирано от добре обучена акушерка или подходящо оборудван екип (за което гласувам с две ръце), вероятно тя щеше да екстрахира плацентата на място по същия начин.

Една българка
  97. 97 Профил на zenola
    zenola
    Рейтинг: 635 Неутрално

Имал/а ли си честта да сблъскаш със сегашното образование?

От написаното по-скоро не си.

98. 98 Профил на wre501051215
    wre501051215

[quote#15:"it"]: как щеше да завърши това раждане у дома, при условие, че родилката не може да се транспортира, поради масивната кръвозагуба? [/quote]Със загуба на майката,най-вероятно,а дулата,екстрасенската или бабата ще стоят от страни и ще гледат на парцали.

99. 99 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 1188 Неутрално

До коментар [#66] от "Боби Колев":Лъжете се! От 16 години живея в циганска среда и не съм ни видял, ни чул за нито един случай на домашно раждане. Впрочем, единственият случай за който зная е от преди 19-20 години, от българка, майка на три деца, която ражда четвъртото в банята, защото раждането настъпва твърде бързо, а в апартамента и квартала няма телефон /мобилните не бяха разпространени/. Акуширал е 10-годишният й първороден син.
    А, пардон, има и още един случай през 1985 годинаЖ Тогава правихме изследвания в Студентска поликлиника и с удивление чухме от персонала, че няколко дни преди това в кофите за боклук е намерено изхвърлено бебе, българче по вид, вероятно родено и подхвърлено от някоя студентка. По време на изследванията открихме друга студентка, българка, бременна в седмия месец, която много успешно бе крила бременността си от родителите си и дори от съквартирантките си. Смятала да роди детето в близкото дере и да го подхвърли. Но това едва ли може да се нарече "домашно раждане".
    Въобще удивително е доколко при циганите са разрушени някои практики и изчезнали някои познания, които са били всеизвестни в традиционното общество. Например за въздържанието известен период след раждане, за т.нар. юношеска стерилност /първите менструации обикновено са ановулаторни и младата жена не може да забременее, а и поради неразвитост на детеродните органи организмът често отхвърля зародиша/. Цигански свекърви масово гонят снахите си по на 14-18 години, ако не забременеят за една година /при редовен полов живот на такава възраст първото раждане идва нормално 3 години след "брака", докато при жени на 20-25 години - след 1,5 година/. Заради невъздържанието пък наскоро след квартирантите ми имаше следродилни усложнения - мъжътсе възползвал от булката си два дни след изписването от родилното. Ранното отбиване,некърменето на децата и невъздържанието водят до раждания всяка година. Жена, самата родила 9 деца, не може по честотата на контракциите на дъщеря си да определи скоро ли ще бъде раждането или не! Поради невежеството си тъкмо те най-много избягват домашното раждане /и влизат по два-три пъти за раждане, защото не си знаят термина/.

100. 100 Профил на izbiram
    izbiram
    Рейтинг: 466 Неутрално

..Не само могат да раждат у дома, но е желателно и да мият чинии междувременно. Освен това, този естествен процес не би попречил на една силна мама, да простира също така, като може да си избере позата и да се движи свободно по терасата.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK