Трябва ли ЕС да премахне банковата тайна?

ЕС трябва да се заеме с истинските данъчни убежища

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Гергана Станчева

Гергана Станчева

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

В съвместно писмо до Европейската комисия Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания настояха за за повече автоматичен обмен на данни, за да се справят с укриването на данъци. Писмото е подписано от финансовите министри на страните - Пиер Московиси, Волфганг Шойбле, Виторио Грили, Кристобал Монторо Ромери и Джордж Озбърн. Ето техните аргументи:


"Европейската комисия наскоро публикува съобщение, съдържащо "план за действие за справяне с данъчните измами и укриването" (на данъци - бел.ред.). Този важен план има значение както за защитата на доходите, така и за да гарантира доверието на нашите граждани в честността и ефективността на данъчните ни системи. Очакваме да продължим дискусиите по плана и да гарантираме, че ще се предприемат ранни действия в областите с най-голям приоритет. Освен това ще е важно действията на ниво ЕС да бъдат свързани ефективно с работата на по-широко международно равнище предвид международния характер на данъчните измами и укриването (на данъци) и необходимостта от решения, които да работят на световно ниво.


Важна част от борбата с международното укриване на данъци и измамите е данъчната прозрачност. Както знаете, след приемането на Foreign Account Tax Compliance Act в САЩ всички участвахме в съвместни дискусии със САЩ за най-ефективните начини за сключване на междуправителствени споразумения, които да предвиждат автоматичен обмен на информация. Тези дискусии доведоха до споразумение модел, което минимализира пречките пред бизнеса и гарантира ефективен реципрочен обмен на информация. Вярваме, че тези споразумения представляват стъпка към промяна в данъчната прозрачност, позволявайки ни да се справим с укриването на данъци. Ще се опитаме да подкрепим тези споразумения като нов международен стандарт, включително чрез различни международни форуми с крайната цел да се договори многостранна рамка.


В тази връзка искахме да ви уведомим, че Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания днес се договориха да работят по пилотен многостранен инструмент за обмен между нашите страни, използвайки модела, договорен със САЩ като основа за този многостранен обмен. Този пилотен проект не само ще помогне за залавянето и задържането на укриващите данъци, но и ще предостави модел за по-широко многостранно споразумение, което се надяваме да видим след определен период от време.


Бихме поканили други държави членки на ЕС да се присъединят към проекта и се надяваме, че Европа може да заеме лидерска позиция в насърчаването на световна система за автоматичен обмен на информация, премахвайки убежищата за тези, които искат да избегнат плащането на данъци. В този контекст очакваме и да дискутираме как може да бъде постигнат напредък в Европа в подобрението на обмена на информация между всички държави членки.Против

Включи се
Успешно се включихте

Ще продължа да се боря за запазването на банковата тайна в Австрия, защото не искам Австрия да се превърне в някакъв вид "голям брат", нито пък искам безсмислени планини от натрупани данни - така австрийският финансов министър Мария Фектер отговори на идеята на Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания. Тя защити позицията си в поредица изказвания, обобщени по-надолу:


Дотолкова доколкото спестяванията им са засегнати, австрийците имат право на лична тайна. Тези, на които се наложи да спестяват някакви пари, не трябва автоматично да бъдат смятани за престъпници. Ние вече гарантирахме, че банковата тайна не действа като защита за престъпници, защото сегашните правила вече ни позволяват да не я спазваме в отделни случаи, когато властите внесат молба.


Според тези конвенции (данъчни конвенции със страни като Швейцария и Лихтенщайн - бел.ред.) възстановяваме над 1.5 млрд. евро от неплатени данъци на хора, които укриват налози без да жертваме банковата тайна. Това е правилният начин да се действа и моделът, който сме развили, е забележително ефективен. Всеки който подкрепя премахването на банковата тайна, поставя нашия вътрешен трудов пазар в риск и задушава растежа на нашата икономика и аз няма да позволя това да се случи.


Ние сме държава с висока данъчна юрисдикция и определено не правим нищо, за да примамваме укриващите данъци да идват тук. В същото време никой не прави нищо за данъчните убежища като британските Нормандски острови или Монако. Делауеър и Невада са данъчни убежища и центрове за пране на пари, върху които също трябва да се хвърли светлина, а Великобритания е остров на блажените за укриване на данъци и пране на пари. Това, което искаме от малкия остров Кипър, изискваме и от Великобритания. Искаме надежден регистър за Нормандските острови, но и за страни, където законите на Великобритания се прилагат, Каймановите острови, Вирджинските острови или Гибралтар... Тези територии са рай за опитващите да избегнат плащането на данъци.
Въпросът за укриването на данъци винаги е бил на дневен ред в Европейския съюз. Темата стана още по-актуална около спасителната помощ за Кипър, печално известен като "данъчен рай" за руските пари.


Именно кипърската криза насочи вниманието към банковата тайна в ЕС и към тежкия проблем за намиране на приемлив баланс между защитата на лична информация и борбата с данъчните измами. 


Доскоро Австрия и Люксембург бяха единствените страни, които не споделят с другите членове на съюза лична информация за граждани на ЕС със сметки в техните банки.


Колапсът на кипърската банкова система, която подобно на тази в Люксембург е много по-голяма от брутния вътрешен продукт на страната, както и серия от разкрития за офшорния банков модел, засилиха натиска върху Австрия и Люксембург да променят позицията си.


В началото на април премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяви, че от 1 януари 2015 г. страната ще обменя информация за собствениците на банкови сметки от ЕС на неговата територия и така насочи вълната от критики главно към Австрия.


През последните няколко седмици Виена неведнъж подчерта, че ще се бори, за да защити банковата си тайна, която е толкова чувствителен въпрос за австрийците, че дори е вписана в конституцията. Финансовият министър Мария Фектер стигна дотам, че обеща "да се бори като лъв", за да защити банковите правила в страната. И въпреки че канцлерът Вернер Файман заема по-смекчена позиция като подкрепя автоматичния обмен на банкови данни за чужденците, Виена продължава да стои твърдо против проверки на сметките на австрийци.


В противовес на австрийската позиция петте най-големи страни в ЕС (Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания) постигнаха споразумение за повече автоматичен обмен на данни, за да се справят с укриването на данъци. В съвместно писмо до Европейската комисия финансовите министри на петте държави казаха, че са договорили "пилотен" проект за "автоматичен обмен на информация", който цели да се справи с укриването на данъци. Инициативата е отворена и за други държави членки и се основава на приет наскоро закон в САЩ, който изисква американските граждани да декларират банковите си сметки, които притежават в чужбина, и чуждите банки да информират данъчните власти в САЩ за техните американски клиенти.


Политическите сигнали от последните дни подсказват, че банковата тайна в Европа вероятно върви към смекчаване или към окончателния си край.


Канцлерът Вернер Файман намекна, че Виена е склонна да се договори с партньорите си и не иска да оставя впечатление, че Австрия е защитник на данъчни измами. И макар банковата тайна да е емоционална тема за австрийците, при продължаваща криза в Европа правителствата и обществото стават все по-нетърпими спрямо офшорните и тайни депозити на свои граждани и натискът за повече прозрачност вероятно ще доведе до резултати.
Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мнението е еднои то е за ликвидиране на банковата тайна в този ѝ вид. След като доходите са публични, т.е. всеки е длъжен да си ги декларира, какъв е смисълът да има тайни авоари?
  Те са тайни, защото не са придобити по законен начин и е отклонено плащането на данъци.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Поредната доза комунизъм! Който е некадърен да си събира данъците, се хваща в най-лесното, да премахне банковата тайна! Така всеки начинаещ престъпник, ще има стимул, по-скоро да извърши някакво отвличане, рекет, изнудване и тем подобни.Дори и тефонните измамници ще се включат! НЕ РАЗБРАХА ЛИ ТИЯ ЕВРОИДИОТИ, ЧЕ С КОМУНИЗЪМ, ДО НИКАДЕ НЕ СЕ ОТИВА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Отклоняване плащането на данъци е най-малкото зло в случая!
  Следват във възходящ ред-контрабанда.
  Корупция... Търговия с наркотици!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мен най-много ме интересува да се разбере, къде са парите от социалните фондове, които такива като мен пълнехме със здравето си ежемесечно с по 200-300 лв.!
  Семейството на др. луканов твърди, че изнемогват, о. дойнов(+) си мълчи, ив. костов имитира умрял бръмбар...
  Сега младите, които са на работа мрънкат срещу пенсионерите и с право, но вината не е тяхна...на пенсионерите(тези, които са пълнили там), а на споменатите горе!
  Щом е намесена ДС(КГБ) е ясно, че ще е трудно да докажеш точно това, щото те са маймуни! Всичко е обърнато в имоти на Женевското езеро-замъци, земи...
  Е така е почнала октомврийската релюция, вече ножа е почнал да реже и кокала!
  Вече зрее!!!

 5. 5 Профил на antsiva
  antsiva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ЧИНОВНИЦИ:
  Страхът е най-лошият съветник.

 6. 6 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не разчитайте, че нещо ще се промени ако отпадне банковата тайна. След като приключи дискусията и се премине към действия, мръсни пари в австрийски банки вече няма да има. Не случайно е тази дискусия за да се даде време на вложителите да си подредят нещата.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 7. 7 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Опдерелено трябва да се махне. Но никога няма да се случи...

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Би трябвало всеки ,който си е плащал данъците да не се притеснява колко са му парите.Крият ги тези,които не плащат данъци

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Искам да видя колко от нашите политици и бизнесмени си плащат данъците в България

 10. 10 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Банковата тайна е важна само за тези, които ги е срам от начините, с които са ги спечелили.

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Трябва естествено!!! Кой се крие??? Този който има какво да крие!!! Честният бизнесмен и данъкоплатец , няма какво да крие!!! Напротив , даже се гордее с честно спечелените си доходи!!!!Крият мръсните си пари единствено бандитите и мошенниците!!!

 12. 12 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Срамота! Навсякъде идиоти. Човек трябва да е свободен да разполага с парите си без да иска разрешение на държавата или комшиите. И крадците не са толкова нагли.

 13. 13 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 381 Любопитно

  ТВЪРДО ДА. ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ТАЗИ БАНКОВА ТАЙНА. ЗА КАКВО И НА КОГО Е НЕОБХОДИМА ТАЗИ БАНКОВА ТАЙНА ? АКО ВСИЧКО Е ЗАКОННО И РЕДОВНО, ЗА КАКВО Е ТАЗИ ТАЙНА??? ЕДИНСТВЕНО ТАКАВА ТАЙНА Е ИЗГОДНА САМО НА МОШЕНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ. НЕКА ДА СЕ ВИЖДА КОЙ, КОЛКО ПАРИ ИМА И ОТ ТАМ ДА СЕ ТЪРСЯТ ОТ КЪДЕ СА ДОШЛИ. САМО ТАКА ЩЕ СЕ СПРАВЯТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ С КОРУПЦИЯТА.

 14. 14 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#11] от "kimba3":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 15. 15 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Хайде сега всички, които сте за, да си напишете банковите сметки и подробности тук. Нали нямате тайни.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 16. 16 Профил на Konstantin Kostadinov
  Konstantin Kostadinov
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  Пич, с тоя коментар показваш, че можеш да мислиш. Когато не трябва да защитаваш ГЕРБ наистина позициите ти са близки до моите, но стане ли дума за ГЕРБ просто изтрещяваш.

 17. 17 Профил на Konstantin Kostadinov
  Konstantin Kostadinov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  А иначе, тоя горе с главните букви и плюсовете направо кърти мивки. То бива невежество, ама в България всички се надпреварват кой по-голяма глупост ще изръси. ... че и с главни букви ...

 18. 18 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Нали има други банки в офшорни зони които не са в ЕС

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 19. 19 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Банковата тайна е нужна за хората, но тя реално не съществува. И сега правителствата могат да изискват пълна информация. В сила е полицата KYC, няма анонимни сметки и т.н.

  Все по-малко лично пространство обаче остава незасегнато.

  Виждам тук доста хора смятат, че видите ли само престъпниците искат да не се знаят парите им.

  Аз не съм престъпник и в същото време не желая прост чиновник с един клик да докладва сметката ми на който му купи нещо, например.
  Някой без съдебно разрешение да може да съобщи банковите ми движения на конкурент, рекетьор и т.н.

  Изобщо, човек, който опитва да мине с една кърпа на кръста през нудисткия плаж - защото Бога ми няма другаде откъде - бива сочен като престъпник.

  Ще ревете за малкото, останала неприкосновена, информация...

 20. 20 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ние сме държава с висока данъчна юрисдикция и определено не правим нищо, за да примамваме укриващите данъци да идват тук
  И Водата в морето нищо не прави за примамването на рибите и особено за по едрите

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не само банковата - всички тайни, които са за неща, които засягат интересите на народа или на обществото като цяло, трябва да бъдат премахнати. Включително тайната на ценообразуването. А това, че някъде имало офшорни зони - няма проблем! Просто офшорките трябва да бъдат забранени и всеки, който има вземане-даване с тях, трябва да се осъжда на незабавно екзекутиране с пълна конфискация на имуществото на семейството.
  Защото хората крият от обществото преди всичко такива тайни, които ги разобличават като врагове на това общество. И когато, примерно казано Софарма крие ценообразуването на произвежданите от нея лекарства, тя го прави само за да може Огнян Дойнов да продава лекарствата си на цени, три-четири или дори десет пъти по-високи, отколкото е тяхната реална производствена стойност.
  Въпросът е: Защо политиците налагат забрана такава информация да стане известна на народа? Защо, господа политикани?

 22. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241": ДЕМОКРАЦИЯТА АЛТЕРНАТИВА НЯМА.

  А жалко, че няма! Защото нашата сегашна демокрация (демокрацията не е една, нито е еднотипна; тук ние сме срещу сегашната, натрапена ни през 1989 (или през 1997 - 2001 година) година глобалокапиталистическа демокрация), защитава изцяло само правата и привилегиите на богаташите и на престъпниците и пренебрегва интересите на народа. И точно на тези нейни особености, залегнали в процесуално-наказателния, наказателния и търговския кодекс, се позовават адвокатите и и съдиите, когато престъпникът остане ненаказан или наказанието прилича повече на поощрение, както и когато един криминално забогатял по времето на прословутия "преход" пишманбизнесмен продава стоката си на цени, няколкократно по-високи от тяхната реална стойност.
  За народа такава демокрация е по-лоша и от диктатура. Затова дайте да ѝ измислим алтернатива или да се върнем към демокрацията от 1900 - 1944 година, когато в България е нямало бедни и богати (разликата богат и беден тогава е била десетина-петнайсет пъти по-ниска от сега), а обикновените българи от народа са били материално по-добре от всичките си съседи. А и не само от тях.

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  След като банковата тайна в Европа се премахне, хората с пари просто ще си премястят парите в други офшорни зони. Поправете ме ако греша.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#23:"Нефертити"]хораа с пари просто ще си премястят парите в други офшорни зони. [/quote]
  Е след като са решили да се премахне значи ще сереже "джоба"

 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241"]Мнението е едно[/quote]
  Не е едно мнението! Едно беше мнението в други времена, нали си голЕм демократ?
  [quote#12:"lordcris"] И крадците не са толкова нагли. [/quote]
  Точно крадците налагат това безумие.

 26. 26 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#19:"seemly"]Ще ревете за малкото, останала неприкосновена, информация... [/quote]
  Ще реват, но ще се роди някой нов "изъм", обслужващ интереса на някой елит, в името на който без пари и съпротива ще се откажат от безценни неща. То няма как да стане без тях, уви, много са. Но борбата с невежеството няма да престане, пък каквото сабя покаже!

 27. 27 Профил на Offshore Banking
  Offshore Banking
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Това, че една държава е некомпетентна да се търси офшорните богаташи, не значи че трябва да се вкарват забрани!

  ___
 28. 28 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  НЕ !
  От години помагат на престъпните синдикати ...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK