Трябва ли електронните цигари да се продават като медицински продукти?

Регулацията ще върне много бивши пушачи към обикновените цигари

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Гергана Станчева

Гергана Станчева

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Моята позиция като медицински специалист и експерт в лекарствената и фармацевтична регулация е твърдо ЗА. С въведената строга забрана за тютюнопушене в закрити помещения все повече хора прибягват до електронните цигари като средство за задоволяване на никотиновия глад.


Масово те са рекламирани като безвредни, макар че се забравя фактът, че те всъщност също както нормалните цигари съдържат никотин.


Никотинът е биологично активна субстанция с възбуждащ ефект върху нервната система. Дозата, която се съдържа в цигарите, е малка, но в по-големи количества никотинът може да доведе до интоксикация и дори смърт. Всички алтернативни заместители на тютюнопушенето като дъвки, лепенки, бонбони, ородиспергиращи се таблети и други са със статут на лекарствен продукт именно поради факта, че съдържат никотин в определена доза.


Повечето хора не знаят, че когато се прилагат лепенки например, не трябва да се пушат цигари. В допълнение никотин заместващата терапия е с т.нар. намаляващи дози с цел да се получи терапевтичен ефект за отказване от тютюнопушене. По време на подобна терапия не трябва да се използват нито обикновени, нито електронни цигари поради риска от предозиране с никотин.


Налице са данни, че вредата от цигарите се дължи на съдържащите се катрани, а не на никотина. Към днешна дата обаче няма въведена регулация относно съдържанието на помощните вещества в електронните цигари. В тях се съдържат оцветители, ароматизатори и консерванти, към които няма никакви изисквания или законови уредби относно изпитвания за токсичност и условия на съхранение.


Във Франция вече се заговори за потенциално канцерогенния ефект на някои от тези съставки. Това в комбинация с риска от предозиране и интоксикация с никотин налага засилен контрол при производството и реализацията на електронни цигари.


В много от страните - членки на ЕС, те се продават в аптеките. Това не се дължи само на факта, че никотиновата зависимост е болест, която може да се третира медикаментозно. Необходимостта от засилен контрол върху употребата и информация относно състава и дозировката на никотина, както и фактът, че никотинът осъществява своето действие по фармакологичен път, налага по-специален режим на продажба на е-цигарите.


Фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и като такива могат да дадат компетентен съвет и относно електронните цигари.


Никой не си задава въпроса защо тези цигари са достъпни и за лица под 18 години? Тъй като за нормалните всички знаем, че НЕ са.


Като фармацевт заставам зад идеята електронните цигари да бъдат със статут на лекарствен продукт, тъй като изискванията за качество, безопасност и ефикасност, въведени с лекарственото и фармацевтично законодателство ще направят производството и съставките им по-безопасни и с гарантиран произход. Подобна стъпка ще доближи е-цигарите с още една крачка по-близо до концепцията за "безвредност", защото в крайна сметка мерките в защита на общественото здраве са всеобщ приоритет.Против

Включи се
Успешно се включихте

Електронните цигари продължават да бъдат реална алтернатива на тютюнопушенето за около седем милиона граждани на Европейския съюз. Те дадоха възможност на нашите приятели и роднини да откажат пушенето напълно или частично.


Точно затова сме искрено загрижени и объркани относно предложението за изменение на Директивата за тютюневите изделия, което ще позволи предлагането на пазара само на електронни цигари, разрешени съгласно Директива 2001/83/ЕО (Директива за лечебните продукти).


За членовете на Европейския парламент е важно да разберат, че електронните цигари не са лечебен продукт. Потребителите им не се считат за болни или в процес на лечение. Те са зрели и информирани хора, които сами са направили своя избор.


Много от нас са наблюдавали как нашите приятели и близки са опитвали неколкократно да спрат тютюнопушенето, използвайки различни никотинозаместващи терапии. Бяхме свидетели на това колко трудно бе за тях и колко мъчително за всички нас, когато опитите им пропадаха. Електронните цигари доведоха до намаляване на никотиновата зависимост или до отказване от тютюнопушенето. Тази практика трябва да бъде насърчаванa, а не разглеждана като причина за безпокойство.


Електронните цигари не са нова по-ефективна форма на никотинозаместваща терапия, те са нещо напълно различно, а именно алтернатива на пушенето. Потребителите трябва да имат свободата да избират подходящото устройство и ниво на никотин, които да отговарят на техните нужди. Няма универсални електронни цигари, няма определен аромат, който да бъде подходящ за всеки, трябва да има място за гъвкавост и иновация.


Това са причините, поради които електронните цигари се оказаха толкова популярни. Регламентът за лекарствата ще промени това чрез засилен контрол върху количественото определяне на дозите и на параметрите на самото устройство. Лекарствата се наблюдават от медици, няма място за индивидуалност, за намиране на подходящ аромат, за регулиране на приеманото количество никотин или за дизайн на устройството. Освен това медицинските регламенти хвърлят сянка на срам и чувство за страдане от заболяване върху хора, които не са болни. Още по-неприятно е за тези, които са порицавани за своя навик. Призоваваме ви да поставите граница между лекарство и  устройство с рекреативна цел. Погледнете отвъд общоприетото мнение, че това е терапия, защото кара хората да се откажат от тютюнопушенето.


Електронните цигари са просто алтернатива на тютюнопушенето, която предоставя чист никотин - без катран, въглероден окис и летливи горещи газове - и като начин на приемане на никотин, те са почти безвредни за здравето.


Електронните цигари са безопасни. За сравнение, тютюневите изделия убиват около 700 000 души всяка година, но членовете на Европейския парламент не възнамеряват да ги забранят. Наистина ли депутатите искат да подкрепят индустрия, която убива 700 000 души на година, за сметка на базирана на пазарния принцип, ориентирана към потребителите, обществена здравна революция, която притежава потенциала да спаси животите на милиони хора?
Въпросите около тютюнопушенето винаги са предизвиквали разгорещени дебати не само в България, но и в целия Европейски съюз. Споровете не подминаха и скорошното предложение в ЕС електронните цигари да бъдат продавани по строгите правила за медицинските продукти. Производители и потребители на електронни цигари започнаха истинска война срещу плановете с довода, че подобно действие по-скоро би навредило на общественото здраве.


По тази причина "Европа.Дневник" поставя за обсъждане въпроса трябва ли електронните цигари да се продават като медицински продукти. Дебатът е част от проекта "Е-включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент.


В началото на септември Европейският парламент отложи гласуването на ключови предложения за нови мерки срещу тютюнопушенето, включващи и регулирането на електронните цигари. Дни преди това организаторите на кампанията "Спасете електронните цигари" протестираха, че регулирането на продукта ще осъди седемте милиона потребители на устройството в Европа на преждевременна смърт.


"Медицинското регулиране ще наложи ограничения на електронните цигари... и ще ограничи достъпа до тях, ще повиши разходите и ще намали иновациите. Ако евродепутатите гласуват за медицинската регулация, повече хора ще пушат (тютюн) и ще бъдем принудени да се върнем към кошмара, който смятахме, че сме преодолели", казаха организаторите на кампанията.


Евродепутати, сред които и лидерът на Консервативната група в Европейския парламент Мартин Каланан, също скочиха срещу предложението. "Абсурдно е електронните цигари да се класифицират като медицински продукти. Хиляди хора отказаха пушенето благодарение на електронните цигари. Напълно контрапродуктивно и лицемерно е ЕС да ги регулира", настоя Каланан.


По думите му производството на електронни цигари е донесло печалба на много малки фирми и доста работни места зависят от това, а ако процедурата за разрешението им стане толкова трудна, много фирми ще трябва просто да затворят.


Според Световната здравна организация обаче безопасността на електронните цигари "не е била научно доказана... (и) потенциалните рискове, които те представляват за здравето на потребителите остават неопределени".


Докладчикът по въпроса Линда Макeйвън защити предложението, като отбеляза, че електронните цигари могат да играят важна роля за пушачите, които искат да спрат или да намалят цигарите, но трябва да бъдат правилно регулирани. "Електронните цигари ще останат на пазара и компаниите ще имат няколко години, за да се адаптират към каквито и да е нови регулаторни изисквания", допълни тя.


На двата полюса са и позициите, които противопоставяме с днешния дебат. Едната е именно на кампанията "Спасете електронните цигари" и представлява отворено писмо до членовете на Европейския парламент, а другата е на Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Електронните цигари са просто алтернатива на тютюнопушенето, която предоставя чист никотин - без катран, въглероден окис и летливи горещи газове - и като начин на приемане на никотин, те са почти безвредни за здравето.
  ===================================
  Няма начин! Медицински продукт са.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Направо да минат към здравната каса и да се отпускат безплатно и без рецепта !!??

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  След като иззеха бизнеса с козметика и парфюми, аптеките явно се пробват и цигари да започнат да продават. Направо и алкохол да слагат на полиците и да почват да го продават!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 545 Неутрално

  няма си работа ЕП - на всичките проблеми на европейско ниво, този ще да е най-належащият. много неща имат нужда от регулиране, но това не е от тези.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1637 Весело

  Ако искат и като маргаритки да ги продават. То остана ли въобще някакво понятие, което да отговаря на това, което виждаме?!

 6. 6 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  Патентите на електронните цигари се държат от Китай.

  Големите тютюневи компании от САЩ.

  ЕС си скубе косите

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 7. 7 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"] която предоставя чист никотин - [/quote]
  химикали, пунтиращи никотин-особенно китайските....

 8. 8 Профил на lyudo65
  lyudo65
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Интересно, явно вече в ЕС няма стари хора, на който да взимат парите за лекарства !!! Фармацевтичните компании са го закъсали ЯКО, и обърнаха поглед и към ел. цигари. Не ми казвайте, че няма лоби !!! Свинския, птичия и не знам какъв си още грип, не им помогна за продажбите на ваксини. Възрастните намаляват и за яд, младите отказват да боледуват.
  ЕСТЕСТВЕНО, ПУШАЧИТЕ СА НАЙ-СИГУРНОТО ПЕРО, НА ЕДНА ИКОНОМИКА.
  ДАЙТЕ,
  ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА ГИ ИЗБУШИМ !!!
  АЗ ПУША !!! И СИ ПЛАЩАМ !!! А, ВИЕ ?

 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#3:"Нефертити"]Направо и алкохол да слагат на полиците и да почват да го продават! [/quote]То има. Едни 40 градусови билкови настойки, ама са скъпи и не са на сметка. По-добре е от магазина.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 10. 10 Профил на lyudo65
  lyudo65
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#9] от "Dehumanizer":

  Направо и алкохол да слагат на полиците и да почват да го продават! - цитат на коментар #3 от “Нефертити”

  То има. Едни 40 градусови билкови настойки, ама са скъпи и не са на сметка. По-добре е от магазина.

  Прав си, ама ако мине към Здравната каса и е безплатен, ЩО НЕ ?

 11. 11 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ел. цигари са такава тъпотия. хем не ти е кеф да ги смучеш, хем по нищо не приличат на истинските. хем са вдредни химикалите, които поглъщаш. магазините за ел. цигари са ебаси смешните празни дупки, в един видях да продават и кецове, колкото да има какво да наредят на рафтовете.
  въобще що за простотия е това и кой я измисли, че сега да търсим и разрешение за продажба.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 12. 12 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Електронните цигари - поредното ГМО. Ама след безкофеиновото кафе, безалкохолната бира и електронните цигари следват надуваемите кукли.

 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Единствения + на електронните цигари е, че смучещия ги си вреди само на себе си.
  Не виждам какъв е спора обаче и защо е необходим?

  Ако елцигарките и химиите към тях се произвеждат и продават от сертифицирани компании на същата цена какъв е проблема?

  Вместо да давате пари за химия с неясен произход, не е ли по-добре тя да е ясно къде е забъркана и какво има в нея?

  Жената е покана за щастие
 14. 14 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И аз съм против електронните цигари да минават за медицински продукти, действително много хора отказаха тютюнопушенето благодарение на тях , а сега ако ги спрат хората отново ще се върнат към тютюна.

 15. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  До коментар [#14] от "Борко":

  Те не искат да ги спрат, а да ги сертифицират.

  Едно е да пушиш листото тютюн от нивата на Пешо, Гошо или Иван. Ще узпушиш 1, 2, 3, ще ти стане лошо и ще спреш. Никотин, катран, но от естествен продукт - тютюна.

  А за тия цигари се продават субстанции с неясен произход и неясно съдържание. Я си представи да са сложили нещо канцерогенно, без да знаят вреди ли, не вреди ли, с идеята, че е абсолютно безобидно... и са го сложили да речем от незнание. Тогава?

  Жената е покана за щастие
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  [quote#3:"Нефертити"]След като иззеха бизнеса с козметика и парфюми, аптеките явно се пробват и цигари да започнат да продават. Направо и алкохол да слагат на полиците и да почват да го продават! [/quote]
  Не виждам нищо лошо в това, че в аптеките се продават и други продукти. Колкото до алкохола, аптеките и сега продават спирт, който се изкупува най-вече от кварталните алкохолици. Нямате на идея колко проблеми имат аптекарите с подобни личности.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "В много от страните членки на ЕС те се продават в аптеките."

  Ето тук е заровено кучето. Ясно каква е целта на господина, който е ЗА в тази статия. Искат аптеките да прилапат и този бизнес с чужда помощ и регулации. Самите електронни цигари няма как да ги обявят за медицински продукт. Тук говорим за течностите, които се използват от тези цигари. Да приемем доводите му за предозиране с никотина и нуждата течностите да се продават в аптеките. Не следва ли обаче и обикновените цигари да се продават само в аптеките? Изключително малка част от вредните съставки на цигарите са изследвани. Остават хиляди, за които нищо не се знае. Липсата на информация за тях не е ли достатъчно, за да се продават и те в аптеките, вместо в почти всеки магазин? Само че малко ме съмнява в световен план да се преместят продажбите на цигари в аптеките. Понеже ел. цигари все повече пречат на бизнеса със стандартните цигари сега искат да елиминират конкуренцията изкуствено чрез регулации. 18. 18 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  дебилните брюкселски чиновници трябва да бъдат намалени с 80%, за да се озапти до известна степен стремежа им да регулират и разрешават всичко.

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  "Моята позиция, като медицински специалист и експерт в лекарствената и фармацевтична регулация е твърдо ЗА."

  Че каква друга да бъде? Като част от съсловие, което иска да вкара всичко в собствената си паница.
  Ако електронните цигари подлежат на медицинска регулация, защо специалистът не пледира в същата регулация да се вкарат и "конвенционалните" цигари?
  По тази логика, нека Брюкселските тикви да регулират продажбата на презервативи само в католически храмове, тъй като свещеника, който ви ги продава, ще може най-компетентно да ви разясни какъв грях е аборта...

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  електронните цигари пречат много на тютюневите компании и държавата, на първите заради намалели приходи на държавата пак за това намалели акцизи, и намалението при милиарди оборот не е малко, те ще измислят какво ли не за да докажат че бялото е черно само и само да им върви продажбата на класически цигари

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#13:"bgpainter"]Ако елцигарките и химиите към тях се произвеждат и продават от сертифицирани компании на същата цена какъв е проблема?
  [/quote]
  това няма как да стане , като въведеш ограничения , лицензи итн цената ще е минимум двойна а по скоро тройна, което е и целта

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#13] от "bgpainter":

  Дали вреди само на пушещия? До колкото съм виждал, пушещият ел. цигари изпуска пушек/пара.

 23. 23 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 434 Весело

  Колко са загрижени за нас,толкова се радвам,че някой мисли за мен,повече от самия аз.Има ли някой зависим от нещо,те веднага бързат да го лицензират,милите ми.Или да легализират заместител.Даже,ако може увеличете дозата никотин,а и акциза да не забравите.Имам идея,защо не пуснете и супер модерен ултра,гига,мега,хипер,дупер безвреден ел джоинт?Защото днешните деца предпочитат вместо да дадат 5лв за цигари,да си купят масенце за 10ка и да бичат айляк!

  shut up retard
 24. 24 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Смятам, че не е нужно. Единствено с децата трябва внимателно да се действа. И да има предупреждения за вреди и на Електронни цигари. Аз не пуша, но електронна цигара от време на време дръпвам - ами няма нищо общо с другите л..на. Нито горчи, нито дима дразни очите или носа. Чел съм и подробно за съдържанието - никотина има някои вредни ефекти, но пак вредата спрямо обикновените цигари е просто нищожна.

 25. 25 Профил на bobsan75
  bobsan75
  Рейтинг: 252 Весело

  Аз предлагам да попитаме за експертно мнение Лютви Местан, пак после и Серхйо

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Електронните цигари са около 10 000 пъти по безвредни от тютюневите и това е ФАКТ, който ЕС не иска да приеме, заради лобитата на монополите.
  ЕС се превръща в една бюрократична, тежка машина, която започва да обслужва предимно интересите на големите магнати, и всъщност не им пука за здравето на хората. Загърбват иновациите, държат се като неандерталци и обричат милиони хора на отравяне и заболявания, за да напълнят джобчето на няколко кърлежа. Пфууу!
  В електронните цигари няма нищо по-различно от това, което слагат в храните + няколко % никотин. В кой свят живеят тия, дето мислят регулациите?!

 28. 28 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  До коментар [#20] от "stg":

  Сигурно... ама на мен ми е все тази, защото аз не пуша обикновени цигари, а чибуците да ги смуча - никога. Изобщо ми е адски отвратно като видя някой да я смуче тая химия, чак тръпки ме полазват - пред очите ми изниква моментално картината на лепиларче.

  По-добре да пафка обикновени цигари отколкото това, някак по-приемливо ми идва.

  Жената е покана за щастие
 29. 29 Профил на stanhco
  stanhco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз предпочитам да давам по 15лв на месец за ел цигари отколкото 150лв. Не ми казвайте кое им е вредното след като пуша ел цигари от 1 година и се чувствам много по здрав. Това какво мислят за мен околните , като ме гледат как си пуша въобще не ме интересува тяхното мнение, а аз като видя хората които си пушат все още тютюневите цигари и ги съжалявам. Бившия пушач знае колко са вредни и опасни тютюневите цигари. От първия ден с ел цигарата просто забравих за тютюневи , нещо което не успях за 15 години. Не казвам че са безвредни , но в сравнение с тютюневите може би е стотици пъти по безвредно. Химия имало незнам си какво , ама ядете вафли , пиете безалкохолни - тях да не си снася кокошката че са безвредни. Вземете се информирайте малко преди да кажете кое е вредно и кое не защото сте смешни ,когато говорите за нещо което не разбирате.

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Електонните цигари са нов продукт и все още страничните им явления не са ясни.
  Но, общо взето, специалистите смятат, че помагат за намаляаване на цигарите. Ползата за околните е сигурна.
  Гласувах против обявяването им за медицински продукти.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на ahmaka
  ahmaka
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Четири години без три месеца съм на е-цигара. Бих казал, че това е едно от най-смислените неща, които съм правил в сферата на удоволствията. Разходите ниски, кашлица и задъхване изчезнаха.
  Глицерин, Пропилен гликол и никотин....не виждам никаква драма освен за лакомите Брюскелски зелки, които като хрътки надушват "нерегламентирано" спестяване на пари в популацията и съответно веднага се опитват да ги приберат. Естествено с участието на фармафията.
  Просто е! И жалко е! И най вече ...тъжно е!

 32. 32 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  наистина да успеят китайците да измислят и патентоват нещо което да заплаши основополагаща индустрия като тютюневата и акцизите от нея е голям удар и мисля че ще е малко трудничко за брюкселските лобисти тоя път

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 33. 33 Профил на ahmaka
  ahmaka
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Така или иначе нещата са доста елементарни. Една електронна цигара й трябват няколко неща. Ток, нагревател с фитил и никотинова течност.
  Ясно е, че батериите не могат да ги пипнат, съпротивителните проводници и силикатните въжета/фитила/- също.
  Никотиновата течност се състои от 4 до 5 компонента.
  1. Пропилен гликол ЧЗА/чист за анализ/-всеки склад за лабораторни химикали го продава със сертификат
  2. Глицерин ЧЗА-също
  3. Аромат-може и без него
  4. Вода- и без нея може
  5. НИКОТИН-химичести пречистен екстракт от тютюнево растение
  Както се вижда от списъка, именно петата съставка им е проблема. Въпрос на време е да се появи DIY извлек от тютюн и тогава ще ме хванат за ....шлифера.
  За това и са се разбързали. Ясно виждат, че точно тази зависимост у плебса им се изплъзва от ръцете и след съвсем скоро време въобще дори няма да знаят кой, как, какво и къде изпарява. Та преди да се научим да се оправяме без грижите на ЕС за нашето здраве идеята е да ни вкарат в коловоза на стадото

 34. 34 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Вече близо година и половина изпарявам с електронни цигари. Започнах с ЕГО-батериите, но те не ме задоволяваха. В последствие минах на модовете, по-класни обслужваеми изпарители и започнах сам да си забърквам течността, като добавям няколко капки аромат от сертифицирани производители.
  Познавам много вейпъри, които преди са пушили по кутия-две тютюневи цигари. Всички категорично са на мнението, че съвременната електронната цигара е животоспасяваща и истинско удоволствие.
  Има един сайт, където ще ви обяснят всичко за е-цигарите: ГИГАДРИНКС. Момчетата във форума и магазина са невероятни!

 35. 35 Профил на stanhco
  stanhco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пушенето е минало - в изпаряването е бъдещето !!!

 36. 36 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами аз не бих си купила ел. цигари от някви странни сайтове или магазини, а само от аптека. Всеки сам си решава. То и пакистанска виагра можеш да намериш из нета, евтинко при тва, направо чудесна. Същата работа.

 37. 37 Профил на stanhco
  stanhco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ел цигари от аптеката искаш да кажеш течност, защото едва ли аптеките ще са в крак с модата на хардуера, докато сайтовете винаги ще са. Сигурен съм че и представа си нямат аптекарите от хардуер за ел цигари и няма да могат да предложат нужното на клиента, докато това може да стане само в специализиран такъв магазин.

 38. 38 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нека се продават като медикаменти. Това е шанс и за производителите на тютюн, който ще е изходна суровина за никотина във фармацевтиката.

 39. 39 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 711 Разстроено

  Електронните цигари са по-вредни от истинските, най-малкото заради заблудата, че са безвредни!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 40. 40 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Значи всеки непълнолетен ще има достъп до цигари?...
  Комунистическа логика.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 41. 41 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  Като непушач аз съм против всякакво пушене - цигари, трева и прочее. Но ако електронните цигари са първа стъпка към отказване на пушенето - аз съм за тях.
  Моето лично мнение обаче е, че цигари или се отказват с раз или не се отказват, знам го от личен опит.

  Пазете се от доносника vesolr
 42. 42 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  Иначе поздравления за Гергана Станчева, чудесна тема за дебат. Жалко, че чак сега я видях и жалко, че сравнително малко форумци са се включили в дебата.

  Пазете се от доносника vesolr
 43. 43 Профил на Деница Астахова
  Деница Астахова
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Моля за съвет. Как се атакува по законен ред търговски обект, продал електронна цигара и консумативи на малолетно лице, при липсваща касова бележка? Ясно е, че този казус влиза в графата “параграф 22”, но е ясно също и че това са нормалните обстоятелства при подобен род продажби.

  Глобата е данък за нещо, направено грешно.Данъкът е глоба за нещо, направено правилно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK