Трябва ли ЕС да въведе младежката гаранция?

Планът е добронамерен, но е в грешната посока

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Гергана Станчева

Гергана Станчева

Модератор

Всички следим с голямо безпокойство изключително високите нива на младежката безработица. Младите хора плащат висока цена в резултат на икономическата ситуация, а младежката безработица достига безпрецедентни нива. Разходите от това да има 14 млн млади хора (между 15 и 29 години), които нито учат, нито работят, се изчисляват на 1.21% от БВП на ЕС. Това е обща годишна загуба от 153 млрд. евро за държавите членки.


Беше важно да не се размива списъкът с възможните мерки в "Младежката гаранция". Ограничихме ги до четири: качествени предложения за работа, обучение за повишаване на квалификацията, стаж или допълнително образование.


Младежката гаранция очевидно има фискална цена. Разходите от бездействието обаче са по-високи. Младежката безработица е скъпа. Тя струва на държавите членки 153 млрд. евро на година в социалните помощи, помощи за безработица и загубени приходи от данъци и печалби. Това се добавя към дългосрочните разходи от безработицата върху икономиката, обществото и младите хора, като увеличен риск от безработица в бъдеще, социално изключване и бедност. Младежката гаранция изисква държавите членки да създадат силни партньорства с образованието, обучението, младежките асоциации, за да гарантират ранната намеса и действие.


Схемите за младежка гаранция са инвестиции. Комисията е напълно наясно със ограниченията, които мерките за икономии създават, особено в държавите членки с остри нива на младежка безработица. Нека повторя отново, че ще има положителни резултати от инвестициите в младежката гаранция.


Не може да има еднакъв за всички подход при прилагането на младежката гаранция. Действително трябва да вземем предвид многообразието и различните начални точки за държавите членки по отношение на съответните нива на младежка безработица и способностите на различните играчи на трудовия пазар.


Необходимо е обаче силно европейско измерение, тъй като споделяме общата цел да подкрепяме нашата младеж. Трябва да демонстрираме солидарност, особено в момент на строги бюджетни ограничения и да гарантираме, че не правим компромис с бъдещето си, когато консолидираме своите финанси.


ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Всички следим с голямо безпокойство изключително високите нива на младежката безработица. Младите хора плащат висока цена в резултат от икономическата ситуация, а младежката безработица достига безпрецедентни нива. Разходите от това да има 14 милиона млади хора (между 15 и 29 години), които нито учат, нито работят, се изчисляват на 1.21% от БВП на ЕС. Това е обща годишна загуба от 153 милиарда евро за държавите членки.


Беше важно да не се размива списъкът с възможните мерки в "Младежката гаранция". Ограничихме ги до четири: качествени предложения за работа, обучение за повишаване на квалификацията, стаж или допълнително образование.


Младежката гаранция очевидно има фискална цена. Разходите от бездействието обаче са по-високи. Младежката безработица е скъпа. Тя струва на държавите членки 153 милиарда евро на година в социалните помощи, помощи за безработица и загубени приходи от данъци и печалби. Това се добавя към дългосрочните разходи от безработицата върху икономиката, обществото и младите хора, като увеличен риск от безработица в бъдеще, социално изключване и бедност. Младежката гаранция изисква държавите членки да създадат силни партньорства с образованието, обучението, младежките асоциации, за да гарантират ранната намеса и действие.


Схемите за младежка гаранция са инвестиции. Комисията е напълно наясно със ограниченията, които мерките за икономии създават, особено в държавите членки с остри нива на младежка безработица. Нека повторя отново, че ще има положителни резултати от инвестициите в младежката гаранция.


Не може да има еднакъв за всички подход при прилагането на младежката гаранция. Действително трябва да вземем предвид многообразието и различните начални точки за държавите членки по отношение на съответните нива на младежка безработица и способностите на различните изграчи на трудовия пазар.


Необходимо е обаче силно европейско измерение, тъй като споделяме общата цел да подкрепяме нашата младеж. Трябва да демонстрираме солидарност, особено в момент на строги бюджетни ограничения и да гарантираме, че не правим компромис с бъдещето си, когато консолидираме своите финанси.Против

Включи се
Успешно се включихте

Това е типичен за ЕС отговор на проблем: добронамерен, но напълно погрешно насочен. Разбира се, трябва да предприемем действия, за да се справим с младежката безработица, но ЕС не може просто да създава работни места или стажове.


Националните правителства трябва да направят всичко, което могат, за да стимулират младежката заетост. Ако правителствата вярват, че младежката гаранция ще работи за тях, тогава трябва да я приложат на национално ниво, но това не трябва да бъде поредната еднаква за всички европейска инициатива.


Вместо да си губи времето измисляйки утопични идеали, може би Еврокомисията трябва да помисли за бюрокрацията, свързана със заетостта, която може да се ореже, и за мерките за насърчаване на бизнеса, които да се развият.


Най-добрият начин да се помогне на младите хора да започнат работа е гъвкав пазар на труда. Трябва да се даде приоритет на проучването на сегашното законодателство и на анализа цена/ползи, вместо да се излиза с нови текстове за всеки проблем.


Няма съмнение, че мярката ще помогне за кратък период от време да се подобри финансовото положение на младите безработни, но със сигурност няма да създаде качеството, необходимите и стабилни работни места. Младите хора, които ще получат такава работа, осигурена им по право, няма да подходят към нея отговорно. Работодателите ще поискат компенсации за разходите, свързани със създаването на свободни места, от които не се нуждаят.


Принципите на истинското решение са другаде. Правата и задълженията на работодатели и служители трябва да бъдат балансирани. Един работодател не трябва да се страхува да наема нови служители. Гъвкавите трудови отношения са полезни за безработните, работодателите и за обществото.
Рекордно висока безработица, рекорден брой младежи без работа, рекордно много хора, които нито работят, нито се обучават... С всеки изминал месец списъкът с мрачни статистики, на които ставаме свидетели от началото на кризата в Европейския съюз, става още по-дълъг. Неусетно разговорите за "изгубеното поколение" на Европа и новините за поредните протести се превърнаха в обичаен фон на всекидневието.


В опит да сложи край на тази тъжна тенденция в края на миналата година Европейската комисия излезе с предложение, което изглеждаше утопично и твърде оптимистично - на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование, за обучение или провеждане на стаж в рамките на четири месеца след като са завършили образование или са останали безработни. Освен това Брюксел обеща да предоставя финансиране от ЕС и да насърчава обмена на добри практики.


Предложението за т.нар. "Младежка гаранция" получи силната подкрепа от Европейския парламент. Идеята започна да придобива по-реални измерения след като през март лидерите на ЕС се съгласиха за спешни мерки срещу младежката безработица. За осигуряването на работа се разчита много на парите по схемата за гаранция за младежта.


На фона на оптимистичните изявления за възможностите, които дава младежката гаранция, на заден план остана темата дали тя ще донесе дълготраен и ефективен отговор на проблема с безработицата сред младите хора.


Най-важен тук, разбира се, е въпросът дали програмата е насочена към истинската причина за проблема. Както и дали не е по-смислено първо да се потърси начин да се подкрепят образованието и гъвкавостта в трудовите отношения.


Лансираната схема крие опасността да се размие отговорността на младите хора за бъдещето им. Стои също въпросът дали ако работодателите и държавата са задължени да предлагат работа на всеки безработен, това ще надделее над липсата на гъвкавост в трудовото законодателство и над голямата зависимост на предприемачите от публичните бюджети.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Нож с две остриета! Ще се даде добър старт - но колко ли младежи го заслужават? Може и да се умързеливят, като знаят че могат винаги да се възползват от програмата и така да се притъпи пробивността им!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да се субсидира заетост е тъпо - http://kololoto.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не.Това е изкуствена,неустойчива заетост,която много често идва за сметка на други хора.Например по една от програмите,които сега действат и по които държавата субсидира част от заплатите и осигуровките за нови служители и работници,има много случаи в които фирми намират начин да се отърват от някои по-стари служители и назначават нови със субсидирани разходи...Нетния ефект е в най добрия случай нулев...

 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1467 Весело

  [quote#1:"madagaskar"]Ще се даде добър старт - но колко ли младежи го заслужават?[/quote]


  Той Живота ще си ги отсее

 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Весело

  Като гледам така, вече е време да се появи дежурния лумпен, който да ни обясни какви мракобесни либерасти сме

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Субсидиран стаж за няколко месеца не гарантира кариера след това. Ако един такъв младеж е съвестен и има желание за развитие - той ще върши доста работа за малко пари с надеждата за постоянна заетост. Това ще доведе до напрежение сред неговите колеги. Ако не е той ще преминава от работа на работа докато трае програмата и само ще удължава своята биография.
  Ако му бъде осигурено допълнително образование или квалификация, този младеж ще бъде само един висококвалифициран или високообразован безработен. Изходът е да се даде тласък на икономиката, за да има нужда от този младеж и тогава той ще си намери работа и ще може да се развива.

 7. 7 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Никой не ми обяснява защо при милиони безработни младежи, има милиони свободни нископлатени работни места които се заемат от имигранти.

 8. 8 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Всеки иска да е шефче, това е проблема. А решението му е да има бърза и опростена процедура за регистрация на фирма и данъчни облекчения за хода до 30 години ( примерно ), както и някаква еднократна помощ...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 9. 9 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 492 Неутрално

  по мое мнение днес младежите не се и натискат особено да работят и като започнат работа, все нещо не им е по вкуса и не са амбицирани. в резултат на това започват да се занимават с всякакви разностранни курсове, я някоя магистратурка "за неикономисти" или в чужбината, я нещо друго такова, което няма нищо общо с каквото са учили или работили досега. и накрая почват да си мислят, че са твърде квалифицирани. не че и аз не намирам за подигравка да кандидатстваш за работа и да ти предложат 200-250 евро заплата.

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Пак от ЕС се опитват да слагат каруцата пред коня. Проблемът с младежката безработица ще се реши, като се реформира образованието и специално системата за висшето такова. В момента европейските университети бълват висшисти с дипломи за неперспективни и дори излишни специалности като ·"етнотуризъм", екокултура", "история на рок (реге, поп, етс.) музиката" и още десетки други от сорта. Нормално е един такъв висшист никога да не може да си намери работа по специалността. Да имаш много висшисти не винаги е нещо добро, ако след това ще стоят безработни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Прав е #1, че е нож с две остриета!
  Без опит трудно те взимат на работа, затова е хубаво да натрупаш поне минимален стаж. Обаче като знаеш, че ти е сигурно, гърми, трещи там си и си вземаш парите и документа, какъв ти е стимулът да се стараеш?
  По-скоро си мисля за данъчни облекчения за работодателите, които са склонни да вземат един млад човек и да го обучават.

  I don't want to believe. I want to know.
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  [quote#7:"Стоян Петров"]Никой не ми обяснява защо при милиони безработни младежи, има милиони свободни нископлатени работни места които се заемат от имигранти. [/quote]


  Щото европейските младежи се измързелиха, пък и почти всички от тях са с дипломи за средно и висше образование, макар и изкарано с тройки, та как "образован" човек ще иде на полето? Едновремешната българска приказка "учи, че да не работиш", в момента важи с пълна сила за европейските страни - учат се десетки безмислени специалности, и в крайна сметка никой не иска да работи истинска работа.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  [quote#12:"VеnRus 2008"]та как "образован" човек ще иде на полето?[/quote]

  Ето как.

  http://www.dw.de/%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/a-16898376

  Мачкай климатичния чейндж!
 14. 14 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  предложението е глупаво. Защо не работят младежите? Или защото не искат, или защото това което знаят и могат не се търси на пазара на труда.
  Защо не искат? - много често защото са мързеливи, и ги устройва просто да получават помощи и да блеят.
  Защо това което знаят и могат не се търси на пазара на труда? - защото образованието няма връзка с него.
  И сега коя от причините за проблема ще се реши просто с наливането на оше пари? Очевидно никоя. Колкото и да е парадоксално, проблема ще се реши с орязване на разходи - ограничаване на помощите за хора без и с малък трудов стаж до няколко месеца. И прекратяване субсидирането на образованието, защото това бълва хиляди никому ненужни 'специалисти'.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Цитат: "на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури добро предложение за работа" =НЕ само на младежи = НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ на Европейския Съюз да се осигури добро предложение за работа !!! Не бива да се оставя на изверги и садисти да убиват едно цяло поколение със човеконенавистническа политика. Тези хора пак ще ни трябват - Картагенска поговорка в превод "Хората са мощта на империята" (в оригинал -" Робите са мощността на кораба"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Абе навремето имаше задължително разпределение след прикл. на образованието. Но съвременните хуни не я обичат тая дума "задължително". Искат всичко да е лежерно, бавно, "комисионирано". К'во означава да "учиш" цял живот - ами най-първо ще плащаш цял живот. Който го е измислил т'ва, едва ли чете нещо повече от вестници, бюлетини и извлеченията от собст. си банкови сметки.

 17. 17 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Смятам, че позицията, представена в "Против", напълно се застъпва с моята теза "За". Против съм "твърдо" стимулиране като самоцел, но е добра помощна мярка - особено ако се прилага за сектори, които държавата смята за стратегически.

  Не може да се повишава %-та заетост сред тези, които са един вид "свръхпроизводство" на образователната система, докато други сектори имат огромен недостиг на специалисти. I.e. в краткосрочен план може да се помогне на икономисти да преодолеят последствията на избора си на специалност, но това няма да повиши желаещите да завършат инженерна специалност. "...Младите хора, които ще получат такава работа, осигурена им по право, няма да подходят към нея отговорно. "

  Под статия в Капитал надълго и широко е отразено защо самоцелни специалности по-скоро вредят. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2013/06/26/2090699_visshistite_koito_servirat_kafe/

  Гъвкавостта на пазара на труда в случая България би бил добре дошъл, но за сметка на това в по-развити страни от ЕС се е стигнало до другата крайност (единствено да се предлагат позиции от по някоко часа на седмица)

  Винаги има "но"
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  [quote#7:"Стоян Петров"]Никой не ми обяснява защо при милиони безработни младежи, има милиони свободни нископлатени работни места които се заемат от имигранти.[/quote]Сутрината гледах по сокаците и кьорав емигрант не видях за илач да е нает в начшата страна Европейска ... Аман от глупости. Проблема е че НЯМА РАБОТА - промишленоста се изнесе извън Европа. Въобще не ми приказвайте че "някой щото млогу учен и кадърен веднага си бил намерил" (във фирмата на баща си ...) Смешки...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  [quote#5:"Митко Василев"]Като гледам така, вече е време да се появи дежурния лумпен, който да ни обясни какви мракобесни либерасти сме [/quote]Не е лошо, че сте либерасти - егоизма и злобарството е присъщ на някаква част от Homo sapiens. Въпросът е критичната маса да е мислеща и градивна, за да живеем въпреки вас.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  [quote#1:"madagaskar"]Нож с две остриета! [/quote]+++ Наистина си безкрайно прав! Човек оставен без работа (... и без доходи) след известно време НЕ УМИРА и НЕ ИЗЧЕЗВА, а се научава да преживява и оцелява в тези условия, но е ЗАГУБЕН ЗАВИНАГИ за пазара на труда. После няма сила да го накара да работи по 9 часа на струг за някакъв неблагодарник. КОЙТО НЕ ХРАНИ РАБОТНИЦИ = ХРАНИ КРАДЦИ .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Държавата не е длъжна да търси работа на младежите или на които и да било членове на обществото, а да създаде благоприятни условия за развитие на бизнеса, чрез закони...при
  сегашния кодекс на труда никой не иска и не наема работници,
  защото след това не може да се освободи лесно от тях ако няма нужда от работна ръка.Затова парите "дремят" в банковите депозити вместо да развиват бизнес....

 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Трябва много добре обмисляне къде и за какво е необходимо това. Ако става дума пак да получават нещо наготово, без да са направили нищо, за да са по-добре - категорично съм против. Ако самите младежи поемат някакво задължение срещу помощта - да. Опасявам се, че пак ще има "прилагане на мерки", за да се отчита, че се прави нещо. Много ми е трудно да си представя например някое испанско НИ-НИ (ни работи, ни учи) да излезе доброволно от тази удобна черупка.

 23. 23 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мерките срещу младежката безработица трябва да се фокусират върху истинските причини за проблема
  Сменете системата --Прогнилата и изчерпала всички свой възможности система създава тези проблеми ---Ако няма зряла политическа сила да разбере че с обещания лозунги и добри намерения излизане няма а професионален подход и структурна иновация на цялата финансова система

 24. 24 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Определено втората позиция! Ако насила ти бутат работа как ще я оцениш? Трябват по-косвени мерки именно като разхлабване на защитата от уволнение, поне за първите 5-7 години в една фирма. Който се раздава ще го вземат. И повече подпомагано техническо и IT образование - държавни поръчки, онлайн курсове, стипендии, медийни кампании итн. Обменни програми с други страни - нещо като еразмус за стажанти и абсолвенти със сащ, канада и въобще целия останал свят... Общо взето повече мобилност и гъвкавост са ключовете.

 25. 25 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Една леко революционна, но с много потенциал, мярка би била официална горна граница от 30 часа на работната седмица. Ще се създадат доста нови работни места. На едно бюро ще може (където има нужда де) да работят 2-ма "на смени". Единият напр. от 7 до 13:30 с половин час обяд, другият от 13:30 до 20, пак с половин час пауза за вечеря. Или напр. ако фирмата работи и събота - единият работи понеделник сряда и петък по 10 часа, другият - вторник четвъртък и събота.

 26. 26 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Против съм, всяко субсидиране на място за младеж ще води до уволнение на мъж около 50 години!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 27. 27 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 360 Разстроено

  А пък при колко пари ще влязат в нечии джобове просто не ми се мисли!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 28. 28 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#0:"д"]Мерките срещу младежката безработица трябва да се фокусират върху истинските причини за проблема
  [/quote] Обаче както е по традиция, ще се борят само със симптомите и ще се ръководят само от числата в краткосрочен план. Ако не трагично за самия теб, е направо забавно да гледаш разпадането на един фалив съюз...

  Предварително изгубени войни не водя!
 29. 29 Профил на M37_Unseen
  M37_Unseen
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Добра идея!

  http://m37.biz/ М37 е лидер сред компаниите в сферата на Личностното Развитие.Ще ти помогнем да станеш този, който искаш да бъдеш.
 30. 30 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "За" (гласувам с "две ръце"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK