Трябва ли електронните цигари да се продават като медицински продукти?

Регулацията ще върне много бивши пушачи към обикновените цигари

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Гергана Станчева

Гергана Станчева

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Моята позиция като медицински специалист и експерт в лекарствената и фармацевтична регулация е твърдо ЗА. С въведената строга забрана за тютюнопушене в закрити помещения все повече хора прибягват до електронните цигари като средство за задоволяване на никотиновия глад.


Масово те са рекламирани като безвредни, макар че се забравя фактът, че те всъщност също както нормалните цигари съдържат никотин.


Никотинът е биологично активна субстанция с възбуждащ ефект върху нервната система. Дозата, която се съдържа в цигарите, е малка, но в по-големи количества никотинът може да доведе до интоксикация и дори смърт. Всички алтернативни заместители на тютюнопушенето като дъвки, лепенки, бонбони, ородиспергиращи се таблети и други са със статут на лекарствен продукт именно поради факта, че съдържат никотин в определена доза.


Повечето хора не знаят, че когато се прилагат лепенки например, не трябва да се пушат цигари. В допълнение никотин заместващата терапия е с т.нар. намаляващи дози с цел да се получи терапевтичен ефект за отказване от тютюнопушене. По време на подобна терапия не трябва да се използват нито обикновени, нито електронни цигари поради риска от предозиране с никотин.


Налице са данни, че вредата от цигарите се дължи на съдържащите се катрани, а не на никотина. Към днешна дата обаче няма въведена регулация относно съдържанието на помощните вещества в електронните цигари. В тях се съдържат оцветители, ароматизатори и консерванти, към които няма никакви изисквания или законови уредби относно изпитвания за токсичност и условия на съхранение.


Във Франция вече се заговори за потенциално канцерогенния ефект на някои от тези съставки. Това в комбинация с риска от предозиране и интоксикация с никотин налага засилен контрол при производството и реализацията на електронни цигари.


В много от страните - членки на ЕС, те се продават в аптеките. Това не се дължи само на факта, че никотиновата зависимост е болест, която може да се третира медикаментозно. Необходимостта от засилен контрол върху употребата и информация относно състава и дозировката на никотина, както и фактът, че никотинът осъществява своето действие по фармакологичен път, налага по-специален режим на продажба на е-цигарите.


Фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и като такива могат да дадат компетентен съвет и относно електронните цигари.


Никой не си задава въпроса защо тези цигари са достъпни и за лица под 18 години? Тъй като за нормалните всички знаем, че НЕ са.


Като фармацевт заставам зад идеята електронните цигари да бъдат със статут на лекарствен продукт, тъй като изискванията за качество, безопасност и ефикасност, въведени с лекарственото и фармацевтично законодателство ще направят производството и съставките им по-безопасни и с гарантиран произход. Подобна стъпка ще доближи е-цигарите с още една крачка по-близо до концепцията за "безвредност", защото в крайна сметка мерките в защита на общественото здраве са всеобщ приоритет.Против

Включи се
Успешно се включихте

Електронните цигари продължават да бъдат реална алтернатива на тютюнопушенето за около седем милиона граждани на Европейския съюз. Те дадоха възможност на нашите приятели и роднини да откажат пушенето напълно или частично.


Точно затова сме искрено загрижени и объркани относно предложението за изменение на Директивата за тютюневите изделия, което ще позволи предлагането на пазара само на електронни цигари, разрешени съгласно Директива 2001/83/ЕО (Директива за лечебните продукти).


За членовете на Европейския парламент е важно да разберат, че електронните цигари не са лечебен продукт. Потребителите им не се считат за болни или в процес на лечение. Те са зрели и информирани хора, които сами са направили своя избор.


Много от нас са наблюдавали как нашите приятели и близки са опитвали неколкократно да спрат тютюнопушенето, използвайки различни никотинозаместващи терапии. Бяхме свидетели на това колко трудно бе за тях и колко мъчително за всички нас, когато опитите им пропадаха. Електронните цигари доведоха до намаляване на никотиновата зависимост или до отказване от тютюнопушенето. Тази практика трябва да бъде насърчаванa, а не разглеждана като причина за безпокойство.


Електронните цигари не са нова по-ефективна форма на никотинозаместваща терапия, те са нещо напълно различно, а именно алтернатива на пушенето. Потребителите трябва да имат свободата да избират подходящото устройство и ниво на никотин, които да отговарят на техните нужди. Няма универсални електронни цигари, няма определен аромат, който да бъде подходящ за всеки, трябва да има място за гъвкавост и иновация.


Това са причините, поради които електронните цигари се оказаха толкова популярни. Регламентът за лекарствата ще промени това чрез засилен контрол върху количественото определяне на дозите и на параметрите на самото устройство. Лекарствата се наблюдават от медици, няма място за индивидуалност, за намиране на подходящ аромат, за регулиране на приеманото количество никотин или за дизайн на устройството. Освен това медицинските регламенти хвърлят сянка на срам и чувство за страдане от заболяване върху хора, които не са болни. Още по-неприятно е за тези, които са порицавани за своя навик. Призоваваме ви да поставите граница между лекарство и  устройство с рекреативна цел. Погледнете отвъд общоприетото мнение, че това е терапия, защото кара хората да се откажат от тютюнопушенето.


Електронните цигари са просто алтернатива на тютюнопушенето, която предоставя чист никотин - без катран, въглероден окис и летливи горещи газове - и като начин на приемане на никотин, те са почти безвредни за здравето.


Електронните цигари са безопасни. За сравнение, тютюневите изделия убиват около 700 000 души всяка година, но членовете на Европейския парламент не възнамеряват да ги забранят. Наистина ли депутатите искат да подкрепят индустрия, която убива 700 000 души на година, за сметка на базирана на пазарния принцип, ориентирана към потребителите, обществена здравна революция, която притежава потенциала да спаси животите на милиони хора?
Въпросите около тютюнопушенето винаги са предизвиквали разгорещени дебати не само в България, но и в целия Европейски съюз. Споровете не подминаха и скорошното предложение в ЕС електронните цигари да бъдат продавани по строгите правила за медицинските продукти. Производители и потребители на електронни цигари започнаха истинска война срещу плановете с довода, че подобно действие по-скоро би навредило на общественото здраве.


По тази причина "Европа.Дневник" поставя за обсъждане въпроса трябва ли електронните цигари да се продават като медицински продукти. Дебатът е част от проекта "Е-включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент.


В началото на септември Европейският парламент отложи гласуването на ключови предложения за нови мерки срещу тютюнопушенето, включващи и регулирането на електронните цигари. Дни преди това организаторите на кампанията "Спасете електронните цигари" протестираха, че регулирането на продукта ще осъди седемте милиона потребители на устройството в Европа на преждевременна смърт.


"Медицинското регулиране ще наложи ограничения на електронните цигари... и ще ограничи достъпа до тях, ще повиши разходите и ще намали иновациите. Ако евродепутатите гласуват за медицинската регулация, повече хора ще пушат (тютюн) и ще бъдем принудени да се върнем към кошмара, който смятахме, че сме преодолели", казаха организаторите на кампанията.


Евродепутати, сред които и лидерът на Консервативната група в Европейския парламент Мартин Каланан, също скочиха срещу предложението. "Абсурдно е електронните цигари да се класифицират като медицински продукти. Хиляди хора отказаха пушенето благодарение на електронните цигари. Напълно контрапродуктивно и лицемерно е ЕС да ги регулира", настоя Каланан.


По думите му производството на електронни цигари е донесло печалба на много малки фирми и доста работни места зависят от това, а ако процедурата за разрешението им стане толкова трудна, много фирми ще трябва просто да затворят.


Според Световната здравна организация обаче безопасността на електронните цигари "не е била научно доказана... (и) потенциалните рискове, които те представляват за здравето на потребителите остават неопределени".


Докладчикът по въпроса Линда Макeйвън защити предложението, като отбеляза, че електронните цигари могат да играят важна роля за пушачите, които искат да спрат или да намалят цигарите, но трябва да бъдат правилно регулирани. "Електронните цигари ще останат на пазара и компаниите ще имат няколко години, за да се адаптират към каквито и да е нови регулаторни изисквания", допълни тя.


На двата полюса са и позициите, които противопоставяме с днешния дебат. Едната е именно на кампанията "Спасете електронните цигари" и представлява отворено писмо до членовете на Европейския парламент, а другата е на Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK