Трябва ли родителите да имат избор дали да ваксинират децата си?

Първо трябва обществото да постигне определена здравна култура

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Ана Миланова

Ана Миланова

Модератор

Аргументите на противниците на ваксините са различни, но най-често са повлияни от информация за възможните нежелани ефекти.


Най-често употребяваните мотиви са четири: подозрения, че комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) има връзка с проявите на аутизъм, опасението, че тимерозал – консервант, съдържащ живак, който в миналото се е използвал в няколко ваксини, е вреден за детския организъм, мнението, че бебетата получават твърде много ваксини на твърде ранен етап и съмненията, че имунизацията се прави заради лобисткия натиск на фармацевтични компании.


Случаите на тежки усложнения, парализи и дори смъртни случаи при малки деца, които родителите свързват с поставените ваксини, усилват многократно емоционалния заряд на спора.


Много родители настояват да имат право сами да вземат решение дали да поставят ваксини на детето си, кои и кога. 


В същото време работещите в здравната система и повечето експерти цитират множество изследвания, според които няма връзка между ваксините и аутизма.


Напомнят, че благодарение на масовата имунизация децата на практика вече не боледуват от тежки болести като едра шарка и детски паралич. Аргументите им са още, че живачни съединения не се използват от 10 години насам, а ваксините спасяват милиони животи.


Според тях заобикалянето на закона е опасно - ваксината не дава 100 процентова защита, а само увеличава имунитета на детето към определена болест, така че ако избухне епидемия, ваксинираните деца също са застрашени. И отдават исканията да се въведе доброволна имунизация на "някаква вредна мода". 


В крайна сметка в момента в България решението да не ваксинираш детето си е незаконно - според член 58 от Закона за здравето имунизацията е задължителна. При нарушения се налага глоба от 50 до 100 лв., но по-важното е, че деца без необходимите ваксини не могат да посещават детски градини и училища. Резултатът - родителите заобикалят закона с помощта на педиатри, които поради свои съображения са склонни да подправят здравния картон на детето. 

Против

Включи се
Успешно се включихте

"Ще останете безкрайно изненадани, но аз също мисля, че рано или късно България също ще премине към западната практика ваксинирането да не бъде задължително условие. Само че първо трябва да има определено ниво на зрялост на обществото. Докато ние не черпим информация от специалиста, от лекаря, а от "един човек каза" и от интернет, няма как това да бъде въведено. Защото липсата на достоверна информация крие рискове и за тези, които искат да си предпазят децата си с ваксини и тези, които не искат имунизация". 


Това е позицията на главния здравен инспектор към министерството на здравеопазването - д-р Ангел Кунчев, който обсъждаше темата пред Би Ти Ви.


На въпрос дали има деца, отговори: "Да и имат всички ваксини, включително и ваксина за хепатит А, която не е включена в имунизационния календар". 


Доктор Кунчев потвърди, че има случаи на нежелани реакции след ваксинация. "Има, разбира се, такива случаи, както и след прилагането на всяко друго лекарства. Въпросът е колко чести са те и до какво водят". По думите му годишно се изпращат между 10 и 20 съобщения за нежелани реакции след поставяне на ваксина. Всеки от тези случаи се проверява внимателно. Досега в два случая има доказана връзка между имунизацията и усложнението. "В Бургас две деца развиха постваксинален полиомиелит. Ясно е доказано, вижда се връзката между ваксинацията и състоянието на децата".


По повод законовото задължение за имунизация, д-р Кунчев каза, че никога системата на здравните инспекции не е разчитала, че налагането на глоба ще убеди родителите. "Нашата цел е да ги убедим, като им дадем цялата медицинска информация, а не неща, прочетени в интернет. Ако педиатърът не ви дава информация - питайте го, сменете го, търсете такъв, който ще ви даде информация. Има такива хора, познавам ги!", увери той. 


На въпроса корумпирани ли са експертите, лекарите и пациенти организации от фармацевтичните компании, които произвеждат ваксините, д-р Кунчев каза, че няма как той да говори от името на различни организации. "Но колкото ни атакуват родители и пациентски организации за това, че слагаме толкова много ваксини, толкова ни атакуват други родителски и пациентски организации, че не ваксинираме срещу хепатит А, не ваксинираме срещу варицела, ротавирус, менингокок, които са включени в западните имунизационни календари".


Главният здравен инспектор коментира, че английският лекар, който пръв е публикувал изследване за връзката между ваксинация и аутизъм - Андрю Уейкфийлд , е загубил лекарските си права, защото е манипулирал данните. "Оттогава бяха направени изследвания в десетки страни със стотици хиляди деца и какво излезе - например в Дания данните са, че неимунизираните боледуват повече от тази болест. Има десетки научни изследвания и за аутизма, и за множествената склероза, които категорично отхвърлят връзката между тези болести и ваксините. Но дайте да извадим официалните цифри, а не да говорим "една жена каза в интернет". 


"Без да има преки доказателства за вреден ефект, преди години 10 взехме решение и въведохме изискване при търговете във ваксините за деца под една година да няма тиомерзал- съединението, което съдържа на живак, въпреки че то е много важен компонент, за да е сигурна чистотата на ваксината, че няма бактериални  или други примеси в нея. Съдиха ни, спечелихме делото и това е въведено. Въведохме и един от компонентите на триваксината морбили, паротит и рубеола да бъде щам, който се счита, че дава по-малко странични реакции, по-малко менингити. Пак ни съдиха, спечелихме и го въведохме". И при най-малкото съмнение, дори да няма преки доказателства, правим необходимото за здравето на децата, увери той. 


"Имунизациите всяка година са два милиона и триста - четиристотин хиляди всяка година. Хайде да видим страничните реакции на аспирина - защо не обсъждаме колко е вреден той и да спрем да го прилагаме. Всяко лекарство има странични реакции, въпрос на дозировка и на правилно прилагане", подчерта отново той.
ЗА

Включи се
Успешно се включихте

"Трябва да се въведе правото на избор на родителите и доброволното ваксиниране. Освен всичко друго, това ще предизвика реформа в здравната система. В момента системата страда от дефицит на доверие и това е оправдано".


Това е позицията на  Петкана Бакалова, която има три деца. Най-малкото от тях не е ваксинирано, освен за хепатит.  "Заедно със съпругът ми преценихме, че в този момент вероятността дъщеря ни да се разболее от тези заболявания е по-малка от риска, който бихме поели като я ваксинираме. Имам предвид целия процес - от съхраняването на ваксините, решението на личния лекар, информиране, липса на система за докладване на случаи на нежелани реакции, липсата на система за поддържане на пострадалите", обясни тя пред Би Ти Ви.


На въпроса защо семейството е взело това решение, Бакалова каза, че един от аргументите им е за нежеланите реакции след ваксиниране. "Истината е, че такива реакции има. Да, рядко или много рядко, ако ваксината е поставена правилно, но все пак има. Затова и са създадени фондове за обезщетение". 


Тя посочи, че във Франция и Германия такива фондове са създадени още през 60-те години на миналия век, а през 70-те и в Дания, Швейцария и Швеция. Оттогава до сега многократно е доказано чрез съдебно решение, че има пострадали деца именно след поставяне на ваксина, посочи тя.


Цитира последното - от 22 януари в Обединеното кралство, когато след 18 години съдебни битки са присъдени 90 хиляди паунда обезщетение. "Зад всеки от тези съдебни решения стоят лекарски комисии и много специалисти, които доказват пряката връзката между поставянето на ваксината и увреждането", подчерта Бакалова. 


По думите й е странно как у нас от 1945-а година, когато е започнала ваксинацията в България, до 2014 година има доказани само два такива случая. "За сравнение в САЩ годишно се подават около 30 хиляди доклада за такива случаи, от които 12 процента се квалифицират като сериозни - парези, трайни мозъчни увреждания и дори смърт. От 1989 година, когато е въведена системата за сигнализиране в САЩ, има 1129 доказани случая на смърт, 3500 доказани трайни увреждания, а обезщетенията нахвърлят 2 600 млн.долара. 


Според Бакалова в България не е достатъчно развита системата за докладване на такива случаи. "Системата минава през личния лекар, който сам може да е направил грешка при преценяване на момента за  поставянето на ваксината", посочи тя и подчерта, че в други страни има система за докладване директно на организацията, която наблюдава процеса, например Районната здравна инспекция. 


Нужни са законови промени, които да включват създаването на фонд за  обезщетения, по-добра система за информиране на родителите и по-добра система за сигнализиране, подчерта Бакалова.  


Ружиета Георгиева, също родител, коментира, че въпросът не е "за" или "против" ваксините, а за правото на свободен избор. "Законът за здравето поставя общото благо над частното. Но сега и общото благо е увредено, защото много хора не спазват закона. Резултатът е, че във всяка една от детските градини и в момента има деца, които не са ваксинирани. Явно този подход не действа", коментира още Георгиева. 


Коментари (381)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Естествено!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Те и ваксините вече не са ваксини,а някакво ГМО. И като знаем от къде картинката се избистря съвсем. А има и достатъчно безотговорен медицински персонал- отворили една ваксина/тя невинаги е за еднократна употреба/ и давайте да я употребим на кой дойде- т.е. праскат и на деца,които са със слаб имунитет или направо болни и хремави. Съвсем да ги погребат.

 3. 3 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Модераторът, в коментара си сте пропуснали много важно: противно на убежденията на д-р Кунчев за пациентите, вече сме достигнали такова развитие на обществото и на здравната култура, че можем едновременно да имаме добро покритие на населението и същевременно да задоволим очакванията на малцината, които поради религиозни, философски или други причини не желаят да подлагат себе си и децата си на ваксини. Можем просто да имаме и двете, ако престанем да гледаме на човека срещу нас като на идиот (от гледна точка на лекаря) или корумпиран престъпник (от гледната точка на пациента). Всеки дебат е здравословен и е хубаво, че темата се повдига. Призовавам за повече разбиране и човечност и от двете страни.

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Въпроса е сложен. Голяма част от задължителните ваксини напрактика спасяват децата от наистина страшни болести. Тезата - понеже вече тези болести са редки, няма нужда да си бодем нашите деца е егоистична, защото тези болести са редки, точно защото всички сме ваксинирани.

  Не може да е доброволна ваксинацията, защото тези хора след това рискуват живота на всички около тях. Включително децата.

  Тук естествено не коментираме например грипните ваксини които на всички е ясно, че са 99% търговски продукт и 1% лекарствен. Но да спестяват на детето ваксина от морбили, хепати, рубеола... това си е даже престъпление към детето и обществото.

  Вижте епидемиите при циганите заради липсващата БЦЖ от преди години!

 5. 5 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Най-големият ужас, който сме преживявали с жена ми беше след задължителната ваксинация на сина ни на 6 годишна възраст. 24 часа след ваксинацията той вдигна температура 41 градуса и не я свали почти седмица. Ходихме в няколко болници (вкл. и бърза помощ), всички отказаха да ни приемат, когато разбираха, че причината е ваксина и ни прехвърляха към личния лекар, който я е направил (на това се вика професионална отговорност). Естествено ходихме при личния лекар, тя взе да се оправдава, показа ваксините, годността им, откъде ги е взела, но това по никакъв начин не помагаше на детето. Никой не можа да ни даде смислено обяснение за случая (детето беше абслоютно здраво при ваксинацията). Слава богу, след седмица се детето се възстанови, но този случай промени отношението ни към ваксините и към личния ни лекар, както и към лекарското съсловие, разбира се. Никога повече задължителни ваксинации!

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  По въпроса за ваксините съм 100% съгласен с колегата д-р Кунчев!Освен това родителите нямат право да се разпореждат със здравето и живота на други личности,пък били те и собствените им деца!Иначе поемат непосилна отговорност ако не дай си Боже неимунизирано дете се разболее от детски паралич например,който още не е ликвидиран в световен мащаб!Такива родители,някои може би ще каже,че се изсилвам,трябва да носят и съдебна отговорност!Имунизационната система у нас е една от малкото,които за сега,работят почти перфектно,за разлика от много други!

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  И да разнасят зарази или да ревът, че децата им са болни или са умрели?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#2] от "trikala":

  Знаете ли какво е "слаб имунитет"?Точно такива деца са много по изложени на всякакви инфекции,към които не са имунизирани!И са заплаха за останалите,които по една или друга причина/не ги коментирам/ не са имунизирани!Искате отново епидемии от полиомиелит,морбили,дифтерит,туберкулоза,не дай Боже едра шарка?

 9. 9 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#8:"doroteus"]Точно такива деца са много по изложени на всякакви инфекции,[/quote]
  първо трябва да се закрепнат с имуностимулатори или по естествен начин и тогава да им праснеш един букет вируси от ваксина за бонус.

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  И въпреки това в добре информираните и напреднали,по отношение на здравната култура и отговорност не само към собственото си здраве ,а и към това на околните,общества - напр.Финландия 99% от хората се имунизират с ваксина против грип/по желание/,докато у нас този % е 2-3!

 11. 11 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Гневно

  Това е против конституционните права на човек да го караш да слага на себе си или на детето си вещество, което е със спорно положително влияние върху организма!
  Помнете колко момичета развиха рак преди няколко години във Великобритания в следствие на некачествени ваксини!!

  Fail with honour then succeed by fraud
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#5] от "maminsin":

  И защо ги промени кардинално?!

  Реакцията на организма след ваксиниране не е ненормална и не е рядка.

  Постоянно високата температура в продължение на седмица също не е ненормална.

  Сина ми никога не я е имал, но малката, в редките случаи в които се разболява (да чукам на дърво) често стои по ден-два с висока температура и си шава така из цялата къща все едно нищо й няма.

  Света е пълен с незнание.

  Не знаете ако сложите ваксина дали няма да сгазите нещо, не знаете ако НЕ сложите дали пак няма да сгазите нещо.

  Всичко опира до възможността да се направи избор и да се приеме действителността след това такава, каквато е.

  От това, че сте си сменили отношението към ваксините, искам да кажа, сте загубили горе-долу толкова, колкото сте и спечелили.

  Дано не ви се даде случай да се убедите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#11] от "issunbōshi":

  Абе..хем е така...хем не е...щото опасното при заразните болести като тези е, че почнат ли няма връщане назад.

  Ваксините са начин да не се започва.

  Погледнете на това така: ако едно дете в градината донесе чума всички ще я хванат.

  Искате ли сред децата на Вашето дете да има източник на зараза?

  Въпросът наистина е по-сложен от изконно човешко право.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#9] от "trikala":

  В края на краищата всеки носи отговорност за това,дали да имунизира или не детето си!Дано само тази отговорност,при заболяване от тежка инфекциозна болест на вашето дете, поради това че не е имунизирано с "букет от вируси" не ви преследва през целия ви съзнателен живот!Явно още не сме дорасли да мислим по-далеч от собствения си нос!

 15. 15 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "maminsin":

  Всеки следващ детски лекар след този, при когото е слагана ваксина на дете и има усложнения отказва да признае че причината е във ваксината.Поддържат си се колегиално. Формално казват -ако има температурка през следващите 24 ч. дайте парацетамол. А страничните действия на ваксините продължават много месеци след това и са от различно естество -

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  [quote#6:"doroteus"]трябва да носят и съдебна отговорност[/quote]
  Ама че тъпо изказване...
  Мислиш ли, че на един родител, чието дете е починало можеш да наложиш по-голямо наказание от това, което се е случило с детето му, бе, докторе?! Що за човек си да се изкажеш така?
  А лекарите похабили множество детски животи каква отговорност носят? Да почна ли да изреждам примери на докторска некадръност, които са останали ненаказани?
  Ти да си чул за осъден доктор?! Аз - не.

  Fail with honour then succeed by fraud
 18. 18 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#14:"doroteus"]дали да имунизира или не детето си[/quote]
  но ако не сложи ваксината изнудват родителите на всякакво ниво- като престъпници спрямо държавата едва ли не.

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#11] от "issunbōshi":

  Не си спомням такова нещо!Може ли да знам след каква имунизация се е случило това!Нека не говорим за конституцията!Тя не е съвършена,но никъде няма параграф от нея,в който да се споменава,че имаме право с необмислени действия да разболяваме хората около нас,заради собствената се меко казано "глупост"!

 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  "Резултатът - родителите заобикалят закона с помощта на педиатри, които поради свои съображения са склонни да подправят здравния картон на детето." Това за мен е голям проблем. Нямам нищо против родител да не си ваксинира детето, но е престъпно такива родители да не уведомяват градините и училищата, че техните деца не са ваксинирани. Не бих искала детето ми да е в училище, където е висок процентът на неваксинираните деца. В САЩ само преди две-три години избухва епидемия на коклюш по западния бряг, където има висок процент неваксинирани, при което умират бебета твърде малки, за да може да им се сложи тази ваксина.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#16] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  [quote#16:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Не може да се оставя всеки малоумен идиот да решава какво да прави с детето си[/quote]

  Т.е. ти по презункция смяташ, че повечето хора са "малоумни идиоти"?! Самата ти презункция не те прави да си по-различен от тях, сещаш се, нали?

  Fail with honour then succeed by fraud
 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Ваксините не са лекарствени продукти,а такива за АКТИВНА профилактика!

 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  [quote#18:"trikala"]но ако не сложи ваксината изнудват родителите на всякакво ниво- като престъпници спрямо държавата едва ли не[/quote]
  Къде в България се е случило това?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#21:"issunbōshi"]Т.е. ти по презункция смяташ, че повечето хора са "малоумни идиоти"?![/quote]
  "Презумпция" е думата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Гневно

  [quote#6:"doroteus"]Освен това родителите нямат право да се разпореждат със здравето и живота на други личности,пък били те и собствените им деца[/quote]
  Хайде бе, я помисли пак! Даже и по закон им е дадено това право.

  По темата- писна ми в държавата всичко да е задължително все едно хората нямат глава на раменете си и не могат даже и обувките да си вържат.

 26. 26 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Малее, това безмозъчно родителство....детето не ви принадлежи веееее!

  Като и гледам граматиката на тая Бакалова и май, май пледира за големи обезщетения, а не за информирано решение.

  Дневник, дебатът е неравностоен. Трябваше да изправите двама лекари.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#14:"doroteus"]В края на краищата всеки носи отговорност за това,дали да имунизира или не детето си![/quote]
  Проблемът е, че изборът да не имунизираш детето си влияе и на чуждите деца.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#17] от "issunbōshi":

  Ами лекувайте се чрез Бг МАМА и осолявайте децата си!Мисля,че скоро имаше такъв случай!И кой ще отговаря???

 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#26:"mi6kro"]Дневник, дебатът е неравностоен. Трябваше да изправите двама лекари. [/quote]
  +++++

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Любопитно

  До коментар [#19] от "doroteus":

  Човек трябва да има къса памет за да не си спомня бума след неуспешната HPV ваксина против няколко години.
  Един познат гинеколог тръгна да ми обяснява, че причината била, че тази ваксина не била много изпипана, но сегашните HPV ваксини били къде-къде по-добре. Дали е така обаче?
  Я виж какво става докато си говорим..
  http://www.wnd.com/2013/03/feds-sued-for-secrets-on-hpv-vaccine-deaths/

  Fail with honour then succeed by fraud
 31. 31 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Защото са зомбирани.

  Човек, който се храни с добра храна и има нормателна двигателна активност минава 3-4-дневен грип всяка зима и това е всичко.

  Вместо като "развитите" общества всяка година да си инжектира сам букет от най-новите щамове. Хайде стига идиотии.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 32. 32 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#28] от "doroteus":

  Правилният въпрос е защо хората вече се ровят в интернет. Нима нямат доверие в лекарите? Защо това е така според Вас?

 33. 33 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Колев":
  Да, сложен е въпроса. Особено когато човек няма доверие на тези, които го карат на сила да инжектира на детето си химикали.
  Освен това ваксини, като тази за HPV, не са за болести, които са заразни! Защо и те да са задължителни?

  Fail with honour then succeed by fraud
 34. 34 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Весело

  До коментар [#28] от "doroteus":

  Освен БГ мама има доста книги, приятелю.
  И да, не сме ходили на доктор от много време. Грипове лекуваме с билков чай, мед и джинджифил.
  За ваксини също няма да споменавам, че не ползваме.

  Fail with honour then succeed by fraud
 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#27] от "7777":

  Проблемът е, че ваксинациите понякога осакатяват деца, понякога ги убиват.

  И не знам какъв "човек" трябва да си, за да повредиш собтсвеното си дете, за да е доволен някой като теб точно, че е ваксинирано и стерилно за игра с другите деца.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Весело

  До коментар [#24] от "7777":
  Сполай ти!

  До коментар [#27] от "7777":
  Между другото пише се "избора". Пълен член се прилага само на подлога.

  Fail with honour then succeed by fraud
 37. 37 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Първо съм за ваксините защото ползите са много повече от рисковете и това е даказано в световен мащаб отдавна!
  Линка показва как се връщат болестите заради неваксиниране:

  http://www.npr.org/blogs/health/2014/01/25/265750719/how-vaccine-fears-fueled-the-resurgence-of-preventable-diseases?utm_medium=Email&utm_campaign=20140202&utm_source=mostemailed

  Второ- аз съм абсолютно сигурен, че ако ваксините станат препоръчителни повечето хора ще се ваксинират тъй като сме на принципа, че ако нещо е задължително не го искаме!


  Трето- през 2010 имаше епидемия от морбили в България заради неваксинирани - забалеваемостта се увеличи няколко пъти. Ето линка от Дневник - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/18/874924_epidemiiata_ot_morbili_se_razrastva/

 38. 38 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#33:"issunbōshi"]Защо и те да са задължителни? [/quote]

  Защото хората, които ги произвеждат, имат бизнес-планове.

  А за да имаш стабилен бизнес-план, ти трябват прогнозируеми приходи и разходи. Което е чувстително по-лесно с елемнта на задължителност.

  Иначе става като с ваксините за грип - едната година всички си слагат, другата половината пропускат - така залежават едни количества, та чак трябва да се пускат безплатно после.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 39. 39 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 471 Любопитно

  И аз не виждам проблем в ИЗБОРА,само едно искам - МОЕТО дете да е в отделно детско заведение и училище,в които ВСИЧКИ деца са ваксинирани!

 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#36:"issunbōshi"]Между другото пише се "избора". Пълен член се прилага само на подлога[/quote]

  [quote#27:"7777"] изборът да не имунизираш детето си влияе и на чуждите деца. [/quote]

  Да, "изборът" в горното подчинено изречение е именно подлог.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#38] от "galio":

  Точно така. Понеже фармацията отдавна е просто бизнес. Освен това, както казват, Земята е пренаселена...

  Fail with honour then succeed by fraud
 42. 42 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#23] от "7777":

  ми то си пише в темата - забрави за това да ходи в градина или друго място за деца или с деца, където трябва здравен картон,детските не им дават също,непрекъснато пращат здравни емисари дори до къщата ,но ако вземе та умре от ваксината йоооок не било от това./лекарите получават бонуси при ваксиниране на регистрираните към практиката им деца в срок или преди края на срока/. Ако някое дете не си е сложило и една ваксина до влизане в училищна възраст и там се продължава гонката.

 43. 43 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#33] от "issunbōshi":

  Това да нямаш доверие на другите е до болка познато на всички ни

  Някои се справяме по-добре с него, други по-зле, а може би по-вярно е, че някои се справяме по-добре с едни неща, където трябва даваме доверие, а други - с други.

  За себе си съм избрал 2 режима относно доктори: карам без доктор докато мога, отида ли при доктор той поема отговорност за мен и това , разбира се, включва възможността за грешка.

  Но тази възможност все още е по-добрата от това да си умра и щом съм отишъл при доктор значи другата алтернатива е да умирам.

  Не зная ако сложа на детето си ваксина дали ще развие аутизъм или дебилизъм.

  Не зная и дали ако НЕ сложа няма да го обрека на смърт.

  Не страдам от параноя и не се обливам в пот при мисълта, че живея в матрица и други предопределят живота ми.

  Извън всяко съмнение има много неща извън мой контрол, всъщност много повече отколкото под мой контрол.

  Харесва ми въпроса за ХПВ, защото показва желание да се разбере нещо. Не зная отговорът, но съм убеден, че може да бъде намерен и даден от лекари. Докато не го прочета няма да мога да взема страна трябва ли или не трябва наистина.

  Всичко, което казвам е, че въпросът не е черно и бяло както мнозина се мъчат да го изкарат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#32:"zlobar"]Правилният въпрос е защо хората вече се ровят в интернет. Нима нямат доверие в лекарите? Защо това е така според Вас? [/quote]
  Те и на врачки и гледачки ходят много хора. Защо това е така според Вас?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "issunbōshi":


  Господине или госпожо не забравяйте, че никой лекар преднамерено не се опитва да ви навреди, а и защо да го прави?

 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#42:"trikala"]непрекъснато пращат здравни емисари дори до къщата[/quote]
  Това в България ли?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#33:"issunbōshi"]Освен това ваксини, като тази за HPV, не са за болести, които са заразни! Защо и те да са задължителни? [/quote]
  Тази за ХПВ задължителна ли е в България?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "zlobar":

  Отговорът е че вече всички имат Интернет! Преди е било трудно да се ровят из книгите!

 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#35:"galio"]И не знам какъв "човек" трябва да си, за да повредиш собтсвеното си дете, за да е доволен някой като теб точно, че е ваксинирано и стерилно за игра с другите деца. [/quote]
  Не искам никой да си поврежда собственото дете заради мен. Но не искам и моето дете да го поврежда някой, който е решил на своя глава, а не по лекарски съвет, да не си ваксинира неговото. Аз съм също толкова загрижена за моите деца, колкото антиваксерите за техните. Нямам нищо против да не ваксинират, но съм напълно против да крият този си избор, ако моето дете ще е изложено на системни контакти с техните.
  Що за "човек" си да настояваш за собственото си право на избор в ущърб на правото на избор на останалите?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "tedif":
  а инвалиди може ли да има, малцинственни групи или само арийска раса е позволена?


  До коментар [#44] от "7777":
  Малко е неетично да се отговаря на въпроса с въпрос, но мисля че Йордан Йовков Ви е дал отговор " По жицата".

 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#35:"galio"]Проблемът е, че ваксинациите понякога осакатяват деца, понякога ги убиват. [/quote]
  Както и това, че неваксинирането често води до осакатяване и смърт.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 565 Неутрално

  От страна на противниците на ваксинациите (тъй като да си против задължителното ваксиниране, означава че имаш проблем с това да ваксинираш детето си) се чуват само мнения, съмнения и подозрения във връзка с вредата от ваксините. Или пък съдебни дела от преди 50 години, затова че стари щамове на ваксините са били вредни.
  Хора! Говорим за болести, които са много сериозни и които се лекуват много трудно, с последствия за детето през целия живот. Дори след ваксинация детето да вдигне температура нямам проблем, ако съм сигурен че донякъде е защитено от гадостите, срещу които го ваксинирам. Я помислете какво ще стане с ромските гета, ако няма задължителна ваксинация??? Развъдник на епидемии ето какво. И оставете я тази нота на доброволност. Българите не сме хора които вършат нещата доброволно

 54. 54 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "issunbōshi":
  Ваксината за папилома вирус не е задължителна!

 55. 55 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#49] от "causeitstrue":

  Хайде сега пък интернета виновен... викаш всеки българин сяда пред компютъра и вместо да гледа фейсбук, дневник, порно, спорт, козметика и т.н. гледа сайтове, свързани със заболявания?

 56. 56 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":

  Същият въпрос бих Ви задал и аз.

  Никой не Ви спира да се ваксинирате по 4 пъти на месец, ако щете.

  Имаше подобна капмания - http://zdravenews.blogspot.com/2011/09/blog-post_22.html

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Весело

  [quote#39:"tedif"]И аз не виждам проблем в ИЗБОРА,само едно искам - МОЕТО дете да е в отделно детско заведение и училище,в които ВСИЧКИ деца са ваксинирани! [/quote]
  [quote#51:"zlobar"]а инвалиди може ли да има, малцинственни групи или само арийска раса е позволена? [/quote]
  Ако се съди по коментара й, явно може и инвалиди, и малцинствени групи, стига да са ваксинирани.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Весело

  [quote#56:"galio"]Същият въпрос бих Ви задал и аз.

  Никой не Ви спира да се ваксинирате по 4 пъти на месец, ако щете. [/quote]
  Медицинските изследвания за ваксините ме спират. Личният ми лекар също би ме спрял.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777":

  да - и по селата даже. медицинската сестра,фелдшер работещи към пратката на лекаря,или самото джипи или кмета дори ще те посещава или ще ти пращат ''нишани''. Учителите също трият сол върху главите на децата,ако са малко по-големи от 3 годинки.

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#52:"7777"]Както и това, че неваксинирането често води до осакатяване и смърт. [/quote]
  Факт, макар да сте ми сложили минуси. Майка ми, ляля ми и вуйчо ми чуват само с по едно ухо в следсвтие на висока температура при морбили. Мпй близък приятел американец е сакат в следствие на прекаран детски паралич. Майка му не го е ваксинирала по религиозни причини. Документираните примери са много.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#55] от "zlobar":

  Не съм казал, че интернетът е виновен Нямам нищо против всеки да се рови и чете каквото си иска! Въпросът е че всеки търси инфо, защото може да го направи, а преди не можеше!

 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#59:"trikala"]да - и по селата даже. медицинската сестра,фелдшер работещи към пратката на лекаря,или самото джипи или кмета дори ще те посещава или ще ти пращат ''нишани''. Учителите също трият сол върху главите на децата,ако са малко по-големи от 3 годинки. [/quote]
  Това с триенето на сол е погрешно, но и много българско. Според мен трябва да има избор, но и задължително обявяване на отказа от ваксинация при записване на градина и училище, без това да лишава децата от право на образование.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#30] от "issunbōshi":

  Кога и къде е бил този БУМ ?Може би предпочитате момичето ви да заболее от рак на матката?

 64. 64 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Махнете ги ваксините бе! Защо не да почнем да мрем като мишки? Това е естествения подбор - малоумните мами сами ще унищожат поколението си.
  Даже разрешете и надомното раждане!

  Ваксините са едно от най-гениалните неща, които човека е измислил. Не може някаква "мама" да решава и изобщо да дава акъл за нещо, което нито и е в образованието, нито в компетенциите.

 65. 65 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#57] от "7777":

  Ще оставя правото на отговор на нея/него. Вие просто се ограничете с мнения между нас двамата.

 66. 66 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#10:"doroteus"]общества - напр.Финландия 99% от хората се имунизират с ваксина против грип/по желание/[/quote]

  Източник, ако може?

 67. 67 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Весело

  [quote#65:"zlobar"]Вие просто се ограничете с мнения между нас двамата. [/quote]
  Тц, тц, тц. Ами правото ми на избор да не се ограничавам до мнения между нас двамата в публичен форум?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 68. 68 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#64] от "maddrum":

  Страхотен коментар!

 69. 69 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#32] от "zlobar":

  Във всички общества/цивилизовани/хората се ровят в Интернет,което само по себе си е положително!Но не знам дали сте обърнали внимание ,че в сериозните сайтове пише, че Интернет не е панацея и служи за справка,а не примерно за самолечение!По тази логика - да се лекуваме чрез Бг МАМА например,можем и да създадем почин да пишем класическа музика или да правим компютри само след информация в интернет!

 70. 70 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#61:"causeitstrue"] Въпросът е че всеки търси инфо, защото може да го направи, а преди не можеше![/quote]
  е защо точно пък търси рецепти и бабини девитини, вместо да гледа далеч по приятни сайтове? За мен отговорът е ясен като бял ден- изгубено доверие между лекар - пациент. За Вас отговорът е друг.

 71. 71 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боби Колев":

  Уважаеми Боби Колев,

  Първо, ако считаш, че 41 градуса, повтарям 41 градуса е нормално висока температура в продължение на една седмица, иди се гръмни. Между другото, не лекарствата (аналгини, панадоли и т.н. помагаха за свалянето от време на време, "бабините методи" бяха по-ефективни)
  Да, светът е пълен с незнание и това важи в пълна степен и за т.нар. "лекарско съсловие". Имам много приятели лекари, но малко от тях са достатъчно образовани и смели, че да си признаят - да, ние знаем това и онова, но оттук нататък има бели петна в науката. Въобще не отричам ваксинацията като цяло, но считам, че продуктите на пазара ни не са това, което трябва да са (или поне част от тях), както и че голяма част от лекарите не са точно лекари, а неформални експериментатори на известни фармацевтични компании.
  Темата е дълга и нещата не са само черно-бели, както се опитвате вие да ги представяте, фармацевтичните компании не са единствената истина на този свят, ако искате доказателство за друго, идете в Китай, например...

 72. 72 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#31] от "galio":

  Като съдя по дереджето ,в което сме в момента,а и почаст от коментарите тук не знам кой е по-зомбиран!Но това е въпрос на друга дискусия!

 73. 73 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#34] от "issunbōshi":

  Браво!Бъдете здрави!Не искам да мисля пък и не ви пожелавам това,което може да се случи!

 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#41:"issunbōshi"]Освен това, както казват, Земята е пренаселена... [/quote]
  Една епидемия от дифтерит или едра шарка много по-ефективно би решила проблема с пренаселението.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#69] от "doroteus":

  Явно съм отговорил и на Вас с предния коментар. Все пак мен са ме учили винаги да проверявам информация и от втори източник. Кои са "сериозните" сайтове е въпрос на гледна точка.

  [quote#69:"doroteus"]да правим компютри само след информация в интернет[/quote]
  Ще се изненадате, но отговорът е ДА, може. Има страхотни клипове стъпка по стъпка как се прави.

 76. 76 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#66] от "eyewitness":

  Сериозни медицински статии в интернет!Нали сте отворковци - четете!Човек винаги трябва да е всестранно информиран и на тази база да изгражда мнение и да взима решения!

 77. 77 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#72] от "doroteus":

  И какво точно ни е дереджето?

  Повече боледуваме от грип ли? Доказателства?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 78. 78 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Тъпчат децата децата с отрови, че и плащат за тях ! Но промивката на мозъци във фармацевтичен аспект е най-силната, повече от всяка политическа, журналистическа и всяка подобна.

 79. 79 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Някои съставки на ваксини:
  * Вируси и бактерии от културите, исползвани в производството на ваксините
  * Живак – широко известна отрова – все още се съдържа в многодозовите флакони с противогрипна ваксина
  * Алуминий – отрова, причиняваща дегенерация на костите, костния мозък и главния мозък
  * Клетки от маймуни, кучешки бъбреци, пилета, крави, насекоми и хора
  * Формалдехид (течност, използвана за балсамиране) – известен канцероген
  * Полисорбат 80, за който е доказано, че причинява безплодие у опитни мишки
  * Желатин, за който има съобщения, че предизвиква анафилактични реакции
  * Мононатриев глутамат (MSG) в интраназалната ваксина срещу грип и варицела; за него е известно, че предизвиква нарушения на обмяната на вещества (например, диабет), гърчове и други неврологични нарушения

  Следните заболявания имат доказана връзка с ваксините:
  * Алергии и екземи
  * Aртрит
  * Бронхиална астма
  * Aутизъм
  * Гастро-езофагеален рефлукс (връщане на стомашното съдържимо в хранопровода) при бебета, налагащ назначаване на инхибитори на протонната помпа, които имат множество странични ефекти
  * Рак
  * Диабет (при бебета и малки деца)
  * Бъбречни заболявания
  * Спонтанни аборти
  * Широк спектър неврологични и автоимунни заболявания
  * Синдром на внезапна смърт на новороденото (СВСН)

  По данни на Центровете за контрол на болестите (CDC), една средностатистическа група от 10 педиатри в САЩ държи в офиса си ваксини за $ 100 000, предназначени за продажба. Тези лекари реализират печалби от посещенията ви в техните кабинети и от ваксинирането на вашите деца.
  * Американските педиатри получават всяко тримесечие парични бонуси от застрахователните компании, ако поддържат висок ваксинационен „обхват” в практиките си или мъмрене от застрахователите, ако процентът на ваксинираните деца спадне.
  http://www.fiercevaccines.com/story/look-late-stage-vaccine-pipeline/2010-11-11#ixzz15y0fVmuS

  В рамките на проекта „Cal-Oregon”, спонсориран от организацията „Generation Rescue”, са анкетирани родителите на 17 674 ваксинирани и неваксинирани деца. Резултатите от проучването показват, че:
  * Случаите на бронхиална астма са със 120% повече при ваксинираните деца.
  * Случаите на синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието са с 317% повече при ваксинираните деца.
  * Случаите на неврологични смущения са със 185% повече при ваксинираните момчета.
  * Случаите на аутизъм са със 146% повече при ваксинираните момчета.
  http://childhealthsafety.wordpress.com/2009/06/03/japvaxautism/

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 80. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#79:"Яна"]Живак – широко известна отрова – все още се съдържа в многодозовите флакони с противогрипна ваксина [/quote]
  Която не е задължителна.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 81 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#74] от "7777":

  В сравнение с поголовна стерлизиация с ваксини ли?

  Чудно защо датчани и норвежци са си стерилизани циганите, вместо да ги заразят с шарка или дефтерит.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#79:"Яна"]Следните заболявания имат доказана връзка с ваксините:
  * Алергии и екземи
  * Aртрит
  * Бронхиална астма
  * Aутизъм
  * Гастро-езофагеален рефлукс (връщане на стомашното съдържимо в хранопровода) при бебета, налагащ назначаване на инхибитори на протонната помпа, които имат множество странични ефекти
  * Рак
  * Диабет (при бебета и малки деца)
  * Бъбречни заболявания
  * Спонтанни аборти
  * Широк спектър неврологични и автоимунни заболявания
  * Синдром на внезапна смърт на новороденото (СВСН) [/quote]
  Кои научни изследвания са доказали тази връзка?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#76] от "doroteus":

  Ми аз това намерих, ей тъй, без да поназнайвам много-много:

  http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V15N44/MERECKIENE_Fig2.jpg

 84. 84 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#21:"issunbōshi"]Т.е. ти по презункция смяташ, че повечето хора са "малоумни идиоти"?![/quote]

  Не, не повечето, а само тези, дето отказват да ваксинират децата си, процентът им не е голям.
  И се казва "презумпция".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#81:"galio"]В сравнение с поголовна стерлизиация с ваксини ли?

  Чудно защо датчани и норвежци са си стерилизани циганите, вместо да ги заразят с шарка или дефтерит. [/quote]
  Дайте линк, моля. Или препратка към книги и научни списания.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Заради агенция ЕЖК /една жена каза/, що народ е пострадал, не е истина просто, нова антиваксърите са огромна напаст, несъзнаваща, че рискува животи, при това не само на своите деца.

  Човекът е мярка за всички неща.
 87. 87 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Нещо много разводнихте дискусията, колеги.
  Касае се само и единствено за задължителните ваксини.
  Бих попитал хората, които са против задължителното ваксиниране, ако /да не дава Бог/ детето им се разболее от полиомиелит, на кого ще реват тогава?
  И дали ще ползват медицинска помощ, при положение, че съзнателно НЕ СА ваксинирали детето си?
  Нека всеки избира -добре, но при заболяване от болест, която би могла да се предотврати от ваксина, а такава не е поставена съзнателно, тогава лечението да е за сметка на този, който е направил избора.
  Макар, че имам известни съмнения дали искам децата ми да ходят в училище с деца, които не са ваксинирани...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 88. 88 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#2] от "trikala":

  ,,т.е. праскат и на деца,които са със слаб имунитет или направо болни и хремави.,,

  Т. е. лекарите да праскат ваксини на хремави, настинали, болни деца, зависи от самия родител, дори и от бащата най вече. Чета, че вече и на едномесечни бебета слагат ваксини. И при моите две деца от които имам внуци се опитаха да ги ваксинират на по един месец когато бяха, това бяха средата на шейсетте години на М. В.от тогава се започна такава кампания, че колкото по рано се ваксинира бебето толкова по добре за него. Аз като баща отидох при кварталния лекар ( имаше такива лекари тогава) и най културно и обясних, че на малките деца най рано поставена ваксина е след шест месеца. Разбрахме се тихомълком и на седмия месец си водих децата на ваксинация. И те от мене го научиха това, че след шестия месец може да се ваксинира бебето.
  Също така предупреждавам младите родители, никога не водете децата си на ваксинация когато дори са хремави, защото тогава когато детето е хремаво, малкият организъм е с най нисък имунитет, нека хремата да отмине и най рано на втория ден може да се води на имунизация. Не слушайте лекаря който ще ви каже, че за една хрема няма какво да се страхувате. Не е вярно, че хремата не пречи на имунизирането, напротив, тогава бебешкият организъм е напънал всичките си имунни сили да се бори с хремата. И ваксината, чието предназначение е да ,,разклати,, имунната система принуждавайки я чрез умъртвени или отслабени микроби да си изработи имунитет срещу съответната болест наместо да помогне на детският организъм го заразява с нова болест и по този начин още повече го изтощава и става причина за отключване дори и на някои далечни генетични болести.

 89. 89 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#79] от "Яна":


  Виждам че сте добре информирана и ви поздравявам! Но моля ви знаете ли нещо за следните заболявания от които ни предпазват ваксините:

  туберкулоза
  рубеола
  хепатит В
  полиомиелит
  морбили
  тетанус
  дифтерия
  паротит

  Още един въпрос вие ваксинирана ли сте?

 90. 90 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Много бих искала да чуя как доктор Кунчев обяснява следната статистика:
  http://childhealthsafety.files.wordpress.com/2009/01/us-deaths-1900-1965.gif

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 91. 91 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трябва да има задължителни ваксини като тези срещу тетанос, полиомиелит, дифтерия. Липсата на достатъчен колективен имунитет е заплаха за епидемии.
  Други ваксини са само препоръчителни.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 92. 92 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#67] от "7777":

  как мислите - доколко е коректно да свързвате чисто човешки взаймоотношения с нормативни такиви?

 93. 93 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#90] от "Яна":

  Графиката показва че смъртността от всички тези заболявания е спаднала драстично благодарение на ваксините!

 94. 94 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Някои колеги да не ме разберат, че съм против тъй наречените задължителни ваксини, а те са до колкото знам около четири или пет ваксини, напротив, тези ваксини правят организъма дори по устойчив и на други болести освен болестта за която се ваксинира детето.

 95. 95 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#91:"Lady Zeppelin"]тетанос[/quote]
  тетанУс

 96. 96 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хмм, май пак ще има голяма пратка от Глаксо Смит, която трябва да се реализира. Че и фонд да се създаде - пак едни пари да се приберат. За това са тия "обществени дебати".
  Паразити! Лобисти!

 97. 97 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ariman":

  А зомбитата, които искат да ваксинират всички задължително и срещу рак на матката, грип, радиация и слънчеви изригвания какви са?

  Ако има яснота какво се слага във ваксините и как се отразяват, и се даде избор кои от тях да се прилагат, не мисля, че някой ще се дърпа.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 98. 98 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#90] от "Яна":

  Интересно Вие как си я обяснявате.Това е статистика за ИЗЧЕЗВАНЕТО на споменатите в нея инфекциозни заболявания поради задължителните имунизации срещу тях в САЩ!Ако не сте разбрали така,моля Ви огледайте отново графиката!

 99. 99 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЗА или ПРОТИВ свободния избор да пийнем по няколко преди шофиране -- много хора ги успокоява и предотвратява негативни странични ефекти като изнервяне и гняв на пътя

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#91] от "Lady Zeppelin":

  ,,Трябва да има задължителни ваксини като тези срещу тетанос, полиомиелит, дифтерия.,,

  Допълнете ги и с едра и дребна шарка и туберкулозата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK