Трябва ли да бъде закрит НЦИОМ?

Има нужда от държавна изследователска агенция

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Слав Оков

Слав Оков

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

НЦИОМ е създаден на базата на предишната конституция от 1975 г. и вече изглежда е изчерпал историческото си значение като орган, създаден между Народното събрание и БАН. Трябва да се сформира ново звено с по-различна функция. Не е необходимо още една организация да изследва рейтинга на политиците в България – има достатъчно други.


В Закона за нормативните актове от доста време е предвидено, че трябва да има орган, който да изследва ефекта от приеманите закони. Естественото място на такъв орган е в Народното събрание.


Колкото до нарушенията – да, те ще отидат в прокуратурата, да, от тях ще последват определени отговорности. Ако е имало по-добър контрол, може би нямаше да се стигне дотам. Но контролът върху разходването на средствата – особено сега, когато гражданите очакват свиване на административните харчове, става изключително важен и не трябва да има никакви компромиси.


В крайна сметка трябва да има и нещо градивно и това е преструктурирането и създаването на ново звено с други функции.


Мнението е част от интервю за БНТ от 6 август 2013 г.Против

Включи се
Успешно се включихте

От държавна изследователска агенция има нужда. И като коректив на частните агенции в техните търговски изкушения. И като контрасила пред опитите да се организира "социологически" картел и така група агенции да монополизират вниманието на публиката към данни и рейтинги. И като яснота откъде идват парите за тези изследвания. И като баланс кой ползва информацията - не само силните и управляващите, но и опозицията в парламента.


Ето защо идеята НЦИОМ да бъде закрит е несъстоятелна. Не зная дали това е официално обсъждано. Усещам, че зад категоричността на Михаил Миков стои някой, който инициира и развива кампанията срещу НЦИОМ. Кой е той - важно е да узнаем.


Сега с НЦИОМ има три казуса. Има ли финансови злоупотреби? По същество е обявено съмнение в престъпление. Аз не вярвам, че такова нещо е ставало в НЦИОМ през последните 15 години, през които директор е Лидия Йорданова. Тя е опитен и балансиращ човек, не може да си е позволила такъв риск. Освен това на НЦИОМ много пъти са правени вътрешни одити до 2012 г. и нищо такова не е регистрирано. И сегашният одит не установява груби нарушения, за престъпления да не говорим.


Вторият казус е дали да бъде сменена като директор Лидия Йорданова. Директор на НЦИОМ е номенклатурна длъжност - лично на председателя на Народното събрание. Имат право да я сменят, но не чрез очернящ скандал, още по-малко като закрият самата институция. Защо не по нормалния и демократичен начин? Чрез конкурс или назначаване на нов директор без конкурс, но с ясни критерии за избор на авторитетен колега.


Третият казус е за подчинението на НЦИОМ. Той работи активно от 1990 г. Дълго бе на двойно подчинение - и на Народното събрание, и на БАН. От доста години премина само към Народното събрание. Сега защо да не отиде в структурата на БАН? Така биха се усилили научната компонента в работата и контролът в НЦИОМ. Освен това зависимостта от властта ще стане по-мека и дистанционна. Това би било елегантно излизане от сегашната ситуация.


Мнението е част от интервю за в. "Труд" от 15 август 2013 г.
Предполагаемите нарушения в дейността на НЦИОМ станаха повод не само за дисциплинарното уволнение на дългогодишния ръководител на центъра Лидия Йорданова, но и за заявката на председателя на парламента Михаил Миков за закриване на изследователското звено. Връзката между двете неща обаче остава неясна.


Сред аргументите на Миков е наличието на множество частни агенции, които дублират работата на държавните социолози. Те не струват нищо на данъкоплатеца, изготвят редовни проучвания, които позволяват сравнимост на данните, и поне на теория не би трябвало да бъдат обвинявани, че непрестанно подкрепят управляващите (при политическите чистки, които съпътстват всеки нов парламент и всяко ново правителство, винаги е съмнително как ръководителят на толкова ценно държавно звено остава на пост 15 години). Ако нарушенията в центъра се докажат, те ще са поредното доказателство за неспособността на държавата да контролира и отчита публичните средства.


Съмненията в работата на частните агенции обаче не са по-малки. Многобройните центрове и институти, голяма част от които се активизират само по време на избори, и огромните разминавания в резултатите им доведоха до пълната загуба на доверие в изследванията на общественото мнение. Съчетан с липсата на контрол от страна на самата социологическа общност, хаосът в демоскопските изследвания доведе и до компрометирането на социологическата професия като цяло - и вината не само не е на НЦИОМ, но и в огромна степен се дължи на ниското качество и неясното финансиране на изследванията в частния сектор, който не се отчита пред парламента.


Затова и решението за затваряне на НЦИОМ изглежда прибързано. Проблемите са въпрос на контрол от страна на парламента, а не на съществуването на изследователско звено към него. Ако наистина е необходимо създаването на нова структура, която да следи за резултатите от приеманите закони, това е работа, която социолозите могат да вършат, но отново ще трябва да бъдат контролирани, за да не се стигне след време до същите нарушения.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Да.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1392 Гневно

  За комунделите - който не им е на пряко подчинение, е излишен!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Да

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Не и по този долен начин от кумоноидите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Разбира се че НЕ! Защото частниците в почти всяка област са И З М Е К Я Р И! Мечки на синджир! Виждаме какво предствлява "частната" журналистика, социология и т.н.!
  На някой конюнктурно истината не им харесва!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според комунистите, всяка агенция, която не дава преднина на БСП пред другите е за закриване.

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 639 Весело

  Държавата не умее да управлява собственост - факт.
  А и винаги някой мрънка, че много им били големи заплатите. Те от своя страна ги пишат малки, а после си дават по още две-три

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да, трябва да се закрие, държавата няма място в този бизнес, защо данъкоплатците да издържат звено, конкуриращо се с десетки частници ?

 9. 9 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Щом комунистите искат закриване, значи все още има хлям там! Същото е и със съкращенията по болниците - нищо че взеха 5млн. повече от бюджета, но искат 10% съкращения!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 10. 10 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А трябва ли комунетата за закрият и всички частни социологически агенции, които биха показали че протестите се подкрепят масово от хората и че БСП на избори до няколко месеца не може да вземе същия процент като на 12ти май? Защото това закриване е точно с тази цел - поредно налагане на цензура!

 11. 11 Профил на Korneliy Savov
  Korneliy Savov
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Трябва да се закрие комунистиèската партия в България,разбирайте БСП,ДПС и Атака! Ако ли не ,те ще закрият държавата!

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Слав Оков, модератор, тежко нарушава Правилата за ползване на форумите на Икономедиа
  Правила за ползване на форумите на Икономедиа
  Последна актуализация към 15.03.2012
  5. Модераторите нямат право:
  5.3. Да дават оценка, лично мнение или да изразяват пристрастие към дискутирана тема.

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Против съм извършителите на престъпления и нарушения и излишните структури,които пилеят средства.

 14. 14 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Който назначава, той и уволнява.
  Това е положението.
  Това важи и за Слав Оков, модератор. Който го е назначил, той и може да го уволни.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Този център е създаден към НС с цел да проучва как ще влияят новите закони.Некадърници я превърнаха в проста социологическа агенция.Те си мислят ,че всеки може да пише закони на коляно!

 16. 16 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 561 Неутрално

  НЦИОМ
  от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) е създаден на 20 октомври 1989 г. с решение №218[1] на Политбюро на ЦК на БКП като организация към Народното събрание и Българската академия на науките за провеждане на следните дейности:
  Системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер;
  Бързи сондажни проучвания;
  Периодични обобщения и сравнителни анализи на въпросите, повдигани от гражданите в техните лични писма до ръководните органи и средствата за масова информация;
  Следене на състоянието на обществено-политическия, идеологическия и морално-психическия климат в страната;
  Разработка на прогнози за очакваните промени в него и в масовото поведение на хората, които да се използват при разработването на социални технологии и конкретни решения по назрели проблеми.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Социологическите агенции работят на пазарен принцип.В този смисъл колкото са по добре по хубаво защото публиката може сама да си пресее информацията и да се ориентира.От друга страна може ли някой да ми каже кое е националното радио,телевизия,социологическа агенция на САЩ.Тъй като не разбирам аз съм да ги има пък хората да изберат и да вярват на този който по малко лъже.Ептен без лъжа няма да мине ама не чак да си влачат задника по дюшемето.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Гневно

  [quote#7:"Митко Василев"]Държавата не умее да управлява собственост - факт. [/quote]

  Що за аргумент! За разлика от другите агенции НЦИОМ би трябвало да бъде най-независимата именно защото е държавна. В тази връзка, желанията на Миков и подобните му да премахне единствената независима агенция за изследване не общественото мнение може да се разглежда като опит да се покачат възможностите за манипулиране на обществото. Знаейки че собствеността на частните агенции за изследване на обществените настроения е на червените, можем да си представим какви са нечистите цели на БСП.
  Твърдо не на премахването на НЦИОМ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#10:"georgi_val"] БСП на избори до няколко месеца не може да вземе същия процент като на 12ти май? [/quote]
  Прав си. Ще вземе повече проценти.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#17:"chicago514"]От друга страна може ли някой да ми каже кое е националното радио,телевизия,социологическа агенция на САЩ.[/quote]
  Нешънъл Пъблик Радио - NPR

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#19:"Храбър"] За разлика от другите агенции НЦИОМ би трябвало да бъде най-независимата именно защото е държавна. [/quote]
  Да така е!Точно това е най-трудното в тази държава-да се осигури независимост на действията и мнението на ЕКСПЕРТИТЕ!

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Не, не трябва да се закрива трябва просто да се направят необходимите промени за да се прекрати стъкмистиката в полза на политици и частни играчи.

  [quote#12:"Гневник"]5. Модераторите нямат право:
  5.3. Да дават оценка, лично мнение или да изразяват пристрастие към дискутирана тема.
  [/quote]
  Че тук промотираните от Дневник PR теми са изпълнени с теми от модераторския екип !
  И често се трият критични коментари !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Държавата трябва да се оттърве от всякакви търговски дейности, включително НЦИОМ, търговските фирми на МВР, ВМЗ, Марица Изток и прочие енергийни дружества, включително АЕЦ.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#18:"andimo"]След като гербераст-седерастките мърши вият, си на прав път. [/quote]
  Тук става дума не за "Левски"-ЦСКА отношенията, а за защита на демокрацията. Ти против демокрацията ли си?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Когато даваше 11% за ГРОБ преднина на изборите ,трябваше уважаеми плевник да спретнете анкетата...

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#16:"РАМ"]Националният център за изучаване на общественото мнение[/quote] с решение на Народното събрание на Република България от 15 декември 1989 година, съгласно отменената Конституция от 1971 г. отм., ДВ бр. 56 от 13.07.1991 г..
  http://www.parliament.bg/nciom/bg/n_about
  Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) е противоконституционен и в случая намира приложение § 3 и чл. 5, ал. 2 от Конституцията (разпоредбите на заварените закони и други нормативни актове по силата на § 3, ал. 1 във връзка с чл. 5, ал. 2 се прилагат само ако не противоречат на Конституцията).
  Съгласно Конституцията от 1991 г., не е в правомощията на Народното събрание да създава със свое решение и да съществува Национален център за изучаване на общественото мнение на основание чл. 84 от Конституцията.
  http://www.nbu.bg/webs/historyproject/dokumenti_63-89/razdel8/f1bop68ae3783.pdf

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  Това радио от бюджета на САЩ ли се финансира.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#4] от "web_2.0_vs._dc":

  Значи принципно - "ДА"!
  Иначе - "НЕ", защото го прави БСП!

  pastor
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#29:"andimo"]Ти разбираш ли че е имало кражби и нарушения?[/quote]
  Да накажат крадците и нарушителите. Това обаче не значи че трябва да се разруши единствената независима агенция.

  п.п. Дневник! Дали най - сетне ще забележите просташките маниери на личността, която се подвизава под ника "admino"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#29:"andimo"]Ти разбираш ли че е имало кражби и нарушения?[/quote]
  Където има кражби и нарушения, се наказва виновното лице, а не се закрива структура/звено. Все едно Станишев като краде до 2009, да вземем да закрием поста министър- председател.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#28:"chicago514"]Това радио от бюджета на САЩ ли се финансира.[/quote]
  Единствено от дарения на неговите слушатели. Точно това го прави абсолютно независимо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#15:"hodounski"]Този център е създаден към НС с цел да проучва как ще влияят [/quote]

  До коментар [#15] от "hodounski": и с оглед на това Политбюро на ЦК на БКП
  Р Е Ш И: в системата на партията изучаването на общественото
  мнение да се съсредоточи преди всичко върху основните въпроси от живота на партийните организации, състоянието на
  вътрешнопартийната демокрация, критиката, самокритиката и
  гласността, преустройството в духовната сфера,
  усъвършенствуването на стила и методите на работа, активността на комунистите и др., а така също върху проблеми с особено важно политическо, икономическо, идеологическо и социално значение, имащи отношение към разработването и осъществяването на партийната стратегия за развитието на обществото....в системата на Комсомола...в системата на Отечествения фронт...в системата на Българските професионални съюзи... В горният ляв ъгъл на листа подпис на Тодор Живков.
  2. Към Народното събрание и Българската академия на
  науките да се създаде Национален център за изучаване на
  общественото мнение, който да провежда системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер.
  http://www.nbu.bg/webs/historyproject/dokumenti_63-89/razdel8/f1bop68ae3783.pdf

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  В САЩ няма радиостанции и телевизии на издръжка на данъкоплатеца.Това радио си е частно както всички останали.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3367 Любопитно

  До коментар [#2] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Тук не става дума за комундели - Мирчев е червен, та червен!
  Притесненията, че който плаща музиката, той я и поръчва, винаги са налице! Независимо, дали агенцията е частна или не. Във втория случай, дори финансирането става с държавни пари, което е още по-неприемливо...
  Какъв е проблемът парламента да възлага проучвания на външни агенции?! Принципът е същия(поне според мен) както с фирмите на МВР. Това е неприсъща дейност за НС, затова нека се "аутсорсват" - тъкмо и бизнеса ще намери място под слънцето...

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#19] от "Храбър":
  Държавата не умее да управлява собственост - факт. - цитат на коментар #7 от “Митко Василев”

  "Що за аргумент!"
  Че ако е така - защо въобще приватизирахме?
  Или искате сега обратно да национализираме?


 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  няма нужда от НЦИОМ, каква полза всеки управляващ си слага там свои хора и после кво

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Едно от малкото правилни решения на новата власт. 500 000 лева годишно могат да бъдат спестени или пренасочени към много по-важни обществени дейности.

 42. 42 Профил на ivabel
  ivabel
  Рейтинг: 401 Неутрално

  НЦИОМ няма разлика с частните социологически и изследователски агенции, на практика дублира дейността им. Доколко информацията, която подава, е по-"независима" - няма такова нещо. Информацията от изследване си е информация, въпросът е какви изводи ще изкараш от тази информация.
  Ако някой смята, че информацията може да бъде повлияна от интереси, то това винаги са интересите на този, който поръчва изследването, а в момента и държавата, и частния капитал са еднакво компрометирани или еднакво безстрастни.
  НЦИОМ е излишна и трябва да се закрие, лошото е, че в момента наистина се прави като вид "цензура". Ако вместо през НЦИОМ изследванията минават през частни агенции, ще има възможност за конкурентни оферти и специализирани анализи. Важно е при закриването на НЦИОМ в рамките на отмъщението на червената шайка да не се очернят хората, които са си вършели работата там и да не се създаде същата по размер и бюджет нова структура.

 43. 43 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  НЦИОМ трябва да остане и да служи на гражданите като независим източник на информация от социологически проучвания!

  Вижте как е по белия свят вместо пак да откриваме топлата вода:

  Обединеното кралство:
  National Centre for Social Research
  www.natcen.ac.uk

  Дания:
  The Danish National Centre for Social research
  http://www.sfi.dk/english-2631.aspx

  Австралия
  The Social Research Centre
  http://www.srcentre.com.au/

 44. 44 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всички социологически агенции са платени и ги финансират политическите партии и всички ни облъчват с проучвания според различните политически сили. И понеже не им вярвам би трябвало да закрият всички и всичко да се разбира в деня на изборите , не предварително да казват кои имат шанс и кои нямат, щото така влияят върху изборния процес.

 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Принципно, да, излишно е, но в момента тече саморазправа. Точно тази агенция нито е по-лоша, нито по-хубава от клиентелистките ни социолози. В тази връзка мисля, че има страхотна ниша, ако сериозни социолози направят нормална агенция.

  И без това на кънчовците и мунчовците технологията им е от преди 40 години, а и после пишат каквото им скимне.

 46. 46 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1356 Неутрално
 47. 47 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По-добре е да се закрие. Защото когато попадне в ръцете на полуграмотен и агресивен диктатор, какъвто беше Борисов, се употребява за користни партийни цели и опасни манипулации. Особено в едно общество като нашето, което е далеч от демократичните стандарти.

 48. 48 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Да!!! Има достатъчно частни агенции за социологически проучвания , спонсорирани от определени партийни централи, така че държавата няма защо да харчи пари за НЦИОМ!!! Нали веднъж вече е дала пари на партиите с които да спонсорират поръчковите стъкмистики на частните си социологически агенции???Въпросът е , дали след закриването на НЦИОМ , НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО правителство на ДПС-БСП-Атака , няма да създаде нов такъв държавен орган , в който да угоява свои хора???

 49. 49 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#11:"kornelii"]Трябва да се закрие комунистиèската партия в България,разбирайте БСП,ДПС и Атака! Ако ли не ,те ще закрият държавата! [/quote]
  Това е правилното решение!
  +++++++++

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 50. 50 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Интересни резултати в анкетата: 35 за, 65 против, от 100 гласували. Само 35 от агитката на Позитано ли са на смяна?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 51. 51 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Само защото комунистите искат да го закрият - НЕ!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Новата Тройна коалиция се кани тотално да завземе властта, поради което закрива и уволнява всичко неудобно.

 53. 53 Профил на ivabel
  ivabel
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#50] от "Roni Kokov":

  Не ти е правилна логиката. Комунистите искат държавни структури за всичко, десните дават право на пазарните процеси.

 54. 54 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  [quote#50:"Roni Kokov"]Интересни резултати в анкетата: 35 за, 65 против, от 100 гласували. Само 35 от агитката на Позитано ли са на смяна[/quote]
  изключително тъп извод, значи според теб трябва да има стотици държавни структури с хиляди служители , които не служат за нищо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 55. 55 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Принципно социологическите агенции правят някакво проучване когато някой го поръча и заплати съответно. Това дали резултатите му харесват е тема на друг разговор.
  НЦИОМ е държавна, следователно само държавата може да изисква проучвания. Нормално е всеки нормален човек (и държава) да иска да знае как са изхарчени парите които дава. В случая ако има злоупотреби, значи че държавата дава едни пари и няма никакви идеи какво се случва с тези пари. Следователно излиза, че проблема е в държавата, а не в НЦИОМ.
  На мен ми се струва, че НЦИОМ няма да тежи финансово на никой ако и се заплаща само за извършена работа. При частни агенции ако държавата направи поръчка ще излезнат въпроси свързани с това защо при тези, а не при онези и др.
  Финално мнение: НЕ трябва да се закрива.

  Beyond the horizon....
 56. 56 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  Не би искал да изразявам отношение към обвиненията относно работата в НЦИОМ, не мога да зная дали е имало злоупотреби, не е изключено. Друго обаче бих могъл да кажа с убеденост. Според мен държавата има нужда от собствена социологическа агенция, за да разполага с информация, независеща от изпълняващите поръчки на определени корпоративни или партийни структури частни агенции. Такава държавна социологическа информация е нужна, за да може централнте институции адекватно да планират действията си в множество области на управленето. И ако работата на НЦИОМ действително е била проблемна, то НЦИОМ трябваше да се реформира, а не да се закрива. Това, което ни предлагат Михаил Миков и БСП, е не лечение, а убийство на болния.
  П. п. Проф. Михаил Мирчев е един от ообено отблъскващите за мен партийни социолози, свързан е с БСП, обслужва техни школи за младежи-активисти и предизборни кампании. Ето го професорът, държащ слово преди кметската кампания на БСП в Ямбол през 2011 г. по време на... честването на 9 септември 1944 г. от градската партийна организация:

  http://zonayambol.com/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewvideo&Itemid=217&video_id=360

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#11] от "kornelii":

  Интересно, че сроред Вас Комунистическата партия на Бьлгария, Герб и Сьюза на комунистите в Бьлгария трябва да останат!?

 59. 59 Профил на vasil.giurov
  vasil.giurov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мога да кажа само едно:Всички дивотии със
  закривания,преструктурирания ,сливане на ГДБОП с ДАНС и ВСИЧКИ комунистически уволнения и новоназначения ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТМЕНЕНИ С президентски указ още в първия ден на работа на новото првителство

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Има многобройни примери как частните социологически агенции се използват за манипулиране. "Червената" ориентация на т.н. "Галъп", "Сова Харис" и други е общоизвестна, буквално само 2-3 са независимите социологически частни агенции, всички останали пеят в единен хор.

  От тази гледна точка добре е да има една държавно финансирана агенция която да не се продава на всеки който плати. Обаче при условие, че се осигури нейната независимост от този който е на власт например чрез обществен избор на директора и.

  Поради тези доводи съм ПРОТИВ закриването на НЦИОМ.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 61. 61 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Комунистите като не могат да подчинят нещо и го закриват.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 62. 62 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Не.Не трябва,за да има поне една държавна агенция....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3715 Неутрално

  Да, в сегашният му вид НЦИОМ трябва да бъде закрит.

  Да, трябва да бъде преобразуван в организация за изследване на последиците от законодателството.

  Имаше такъв стар виц от соца ...
  Питали една баба за нАучния комунизъм к'во мисли. А тя, нали си е баба от село и не и пука, та ръснала:
  Не може да е нАучен, щото тогава първо биха го пробвали на кучетата!

  Абе, докъде се докарахме!
  Да се съгласявам с Миков! Божкей!

 64. 64 Профил на Олег Георгиев
  Олег Георгиев
  Рейтинг: 438 Весело

  Трябва да остане само една агенция. Тогава всичко ще е ОК...

 65. 65 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 727 Весело

  Каквото държавно закрият, все ще има файда!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 66. 66 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#47] от "myth":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 67. 67 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  От Фейсбук:

  Alexander Aleksiev


  ЗА ЦОЦИОЛОГИЯТА, ЦАЦАРАТУРАТА И... АБЕ, ЩО НЕ ВИ...

  Забележка: Личните имена, написани с малка буква, са на лица, които смятам за обезличени.

  Вестник "168 часа" съобщи днес, че шефката на МБМД Мира Радева се кани да съди свои колеги от социологическата гилдия. И с това ни върна няколко месеца назад, когато няколко близки на БСП “социолози” ни направиха свидетели на невероятен скандал.
  Този скандал беше уж научен, а всъщност махленски, т.е. абсолютно обратен, както всичко при комунистите – като тръгнем от лидера им, минем през милионерското ръководство на лявата им партия, и стигнем до пенсионерите - симпатизанти на милионерите.
  Какво стана?
  Една социологическа корпорация, която аз наричам “Двама мъже казаха” (ако предпочитате – "Двама мъже си плюха в устите", обяви съществуването на “непрофесионална” според тях социологическа агенция “Една жена каза”, като не пропусна и всякакви други парамахленщини. Причината - резултатите на агенцията били доста различни от тези на тяхната корпорация.

  И ОТТУК НАТАТЪК СЪВСЕМ ОФИЦИАЛНО И ПУБЛИЧНО БЪЛГАРСКАТА СОЦИОЛОГИЯ БЕШЕ ПРЕВЪРНАТА В ЦОЦИОЛОГИЯ!

  По силата на общоприетата логика жената трябва да завихри скандала и да обвини мъжете, че не получавали резултати като нейните.
  Обаче у нас не само БСП, и други неща са наобратно - жените са мъже, а мъжете – жени!
  Явно според мъжете-скандалджии всички агенции трябва да получават еднакви резултати – ама да са като техните. И това ако не е обратност, здраве му кажи!
  Да не би пък да става дума за 99.99%? Ей, че съм умен, как само се сетих, бе...
  Ама що не ви...

  Я да подредим оттук нататък

  ПРОГНОЗИТЕ И СЪБИТИЯТА ПО ХРОНОЛОГИЯ

  28 март
  Без съгласието на директора на агенцията МБМД Мира Радева, един вестник (що не му...) обявява получени от нея прогнозни резултати за предстоящите избори както следва:
  ГЕРБ - 30%, БСП – 16%.
  Още на същия ден и в следващите дни се завихря цоциологическия съд с обвиняем Мира Радева и обвинители главните цоциолози кънчо стойчев, кольо колев, андрей райчев и цветозар томов (абе що не ви...)
  Резултатите оттук нататък:
  9 април
  Медиана (кольо колев) – ГЕРБ - 26.4% , БСП - 23.7% (Рав-нис!)
  12 април
  Галъп – ГЕРБ – 22. 8%, БСП – 19.9% (Молодцы, ребята! Так держать!)
  15 април
  НЦИОМ - ГЕРБ - 23,9%, БСП – 17,5 % (ей, внимавайте, да не вземат да ви...)
  15 април
  Афис - ГЕРБ - 24%, БСП - 18.9%
  Тези обаче предвидливо добавят, че ГЕРБ е изчерпала потенциала си, а БСП разполагала с резерви, които би могла да оползотвори до края на предизборната кампания (шубета, що и на вас не ви...)
  23 април
  Изявление на андрей райчев (Галъп): “Ако Борисов спечели - ще има нови избори. Ако загуби - едва ли. Ако ГЕРБ загуби изборите, новото правителство ще нанесе тежък удар върху бившата управляваща партия.” (ясно, предупреждава, че БСП ще ни...)
  26 април
  При тези отчайващи резултати е време да се вземат мерки. Незнаен и до днес патриотин прави незаконен запис в клозета на Борисов и го пуска в медиите (е сега вече му...)
  1 май
  Галъп – ГЕРБ - 24% , БСП - 23.6% (да си знаете всички, че ще БСП ще ви...)
  5 май
  МБМД – ГЕРБ – 34.2%, БСП – 25.4% (ей, ама вие не разбирате от дума и сами си го търсите...)
  6 май
  Скала – ГЕРБ – 26.8%, БСП – 26.4% (от ваш'те сме, недейте да ни ...)
  7 май
  Сова Харис - ГЕРБ – 20.9% , БСП - 20.4% (давайте наш’те, да им...)
  8 май
  НЦИОМ - ГЕРБ - 34%, БСП – 25% (държавна агенция сте, но ви предупреждавам отсега, че с тези 9% разлика ще ви...)
  9 май
  кольо колев: “Настъпва денят, в който се освобождаваме от ГЕРБ и те никога повече няма да бъдат на власт в България”. (Датата 9 май не е случайно съвпадение, но няма нищо общо с Деня на Европа.)
  11 май, ден за размисъл
  Подгряваща група в състав иван костов, жена му и плах престъпник изиграват зле сценката “Злонамерено проникване в дома на Командира”. Въпреки всеизвестната си интелигентност, костов нахлузва ролята на Бойко и смело обезврежда плахия престъпник. Последният, превъзпитан набързо, моли за прошка.
  СЛЕДВА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО “ПРЕВРАТЪТ” – многоактна пиеса с действащи лица: една цацаратура, едни продажни медии и всякакви политически партии
  12 май
  Българският народ: Всички сте маскари, отивам за гъби! (е сега вече сами си е...)
  12 май
  мая манолова: “Ние сме и моралният, и политическият победител, а ГЕРБ са големият губещ.” (... тук ми секнаха и дъх, и думи, и псувни...)

  Когато му идва времето, ЦИК обявява:
  30.535% - ГЕРБ
  26.609% - БСП
  и не пропуска да добави, че няма нарушения на Изборния кодекс.
  След дълги размишления и Конституционният съд решава че НЯМА НАРУШЕНИЯ, ПЪК! ( е, тоя вече окончателно ни...)

  Пих една студена вода, па питам:

  1. Абе, Галъп, Медиана, Сова Харис и Скала, що се не обедините в агенция “Четирима мъже с едричък бизнес казаха”?
  2. НЦИОМ, казвах ли ви аз?

  Мислех да попитам и “Поради что се срамиш...”, но се отказах.
  Не само защото аз не съм Паисий, но и защото мисля, че има поради что да се срамим...
  http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2268563

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK