Да се премахне ли държавната субсидия за партиите?

Йордан Цонев, ДПС: Държавното финансиране къса зависимостта от бизнес структурите

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Биляна Рилска

Биляна Рилска

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Ако ВМРО влезе в парламента, първото предложение, което ще внесем, е да се премахне държавната субсидия за партиите, защото няма логика по време на криза от данъците на хората да се изплащат 55 млн. лв. годишно. Това са 220 млн. лв. за един 4-годишен мандат, а в същото време няма пари за здравеопазване, за пенсии.


Във всяка медия всеки ден има призиви за помощ на деца. Ако за 4 години се инвестират 220 млн. лв. за апаратура, хората ще живеят по-дълго и няма да има нужда от подобни апели.


Партиите могат да се издържат от членски внос, дарения, от издателска дейност, интелектуална дейност. Освен това всеки депутат от парламентарно представена партия получава извън не малката си заплата и две трети допълнително за т.нар. представителни разходи, с които поддържат сътрудници. Това са не малко разходи на данъкоплатеца.


Когато българско семейство пести от хляб, от сирене, няма логика да се увеличават парите за партиите.Против

Включи се
Успешно се включихте

Твърдо съм против да се премахне държавното субсидиране за партиите, защото то беше възприето след едногодишна дискусия в медиите и обществото, в която по-голямата част от медиите плюс политолози, социолози и наблюдатели бяха категорично "за" - на всяка цена да има държавно субсидиране, за да се прекъсне зависимостта на партиите от бизнес структурите. Сега не разбирам защо променят позицията си.


Преди разходите на партиите се покриваха от спонсори срещу определени ангажименти. Сега няма спонсори, няма и ангажименти. Ако ги има, това е поради факта, че априори някой е корумпиран. А ако нямаш субсидия, си принуден да си корумпиран.


Освен това имаше и препоръка от европейски партньори за чистота на партийното финансиране. Партия, която не си харчи субсидията през годината, или не води организационен партиен живот, или ползва други източници на финансиране, които са нерегламентирани и неясни.


Разходите на една нормално функционираща партия са за издръжка на действени партийни клубове, за мероприятия, свързани с организационния живот, за обучение. Най-малката част отива за изборите. Ако се окаже, че една партия трупа лихви от държавната субсидия и чака избори, за да ги хвърли, вероятно трябва да има таван, но ако се види, че субсидията е изразходвана равномерно през 4-те години от мандата, не виждам защо да се пипа.Парламентарните партии трупат лихви от държавната субсидия, а ГЕРБ държи на депозит близо 29 млн. лв. Този очебиен факт в публикуваните в средата на април финансови отчети на политическите формации отново изведе на дневен ред темата за партийното субсидиране от държавния бюджет.  Неизбежно при криза, безработица и едномесечни протести срещу монополите, ниските доходи и високите сметки. Извънпарламентарните политически сили, които се издържат предимно от членски внос и дарения, веднага надигнаха глас срещу платената предизборна кампания в медиите, което ги поставя в неравностойно положение.


Не закъсняха популистките призиви за премахване на държавното финансиране за партиите. Дали обаче това е разумно?


С поправки в закона за политическите партии при управлението на тройната коалиция беше определено политическите формации, взели над 1% подкрепа на парламентарните избори, да получават годишно за един глас 5% от минималната работна заплата, или 12 лв. при 240 лв. заплата в края на мандата на кабинета "Станишев", които са замразени и до днес. Забранено беше и спонсорството от фирми, а за гражданските дарения беше сложен таван, който сега е 10 000 лв. на година от един човек.


Целта на по-голямото държавно субсидиране беше публичност на партийните финанси и премахване на икономическата зависимост на формациите от щедри предприятия и личности. Друг е въпросът доколко се прилага принципът "по-добре на светло, отколкото под масата". Остана съмнението, че корпоративни спонсорства се прикриват зад имената на работници от фабриките или "купени дарители". Но ако партийният живот се финансира само от дарения и членски внос, това си е покана за формиране на олигархични кръгове.


Съществуващият модел за определяне и разпределяне на държавна субсидия показа два големи недостатъка. Първият от тях е порочният принцип да следва депутата, с което ГЕРБ получи няколко милиона лева бонус от 17 независими депутати, които през мандата декларираха принадлежност към нея. Не бяха разсеяни и съмненията, че в нарушение на закона част от държавните пари са се връщали у депутатите и така ГЕРБ си напазарува мнозинство.


На второ място субсидията за партиите, преминали 1% на парламентарни избори - около 43 455 гласа на вота през 2009 г., дава възможност неколцина от ръководството да разполагат с няколко милиона лева за 4 г. и да активират формацията само по избори. Като ЛИДЕР около Христо Ковачки, която през 2009 г. получи 137 795 гласа и годишно има над 1.65 млн. лв. Този 1% би могъл да е мотив и за голяма част от партиите, които сега участват на изборите.


В миналия парламент ГЕРБ отвърза финансирането от минималната работна заплата, субсидията може да се определя всяка година с приемането на бюджета. Т.е. тя може да е по-малка, но не стана така.


Очевидно се налага промяна във финансирането на политическите сили, като партиите бъдат мотивирани да изработят субсидията си, а не да е константа за всеки 4 години между парламентарни избори. Би могло да се мисли за общ таван на парите за държавно субсидиране за всички партии, което да е обвързано не само с резултати на избори, но и с останалите източници на средства - членски внос и дарения, а също и с реалния политически живот на формацията и отчетените разходи. Така ще се стимулират и по-малките политически играчи да осъществяват ефективно своите функции и да се предотврати възпроизвеждането на партийното статукво.
Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Те така и така си имат официални и неофициални "спонсори и дарители"...

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Никакви субсидии за партии! И без това основното им финансиране не идва от субсидиите, а от т.н. обръчи от фирми, както казваше един известен нашенски политически аферист!

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Партиите трябва да се финансират от членски внос.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Със субсидии или без субсидии, партиите винаги ще краднат. Това им е заложено в гените.
  Този въпрос е много сходен с въпроса какъв човек да ни управлява - богат или беден / много популярен през 90-те години/. А отговорът е ЧЕСТЕН!

  Така че по-добре е без субсидии и яки гонки за честност!

 5. 5 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 449 Неутрално

  [quote#3:"Beyond"]Партиите трябва да се финансират от членски внос.[/quote]

  Е то тогава Командиря отдавна да е фалирал

 6. 6 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Субсидиите трябва да се премахнат, а барабар с тях и едно сериозно орязване на депутатските командировачни и тем подобно. Иначе пак ще обикалят 3 пъти Екватора, на служебни разноски.

 7. 7 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 446 Гневно

  Никакви субсидий за корумпираните политици !!!!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1618 Любопитно

  Това е КАМУФЛАЖЕН ПРОБЛЕМ!!!
  ПРАХ В ОЧИТЕ!

  Трябва да се премахне ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ ЗА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС!
  Този, същият частен бизнес, който НИТО Е ЧАСТЕН НИТО Е БИЗНЕ!!!
  За този "ЧАСТЕН БИЗНЕС" субсидията също не е субсидия! СУБСИДИЯТА Е ПОД ФОРМАТА НА ПЛЯЧКОСВАНЕ!
  Понатията отдавна вече са мантри!
  !

 9. 9 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не бива да се премахва държаванта субсидия, просто тя трябва да е абсолютно равна за всички партии прехвърлили бариерата от един процент от гласоподавателите и освен това, като цяло трябва да бъде намалена с поне 3/4 от сегашните и стойности.

  Това ще гарантира повече средства за най-малките партии с малко над процентната бариера и далеч по-малко за по-големите, които няма абсолютно никаква логика да бъдат "възнаграждавани" с парите на хората, за повече спечелени/купени гласове!
  Така ще се спестят и пари за бюджета, които сега се раздават на непрозрачни и корумпирани организации - каквито са огромната част от партиите у нас.
  И между другото, мненията на видни престъпници и из..ди като Каракачанов и Цонев са абсолютно ненужни в тази дискусия - и двете позиции могат И СЕ използват за безплатна политическа агитация преди изборите!
  п.с. Мястото на тези хора е в затвора!!!

 10. 10 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Резултатите от анкетата ме изненадват много! Поне временните.

 11. 11 Профил на coco
  coco
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Разбира се, че държавните субсидии трябва да се премахнат. Депутатите получават заплати (доста над средната) като народни представители. Останалите работещи в партията да събират членски внос.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2144 Гневно

  Да се премахне! Кръвопийци!

 13. 13 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Партиите трябва да се издържат от членовете си. Така ще се видят много по-ясно социалните тенденции.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Партиите трябва да имат субсидии, защото от това зависи напрактика добруването на нацията ни. Но тези субсидии имат смисъл единствено, ако се използват по предназначение.
  Последните управляващи дори не успяха да разберат смисъла на тези субсидии, съответно ги използваха за популизъм и ги държат във влогове. Така разбира се, няма смисъл от тях.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 727 Неутрално

  По-скоро да се намалят със 60%, както и малко да се вдигне прага (сега всяка партия направила над 1% на парламентарни избори получава субдия).

 16. 16 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#10] от "Горгона Медуза":

  Анкетата е сгрешена, въпросът е зададен като "Да се премахне ли държавната субсидия за партиите?", а защитаващият тази позиция е зададен като "против" да се премахнат.

 17. 17 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hristo'o":

  Харесва ми вашата идея.

 18. 18 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Субсидията да се намали на 1/2; всички дарения да се само от частни лица и да са публични.

 19. 19 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 559 Неутрално

  ДА ОТПАДНАТ СУБСИДИИТЕ ВЕДНАГА.
  Партиите крадат достатъчно от нас.

 20. 20 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Красимир Каракачанов без субсидии никога не би оцелял.

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Прартиите трябва да имат субсидия за функционирането си но какъв процент трябва да се реши да е справедлив както и когато влизат като депутати от една партия а след това стават неависими или отиват в друга парламентарна група да връщат всички държавни пари в троен размер за да се спре политическото номадство.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Глупав въпрос! Сигурно искаме партиите да продават семки и да се хранят от групировки и съмнителни хора.

  - Първо, субсидията трябва да се намали
  - Второ, трябва да се въведе формула за ограничаване и таван
  - Трето, прагът за финансиране да стане 2%.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 23. 23 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Партийните субсидии са абсолютна порнография . 200 милиона за 4 години са отишли в партиите. Да не говорим за партийните офиси дето им ги раздават. Да си набират парите от членски внос и дарения.

 24. 24 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Проблемът е системен. Ако искаме малките партии да поизмрът, да може да се махнат субсидиите, но да знаете, че дори и 'големите' партии пак не могат да се финансират само от членския си внос. Факт.

 25. 25 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Бих помолил да бъде започната наново анкетата, докато не са гласували все още много хора, в този си вид е безмислена.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#10] от "Горгона Медуза":Няма какво да Ви учудват - анкетата е съставена подвеждащо!
  Въпросът е поставен: "Да се премахне ли държавната субсидия за партиите?"
  Ама разбира се, казах си аз - аз съм ЗА да се премахне и гласувах съответно. Едва после, хвърляйки поглед върху мъдруванията за и против разбрах, че "за" означавало - за субсидии на партиите...
  Колкцина ли други са повторили същата грешка!?

 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  За толкова години никой не попита защо се дават толкова пари на партиите по написан от тях закон. Никой не седна да събере с молив колко им е субсидията. Сега първосигнално се сетихме защото видяхме пари в банка и ни светнаха очичките. Само по себе си това че ГЕРБ не са потрошили всичките пари е положителен факт. Друг въпрос е защо предишният парламент въведе такива големи субсидии, а този не направи нищо за да ги намали.

  Ние все така се сещаме, след дъжд качулка. Кредитните милионери изнесоха повече от милиард, но ние като държава не направихме нищо за да ги приберем. Вместо да ги питаме къде са парите и колко взеха тия дето им ги дадоха, ние се питаме колко от тях били доносници. Неуврял боб и чалгаджии сме ние, това е!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 28. 28 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 335 Весело

  До коментар [#26] от "patsis":

  Аз пък първо прочетох позициите, и затова гласувах "за" вместо "против". Това имам предвид, никакви смислени изводи няма да могат да се извадят от резултатите.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#26] от "patsis":

  Г-жа Рилска да обясни на аудиторията защо я подвежда! При поставен въпрос дали нещо да стане, логично е позицията "за" да е първата, а "против" втората. Това е първата анкета, в която тези понятия са умишлено объркани и неясно какво цели г-жа Рилска и редакцията на Дневник.bg с тази манипулативно поставена анкета. Добре поне, че са пуснати и позициите на двете страни, инак ептен щеше да настане суматоха - едни оценки и коментари в мнозинството си, други резултати от гласуването.

 30. 30 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 335 Неутрално

  п.с. не че имам положително мнение за някой от тези двамата, напротив

 31. 31 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  ГЕРБ ВДИГНА 3 ПЪТИ СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ! КРИЗА ЗА НАРОДА, ЗА ТЯХ - АМБРОЗИЯ И НЕКТАР! ДА СЕ ПРЕМАХНАТ СУБСИДИИТЕ И ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС!

  нели ангелова
 32. 32 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#29] от "Читател (също на мерника на Моди)":

  Мисля че е просто недоглеждане. Ако бях погледнал отново как е формулиран въпросът след като прочетох позициите, нямаше да ми е ясно как да гласувам.

 33. 33 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#20:"Dragoslava"]Красимир Каракачанов без субсидии никога не би оцелял. [/quote]
  Точно той ще оцелее, защото огромната сграда на "Пиротска" до малкия ЦУМ е на ВМРО и те взимат огромен наем от нея. Неслучайно още през 1990 г. преди да има каквато и да е реституция Луканов им я върна - за да се създаде изкуствено националистическа организация (нали не забрявате, че Каракачанов е агент на 6-то)

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#27] от "emil":

  Не е положителен факт, напротив, обезмисля субсидията.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гласувах против субсидиите, защото смятам, че партийната работа е доброволна, следва хората, следва да се издържа от членовете!
  Сегашната система стимулира и всякакви остап бендеровци да се пробват да се доберат до заветните 1% и да си осигурят за 4 години издръжка;
  Нищо няма да загубим ако партийната работа стане изключително на доброволни начала. Държавата може да предоставя безплатно зали за събрания, преди избори ТВ и радио време в обществените медии на всички желаещи, интернет е достъпен и сега. Какво още?
  Да си пазаруват като Цветанов апартаменти ли от пари получени от фондации и подобни източници ли или като Сидеров квартири на гаджето си ? Такива примери бол от много партии.

  mak1951
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#35] от "mak1951":

  И кой ще работи на тия доброволни начала? Я си задай въпроса сам, потърси си отговора и ще видиш колко ти е грешна позицията.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#27] от "emil":

  А някой да си зададе въпроса, когато Дянков реши да обложи с лихва влоговете, защо партийните влогове бяха пропуснати по доста изготедн за тях начин?

 38. 38 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 872 Неутрално

  пост #37 да се чете
  Изгоден за тях начин.

 39. 39 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 971 Любопитно

  [quote#20:"Dragoslava"]Красимир Каракачанов без субсидии никога не би оцелял. [/quote]
  Тя е най-богатата партия, като църквата има безброй имоти!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 40. 40 Профил на Цензурион - заради пишурката Дайнов банннн ...
  *****
  Неутрално

  Отпадането на субсидиите ще увеличи корупцията, понеже партиите ще търсят други източници на финансиране!

  Т.е. ще се върне модела от костово/царско управление, ще се създават фондации ала Костова и други финансови врътки.

  В Европа има субсидии в почти всички държави, категорично съм против!

 41. 41 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Смятам че трябва да се намали наполовина поне.

  Важно е да има държавна издръжка на партиите - това е делът от нашите данъци, който се отделя за легитимен политически процес.

  Партиите не могат да се издържат от членски внос и не е нужно - те са репрезентативни за всички, не само за членовете си. Това не са частни клубове.

  В същото време трябва да се огласяват партийните спонсори. Функция на гражданското общество и журналистите е да ги държат под око.

 42. 42 Профил на Dimo Gospodinov
  Dimo Gospodinov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Учуден съм от преобладаващото тук мнение, че не просто трябва да се намалят партийните субсидии, а направо да се премахнат. Всеки разумен човек може да си отговори на въпроса: как да се борим с корупцията - като създаваме предпоставки за нея или като отстраняваме условията за това?
  Когато оставяш партиите да се самофинансират им създаваш стимули да се корумпират. Защо? Ами, много просто - при липсата на средна класа, единствените адекватни донори на партиите са икономическите субекти. И то едрите. Така се създават зависимости и те после си проличават в управлението на въпросната партия. Всичко останало е популизъм!

 43. 43 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Не да се премахва , а да бъде драстично намалена и да има таван.Това , че една партия е управляваща , не значи че има повече разходи от друга , която е в опозиция.Таван на субсидията , драстично орязване , ползване само по предназначение и относителен паритет в получаваните пари на парламентарните партии.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 44. 44 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Трябва да има закон за субсидите, за това как могат да се изразходват. Трябва да се намалят малко.
  Но по-важното е как се изразходват.
  Всеки знае, че изборите се правят с черните каси, не със субсидиите, а най-наглото беше, че ГЕРБ си държат субсидиите в банка.
  И след като са субсидии на базата на брой депутати, не трябва да има разлика между независими и партии.
  Но изобщо къв смисъл да си говорим, те ще си правят каквото искат.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 45. 45 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#42] от "realdimo":

  Работата е, че тук няма никакъв контрол, за справка Франция съдят Саркози за надвзето дарение.
  Тук се финансират със сиви пари, или пък директно с пари източени от хазната.
  Няма голямо значение дали ще имат субсидии или не.
  Пък и какво са субсидиите, те си гласуват например на 2 години нов автопарк за повече пари.
  Тука няма оправия, докато хората не се променят и властта , ще е такава.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 46. 46 Профил на Dimo Gospodinov
  Dimo Gospodinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може би, трябва да бъде намалена. Да се направи сметка за някаква осреднена норма на минимално необходимия финансов разход за поддържане на партийната дейност. И това да се заложи в някаква прогресивна пропорция, например: от 1-4%, от 4-10% и над 10% с различна ставка на глас.
  Паралелно с това - да се пипнат други детайли, които изкривяват идеята на държавната субсидия - например тая простотия с "парите следват депутата". Това няма нищо общо с концепцията за публично финансиране на демокрацията.
  Също така, да се осигури безплатно участие под някаква форма на всички регистрирани партии в предизборната кампания по обществените медии. На това пък кореспондира затягане на режима за регистрация на партия и завишаване критериите за участие в избори.
  Дебата е много дълъг и широк, но публичното финансиране на партиите е едно от най-добрите средства за превенция на политическата корупция.

 47. 47 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 578 Разстроено

  "А ако нямаш субсидия, си принуден да си корумпиран."

  И това го казва човек от ДПС! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Въобще не е вярно, и в двете посоки. ДПС и БСП са много корумпирани въпреки държавната субсидия. Едно е 29-те милона лева на ГЕРБ в банкова сметка, друго е 1-2 милиарда лева или евро комисионна за БСП от АЕЦ "Белене". То има ли държавна структура или фирма да не се източва??? Спомнете си Здравноосигурителната каса! А БДЖ и 600-те вагона продадени в Сърбия... Нямам думи!!!

  Липсата на държавна субсидия не те задължава да си корумпиран. ДПС избира да е корумпирана, защото иска да е в политиката на всяка цена, защото са нечестивци. Защото там са МИЛИАРДИТЕ от злоупотреба със служебно положение (т.е. най-голямата корупция е във властта). Преди години се говореше, че да си купиш министър струвало 2 млрд. лева.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 48. 48 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Логично е ,че всичко трябва да се постави на принципа равен старт и шанс за всеки гражданин и политическа организация.Това изисква на първо място Закон за декомунизация и лустрация за всички длъжности до н-к отдели,сектори и т.нна всички агенти ,доносници ,ръководни органи на всички партии и лица участвували в управлението и разграбването на народа и държавата.Отсраняване от възможност за влияние върху обществото на доказалите се комунисти и агенти-журналисти,банкери,обственици на медии,кредитните милионери,висшите командни лица комунисти и агенти от органите заа сигурност и още много други посочени в Германската програма за денацификация след войната .СЛед това следва национализация на богатствата от грабежа на века ,както са го определили в ЕС:повече от 100 милиарда лева,а само за 2001-2010 г-повече от 40 милиарда допара. и накрая Народен съд за всички политически,финансови,стопански престъпници.Не напразно имаше предаване -Държавна сигурност -пътя към милионите.И накрая на всичко това може да се дискотира за субсидиите,когато всяка новосъздадена партия или организация,движение и всеки отделен член на обществото получи равен старт и шанс,както стана в Германия.И отново акъл ще дава агент Иван/на снимката/.Всичко друго е АЛА-БАЛА побългарски,както го определя Дойче Веле.

 49. 49 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Субсидиите трябва да се запазят.
  Иначе партиите безогледно ще защитават интересите на спонсорите си.

 50. 50 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Гневно

  Разбира се, че не трябва да има държавна субсидия! Откъде-накъде наличието и премахва зависимостта на партиите от богати престъпници? Сега има субсидии и въпреки това съм напълно убеден, че партиите са си намерили по един или повече "спонсори" да ги "измътят". За да премахнат асоциирането с престъпници, въпросните субсидии трябва да са по-високи от сумата, която би си позволил някой олигарх. Това няма как да стане, а и да имаше, би било ужасяващо безсмислено. Всяка партия се създава от хора с определени интереси. Тези хора я финансират, за да прокарва идеите им. Ако толкова вярват в идеите си, те ще плащат членски внос и ще осигуряват финансово партията. Вече избирателите решават кои са честни и кои не са - кои са платени от един олигарх, и кои - от 35000 нормални функционери. Няма друг механизъм. Субсидия би била нужна на една евентуална партия на клошарите, но иначе е напълно безсмислена. Още по-гнусно пък е, че примерно човек с десни убеждения, чрез субсидията, финансира насила и леви партии - което е етично престъпление.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 51. 51 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lord Dreadfort":

  Това, че ти си убеден, нищо не значи.

 52. 52 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#51] от "kaka_ginka":

  Действително. Фактът обаче, че си направи труда да прочетеш писанието ми и даже да напишеш отговор, означава, че мойта убеденост има фактически последици и значимост. Не видях и аргумент по същество в тази ad hominem атака, което ме прави още по-доволен.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 53. 53 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Субсидии, колкото да си купуват евентуалните депутати от дадената партия по един кат дрехи годишно и за билети за градския транспорт. Че откъде накъде обществото ще издържа всеки лъжлив мошеник, от ДС обикновено, който напира за НС, за да направи там голямата пара? Заниманието с партийна работа не е задължително - щом вярваш в определени идеи, то отделяш от личното си време за да ги прокарваш и агитираш за тях, плащаш членски внос, отделяш от личните си доходи и пр. Че защо хора, които не могат да си платят тока, ще финансират такива като Христо Ковачки? Не искам да давам и стотинка на напълно компрометирани личности като двамцата отгоре, дето се мъдрят на снимките, и още стотици и хиляди като тях.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 54. 54 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#52] от "Lord Dreadfort":

  Винаги като си постна коментара, прочитам предишния, защото просто ми се появява на екрана.
  Освен това стигнах до убеждението ти и нататък не четох, защото какъв е смисълът да чета нечии убеждения, представени едва ли не като неопровержими факти.

 55. 55 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Твърдо "ЗА".
  Партийните членове да си плащат членски внос и да подкрепят финансово в законоустановените рамки любимите си партии и вождове.

 56. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Ролята на дтржавата да се насочи в правилната посока, а не в това да раздава кинти на партиите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 57. 57 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#9:"Hristo'o"]просто тя трябва да е абсолютно равна за всички партии прехвърлили бариерата от един процент[/quote]
  това означава сульо и пульо да взимат пари щото си били купили едно село. както се вижда, много от партииите просто държат тези пари на склад, и партията се активира само по изборите, за да гушне поредния милион.
  евнетуално решение е, въпросната субсидия да се изплаща месечно, като заплата и то на базата на свършена някаква дейност. поне малко труд за симулиране на дейност да положат гадовете

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 58. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  До коментар [#5] от "reakzioner":


  [quote#5:"reakzioner"]Е то тогава Командиря отдавна да е фалирал[/quote]
  =========================

  Не само фалирал !

  Защо никой не му задава въпроса , че след над годишно мълчание и бе ИЗВЪН политиката , ТОЙ с какви ПАРИ си ОСНОВА неговата ЕДНОЛИЧНА партия ? И с какви пари я поддържаше докато не бяха взели още и стотинка държавна субсидия ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 59. 59 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Не! Да не се премахват, но да се намалят поне с 75%.

 60. 60 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Да има субсидии, но да има и ревизии, два пъти повече отколкото на частния бизнес. Не може държавата да иска касови апарати и от бабичките с магданоза, фирмите да публикуват баланси и отчети, а партиите, дето и без това играят с мафията, пишат си законите каквито им изнася и си вземат и законно пари, да са недосегаеми за никакви проверки и санкции

  Евгения Христова
 61. 61 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На 100% съм за това да се премахне държавната субсидия за тези народни кръвопийци!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 62. 62 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Не само трябва да се премахнат субсидиите за партии, ами даже и трябва да си плащат за привилегията да кибичат в парламента и да си клатят краката. Данчо ментата като го слуша човек, ще остане с впечатлението че едва ли не сега като има субсидия за партиите, бизнес обръчи и и нтереси не могат да припарят даже до честните неподкупни депутати. Или може би иска да св увеличи субсидията, че да станат още по-неподкупни?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 63. 63 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Моето мнение е, че трябва да се намалят.Освен това предлагам от партийните субсидии да се осигурят разходите за изборната администрация - базата за разпределение да съответства на заложеното в Изборния кодекс разпределение на членовете на ЦИК,РИК,ОИК и СИК - от парламентарно представените партии и тези с евродепутати. Така от републиканския бюджет ще се освободят пари примерно за детски добавки или за подпомагане на болни деца. А иначе създаваме партии-паразити, които държат парите си в банки за да трупат лихви. Не мисля че идеята на законодателя е била такава, когато е приеман нормативния акт за субсидиране на политическите партии. Нужна е промяна!

 64. 64 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони!":
  не толкова е грешна позицията, колкото е крайна може би заради предмета на дебата: да или не на финансирането, а не колко, кога и как.
  Не може да не си съгласен, че с парите ни се финансира самовъзпроизвеждането на местна партийна номенклатура, която е в основата на порочните практики при назначаванията в местната и централна власт.

  mak1951
 65. 65 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Преди да говорим закона за финансиране на политическите партии, трябва да ги оценим през системата, която те изграждат. Бързо ще сетим, кой храни тумора на общия ни живот.
  Някой да е сетил, техния Предизборен отклик към острите процеси в обществото???
  Краставици и нищо повече...

 66. 66 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Неморално е толкова много пари да потъват за хрантутене на партиите. Това се превърна в най-доходния бизнес. Кризата е чудесен повод да се съкратят субсидиите.

 67. 67 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Финансирането има за цел запазване на статуквото и вече влезлите в политиката партии, и пречи на влизането на нови играчи. Следователно то трябва да се премахне.

 68. 68 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#54] от "kaka_ginka":

  Както Гинке, кога ще публикуваш целият текст от СМС-а, да се посмеем и на теб.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 69. 69 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#68] от "това онова":

  Кой СМС?

 70. 70 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#69] от "kaka_ginka":

  Нз , ти си избери от кой.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1258 Гневно

  [quote#66:"4i4oti"]Кризата е чудесен повод да се съкратят субсидиите. [/quote]

  "Новите моралисти" от Герб изобщо не се сетиха да направят нещо по въпроса!?

 72. 72 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се премахне. Да се издържат от членски внос, тогава ще се види народната любов.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 73. 73 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Твърдо ДА !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#49] от "kaka_ginka":

  Много си права. Имайки предвид, че субсидията на Герб си стои в банка, значи те са разчитали на спонсорите си, и съответно са защитавали техните интереси. Радвам се, е сам стигаш до такъв извод.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално
 76. 76 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тони!":

  Не ставай смешен. ГЕРБ е получавал субсидия 4 години, една част от нея стои в банка, другата е изхарчена.
  Какво по-добро доказателство, че на тях други пари не им трябват и че нямат нужда от спонсори. И че единствените интереси, които трябва да защитават, са тези на данъкоплатците.

 77. 77 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Изобщо, отговорът на въпроса е отдавна даден от поговорката, "Който плаща, той поръчва музиката".

 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#76] от "kaka_ginka":

  ХАХАХАХАХ, те имат най-много партийни клубове, имат най-много партий автомобили, правят най-скъпите сбирки, клубовете са им в централните места. Всичко това, според кака ни гина е безплатно.. Господи какви кретени има в тая партия...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Да се премахне ли държавната субсидия за партиите?...

  Не може на пълно да се премахнат , но
  на фона на бедната ни държава, субсидиите трябва да се намалят, - специалистите да предлагат със колко %, ...но коя от парламентарно представените партии ще го гласува ? Ако стане така .. партиите да набират средствата си само от членски внос,.. имам чувството че във централите им ще останат само ...чистачките.

  urkobozambo
 80. 80 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Държавното финансиране на всякакви партии трябва да се прекрати!!! Безусловно и независимо колко и какви проценти са спечелили и какви депутати имат?? Ако имат членове, да си плащат членски вноси и с тези средства да излизат на избори.Ако някой е решил да се кандидатира за парламентарно местенце, да си го плаща! Защо бедния български гласоподавател трябва да плаща за простотии?

 81. 81 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тони!":

  Аз не съм член на ГЕРБ, така че обидите ще трябва да ги насочваш лично към мен.

  Някъде четох, че годишната субсидия на ГЕРБ е била 22 млн., за четири години, 88 млн. + лихви.
  Не ми се вижда малко, но ти може да си свикнал да харчиш повече.

 82. 82 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#80:"Умна риба"]Ако някой е решил да се кандидатира за парламентарно местенце, да си го плаща[/quote]
  Т.е., бедните нямат място в парламента?

 83. 83 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#79:"Urkobozambo"]на фона на бедната ни държава, субсидиите трябва да се намалят[/quote]
  Да, това звучи по-разумно.

 84. 84 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За да получи една партия субсидия, и трябват гласове. За да получи гласове - медии и пари. Параграф 22, порочен кръг. Вместо пари може на партиите да се дава направо медийно време. И не само на тези, които са взели гласове. Това е демокрация. Кой не иска демокрация? Който не иска демокрация в този и вид, да приеме ДОИП.

  Отделно за създаването на партия има същите порочни кръгове. Трябват подписи, а, за да има подписи трябва медийно пространство/пари. Трябва съдебна регистрация. Но съдът отказа партия КуКу и македонската партия, а не отказа на ДПС. След като няма съд, тогава нека всеки да може да си направи партия без подписи.

  Да се създаде един телевизионен канал само за политика и партии и да няма цензура за никого (ако БНТ не стига).

 85. 85 Профил на Господин за 1 нощ
  *****
  Весело

  [quote#72:"ПАВЛА"] Да се издържат от членски внос, тогава ще се види народната любов. [/quote]

  Костов е голям ползвател на народната лИбоф! Иска ви се на вас костовистите, пак по стария начин, фондация " Аз съм премиершата" да изтупва държавни фирми?

 86. 86 Профил на my_dnevnik
  my_dnevnik
  Рейтинг: 442 Неутрално

  СИСТЕМАТА ОПРЕДЕЛЕНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ !
  Пари от тези субсидии, които не са ползвани по предназначението им трябва да бъдат конфискувани от държавата, а не да се трупат в партийни сметки. Това са държавни пари които трябва да се харчат по начин който е свързан със съпровождащ контрол на която и да е управляваща партия и ако тя управлява така, че народа да живее по добре ще получи допълнително пари, а ако не управлява както трябва и не може да заслужи и лев по тази система, то не е нужно да се чака да се вдига на крак обеднелия народ, а да бъде като вот на недоверие от страна на държавата към управляващите. Това е съвсем различно от това политическите им опоненти в НС или извън НС какво мислят, дали им искат вот на недоверие или искат коалиция с тях или др.

 87. 87 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 335 Весело

  Сега, след като си поправихте грешката по единият от двата възможни начини, може ли гласът ми да бъде променен от "за" на "против"? Много моля?

 88. 88 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#35] от "mak1951":
  Точно така. Напълно си прав, макар да си единствен в това отношение

 89. 89 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Политиката е професия като всяка друга, а обиграните политици се задържат на политическата сцена по-дълго, отколкото е необходимия трудов стаж за пенсиониране. Въпросът е: Защо държавата трябва да взема от данъците на бедните като църковни мишки обикновени хора от народа (от хората с други професии), за да ги дава на хората с най-мошеническата професия в държавата?
  Да, но ако се спонсорират от някакви олигарси и плутократи, те ще трябва да водят изгодна за тях политика! Така е. Но кой е казал, че те трябва да имат право да получават субсидии от частни лица или от мошенически фондации?
  Така че политическите партии трябва да са на пълна самоиздръжка и всяко нарушение на това правило трябва да се наказва със сто дрянови тояги на голо по петите, забрана за бъдеща политическа дейност, а цялото имущество на дарителя, бил той физическо или юридическо лице, да се конфискува. Единственото, което трябва да се осигури на партиите - това е безплатна равна възможност да представят пред народа своите предизборни оферти, всяка от тях написана в отделна брошура. При което при спечелване на изборите тази оферта да се счита за формално сключен, задължителен за съответната политическа партия договор, чийто неизпълнение носи наказателна и имуществена отговорност.
  Всичко друго е от типа: Ала-бала портукала...

 90. 90 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да! И да има строг контрол над парите от спонсори, за да не се получава така, че те да си купуват партии!

  goblenka
 91. 91 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Категорично съм за премахване на субсидиите. Не желая от и без това малката ми заплата да се вземат пари за издръжката на търтеи.
  Партиите и без друго обслужват интересите на спонсорите си, защо да получават субсидии?

 92. 92 Профил на genek
  genek
  Рейтинг: 388 Гневно

  А за шахматистите и филателистите пари?
  Що се отнася до, меко казано, идиотския "аргумент", че така партиите не се корумпирали...Ами нали уж има специални служби? Утре ще плащате на циганите, за да не крадат...
  Партиите са обединение от хора с еднакви интереси. Защо аз, който нямам същия интерес, да им плащам за постигане на техните? А моите интереси?

 93. 93 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Субсидиите за политическите партии трябва да се премахнат. Това е узаконен грабеж на данъкоплатците от тройната коалиция-БСП, НДСВ и ДПС, чрез закона за политическите партии. В закона за политическите партии е описано как могат да се финансират-чрез членски вноски, дарения, отдаване под наем на собствено имущество,... Създаването на партия си е вид бизнес. Партиите нямат право на търговска дейност, но печелят пари чрез непрозрачни методи-лобизъм, търговия с партиини листи, спонсорство под масата...Държавната субсидия насърчава създаването на партии, заради самата субсидия. Някои забогатяха от това. ГЕРБ имат 29млн. лв на депозит от субсидии, че и правят дарения с тях. Абсурди в Абсурдистан. Не съм чул Сметната Палата да е установила и съобщила за нередности в някоя партия. Много добър бизнес си е правенето на политическа партия. Санкциите в закона за политическите партии са малко и дребни. Това е един защитен бизнес. Че и субсиидии му дават. Затова субсидиите трябва да се премахнат. Непрозрачността на партиите се крие в даренията, членските вноски, лобизма, търговията с партиините листи, възможността подсъдими да са политически кандидати и др. .

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 94. 94 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Нека да остане финансирането. Но депутатите да се намалят на 50, максимум 100! И субсидия да взимат само тези, изкарали поне 4% на изборите.

 95. 95 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 497 Неутрално

  СВОБОДЕН,ДО ПРЕЗИДЕНТА ,ПАРЛАМЕНТА ,НАРОДА 05/03/2013 - 14:17 САМО АКО НАПРАВЯТ НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КOМИСИИТЕ ,ЩЕ ГЛАСУВАМЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100% - на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ. БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА Е. АМА НЕМА ДА ГО ПОЗВОЛЯТ. ТАКА ЧЕ , БОЙКОТ БЪЛГAРИ.!!!!!!!!!!!!!!!!

  В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ , НИКОГА , НИКОГО НЕ Е ИЗБИРАЛ И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО ПАЛИМ СЕБЕ СИ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 96. 96 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ВАДИТЕ ОТ ДЖОБА СИ С ГЛАСУВАНЕТО.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  И ИМ ГИ ПОДАРЯВАТЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  14:27 28 мар, 2013 ВСЕКИ ГЛАС ИМ НОСИ ПАРИ .

  БОЙКОТЪТ Е НАМАЛЯВАНЕ НА БОГАТСТВОТО ИМ.

  ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЩЕ ВИ СЛОЖАТ ГЛАСА КЪДЕТО РЕШАТ.

  ЛИШЕТЕ ГИ . НЕ ГЛУПЕЙТЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 97. 97 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да се премахне! Нито една партия не заслужава да харчи парите на данъкоплатците, за си прави реклама.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ЧУХТЕ ЛИ ПЛАЧЪТ НА МАЯ-кът НА БСП.

  ГЕРБ ОКУПИРАХА КОМИСИИТЕ.

  МОЖЕШЕ ДА НАПРАВИТЕ НЕВЪЗМОЖНА ФАЛШИФИКАЦИЯТА , ЦИВРЕТЕ СЕГА.

  САМО С БОЙКОТ МОЖЕМ ДА СЕ БОРИМ.

  ИНДИЙЦИТЕ ТАКА СА ПРОГОНИЛИ ОКУПАТОРА ,ДА ОПИТАМЕ.

  ВИЖТЕ КОИ ВИ МОЛЯТ . ГЛАСУВАЙТЕ .!!!!!!!!!!!!!

  ЧАКАЩИТЕ СУБСИДИЙКАТА + НАД 10 БОНА ДОХОДИ. НЕ ГЛУПЕЙТЕ ,ЧАКАТ ВАШИТЕ ПАРИЧКИ ВЪРВЯЩИ С ПОДПИСА ВИ.!!!!!!

  СВОБОДЕН
 100. 100 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 497 Неутрално

  СВОБОДЕН : НОВИ И НОВИ И НОВИ ХРАНЕНИЦИ НА ГЪРБА НА НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .
  БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  НЕ ГИ УЛЕСНЯВАЙТЕ . НЕКА СЕ ПОИЗМЪЧАТ.

  ОТГОВОРЕТЕ СИ ЗАЩО .???

  СЕ ПЕЧАТАТ И ВНАСЯТ ТРОЙНО ПОВЕЧЕ БЮЛЕТИНИ ОТ БРОЯ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ И КАКВО СТАВА С НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ ПРИ 30 - 40 % ГЛАСУВАЛИ.????

  ЗАЩО СА ВПИСАНИ ВСИЧКИ ДАННИ И САМО ЕДИН ПОДПИС ТЕ ПРАВИ ГЛАСУВАЛ .???

  И ЗАЩО НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНА НЕВЪЗМОЖНА ФАЛШИФИКАЦИЯТА С КОЕТО СТАВАТ НЕНУЖНИ ВСИЧКИ ТИЯ МАНЕВРИ С КОМИСИИ НАБЛЮДАТЕЛИ , КОТРОЛЬОРИ ,БОРДОВЕ , ВСЕ ЛАПАЧИ НА НАРОДНАТА ПАРА .

  НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ ,НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "ИЗБОРИ" ,ЗА ДА ВИ КАЗВАТ ЧЕ СТЕ ГИ ИЗБРАЛИ ,СЛЕД КАТО НЕ СТЕ .

  НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА БЮЛЕТИНА ЩЕ ПУСНЕТЕ .
  ТЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ ВЕЧЕ .

  НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ПАРИЧКИ ЩЕ ТЕКАТ И КЪМ "ЗАГУБИЛИТЕ" .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ГУБЯТ САМО НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .

  БОЙКОТ БЪЛГАРИ ,ВСЕКИ ПОДИС ИМ ГЛАСУВА ДОХОД ОТ ВАШИЯ ДЖОБ ,МИЛИОНИ .!!!!!!!!!!!!!!!! БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ.!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK