Трябва ли родителите да имат избор дали да ваксинират децата си?

Първо трябва обществото да постигне определена здравна култура

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Ана Миланова

Ана Миланова

Модератор

Аргументите на противниците на ваксините са различни, но най-често са повлияни от информация за възможните нежелани ефекти.


Най-често употребяваните мотиви са четири: подозрения, че комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) има връзка с проявите на аутизъм, опасението, че тимерозал – консервант, съдържащ живак, който в миналото се е използвал в няколко ваксини, е вреден за детския организъм, мнението, че бебетата получават твърде много ваксини на твърде ранен етап и съмненията, че имунизацията се прави заради лобисткия натиск на фармацевтични компании.


Случаите на тежки усложнения, парализи и дори смъртни случаи при малки деца, които родителите свързват с поставените ваксини, усилват многократно емоционалния заряд на спора.


Много родители настояват да имат право сами да вземат решение дали да поставят ваксини на детето си, кои и кога. 


В същото време работещите в здравната система и повечето експерти цитират множество изследвания, според които няма връзка между ваксините и аутизма.


Напомнят, че благодарение на масовата имунизация децата на практика вече не боледуват от тежки болести като едра шарка и детски паралич. Аргументите им са още, че живачни съединения не се използват от 10 години насам, а ваксините спасяват милиони животи.


Според тях заобикалянето на закона е опасно - ваксината не дава 100 процентова защита, а само увеличава имунитета на детето към определена болест, така че ако избухне епидемия, ваксинираните деца също са застрашени. И отдават исканията да се въведе доброволна имунизация на "някаква вредна мода". 


В крайна сметка в момента в България решението да не ваксинираш детето си е незаконно - според член 58 от Закона за здравето имунизацията е задължителна. При нарушения се налага глоба от 50 до 100 лв., но по-важното е, че деца без необходимите ваксини не могат да посещават детски градини и училища. Резултатът - родителите заобикалят закона с помощта на педиатри, които поради свои съображения са склонни да подправят здравния картон на детето. 

Против

Включи се
Успешно се включихте

"Ще останете безкрайно изненадани, но аз също мисля, че рано или късно България също ще премине към западната практика ваксинирането да не бъде задължително условие. Само че първо трябва да има определено ниво на зрялост на обществото. Докато ние не черпим информация от специалиста, от лекаря, а от "един човек каза" и от интернет, няма как това да бъде въведено. Защото липсата на достоверна информация крие рискове и за тези, които искат да си предпазят децата си с ваксини и тези, които не искат имунизация". 


Това е позицията на главния здравен инспектор към министерството на здравеопазването - д-р Ангел Кунчев, който обсъждаше темата пред Би Ти Ви.


На въпрос дали има деца, отговори: "Да и имат всички ваксини, включително и ваксина за хепатит А, която не е включена в имунизационния календар". 


Доктор Кунчев потвърди, че има случаи на нежелани реакции след ваксинация. "Има, разбира се, такива случаи, както и след прилагането на всяко друго лекарства. Въпросът е колко чести са те и до какво водят". По думите му годишно се изпращат между 10 и 20 съобщения за нежелани реакции след поставяне на ваксина. Всеки от тези случаи се проверява внимателно. Досега в два случая има доказана връзка между имунизацията и усложнението. "В Бургас две деца развиха постваксинален полиомиелит. Ясно е доказано, вижда се връзката между ваксинацията и състоянието на децата".


По повод законовото задължение за имунизация, д-р Кунчев каза, че никога системата на здравните инспекции не е разчитала, че налагането на глоба ще убеди родителите. "Нашата цел е да ги убедим, като им дадем цялата медицинска информация, а не неща, прочетени в интернет. Ако педиатърът не ви дава информация - питайте го, сменете го, търсете такъв, който ще ви даде информация. Има такива хора, познавам ги!", увери той. 


На въпроса корумпирани ли са експертите, лекарите и пациенти организации от фармацевтичните компании, които произвеждат ваксините, д-р Кунчев каза, че няма как той да говори от името на различни организации. "Но колкото ни атакуват родители и пациентски организации за това, че слагаме толкова много ваксини, толкова ни атакуват други родителски и пациентски организации, че не ваксинираме срещу хепатит А, не ваксинираме срещу варицела, ротавирус, менингокок, които са включени в западните имунизационни календари".


Главният здравен инспектор коментира, че английският лекар, който пръв е публикувал изследване за връзката между ваксинация и аутизъм - Андрю Уейкфийлд , е загубил лекарските си права, защото е манипулирал данните. "Оттогава бяха направени изследвания в десетки страни със стотици хиляди деца и какво излезе - например в Дания данните са, че неимунизираните боледуват повече от тази болест. Има десетки научни изследвания и за аутизма, и за множествената склероза, които категорично отхвърлят връзката между тези болести и ваксините. Но дайте да извадим официалните цифри, а не да говорим "една жена каза в интернет". 


"Без да има преки доказателства за вреден ефект, преди години 10 взехме решение и въведохме изискване при търговете във ваксините за деца под една година да няма тиомерзал- съединението, което съдържа на живак, въпреки че то е много важен компонент, за да е сигурна чистотата на ваксината, че няма бактериални  или други примеси в нея. Съдиха ни, спечелихме делото и това е въведено. Въведохме и един от компонентите на триваксината морбили, паротит и рубеола да бъде щам, който се счита, че дава по-малко странични реакции, по-малко менингити. Пак ни съдиха, спечелихме и го въведохме". И при най-малкото съмнение, дори да няма преки доказателства, правим необходимото за здравето на децата, увери той. 


"Имунизациите всяка година са два милиона и триста - четиристотин хиляди всяка година. Хайде да видим страничните реакции на аспирина - защо не обсъждаме колко е вреден той и да спрем да го прилагаме. Всяко лекарство има странични реакции, въпрос на дозировка и на правилно прилагане", подчерта отново той.
ЗА

Включи се
Успешно се включихте

"Трябва да се въведе правото на избор на родителите и доброволното ваксиниране. Освен всичко друго, това ще предизвика реформа в здравната система. В момента системата страда от дефицит на доверие и това е оправдано".


Това е позицията на  Петкана Бакалова, която има три деца. Най-малкото от тях не е ваксинирано, освен за хепатит.  "Заедно със съпругът ми преценихме, че в този момент вероятността дъщеря ни да се разболее от тези заболявания е по-малка от риска, който бихме поели като я ваксинираме. Имам предвид целия процес - от съхраняването на ваксините, решението на личния лекар, информиране, липса на система за докладване на случаи на нежелани реакции, липсата на система за поддържане на пострадалите", обясни тя пред Би Ти Ви.


На въпроса защо семейството е взело това решение, Бакалова каза, че един от аргументите им е за нежеланите реакции след ваксиниране. "Истината е, че такива реакции има. Да, рядко или много рядко, ако ваксината е поставена правилно, но все пак има. Затова и са създадени фондове за обезщетение". 


Тя посочи, че във Франция и Германия такива фондове са създадени още през 60-те години на миналия век, а през 70-те и в Дания, Швейцария и Швеция. Оттогава до сега многократно е доказано чрез съдебно решение, че има пострадали деца именно след поставяне на ваксина, посочи тя.


Цитира последното - от 22 януари в Обединеното кралство, когато след 18 години съдебни битки са присъдени 90 хиляди паунда обезщетение. "Зад всеки от тези съдебни решения стоят лекарски комисии и много специалисти, които доказват пряката връзката между поставянето на ваксината и увреждането", подчерта Бакалова. 


По думите й е странно как у нас от 1945-а година, когато е започнала ваксинацията в България, до 2014 година има доказани само два такива случая. "За сравнение в САЩ годишно се подават около 30 хиляди доклада за такива случаи, от които 12 процента се квалифицират като сериозни - парези, трайни мозъчни увреждания и дори смърт. От 1989 година, когато е въведена системата за сигнализиране в САЩ, има 1129 доказани случая на смърт, 3500 доказани трайни увреждания, а обезщетенията нахвърлят 2 600 млн.долара. 


Според Бакалова в България не е достатъчно развита системата за докладване на такива случаи. "Системата минава през личния лекар, който сам може да е направил грешка при преценяване на момента за  поставянето на ваксината", посочи тя и подчерта, че в други страни има система за докладване директно на организацията, която наблюдава процеса, например Районната здравна инспекция. 


Нужни са законови промени, които да включват създаването на фонд за  обезщетения, по-добра система за информиране на родителите и по-добра система за сигнализиране, подчерта Бакалова.  


Ружиета Георгиева, също родител, коментира, че въпросът не е "за" или "против" ваксините, а за правото на свободен избор. "Законът за здравето поставя общото благо над частното. Но сега и общото благо е увредено, защото много хора не спазват закона. Резултатът е, че във всяка една от детските градини и в момента има деца, които не са ваксинирани. Явно този подход не действа", коментира още Георгиева. 


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK