Трябва ли ЕС да изгради общ енергиен съюз?

Г-н Туск, на коя планета живеете

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Жени Колева

Жени Колева

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Независимо от това как ще се развие кризата в Украйна един урок е ясен: извънмерната зависимост от руската енергетика прави Европа слаба. А Русия не продава ресурсите си евтино – или поне не на всички, написа полският премиер Доналд Туск в статия за "Файненшъл таймс".


"Това разбира се, е основна икономика. Доминиращият доставчик има властта да повишава цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи това изкривяване на пазара е прост. Европа трябва да се противопостави на монополната позиция на Русия с единен европейски орган, който да е отговорен за изкупуването на газта. Веднъж щом това бъде постигнато, Европа трябва да предприеме дългосрочната стъпка за прекратяване на руския газов монопол и да възстанови свободната пазарна конкуренция", продължава той.


Полският премиер посочва, че ЕС вече създава банков съюз с единно ръководство и единен механизъм за решаване на кризи и метод за закриване на фалирали институции. ЕС също така купува заедно уран за ядрените си централи. Според Туск съюзът трябва да възприеме същия подход спрямо руския газ. "Предлагам да създадем енергиен съюз. Нека върнем Европейската общност към корените ѝ", пише той.


Този съюз ще бъде основан на шест принципа. "На първо място Европа трябва да развие механизъм за общо преговаряне на енергийните договори с Русия. Той ще бъде изграден на етапи. Първоначално двустранните споразумения ще бъдат лишени от всякакви клаузи за секретност и изкривяване на пазара, след това ще бъдат създадени примерни договори за всички нови газови споразумения и най-накрая Европейската комисия ще има роля във всички нови преговори", предлага Доналд Туск.


На второ място според него трябва да се засилят механизмите, които да гарантират солидарност сред държавите членки в случай, че газовите доставки отново бъдат прекъснати, както през студената зима на 2009 г., когато предишен спор между Русия и Украйна спря потока на газ съм редица държави членки. "Европа трябва да бъде сигурна, че газовите ѝ доставки са подсигурени.


ЕС трябва да помага и с финансирането на проекти като газови хранилища и газови връзки за страните, които са най-зависими от руския газ. "Днес най-малко 10 страни от ЕС разчитат единствено на доставки от "Газрпом" за повече от половината от употребявания от тях газ. Част от тях са изцяло зависими от Русия", твърди Туск.


Четвъртият елемент от общоевропейската политика би била по-интензивната употреба на собствените ресурси на Европа, в това число въглища и шистов газ. "В източните страни от ЕС, в това число и в Полша, въглища е синоним на енергийна сигурност. Никоя държава не бива да бъде принуждавана да разработва фосилни горива, но и никоя не бива да бъде спирана да го прави – стига това да се случва по правилата."


Според полския премиер трябва да се достигнат и партньорите извън Европа. По думите му общата политика ще позволява на съюза да внася и газ от износители извън Европа – САЩ или Австралия, например. Този газ ще бъде доставян до Европа с танкери във вид на втечнен природен газ.


Последната предложена от Туск мярка е засилване на енергийната общност на ЕС, създадена през 2005 г. и разширяване на европейския газов пазар на Изток. "Необходимо е европейските правителства да заемат една и съща позиция. Такава координация обаче далеч не е нечувана."


"Семето на ЕС беше посято на проста визия: върху идеята за общ контрол върху – и общ финансов интерес за – производството на стомана и добива на въглища. Време е да засилим общността в областта на енергията. Сега новите технологии го позволяват, а старите предизвикателства го изискват и почти не можем да си позволим да не го направим", заключва Доналд Туск.Против

Включи се
Успешно се включихте

Полският премиер Доналд Туск предлага енергийната зависимост на ЕС да бъде преодоляна чрез формирането на "енергиен съюз". Според главния редактор на изданието за енергетика Energy Post Карел Бекман това означава ЕС да се бори с руснаците, имитирайки тяхната система "командвай и контролирай". По думите му Туск не разбира за какво е ЕС и енергийната му политика.


"Нека започнем с първият и най-важен аргумент на Туск – идеята, че трябва да се борим с доминацията на Русия чрез супермонопол, базиран в Брюксел, който да се грици за целия газов бизнес на ЕС. Къде беше господин Туск през последните 15 години? Той не е ли наясно, че ЕС се бори с "доминацията" на Русия и други доставчици, опитвайки се да създаде либерализиран газов (енергиен) пазар?", пише Бекман в отговор на предложенията на полския премиер.


"Не е ли наясно, че в Западна Европа, където конкуренцията и пазарите се приемат сериозно, с енергийната търговия и "изкривяването" са ангажирани частни компании, които имат известна правна защита? Неговото предложение да нарушим "двустранните споразумения" и да ги "лишим" от "всякакви клаузи за секретност и изкривяване на пазара" удря в лицето върховенството на закона, което според мен трябва да бъде защитавано от ЕС, а не е някакъв вид "солидарност", която трябва да бъде решавана от политиците", продължава той.


По думите му повечето експерти и създатели на политици в Брюксел са много по-мъдри, за да обърнат внимание на предложение, което стига толкова далеч, като идеята бюрократите в Брюксел да осигуряват газовите доставки, да определят цените и да решават коя членка колко да получава.


"Въпреки това "Енергийният съюз" на г-н Туск стига и по-далеч. Когато става въпрос за въглища и шистов газ, той заявява: "Никоя държава не бива да бъде принуждавана да разработва фосилни горива, но и никоя не бива да бъде спирана да го прави". С други думи Полша има въглища и ще продължи да ги използва, без значение какво иска останалата част от ЕС. "солидарността" е солидарност само в едната посока в света на г-н Туск. Аз трябва да демонстрирам солидарност лъм него, но той не би се обезпокоил от моите притеснения", продължава журналистът.


Според него много от препоръките на полския премиер вече са стандартни политики и практики на ЕС, като частта за изкопаемите, които се гарантират от законодателството на ЕС. Подобни са коментарите за това, че ЕС трябва да работи с партньорите си в трети страни или подкрепата на европейско ниво за изграждане на адекватна енергийна инфраструктура.


"Полша не е много зависима от вносния (руски) газ – газовите доставки представляват само 13% от полския енергиен микс, като 60% от тях са от Русия. Предложението на г-н Туск в този контекст не решава никакъв проблем – то просто се опитва да се възползва от възможност, предоставена от тъжните развития в Украйна. Той изглежда вижда шанс в украинската криза да повиши властта си. Да се "бори" с Русия чрез приемането на огледален образ на руската система – която да бъде контролирана обаче от европейски политици и бюрократи", пише още главният редактор на Energy Post.


"Смятам, че XX в. ни показа какво в действителност включва "общ контрол" върху ресурсите и технологиите. Със сигурност поляците изпитаха този вид икономическа система от първа ръка. Идеята за ЕС, според мен обаче, не се основава на общ контрол, а на икономическа свобода. А това включва и енергийния бизнес", заключва Карел Бекман.
С ескалирането на кризата в Украйна отново на дневен ред влезе въпросът за енергийната сигурност на Европейския съюз. Темата стана още по-гореща, когато Русия заплаши, че може да спре доставките на газ към Украйна заради огромните задължения на Киев. Това накара европейските политици отново да обсъждат кой колко е зависим от руския газ, кой какви привилегии получава от Москва и как ЕС може дългосрочно да се справи с проблема.


Полският премиер Доналд Туск беше този, който стигна най-далеч в предложенията си и заяви, че решението е изграждането на енергиен съюз на ЕС, който да създаде механизми за контролирането на договорите и цените, така че Европа никога да не изпада отново в газовите кризи през 2006 и 2009 г.


Идеята му беше подкрепена от редица европейски лидери, като еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер дори заяви, че че Европейският съюз иска единна цена за всички държави членки за руския газ. "Искаме единна цена на газа на единния европейски пазар", каза еврокомисарят на съвместна пресконференция с Туск. "Играта на "разделяй и владей", или игра от този тип, играна от Москва, не може и няма да бъде приета от държавите членки на ЕС", подчерта той.


В момента страните от ЕС купуват газ от Русия на основата на двустранни договори с Москва и плащат различни цени. Общи поръчки биха подобрили силата на ЕС в преговарянето и да намали цената на газа. "Има много големи различия по отношение на цените на газа. Колкото по-голям е делът на доставките на руски газ и е по-голям монополът, който Русия има в доставките, толкова по-високи са цените", обясни Йотингер.


Той каза още, че Европа трябва да има проевропейски мрежи за природен газ и електричество, включващи повече енергийни връзки между страните, повече терминали за втечнен газ и по-голяма диверсификация с партньори като Норвегия. Еврокомисарят добави, че общата транзитна инфраструктура за газ и енергия на ЕС трябва да включва Украйна, Грузия и Западните Балкани.


Темата за европейски енергиен съюз получи подкрепа и на българска почва. Основен привърженик на идеята в България е Реформаторският блок, която обяви, че ще работи за това България да стане основател на енергийния съюз. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви: "Категорично сме за европейски енергиен съюз, защото сме - братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа".


Президентът Росен Плевнелиев също подчерта, че след кризата в Украйна Европа със сигурност ще преосмисли енергийната си политика, а България трябва решително да подкрепи идеята за европейски енергиен съюз. "Енергийната ефективност и енергийната диверсификация са неразделна част от националната сигурност и представляват стратегически приоритет за България", отбеляза той.


Не всички обаче приемат по този начин създаването на подобен съюз. Според критиците на идеята подобно обединение и регулация би пречило на свободния пазар и на свободната конкуренция. Подобна е и позицията която противопоставяме на полския премиер в настоящия дебат. Според главния редактор на Energy Post Карел Бекман идеята за ЕС се основава на икономическата свобода, която включва и енергийния бизнес.


"Европа.Дневник" поставя за обсъждане въпроса трябва ли ЕС да работи по изграждането на общ енергиен съюз. Дебатът е част от проекта "Е-включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Разбира се, че ДА ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Да си дойдем на думата:
  http://www.businessinsider.com/hunter-biden-joes-son-ukraine-gas-company-burisma-holdings-2014-5
  "The White House shot down any notion of a conflict of interest with Hunter Biden's appointment"
  Няма конфликт, има само интереси.
  http://burisma.com/hunter-biden-joins-the-team-of-burisma-holdings/

 3. 3 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е все едно да питате: "Трябва ли една държава да има обща енергийна политика между отделните области?"!

 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Задължително трябва !

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  "Искаме единна цена на газа на единния европейски пазар"

  Чудесно, но кой ще плаща транспортните разлики? От Полша до Англия са 1500км.

 6. 6 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Нали европейците са за пазарна икономика. При нея е нормално, когато купуваш много да получаваш и отстъпка.

 7. 7 Профил на khmer_rouge
  khmer_rouge
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Трябва ли ЕС да изгради общ енергиен съюз?
  ===========================================
  Час по скоро!
  Защото по това е единствения начин да бъде преодоляна ценовата разлика в доставните цени на газта за различните страни членки на ЕС.Така нашите компании ще станат много по-конкурентни на европейския и световен пазар.

 8. 8 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да, ако ще важи за всички енергийни доставчици на ЕС. Иначе си е лицемерие.
  Всъщност защо не подходят така и с абсолютна всяка стока внасяна в ЕС, щом са толкова загрижени в Брюксел за благото на всички?

 9. 9 Профил на lokonchik
  lokonchik
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Недообмислените изказвания водят до конфузни ситуации. Туск ми напомня за нашата Плевня.

 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Има някои неясноти относно т.нар "енергиен съюз".

  Първо - ако бъде приет такъв съюз, означава ли това автоматично разтрогване на договорите с всички доставчици, вкл. Русия? Ако да - означава ли това, че ЕС може да остане въобще без газови доставки от Русия поради упоритостта на някои "ястреби" да реализират план "Или безплатно, или нищо" по отношение на газовите доставки от Газпром?

  Второ - означава ли енергийния съюз това, че ако бъдат намалени енергийните доставки, то всичкия енергиен ресурс ще бъде пренасочен към индустриалните центрове като Германия, оставяйки "периферията" в икономическа кома или в икономическите гробища?

  Въпросите са сериозни и неразглеждането им по същество би оставило огромни бели петна в дебатите.

 11. 11 Профил на lokonchik
  lokonchik
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#3] от "emilm13":

  Искаш да кажеш обща ЦЕНОВА енергийна политика, нали?

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Газ е стока както всяка друга стока. Защо само за газ да има уеднаквяване в ЕС?
  Нека всичко да се уеднакви. Аз искам през лятото доматите в Англия да са ми по 50 стотинки.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Напълно застъпвам тезата на Бекман.

  Монопол и политически контрол не може да ги бориш с още по-голям монопол и покитически контрол. Това по принцип.

  А в детайлите ... в детайлите е и белята. Че прословутата "разлика в цените" не е толкова голяма, ако вземем предвид, че става дума за различни обеми, за инвестиции от клиента, като например на Германия за Северния паток, които също се "дърпат" от цената, за различните дестинации и съответните разходи за транспорт и буферни обеми.
  Какво си мислите, че като цената е "една", то на Германия пак няма да е по-ниска, а за България, поради по-малкия пазар - по-висока? Неизбежно е! Или че Германия ще се съгласи да ви прехвърли своята да я нарчем "отстъпка" заради обемите и инвестициите? Корабче плува ли?
  Единственият пък към нормализиране е повече пазар и диверсификация, а не повече началници и всички под една команда. При това, Опази, Боже!, политическа!

  А за китна Българийка - спасението е само в едно - да се изчушкват корумпираните и некадърни управници! И тогава няма как цената да не е оптимална, оптимална!, независимо дали се пазарува от Русия или втечнен от Кувейт и Катар, например, защото ще отпаднат корупционните съставки и ще се направи диверсификация.

  Туск и поляците да си гледат работата. Тях ги вълнуват други мераци, а тази "инициатива" им е само инструмент да си ги прокарат ...

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Весело

  [quote#12:"dissident"]Газ е стока както всяка друга стока. Защо само за газ да има уеднаквяване в ЕС? [/quote]
  Газът е като краставиците бе, колега!
  Ща изпрайм тръбата и пей сърце!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Весело

  [quote#3:"emilm13"]Това е все едно да питате: "Трябва ли една държава да има обща енергийна политика между отделните области?"! [/quote]
  Само един въпрос - Щатите пазаруват ли на едро петрол и газ?
  Някой държавен секретар по закупката във Вашингтон имат ли, та после да им го разпределя по щатите?

  Такова чудо и у СИВ немаше бе, другаре и другарки!

 16. 16 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Интересно, как ЕС ще пребори с пазарни принципи , енергийния феодализъм на путинова Русия

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Весело

  [quote#16:"Петър Иванов"]Интересно, как ЕС ще пребори с пазарни принципи , енергийния феодализъм на путинова Русия [/quote]
  Мислите, че с Абсолютизъм ша стане?
  Ма и той част от Феодализма, Иванов!

  Феодализма са бори само с повечко Капитализъм.
  Историята го е доказала ...

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Нашето мнение няма значение! Нито на българите, поляците и други! Важни са германци и французи! А те си пекат ртаботата по отделно с Русия, и не им изнася да има общ енергиен съюз!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това за енергийния съюз е прах в очите за българите. Необходимо е общо законодателство на солидарност между страните-членки, чрез което да се гарантира, че работните места на територията на Европейския съюз се заемат, първо, от граждани на странитечленки и след това евентуално от емигранти от страни извън ЕС. рез европейско законодателство да се поставят изрични условия, които да гарантират равнопоставеност на пазара на труда, за всички европейски граждани, т.е. за еднаква работа - равно заплащане.

  Българските граждани трябва да имат достъп и до високоплатена работа, а не да им се дава само такава, която е нископлатена и непривлекателна за местните работници.

  осигуровките на работилите в страните членки трябва да могат да се прехвърлят в България – здравни, социални, пенсионни трябва да важат , независимо къде са натрупани, а не само ако си работил на постоянно работно място минимум три години.
  Това са важните неща за нас. Европата си гледа своя интерес и изобщо не и пука както как преживява нашего брата днес.

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Политиците могат да си плещят каквото си искат. Те не са професионалисти . И са смешни , когато не са консултирани от големите енергийни компании. А досега нито една от тях не е взела отношение по въпроса . Но в професионалните кръгове се подсмихват и определят единния енергиен съюз като глупост. И ако човек се поразмисли ,трудно би възприел че Германия, вложила милиарди за да докара газ до къщичката си , ще се съгласи и мързеливците в София да плащат колкото техните хора .

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#9] от "lokonchik":Недообмислените изказвания водят до конфузни ситуации. Туск ми напомня за нашата Плевня. "

  -И аз го мисля!

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 703 Неутрално

  В предишния си пост не бях обърнал внимание на мнението на Бекман . Като главен редактор на енергииния печатен орган сигурно изразява мнението на енергиините компании. Но ми се струва малко мек. Сигурно и така трябва . Защото , ако се стигне до остойностяване на проекта на Туск , просто ще трябва да го сравнят със земята заради некомпетентност . Защото сигурно многократно по- евтино за ЕС , а оттам и за всяка от страните , ако на Русия не се гледа като на враг , а на икономически партньор. Изглаждането на отношенията и поставянето им на строго търговски принципи , ще бъде от полза на цяла Европа . С изключение на един субект , но той не е в Европа . И след време , един непредубеден поглед на площта от Иберия до Владивосток, би открил един огромен необходим пазар . За Европа .

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Като гледам - 90% са ЗА. Тогава, гледайте да гласувате за политическата сила, която застъпва това в платформата си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Интересно е какво би спечелила България от един енергиен съюз. Сещам се за 2 неща:

  - Ако в този съюз започнат да се признават български търгуеми зелени сертификати за производство на електроенергия от ВЕИ, то би могло такива сертификати да се продават в други страни от ЕС.

  - Може би ще се улесни износът на български енергийни стоки и услуги на бъдещия вътрешноевропейски енергиен пазар.

 25. 25 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Енергиен съюз трябва да има и не виждам защо той се сравнява с монопол. Значи, когато стане дума за производителите на домати и как да се защитят срещу нелоялни прекупвачи и нелегални вносители, им викате: ами кооперирайте се, търсете си заедно пазари и т.н. Пък като стане дума да се търси противодействие на енергийната зависимост от Русия, веднага някои започват да говорят за монополи и за либерален пазар. Либерален пазар ще има тогава, когато се намерят достатъчно конкурентни алтернативни източници на енергия. И когато се намери начин да се неутрализират "троянските коне" като нашите управляващи и тукашната им агитка.
  А това да купуваме на единна цена от Русия също не означава непременно, че вътре в съюза за всички ще бъде еднаква. Винаги може да се намери справедливо разрешение.

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#19:"Култура ми Бойко"]. Европата си гледа своя интерес и изобщо не и пука както как преживява нашего брата днес. [/quote]
  Ами няма да им пука . Ако англичаните са на нашето дередже , а ние на тяхно , / разбирам го това ако / ще ти пука ли за тях ? Колкото ти пука за сирийците . Важното е, бако , Европата да дойде тука у а не ние да търчим нататък. Ама тук няма да стане . Защото станахме европейци . С претенции за всички възможни права , без никакви задължения . Защото тоягата , според която скачаше кучето , отдавна е счупена . И която държеше стадото накуп.Затова и паша няма , и вълците лесно го давят . В комбина с кучетата .

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Поредната лакардия на Йотингер, неразбрал даже идеята на шляхтата... Обща политика в енергетиката е едно, единна цена за целия ЕС е съвсем друга бира..... това все едно цената на бананите или доматите по целия ЕС да е еднаква!?!?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 703 Весело

  [quote#17:"xm..."]Феодализма са бори само с повечко Капитализъм. [/quote]
  Но пък капитализма се бори с повечко държавен капитализъм . Което е другото име на комунизма . Как беше - капитализъм с човешко лице .

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#27] от "boby1945":

  Цената, на която Фантастико купува доматите и бананите за отделните си магазини да не би да е различна?

  Тук не става въпрос за продажната цена в съответните държави, а за изкупната цена от Газпром към въпросните държави. Нищо повече от окрупняване на доставките. Като научиш разликата между продажна и изкупна цена ела пак.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  The Energy Post website and newsletter were launched on 3 June 2013. Our goal is to reach a readership of 35,000 in the near future and to be the top-of-mind publication for strategists and decision-makers in the European energy sector.

  Жени Колева, когато сте модератор влагайте малко повече старание в симетрията. Къде е Доналд Туск - лидер на Полша, най-добре справящата се в кризата европейска икономика. Къде е Karel Beckman - блогър от няма и година, без адрес и с холандска симкарта, на издръжка от Енел (южен поток) преписващ опорните точки на Luca Bergamaschi, друг паразит, ама от Лондон.

  Не че ви се бъркам, но темата е МНОГО сериозна и тихо хвърчат глави на нива, които сигурно не познавате. Заложена е енергийната и житейска перспектива на Русия, не на Европа. И не става въпрос кой и как ще произвежда захарен памук. След 25-ти май и встъпването на новата Еврокомисия в офис ще сме свидетели на интересно затягане на санкциите. Бавно, методично и настъпателно до ядреното разоръжаване на диктаторските режими по света.

  Така че фриволните клишета на поназнайващ енергиен фриланс копирайтър трудно могат да са съпоставими с значим световен авторитет, какъвто е г-н Туск.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 31. 31 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":

  Що само доматите...аз пък искам и заплатите...без значение как.
  Може в България, като в Германия, но може и в Германия, като в България...а да видим как да стане и това?

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#29] от "Тони!":

  Не ги разбираш драги, не ги разбираш.... освен "изкупната цена", например на границата на Днепър, трябва да включиш поне още два разхода
  1. Транспорта на гоза, до точка Х някъде в ЕС и
  2. Осигуряването на, например, 99.9% сигурност на доставката в точката Х
  Тези разходи са съществени, различни за различни точки Х и различен обем доставки, кой ще ги поеме, Йотингер или съпругата му???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Трябва ли ЕС да изгради общ енергиен съюз по принцип е въпрос, на който трябва да отговорят хората с капацитет, професионална подготовка и подходящо образование, а не форумните шарани. Те могат евентуално да отговарят на по-прозаични въпроси. Например трябва ли сланината от време на време да се комбинира с ръжен хляб или не. Това е хоризонта от възможни въпроси към форумните шарани.......

 34. 34 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Обединението прави силата! Това не е само ефектно клише, принципът важи навсякъде - в случая и в политиката, и в икономиката. Европейската общност се създава с идеята за обединение - общ пазар. Така постепенно Европа се превръща в икономически субект, който е по-значим в световен план от отделните държави, дори най-крупните. Един енергиен съюз може да бъде следващата стъпка за да се заяви стабилна позиция на енергийния пазар, не само заради Русия. Полският премиер даде едно силно прагматично предложение. При добро желание партньорките от ЕС могат да се договорят за действия, които да са изгодни за всички. Ако всеки тръгне да си прави тънки сметки, по български пример, доникъде няма да се стигне.

  fff
 35. 35 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Да го кажем направо - ЕС трябва да купува газ от Русия като един клиент. Поради разлики в акцизите, данъците и разходите - в различните страни ще има разични цени. Целия въпрос е да се консолидират покупките от трети страни, най-вече от Русия. Въпросът е политически и предвид подполковника - належащ.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  До коментар [#20] от "papyre":

  Ами това е висш пилотаж бе. От една страна орязваш възможностите на доставчика (в случая Путин), от друга страна правиш зависим конкурента, а накрая от това всичкото може да падне и твоята цена... Отделно, че ако нещо се закучи, ще има възможност да се говори и за втечнен газ от САЩ (а после като построят терминалите, и от други места по света).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#36:"gost22"]. Отделно, че ако нещо се закучи, ще има възможност да се говори и за втечнен газ от САЩ (а после като построят терминалите, и от други места по света). [/quote]
  Ако орежеш Путин , докато уреждаш строителство и втечняване на газа , Путин вече изнася за Китай .

 38. 38 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Просто трябва да се направят инвестиции в r&d, да се намерят нови доставчици, ако трябва да се премахнат напълно мита за внос на енергийни ресурси от страни, извън ЕС. Ако общ енергиен съюз прави това, аз съм ЗА. Обаче, както някой по-горе каза, или много неясното в предложението на поляка - периферни зони, възможност да остане Европа без газ и др. Защото Русия да не са малоумни? Утре отива при тях бюрократа от Брюксел и им казва "ще договорим днес цени за всички страни от ЕС и те трябва да са по-ниски от сегашните!". И руснака му вика "аз сега си уредих един договор с Китай и проучвам други пазари, така че няколко месеца няма да мога да ви доставям газ при вашите нови условия...пък вие си помислете".

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  [quote#37:"papyre"] Путин вече изнася за Китай .[/quote]
  Путин само има мераци да изнася за Китай, щото преди две-три години спря строежа на три или четири газопровода към Китай — точно тези, дето му трябват в момента. Още на етап чертежи ги спря, та ще му е трудно утре да изнася към Китай това, дето ще остане в склада ако утре врътне кранчето към Украйна и ЕС.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Неутрално
 41. 41 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Да ! Доводите са много,ще кажа два:
  - За по-добро вътрешно организиране на пазара
  - и като превантивна мярка срещу случайно дошли на власт правителства - например като нашата столетница!

 42. 42 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 540 Неутрално

  [quote#6:"reakzioner"]Нали европейците са за пазарна икономика. При нея е нормално, когато купуваш много да получаваш и отстъпка. [/quote]

  Това в България няма кой да го разбере, основен пазарен принцип е!

  Енергиен съюз е добра идея, но само на хартия е добра идея! В момента когато стане ясно, че Германия ще трябва да плаща някое евро повече от сегашните им цени, идеята ще бъде отхвърлена от нея!

  Впрочем така стана с идеята за обща европейска държавна облигация! Германия отсвири идеята с аргумента, че тя трябва да плаща по-високи лихви!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 43. 43 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 540 Весело

  [quote#20:"papyre"]И ако човек се поразмисли ,трудно би възприел че Германия, вложила милиарди за да докара газ до къщичката си , ще се съгласи и мързеливците в София да плащат колкото техните хора . [/quote]

  Те това е истината! Германия първа ще отсвири тази идея!

  И е нормално!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK