Да се разреши ли публикуването на междинни резултати от проучвания в изборния ден?

Изнасянето на резултати не повишава избирателната активност

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Слав Оков

Слав Оков

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Писмото до Централната избирателна комисия (ЦИК) е подписано от 16 главни редактори и издатели в национални медии - радио, телевизия, вестници и новинарски сайтове


Уважаема г-жо Алексиева,


уважаеми членове на ЦИК,


Ние, управляващи и главни редактори на долуподписаните медии, за пореден път в деня за размисъл и в деня на изборите за Народно събрание на 5ти октомври ще бъдем изправени пред труден избор.


Като медии носим отговорност пред нашите читатели, зрители и слушатели за това те да бъдат максимално добре информирани. В същото време чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс възпрепятства медиите да огласяват резултати от социологически проучвания в деня на изборите.


Смятаме, че тази разпоредба лишава избирателите от информация и ги поставя в неравностойно положение спрямо участниците във вота, които, от своя страна имат достъп до социологически проучвания през целия изборен ден.


Според нас подобна забрана е ненужна и в ущърб на избирателите. Тя подценява разумa им и допуска, че политическият им избор може да бъде манипулиран от информация за социологически анкети. Заради това си убеждение ще настояваме още в началото на работата си депутатите от следващото Народно събрание да гласуват поправка в Изборния кодекс, с която тази забрана да бъде отменена.


Обръщаме се към вас заради друг, много сериозен проблем свързан с прилагането на закона. Забраната на практика не може да бъде приложена еднакво спрямо всички, особено при съвременните средства за информация и комуникация. Тя в най-голяма степен ограничава медиите с ясна собственост и т.нар. традиционни медии, но е неясно как се отнася към анонимни сайтове, блогове, постове в социалните мрежи.


В същото време всички сме свидетели, че въпреки законовата забрана, в деня на вота изобилстват информации за текущи резултати от гласуването, които са представени от медиите като класации на песни, книги, филми и прочие. Заради забраната никъде не се посочва източника на обявяваните социологически данни и никой не носи отговорност за тяхното качество, което създава условия за манипулации, каквито законът би следвало да ограничава.


Именно в тази връзка се обръщаме към ЦИК, с молба и настояване да получим недвусмислено тълкуване по следните въпроси:


  1. Спрямо кои категории медии ЦИК ще санкционира забраната в Изборния кодекс? Освен вестници и телевизии кои сайтове влизат в тази група, включват ли се социалните мрежи, блогинг платформите, страниците на медии във Facebook, Twitter и прочие?
     
  2. Какви мерки ще предприеме ЦИК, за да гарантира равно третиране на медиите при прилагане на забраната и как ще избегне повторение на ситуации от предходните избори, когато едни медии бяха санкционирани, а други не?
     
  3. Как ЦИК тълкува практиката за огласяване на социологически резултати в изборния ден, маскирани под друга форма привидно неотнасяща се към изборните резултати (музикални, литературни и филмови класации и т.н.)?Против

Включи се
Успешно се включихте

Текстът е от блога на Еленко Еленков и е писан за евроизборите през май 2013 г. Публикува се с разрешението на автора. Оригиналното му заглавие е "Не четете медии, които съобщават резултати през изборния ден"


Утре има избори.


Много медии, в т.ч. Focus, Дневник и Дарик, вероятно и в медиите-на-онзи,-когото-не-линкваме, ще се появят изборни резултати през деня под една и друга странна форма (най-харесвани книги, любим цвят, любим комикс герой и т.н.).


Тази практика е лоша и вредна поради няколко причини.


- Просто нарушава закона. Заобикалянето на закона (анонс с комикси и книги) си е нарушение на закона и не трябва да се толерира от никого, още по-малко от медии, които трябва да дават пример какво трябва да бъдем, а не да прескачат правилата на институциите.


- В нито една нормална държава това не се прави или се санкционира свирепо. В САЩ, Германия, Англия, Франция и дори Пакистан това е забранено и ако се смятаме за някаква демокрация, трябва да се водим по най-напредналите.


- Няма гаранции, че със своя преразказ медиите няма да манипулират. Още повече ако няма (и досега не знам за случай) някой да ги е санкционирал. Замислете се.


- Онлайн медиите имат нечестно предимство пред телевизиите. До момента са минавали, защото просто никой не ги е вземал сериозно. Но вече не е така. Представете си ако bTV или Nova TV излъчат извънредното предаване "най-харесваните цветове" в неделя по обед, колко странно ще седи то?


- Изнасянето на резултати не повишава избирателната активност, напротив. Ако някой латентен избирател се чуди дали изобщо да гласува, ако види че неговия кандидат води убедително, няма да отиде да гласува, щото ще сметне мача за ясен. Ако види, че го бият убедително, пак няма да отиде. Това е най-лошото. Замислете се в сегашния паламент, където нещата са 50/50, колко различно можеше да е всичко.


- Медиите, които го правят, нарушават не само българския закон, но и се правят хитри пред европейските, защото утре изборите не са за клет кмет в Симитли (no offence към града), а за парламент от 28 държави в Европа. Защо ние българите да сме все по-хитри, а да не спазваме правилата?


- По-философко – приемете изборния ден за един ден, в който не се влияете от провокации, а да отделите време на това да пуснете гласа си. Това е най-важното.


Медиите, които го правят, трябва да изтъкнат причините си защо нарушават закона или да се борят да го променят, не да го заобикалят. "Ама другите/всички го правят" не е извинение. Ако аз съм медия, ще публикувам 1 огромно писмо защо не нарушавам закона и защо не изнасям резултати с линкове към по-долните медии, които го правят.


Докладвайте нарушения в изборния ден, Четете медии, които съобщават за нарушения в изборня ден, както и избирателна активност, но не търсете и не се влияйте от резултати в неделя. Просто идете да гласувате. И гледайте резултатите спокойно и законно след 19 часа. Изборите са като рожден ден – ден за вас.


Но най-важното – идете да гласувате.
На евровота през май за пореден път Централната избирателна комисия (ЦИК) наказа някои медии, след като установи, че странните музикални класации и очевидно погрешните прогнози за времето може би крият данни от електорални проучвания, забранени за публикуване в изборния ден. След сигнал от блогъра Боян Юруков на някои новинарски сайтове, сред които "Дневник", беше наложена санкция, а на други комисията само размаха пръст.


Медиите от години заобикалят забраната за публикуване на данни в изборния ден, като измислят нестандартни класации. Без ЦИК да тълкува закона, те в действителност трудно могат да бъдат наказани за това – Изборният кодекс няма как да включи всички начини, по които журналистите могат да съобщят информация, до която са се добрали. А на журналистите работата им е да търсят нови начини.


Същевременно слабата (и на практика невъзможна) регулация върху интернет, съчетана с все по-голямото му влияние при разпространението на новините, допълнително улеснява нарушителите. Резултатът е, че в деня на гласуването социалните мрежи изобилстват от анонимни прогнози с неясно финансиране – проблем, който допълнително подкопава доверието в агенциите за електорални проучвания. А те и без това страдат от компрометираната среда на новопоявили се фалшиви изследвания дни преди изборите.


Трябва ли да отпадне забраната за публикуване на данни в изборния ден?


Тя съществува на много места в Европа. Сред аргументите на привържениците й е, че публикуването на данни не просто няма да мотивира избирателите, а може дори да ги откаже да гласуват, ако са уверени в преднината на кандидата си или пък решат, че гласът им няма как да промени резултата. Едновременно с това тълкуването на данните от злонамерени изследователи и некоректни медии не може да бъде наречено другояче, освен манипулация.


Неработещите забрани обаче често създават повече проблеми, отколкото решават. Информация така или иначе изтича далеч преди края на изборния ден – но непълна. Проучвания без ясен възложител, финансиране и уточнения за методологията, важни за информирания читател и за достоверността на данните. С тези подробности са запознати партиите, които, за разлика от избирателите, които законът уж пази от манипулации, се осведомяват за хода на гласуването през цялото време. Между другото, при приемането на новия Изборен кодекс се прокрадна ексцентричната идея проучванията в изборния ден да бъдат забранени.


Ако забраната отпадне, "цената" на публикуването на информация от проучвания значително ще спадне. Новините за най-продаваната книга или най-харесваната песен сега са сред най-четените в изборния ден, но ако данните за резултатите на партиите са просто част от информационния поток, едва ли ще са чак толкова популярни.


С някои от тези аргументи дни преди изборите няколко главни редактори и издатели обявиха в писмо до ЦИК, че ще поискат промяна в закона, с която забраната да отпадне. Настояха за тълкуване от комисията кои видове медии попадат в обхвата на разпоредбата – проблем, заради който рано или късно ще се наложат промени и в медийното законодателство.


Всъщност главните редактори настояват за равно отношение към всички нарушители, което ЦИК няма как да осигури, защото работи по сигнал – проверява онези, за които й е било съобщено, че нарушават закона, и наказва само тях. Комисията отвърна на писмото с цитати от Изборния кодекс, а медиите видяха в тях възможност все пак да публикуват данни в социалните мрежи. Регулацията пак няма да сработи.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK