Да се разреши ли публикуването на междинни резултати от проучвания в изборния ден?

Изнасянето на резултати не повишава избирателната активност

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Слав Оков

Слав Оков

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Писмото до Централната избирателна комисия (ЦИК) е подписано от 16 главни редактори и издатели в национални медии - радио, телевизия, вестници и новинарски сайтове


Уважаема г-жо Алексиева,


уважаеми членове на ЦИК,


Ние, управляващи и главни редактори на долуподписаните медии, за пореден път в деня за размисъл и в деня на изборите за Народно събрание на 5ти октомври ще бъдем изправени пред труден избор.


Като медии носим отговорност пред нашите читатели, зрители и слушатели за това те да бъдат максимално добре информирани. В същото време чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс възпрепятства медиите да огласяват резултати от социологически проучвания в деня на изборите.


Смятаме, че тази разпоредба лишава избирателите от информация и ги поставя в неравностойно положение спрямо участниците във вота, които, от своя страна имат достъп до социологически проучвания през целия изборен ден.


Според нас подобна забрана е ненужна и в ущърб на избирателите. Тя подценява разумa им и допуска, че политическият им избор може да бъде манипулиран от информация за социологически анкети. Заради това си убеждение ще настояваме още в началото на работата си депутатите от следващото Народно събрание да гласуват поправка в Изборния кодекс, с която тази забрана да бъде отменена.


Обръщаме се към вас заради друг, много сериозен проблем свързан с прилагането на закона. Забраната на практика не може да бъде приложена еднакво спрямо всички, особено при съвременните средства за информация и комуникация. Тя в най-голяма степен ограничава медиите с ясна собственост и т.нар. традиционни медии, но е неясно как се отнася към анонимни сайтове, блогове, постове в социалните мрежи.


В същото време всички сме свидетели, че въпреки законовата забрана, в деня на вота изобилстват информации за текущи резултати от гласуването, които са представени от медиите като класации на песни, книги, филми и прочие. Заради забраната никъде не се посочва източника на обявяваните социологически данни и никой не носи отговорност за тяхното качество, което създава условия за манипулации, каквито законът би следвало да ограничава.


Именно в тази връзка се обръщаме към ЦИК, с молба и настояване да получим недвусмислено тълкуване по следните въпроси:


 1. Спрямо кои категории медии ЦИК ще санкционира забраната в Изборния кодекс? Освен вестници и телевизии кои сайтове влизат в тази група, включват ли се социалните мрежи, блогинг платформите, страниците на медии във Facebook, Twitter и прочие?
   
 2. Какви мерки ще предприеме ЦИК, за да гарантира равно третиране на медиите при прилагане на забраната и как ще избегне повторение на ситуации от предходните избори, когато едни медии бяха санкционирани, а други не?
   
 3. Как ЦИК тълкува практиката за огласяване на социологически резултати в изборния ден, маскирани под друга форма привидно неотнасяща се към изборните резултати (музикални, литературни и филмови класации и т.н.)?Против

Включи се
Успешно се включихте

Текстът е от блога на Еленко Еленков и е писан за евроизборите през май 2013 г. Публикува се с разрешението на автора. Оригиналното му заглавие е "Не четете медии, които съобщават резултати през изборния ден"


Утре има избори.


Много медии, в т.ч. Focus, Дневник и Дарик, вероятно и в медиите-на-онзи,-когото-не-линкваме, ще се появят изборни резултати през деня под една и друга странна форма (най-харесвани книги, любим цвят, любим комикс герой и т.н.).


Тази практика е лоша и вредна поради няколко причини.


- Просто нарушава закона. Заобикалянето на закона (анонс с комикси и книги) си е нарушение на закона и не трябва да се толерира от никого, още по-малко от медии, които трябва да дават пример какво трябва да бъдем, а не да прескачат правилата на институциите.


- В нито една нормална държава това не се прави или се санкционира свирепо. В САЩ, Германия, Англия, Франция и дори Пакистан това е забранено и ако се смятаме за някаква демокрация, трябва да се водим по най-напредналите.


- Няма гаранции, че със своя преразказ медиите няма да манипулират. Още повече ако няма (и досега не знам за случай) някой да ги е санкционирал. Замислете се.


- Онлайн медиите имат нечестно предимство пред телевизиите. До момента са минавали, защото просто никой не ги е вземал сериозно. Но вече не е така. Представете си ако bTV или Nova TV излъчат извънредното предаване "най-харесваните цветове" в неделя по обед, колко странно ще седи то?


- Изнасянето на резултати не повишава избирателната активност, напротив. Ако някой латентен избирател се чуди дали изобщо да гласува, ако види че неговия кандидат води убедително, няма да отиде да гласува, щото ще сметне мача за ясен. Ако види, че го бият убедително, пак няма да отиде. Това е най-лошото. Замислете се в сегашния паламент, където нещата са 50/50, колко различно можеше да е всичко.


- Медиите, които го правят, нарушават не само българския закон, но и се правят хитри пред европейските, защото утре изборите не са за клет кмет в Симитли (no offence към града), а за парламент от 28 държави в Европа. Защо ние българите да сме все по-хитри, а да не спазваме правилата?


- По-философко – приемете изборния ден за един ден, в който не се влияете от провокации, а да отделите време на това да пуснете гласа си. Това е най-важното.


Медиите, които го правят, трябва да изтъкнат причините си защо нарушават закона или да се борят да го променят, не да го заобикалят. "Ама другите/всички го правят" не е извинение. Ако аз съм медия, ще публикувам 1 огромно писмо защо не нарушавам закона и защо не изнасям резултати с линкове към по-долните медии, които го правят.


Докладвайте нарушения в изборния ден, Четете медии, които съобщават за нарушения в изборня ден, както и избирателна активност, но не търсете и не се влияйте от резултати в неделя. Просто идете да гласувате. И гледайте резултатите спокойно и законно след 19 часа. Изборите са като рожден ден – ден за вас.


Но най-важното – идете да гласувате.
На евровота през май за пореден път Централната избирателна комисия (ЦИК) наказа някои медии, след като установи, че странните музикални класации и очевидно погрешните прогнози за времето може би крият данни от електорални проучвания, забранени за публикуване в изборния ден. След сигнал от блогъра Боян Юруков на някои новинарски сайтове, сред които "Дневник", беше наложена санкция, а на други комисията само размаха пръст.


Медиите от години заобикалят забраната за публикуване на данни в изборния ден, като измислят нестандартни класации. Без ЦИК да тълкува закона, те в действителност трудно могат да бъдат наказани за това – Изборният кодекс няма как да включи всички начини, по които журналистите могат да съобщят информация, до която са се добрали. А на журналистите работата им е да търсят нови начини.


Същевременно слабата (и на практика невъзможна) регулация върху интернет, съчетана с все по-голямото му влияние при разпространението на новините, допълнително улеснява нарушителите. Резултатът е, че в деня на гласуването социалните мрежи изобилстват от анонимни прогнози с неясно финансиране – проблем, който допълнително подкопава доверието в агенциите за електорални проучвания. А те и без това страдат от компрометираната среда на новопоявили се фалшиви изследвания дни преди изборите.


Трябва ли да отпадне забраната за публикуване на данни в изборния ден?


Тя съществува на много места в Европа. Сред аргументите на привържениците й е, че публикуването на данни не просто няма да мотивира избирателите, а може дори да ги откаже да гласуват, ако са уверени в преднината на кандидата си или пък решат, че гласът им няма как да промени резултата. Едновременно с това тълкуването на данните от злонамерени изследователи и некоректни медии не може да бъде наречено другояче, освен манипулация.


Неработещите забрани обаче често създават повече проблеми, отколкото решават. Информация така или иначе изтича далеч преди края на изборния ден – но непълна. Проучвания без ясен възложител, финансиране и уточнения за методологията, важни за информирания читател и за достоверността на данните. С тези подробности са запознати партиите, които, за разлика от избирателите, които законът уж пази от манипулации, се осведомяват за хода на гласуването през цялото време. Между другото, при приемането на новия Изборен кодекс се прокрадна ексцентричната идея проучванията в изборния ден да бъдат забранени.


Ако забраната отпадне, "цената" на публикуването на информация от проучвания значително ще спадне. Новините за най-продаваната книга или най-харесваната песен сега са сред най-четените в изборния ден, но ако данните за резултатите на партиите са просто част от информационния поток, едва ли ще са чак толкова популярни.


С някои от тези аргументи дни преди изборите няколко главни редактори и издатели обявиха в писмо до ЦИК, че ще поискат промяна в закона, с която забраната да отпадне. Настояха за тълкуване от комисията кои видове медии попадат в обхвата на разпоредбата – проблем, заради който рано или късно ще се наложат промени и в медийното законодателство.


Всъщност главните редактори настояват за равно отношение към всички нарушители, което ЦИК няма как да осигури, защото работи по сигнал – проверява онези, за които й е било съобщено, че нарушават закона, и наказва само тях. Комисията отвърна на писмото с цитати от Изборния кодекс, а медиите видяха в тях възможност все пак да публикуват данни в социалните мрежи. Регулацията пак няма да сработи.
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се разреши! Това ще доведе до мотивиране на колебаещите се да гласуват! От забраната няма никаква полза!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се разреши! Темата е толкова обхватна, че в един пост не моеш я събра.
  Но ще направя аналогия. На публиката на Реал и Лудогорец в София, на стадиона, е ... забранено да следи пряко мача. Щото може да й спадне ентусиазма, да излезе преди време, да се обърка за кого да вика, щото е проста и т.н. "железни аргументи"

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Да се разреши ли публикуването на междинни резултати от проучвания в изборния ден?-На този въпрос отговарям с голямо Не.Писна ми от тарикати.Стига с това заобикаляне на закона.

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да се разреши то така и така който си е решил да гласува ще гласува а информация дал Господ и както го каза вече тече като през гевгир.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Изборите са публичен процес, меко казано. Всъщност, той се води най-публичният. Всички - президента, патриарха, баш ходжата, башкъ прокурора, ... - се трепят да ни карат да проявим своето гражданско право. Всичкото западен дипломат - също, демек политугодно е.
  И кво става? - идва деня /!/ и Некой ни казва: "... немате право да знаета кво става"??? Кой? Кой? Кой е тоя убавец

 6. 6 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514": лепих ти минус. Ти май не живееш у бг. Знаеш ли Кой е писал закона? Кой спазва закона? В полза на Кой е закона? У нас Кой е с голяма буква, а закона - с малка

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Любопитно

  btv-то така имаха разни предавания с гласуване и бяха голям смях особено като се оказа ,че не са харабията а ги манипулират !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Публикуването на резултати трябва да се разреши. Аргументи:
  1. Партиите получават междинни резултати през целия ден и при недостиг на гласове активират своите "изчакващи резерви" от гетата. Получава се налудничавата ситуация една партия да има 5 % в 12:00 часа и 15 % в 18:00 часа. Забраната на междинни данни помага на купувачите на гласове да си нагласяват процентите тайно и задкулисно. При едно явно публикуване на резултати час по час същите партии ще поразмислят, преди да правят подобни манипулации.
  2. Изборното шоу. Много обичам да гледам програмата на СНН през изборни дни. Получава се истинско шоу. На живо се излъчва надпреварата в процентите между кандидатите за президент, губернатори, сенатори, представители в камарата. Постоянно се публикуват пресни данни кой води, с колко, в кой щат. Нека някой да се опита да купува гласове в последния момент, пък лъжата ще лъсне веднага. И медиите печелят страшно много, защото продават продукта си през целия ден, печелят аудитория.
  3. Изборната активност ще се вдигне. Ако аз като избирател видя, че моята предпочитана партия изостава, но не съм решил дали да гласувам, ще отида да я подкрепя. Сега ходя да гласувам на сляпо, без да знам кой води и с колко. Никой не обича да прави каквото и да било на сляпо.
  4. Законът за забраната така или иначе не работи. Както вече модераторът е писал - публикуват се книги, комикси, класации на песни, а в интернет информацията се лее като река. Наказания за нарушителите няма, а дори да имаше, няма кой и как да ги санкционира. От един неработещ закон няма никакъв смисъл, а напротив - той дори започва да вреди.

  Твърдо ЗА публикуването на междинни резултати час по час.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Ами ДА, това може да мотивира все още размисляващите да отидат до урните...

 11. 11 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Това ще доведе до мотивиране на колебаещите се да гласуват! От забраната няма никаква полза![/quote]

  Горещо Ви подкрепям !Това ще доведе и до повишаване на изборната активност ,но със сигурност за това са се сетили и в ЦИК (а знаем чие е ръководството и)

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Да се разреши. Но да се задължат медиите в изборният ден:
  1. Да използват агенции които имат работа минимум 3 години.
  2. Едновременно с текущите резултати да публикуват резултатите на агенцията която използват за последните 2 избора сравнени с реалните резултата.

  Така ще се отсеят манипулаторите. Впрочем втората точка е хубаво да се спазва за всички прогнози през цялото време.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Със сигурност е доста трудно да се отчете влиянието на резултатите върху активността и окончателните резултати. Аз си мисля, че на един ще действа стимулиращо, ако е имал колебания, но вижда, че "неговите" губят. Но възможно е и обратното, "твоите" водят убедително и ти си казваш с мен и без мен все тая.
  Кои са повече първите или вторите, а ако са приблизително еднакъв брой, значи не влияят.
  И остава само голата забрана, като проява на излипно чиновничествуване и повод на някои от участниците да се жалват пред медиите.
  Колкото по свободно, особено като говорим за избори, толкова по-добре.

 14. 14 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално
 15. 15 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":
  Имаш един голям + от мен, спести ми писане защо съм ЗА

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Да се разреши!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Забраната трябва категорично да отпадне. Даже бих я разширил и до последната седмица. Тази информация деформира свободния избор, тъй като подменя въпроса за партиите и приоритетите им с въпроса за смисъла да гласуваш за една или друга партия.

 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#12:"Fred"]2. Едновременно с текущите резултати да публикуват резултатите на агенцията която използват за последните 2 избора сравнени с реалните резултата.

  Така ще се отсеят манипулаторите. Впрочем втората точка е хубаво да се спазва за всички прогнози през цялото време. [/quote]
  ЧУДЕСНА идея
  До коментар [#12] от "Fred":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  не е задължително. такава информация може и да демотивира хората да гласуват. тъй като няма как да знаете, е забранено.

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  това е малко странна аргументация - понеже забраната не работи, по-добре да я отменим. ми тя и забраната за пушене не работи в българия, да я отменим ли тогава?

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#13:"tsvetko_51"]Но възможно е и обратното, "твоите" водят убедително и ти си казваш с мен и без мен все тая.[/quote]
  Така е, за президентските избори личната ми карта беше с изтекъл срок и ме домързя да я подновявам или вземам удостоверение, казах си "Плевнелиев и без мен ще победи". Но все пак този аргумент важи при мажоритарните избори където е без значение разликата, при пропорционалните е друго положението. Който ги разбира тези неща разбира се защото наблюдавам страхотна масова изборна неграмотност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 722 Весело

  Това е без значение. Утре пазарът ще е важен. Сергиите са готови. Цените плаващи, според региона. Търсенето и предлагането - регулирано от БКП, ББЦ, ГЕРБ и най-успешните продавачи във всички минали кампании ДПС. Мургави купувачи очакват оферти а българските рибари и гъбари си стягат тъкъмите, щото рибета мнооого...и отровни гъби, също.

 24. 24 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На фона на бруталната покупко-продажба на гласове и манипулациите с документи, публикуването на резултати е повече от невинно дело.

 25. 25 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Винаги с много любопитство чета аргументите на тези, които са "за" , какво ново ще измислят. Често се обяснява , че как хубаво било да се публикуват октрито и законно такива проучвания, защото видите ли щели да имат "паспорт" - да се знаело кой го е платил и как е направено. Сякаш дали има едно проучване "паспорт", стига да легитимира честността му. Че в нашата държава менте, кое може да то докаже, че нещо е направено по правилата на играта?
  Всъщност, аргумент за публикуването на социологически проучвания в изборния ден няма.
  Тези проучванеия обаче могат да влияят на вота. И го празвят. От друга страна, данни за това как вървят избориния ден помагат на партиите с контролиран електорат да го направляват. Добре известен е слуачят с евроизбори 2009-та. След като се оказва, че ДПС надминава ебе си и има риск да стане първа сила, след 5 часа следобяд, те насчоват гласовете си към НДСВ. Които влизат в ЕП , че и с двама депутата. Доказателство за изкуствения характер на този вот , резултат от експлоатиране на екзит-пула, е резултата на НДСВ само месец по-късно на ознорите за НС. Тогава НДСВ дои не влезе в парламента, оставайки под 4% бариера.
  Ето до това водят екзит-пуловете в изборния ден

 26. 26 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  има и един фундаментален въпрос на демокрацията. изборите са тайни. за да се гарантира сободата на избора. правейки резултата явен чрез публикуване на екзит-пуловете през изборния ден- макар и не индивудулизирано, това е все едно да спрат в 14часа гласуването, да обърнат урната , преброят гласовете , обявявт ги и кажат на следващите - сега заповядайте да гласувате - тайно! И така после в 15 часа, в 16 часа, в 17 часа...
  е, съгалсни ли сте да гласуваме така?
  че какво по-чисто от това? няма съмнения как е направено някакво си социологическо прочуване и колко е пердставително, па макар и да има "паспорт", а знаем напрао резултата от гласуването в динамичен режим.
  а като въведем навсякъде машинното гласуване, резулаттът може да се показва по телевизията директно, със стълбчета за всяка партия които растат на всяка секунда и ние да викаме като на футболен мачин - давай, давай.
  нещо като конни състезания , където можеш да наддаваш и по време на гонката като видиш как конете са изпълнили първата обиколка. че и по-добре : може да слезеш по чехли до бликзата секция и да му удариш единн вот с готиното усещане ей сега ви го забих, вашта мама, нямах намерени да гласувам, но ето сега ме изкарахте от нерви и ви го забих. нали идеята е да увелчим избирателната активност. блгородна е? защо да не напарвим така изборите?

  една друга илюстрация , която да покаже неприемливостта на публикуването на екзит-пулове по време на изборния ден .
  в големите демокрации, като Франция например, изместиха гласуването в чужбина в събота, именно по съображения да не разкриват резултата на гласуващите. Докато вотът беше в неделя, заради часовата разлика, хората, галсуващи в отвъдеморксите територии на Франция или в чжубина (САШ и другаде), се оказваше, че отиват в избирателните секции , знаейки резултата, тъй като вотът в Европа е приключил.
  Можем да екстраполираме ситуацията в България по следния начин .Бихме ли се съгласили първо да изгласуваме няколко области в България, да обявим резултатите от тях, а после на другия ден да изгласуват другите? (с този пример симулираме ситуацията на Франция преди да измести изборите от извъневропейските часови пояси в събота)
  Това е точно същото като да показваш екзит-пул по време на изборния ден.

 27. 27 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Истината е,че ако се гласува масово, прмерно на първите свободни избори през 1990 избирателната активнсот стигна фантастичните за днес 91% горната при това на изключителна добра ниво и от двете страни дискусия се обезсмисля. Какво значение има за мотивираният да си изпълни граждански дълг избирател обяването на прогнози и междинни резултати. Така и поредният инженерен проект няма да му пиша името за да спазя буквата за забрана на агитация в деня на размисъл отиваше одма у киреча.

 28. 28 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  и псоледно. въобще не е трудно, както се опитват да ни внушат главните редактори на медиите подписали писмото до ЦИК и други, да се спре публикуването на данни от екзит-пуловете.
  тапата не е при тях. тапата е при социлогическите агенции.
  става дума за 6 агенции. които за да правят екзит-пулове, се регистрират в ЦИК. няма други анкетьори на терен. няма черни паралелни пребрования . Това е истината. Проста като фасул. Ако тези 6 агенции се договорят джентълменски и подпишат харта за неразпространение (и я спазят!) на данни от екзит-пуловете към медиите, никоя медия няма да бъде изкушена или поставена в неравностойно положение, че спазвала закона, а другите, които не спазват печелят аудитория и т.н.
  Да, ама социологическите агенции не искат да губят тези хубави парички.
  Ето това е проблемът. Че демокрацията и призивите за честни избори набързо се забравят, като стане дума за парчики.
  Вкл. и от медии, които се борят срещу "задкулисието" и за нов морал в политиката.
  ето ги агенциите, които ще правят екзи-пул проучвания
  http://www.cik.bg/628?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Твърдо да се разреши. Мотивите на Еленков ми се струват глупави. Който е решил да гласува, ще гласува при всички положения, а който не иска - той даже и не следи разните му там музикални, книжни, комиксови и прочие класации. Просто защото не му пука.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Еленко да вземе да се срлие некъде.В САЩ е разрешена дори агитацията пред изборните секции в деня на вота.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 32. 32 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2088 Гневно

  Разбира се че не ми пука.

  Ако се разреши ще има спекулации и манипулации.

  Ако не се разрешие пак ще има спекулации и манипулации.

  Те не могат да наложат закона за забраната за купуване на гласове и още по-лошо за фалшификациите на изборните резултати, но тръгнали да се чудят дали да има междинно огласяване

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 33. 33 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Весело

  Наистина е смешно някой да твърди, че оповестяването на резултатите би отказало хора да гласуват и намалило активността. Първите избори, при които се наблюдаваше масово електронно отразяване на резултата бяха през 2009-та (не, че преди това нямаше, но стигаха до много малка аудитория). На обяд всички знаеха, че Борисов печели с огромна и увеличаваща се преднина пред БСП и как повлия това на активността? Най-високата през това хилядолетие!!!
  Отразяването на резултатите подтиква привържениците на партиите около бариерата да гласуват, което също би повишило избирателната активност в сегашната ситуация (съвсем друг въпрос е дали на повечето форумци ни се иска да има 7-8 партии във парламента).
  Освен това се подобрява и представителността в парламента - ако към обяд се знае, че някоя малка партия е около 2-та процента и едва ли ще влезе, част от нейните привърженици биха се разколебали и биха гласували за втория си избор и така гласовете им няма да бъдат преразпределени.
  Отразяването на резултатите помага на лидера и на партиите-изгряващи звезди. При евроизборите това би помогнало на Бареков да вдигне още с 1-2% резултата си, но сега би повлияло добре на Реформаторите, АБВ и Патриотичния фронт, ако до обяд покажат по-високи от предричаните им резултати (например ако към обяд РБ има 8% е възможно това допълнително да активира колебаещите се десни, каквито има десетки хиляди, да излязат следобед и да гласуват за РБ, с което да се постигне двуцифрен резултат).
  Неотразяването помага да се крият манипулациите на вота, както мнозина вече отбелязаха. В този смисъл, ако някой е против, той или е за БСП (защото техните избиратели интернет и на картинка не са виждали, а и отразяването теоретично е полза на АБВ), ДПС (пак за интернета и картинката, плюс че ще лъсне купения в късния следобед вот), ББЦ (и при тях заради купения вот) и Атака (защото изнасяните резултати ще се различават от промивката по Алфа, че Атака печели убедително квалифицирано мнозинство и Путин вече чака с поздравителния адрес към победителя Сидеров).
  Гласувайте и го направете рано! Така междинните резултати ще дадат по-добри данни за партията, която подкрепяте, и ще насърчат и други да я подкрепят!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 34. 34 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#31:"tqh42306221"]Еленко да вземе да се срлие некъде.В САЩ е разрешена дори агитацията пред изборните секции в деня на вота.[/quote]

  В такъв случай се радвам че не сме в САЩ.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 35. 35 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Личният избор не бива да бъде атакуван от груповата корист...
  Междинното "инфо" в деня на избора е откровена провокация към
  демокрацията ...

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#35:"dimko"]Междинното "инфо" в деня на избора е откровена провокация към
  демокрацията [/quote]

  По какъв начин? Как ти влияе лично на теб? Щото за себе си мога да кажа, че веднъж решила за кого да гласувам, нищо не може да ме накара да се откажа, дори и да знам, че партията ми няма особени шансове. Все пак, би трябвало да се гласува по съвест, а не по интерес, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защо да няма прогнози? Няма логика в това. Който не е планувал да гласува, няма да седне и да чака да види дали трябва да гласува в изборния ден.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Не. Отваря се широко поле за манипулации.
  Ползите ще са много по-малко от вредите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Stefan Velichkov
  Stefan Velichkov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Против!
  Изборите се провеждат в тайна за да може да дадеш гласа си без да се влияеш от външни фактори. Ако хората имат достъп до информация посочваща дадена партия за по-вероятен победител, то това би могло да промени избора им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Не!
  Нека имаме още няколко часа,преди настъпване на отчаянието.

 41. 41 Профил на hanibal.bal
  hanibal.bal
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  Ползите и вредите за Боко имаш предвид, нали?

 42. 42 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не само, че трябва да се разреши, но дори трябва да имаме и междинни резултати от РИК и СИК.

  Така ще стане ясно, че ако изведнъж активността в някоя циганска махала рязко се е повишила в 19 без 10, братчедите са ги пришпорили в последния момент.
  Остава само да се види за коя партия е вотът и всичко е ясно.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 43. 43 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Друг силен аргумент е, че партиите очевадно имат междинни данни и реагират според тях, а гражданите- не!

  От къде на къде?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 44. 44 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да, разбира се!!! Всичко друго е проява на двуличие и комплексарщини.

  Свобода за Надежда Савченко!
 45. 45 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Понеже тази забрана така или иначе не може да се спазва, по-добре е да се разреши публикуването на междинни резултати. А забраната не може да се спазва, защото:
  1. Има голямо търсене на информация;
  2. Средствата за информация в Интернет са много. Има и анонимни сайтове, има и такива регистрирани в други юрисдикции, където нашите закони не важат. Липсата на информация от реномираните медии, води до разцвет на анонимните източници.

  Абе хора, за малко повече от 20 години забравихте ли социализма? И тогава имаше забрани за разпространяване на информация, какво помогнаха? Стига вече! Свобода на Словото!

 46. 46 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всички почитатели на екзит-половете изкарват като довод уж евентуално мотивиране на хората да гласуват и други различни вариации за правото на информация и т.н. Работата е там, че така потвърждават тезата, че екзит-половете влияят на избирателите, а това отваря широко поле за манипулации. След като забраняваме агитации, че даже и алкохола в изборния ден, с цел хората да могат да решат без някой да им влияе, то е глупост след това да се позволи оповестяване на междинни резултати. Шотландците по време на референдума си, с който решаваха съдбата на държавата си, нямаха нужда от междинни резултати. Ние с какво сме толкова по-различни от останалите демократични държави, че толкова да са ни нужни екзит-полове, за да вземем решение дали и за кой да гласуваме? Или просто любопитството е голямо?

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Не е въпроса в публикуването на резултатите,а в коментара под тях.

 48. 48 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Социологическите изследвания изкривяват вота. Докато в дните преди изборите на повечето е ясно, че статистиките са изсмукани от пръстите, то в деня на вота твърде много хора си мислят, че едва ли не става дума за реални резултати. Това естествено не е вярно и разминаяанията между коне, комикси и прочие с реалните резултати го показва. Единствената полза от междинните резултати е да докарат аудитория на медиите, което не е основната цел, нали? В същото време и сега вредят на демократичния процес макар и малко.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 49. 49 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Да се разреши. Нали нещо се говореше за правото на информация?
  Но може да се помисли за наказване на тия с поръчковите и за това винаги неверни "прогнози".

  Covid live matter. Stop the genocide.
 50. 50 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#48] от "Боян Юруков":

  напълно съгласен съм.

 51. 51 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Ето отговора: "В нито една нормална държава това не се прави или се санкционира свирепо. В САЩ, Германия, Англия, Франция и дори Пакистан това е забранено и ако се смятаме за някаква демокрация, трябва да се водим по най-напредналите."

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 52. 52 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Няма никакъв смисъл от закони, които не могат да бъдат прилагани. Тази забрана е абсолютно безмислена, именно защото е неприложима. Във Франция има забрана, но тя се "нарушава" от белгийски и швейцарски медии, за които тази забарана просто няма как да важи - те не просто не са френски. Затова във Франция се обмисля премахване на тези безпредметни разпоредби. Да не говорим, че когато "изборният ден" в България е приключил, в други части на света, където има открити секции той може изобщо да не е започнал. Тогава какво става с разпоредбите на този закон?! Тези правила може да са имали някакъв смисъл в миналото, но в днешно време, когато човек може да даде пълномощно за гласуване (както е във Франция например) или да гласува (по пощата) предварително, да гласува електронно и изобщо да се информира за неща, ставащи на стотици и хиляди километри в реално време, такива закони са просто безпредметни.

  Жизнь или Life - избор има.
 53. 53 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  [quote#41:"hanibal.bal"]Ползите и вредите за Боко имаш предвид, нали?[/quote]

  Ми не, имам предвид за обществото.

  Ще ви се на всеки избори по един "Костинброд", нали? През целия изборен ден Капути, кюстендилски мастии, голфаджии-милионери-"социолози" да ни заливат с лъжи, а доблестната прокуратура да се носи насам-натам и да арестува наред?
  Не, благодаря.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  [quote#42:"mr.wonderworld."]Остава само да се види за коя партия е вотът и всичко е ясно.[/quote]

  То и сега е ясно какво стана в циганските секции на предишните парламентарни избори. И кво?
  Когато "стане ясно" е вече маааалко късно. Номера е изборите да са (относително) честни, иначе "битият - бит, е........", а дали това ще му стане ясно веднага или малко по-късно не е много съществено......

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#52:"Дразнител"]Затова във Франция се обмисля премахване на тези безпредметни разпоредби. [/quote]

  не, не се обмисля. а се иска от комерсиалните медии. за да трупат реклама, която сега не могат да прихванат. това не е същото.
  всички политици, сериозни политически коментатории сериозни журналисти във Франция са за запазване на забраната. това първо
  и второ, публикуваното в медиите в съседни страни е с маргинално занчение поради характера на избирателната система. Във Франция няма един парламентарен вот, а 577, защото са мажоритарни избори в 577 района. И дали един депутат ще спечели или не, зависи далеч по-малко от националните тенденции. Освен това, и "съседските" белгийски и френски медии не си позвоялват да публикуват резултати преди 18 часа, когато затварят секциите по селата и по-малките градове . До 18 часа обиковено вотът е вече решен. (секциите в големите градове е до 19 , а за най-големите е 20 часа в най-големите) . В Бг медиите пускат класациите още в 15 часа. Когато голямата част от вота не е още минала. Нюанс, ама важен.
  И не на последно място - във Франция партиите не ползват данните за да мобилизират електорат и да реализират контролиран вот. Каквото се прави в Бг след определн час.

 56. 56 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не трябва да се оповестяват междинни резултати поради две причини.Първата е че междинните резултати са си чиста манипулация и не почиват на достоверност ,и втората нарушаване на закона.Да се забрани дейноста на проучвателните агенции в дена на изборите.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 57. 57 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ПП Не не не не прогнозите обезсмислят вота ,наслушахме се как без основание платените агенции манипулират всички ни като посочват огромни проценти за определена партия което не е вярно.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 58. 58 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Весело

  Ако съм препил. Прекалил съм де, сухо съм го пил без ЛЕД

  и не знам къде се намирам камо ли пък кой ден сме? Е? Какво съм виновен, просто съвпадение с деня!

  Изобретателна активност - 14%. ДорожнояПС 22.9%, Правешки (от 45 до 89 г.) Герб 22.6 %, Лэвашка Болгария 22.8%, Блок за саниране 10.9%, Бюрек 6.2%, Спасители от плажа 6.5, Психично волните 2.4%, АВС 2.9%

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 59. 59 Профил на dew
  dew
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Категорично против. Изкарването на междинни резултати влияе на решението за кого да се гласува и дали изобщо - все дилеми, пред които стои некупеният избирател.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 60. 60 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дразнител":

  Във Франция се обсъжда, но не се обмисля премахването и предполагам, че това няма да стане. Що се отнася до белгийските и швейцарски медии, те не изнасят нищо преди 7 вечерта, т.е. възможното влияние върху гласуването е нищожно.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 61. 61 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Разбира се,че трябва.
  Но и алтернативите са много оригинални

 62. 62 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Весело

  От текста: "Ако види, че го бият убедително, пак няма да отиде."

  А нормалното би било, да е точно обратното. Но като се замисли човек, нормално би било и това, да не се гласува за явни тарикати и доказали се вече неколкократно некадърници...., но уви.

 63. 63 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#48:"Боян Юруков"]то в деня на вота твърде много хора си мислят, че едва ли не става дума за реални резултати. Това естествено не е вярно[/quote]

  А ако само ЦИК обявяват официално междинни резултати през два часа, примерно по БНТ и БНР, и това се знае, възможноста за манипулации от други медии отпада.

 64. 64 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "В САЩ, Германия, Англия, Франция и дори Пакистан това е забранено и ако се смятаме за някаква демокрация, трябва да се водим по най-напредналите."

  Коя от посочените страни е напреднала толкова благодарение на тази рестрикция?! Коментираме, не дали е законно, а дали е резонно да се налагат такива ограничения! Всеки закон има смисъл, в контекста на времето си. В 21 век сме, за какъв дявол трябва да налагаме цензура на междинни резултати, ако могат да се видят в нет-а? Няма особена логика да се търси връзка между междинните резултати и избирателната активност. Нали идеята е да гласуват повече хора, за да са по-представителни крайните резултати! Със същата сила можем да се обявим против машинното и електронното гласуване, защото няма равнопоставеност на хората?!

  I Want To Believe
 65. 65 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом е разрешен екзит пол-ът, няма смисъл да е забранено оповестяването на резултатите от него. Поне аз не виждам каква е логиката от съществуването на едното без другото. Иначе лично според мен оповестяването на екзит половете повишава зрелищността на изборите и като прави по-вълнуващ и състезателен процесът по тяхното провеждане, има потенциал да увеличи интереса към участие в тях и съответно избирателната активност. Аргументът, че в развити западни държави е забранено такова оповестяване на пръв поглед е силен, но за мен няма особено висока стойност, защото: 1) ние не знаем дали екзит половете са забранени или само публикуването на резултатите от тях; 2) не знаем какъв е историческият контекст и причините, поради които е наложена тази забрана. Не можем да основаваме представата си за това дали нещо е правилно или неправилно само върху това как се прави то "на Запад."

 66. 66 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#10] от "peni_nikol.53.":

  Права си, но обективно погледнато може и да демотивира някой, с аргумента: "Ми те моите така и така печелят- що да не отида за гъби..."

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Весело

  До коментар [#66] от "952":

  Ами в такъв случай Вие сте прав...

 68. 68 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Нормален, мислещ избирател, който е решил да гласува и знае за кого, няма как бъде мотивиран/демотивиран от медиите, защото той гласува за програма, идеи, личности. Докато стадото зомбирани и манипулирани овце лесно би повлиало от всичко. Въпросът е как да се превърнем от второто във първото.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#36] от "Barcelina / Право в Десятката":

  Провокацията е, че по такова "инфо"
  партиите прилагат плановете си за контролиран вот,
  а немалко колебаещи се, се отказват от гласуване...

 70. 70 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Категорично настоявам за правото на информиран избор. Обявяването на междинни резултати е точно това. Иначе става като във великия съветски съюз: умря Брежнев, някой от някъде сложи Андропов, умря Андропов, пак някой неясно откъде сложи Черненко, който преди това е бил портиер. Умря Черненко, сложиха Горбачов. И като сложат поредното чучело, обявяват на раята кого са избрали. В мюсулманските традиции мъжът за пръв път вижда жена си вечерта след официалната сватба. Ако след сватбата му се е паднал орел с ориз, тръгва пак да се жени; и така - докато случи на жена. Забраната за обявяване на междинни резултати обслужва единствено партиите, които разчитат на нечестни методи за печелене на избори.

 71. 71 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Сред аргументите на привържениците й е, че публикуването на данни не просто няма да мотивира избирателите, а може дори да ги откаже да гласуват, ако са уверени в преднината на кандидата си или пък решат, че гласът им няма как да промени резултата."
  Ако промените знакът същото ще се получи. Може да ги мотивира Да гласуват ,защото ... и може да ги мотиварат да Не гласуват пак заради същото. Не е аргумент-глупост е ,с извинение.

 72. 72 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#65] от "aliceofoz":

  Не съм срещал проучване което да покаже разликата при едната и другата хипотеза.Ще бъде любопитно,но не вярвам едното или другото да промени вот.Да въпросът е принципен и всеки глас "е вселена",но пък това са пълнолетни граждани.

 73. 73 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  'Ку почнем отзад напред - к'во се постига с тая забрана? Ми май нищо. Е, големите партии сигурно имат нек'ва полза от по-слаба активност. Ама на най-важния ден да сложиш "превръзка на очите" е простотия. Треба да се махне

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#42:"mr.wonderworld."]Остава само да се види за коя партия е вотът и всичко е ясно.[/quote]
  То се знае, просто се гледат резултатите в "знаковите" секции. Виж ми подписа, можеш да прибавиш и "новата звезда" BG WC която измисли оригиналният ход с 50,000 "наблюдатели", това са основните. Корпоративният вот е отделно но като се има предвид в чии ръце попадна собствеността и там е ясно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]От забраната няма никаква полза![/quote]
  Всъщност, каква е причината за тази забрана? Защо е забранено да се публикуват междинни резултати от проучвания в изборния ден?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  "Регулацията пак няма да сработи."

  Ми тва е логиката на зидаро-мазача от Горни Лом ВЕ... Славчо!!!

 77. 77 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Весело

  [quote#70:"ddemi"]Категорично настоявам за правото на информиран избор. Обявяването на междинни резултати е точно това. [/quote]

  сичкото фируме - родени букмейкъри... па после се чудим що сме на тва дередже

 78. 78 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  "Новините за най-продаваната книга или най-харесваната песен сега са сред най-четените в изборния ден"

  ъхъ... що не пробвате с най-предпочитания цвят трева, немой да не се хареса на овците на които се опитвате да пробутате тия глупости... пардон, аргументи

 79. 79 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  [quote#75:"Храбър"]Всъщност, каква е причината за тази забрана? Защо е забранено да се публикуват междинни резултати от проучвания в изборния ден? [/quote]
  някога в далечното минало около 1990 се реши че това ще повлияе на изборите

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 80. 80 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Дали да или не аз не знам...аз лично следя с огромен интерес класациите в изборния ден, но това си остава мое мнение. Това което знам със сигурност е това, че утре всички, ама всички трябва да излезем и да изметем мафията ДПС-БСП за дълго време от властта, защо не завинаги...а ако не, поне можем да намалим значително влиянието им. Писнало ми е да слушам, че няма за кого да се гласува, като е така излезте и пуснете недействителна б*летина. Нека утре да им объркаме сметките...да излезем всички българи и да гласуваме, мамка му!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 81. 81 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Знаем как се манипулира в изборния ден за малките партии, където дали си под или над бариерата е от решаващо значение. Ние по-скоро нямаме интерес от ранно отразяване при това положение, защото знаем, че медиите са цензурирани и оказват натиск над определени партии, и подкрепят други!

  25 години управление на журналистите и собствениците на медии доведе до провал на държавата!

 82. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Любопитството ми ме кара да напиша ДА, но опитът ми казва: НЕ. Ще има много опити за неправомерно обръщане на резултатите.

  goblenka
 83. 83 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Любопитно

  [quote#63:"fribble"]А ако само ЦИК обявяват официално междинни резултати през два часа, примерно по БНТ и БНР, и това се знае, възможноста за манипулации от други медии отпада. [/quote]

  ЦИК откъде ще вземе данни за междинните резултати? Ще отвори урни да преброи бюлетинките, ей така по обед? Сериозно ли питаш?

 84. 84 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  НЕ разбира се ! Аман от опити за манипулации !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 85. 85 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добро утро на всички.
  Убеден съм че не е далече времето когато при електронно гласуване навсякъде ще има електронни табла на които във всеки момент ще се отчита всяко гласуване.Всеки има право на информация,информация във всеки момент.И така ще отпадне непреодолимият днес проблем за който пише Реформиран Соросоид.Ще стигна и по-далеч-ще дойде ден когато изборите ще бъдат явни! Това е крайната точка в демокрацията,когато никой от никого и от нищо не се страхува и заявява открито избора си.
  Спокоен ден на всички ви желая.

 86. 86 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#75] от "Храбър":

  Защото не са резултати.Не са резултати от ЦИК.Предположения са на недържавни агенции.Признавам,че на мен ми е"шарено"-хем държа да бъдем информирани,хем да е официално.Към днешна дата няма как.

 87. 87 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#80] от "Абсент":

  Герба са ударната бригада на мафията. Тех де ги забравяш

 88. 88 Профил на P.
  P.
  Рейтинг: 395 Неутрално
 89. 89 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#87] от "Хи-хи":

  Изборите минаха. Сега ще броим и ще мислим. Имаме нужда от шарения в парламента - полезно е. Трябваше да разводним тия едри капсулирани елементи, които се въртят ту в управление, ту в опозиция. Даже, исках още малки партии да влязат, но.... те са далеч под бариерата. Сега от тази шарения трябва да се излъчи кабинет и да се управително тяло за парламента. С такива настроения, с такова отношение, с такива думи няма как да стане. Тия думи са обидни и за хората, дали гласовете си за ГЕРБ. Относно кабинета.... Трябва да седнат и да обсъдят програмата, спешността, стратегиите, отговорните лица, сроковете. По този начин трябва да се излъчи кабинета и ръководството на парламента. Съответно - комисиите. Капитана, т.е, премиерът и шефът на парламента са нещо не толкова важно, ако предварително е определен пътя на двете управителни тела. Слушахте ли внимателно? Всички лидери малко, или много намекнаха за това. Борисов също. Неясно защо, други чуха друго. Лично аз гласувах за малка партия и тя влезе. Нейният лидер, обаче, до колкото може да се нарече такъв, не се представи добре с първите си коментари. В същност, з избрах тази малка партия, която имаше шансове, макар да симпатизирам на друга. Тя, обаче е много далече от бариерата. Та... Възползвайте от идеалния шанс. Този резултат ни помага да променим статуквото. Не можем да го сменим, но да го променим - можем! Не е моментът да се плюе, да се гонят висоти в уличния жаргон по отношение на този, или онзи. Не е момент за конфронтация! сега е момент за програмиране и възлагане на задачи. За формиране на тематични мнозинства и обща работа по темите. Стига сте помпали мускули, а си помислете и пишете съществени коментари. Избраните четат!

  goblenka
 90. 90 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#85] от "alteration":

  Не сме дорасли до там! Иначе е добре, но не сега у нас!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK