Трябва ли паметникът пред НДК да се демонтира?

Историята трябва да се разказва, не да се подменя

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Георги Марчев

Георги Марчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Мотиви към подписка, изпратена до Столичната община, на "Фейсбук" групата "За възстановяване на паметника на загиналите от 1-ви и 6-и пехотни полкове":
Обръщаме се към вас с озадачение и тревога от провеждащия се конкурс за "реновиране" на съоръжението, известно в недалечното минало като паметник "1300 години България". Както несъмнено ви е известно, понастоящем това съоръжение, или по-точно останките от него, представляват заплаха за гражданите, поради което отстраняването им не търпи отлагане.


Преди точно 80 години – 1934 г., на това място (или в пряка близост) е издигнат Мемориал на загиналите в балканските и Първата световна войни бойци от Първи и Шести пехотен полк на "Желязната първа софийска дивизия". Мемориалният комплекс се е състоял от три стели, разположени П-образно, с имената на загиналите офицери и войници. Пред централната стела е имало бронзова статуя на лъв, държащ щит, издигната на пиедестал.


Десетилетие по-късно по време на съюзническите бомбардировки над София едната стела е пострадала леко, след което е възстановена. Този мемориален комплекс е бил място, почитано от софиянци, чиито близки са дали живота си за Родината.


Ето защо по времето на авторитарното управление от периода на "народната република" властта е взела решение да унищожи комплекса с наивното намерение да прекъсне нишката на историческата памет. В края на 70-те години мемориалът и казармите на дивизията са разрушени и заменени от НДК и така нареченият "паметник" 1300 години България". Разбира се, негодуванието си софиянци не са могли да изразят свободно, но произведението бързо се сдобива с презрителното прозвище, с което е популярно и до днес.


Слава Богу, емайлираните табели с имената на загиналите войници, както и лъвът са запазени, наред с подробното досие на мемориала.


Днес ние настояваме – да бъде възстановен мемориалният комплекс в неговия автентичен вид.


Настояваме да се прекрати конкурсът, чието естество и най-вече резултат представляват повторна подигравка с паметта на героите, дали живота си за България.


Вярваме, че това може да бъде сторено в кратки срокове, още повече че кръглата годишнина от издигането на мемориала е отличен повод София да се сдобие отново със значителен паметник на загиналите български войни, какъвто в момента нямаме.


Госпожо кмет, убедени сме, че ще разберете важността на казаното дотук и сме сигурни, че и този път няма да изневерите на стила си и на столичани.Против

Включи се
Успешно се включихте

Позиция на "Група град":
Столичната община за пореден път ни изумява с решението си да премахне паметника "1300 години България" и на негово място да построи псевдовъзстановка на паметника на Първи и Шести пехотен полк, чиито останки са били премахнати от близко до сегашния паметник място преди 50 години.


Паметниците са история. Историята трябва да се разказва, а не да се подменя. Предизборно може да запитаме СО кое според тях ще е по-голямото престъпление - да оставят паметника "1300 години" или да го премахнат?


Що за решение е да създаваме гробища в центъра на града и гробища на паметници в парковете на столицата? Това ли е градското планиране през XXI век? Ако премахването на паметника на Първи и Шести пехотен полк е било грешка на градските управници преди 50 години, то защо тази грешка се поправя с грешката на премахването на друг паметник?


Независимо от харесванията или нехаресванията на този паметник паметникът "1300 години България" е европейска ценност.


Надяваме се, че вместо подобни популистки решения с парите за демонтаж на паметника може да се направят много други смислени неща в града.
Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) се руши. И това става още от построяването му, а не от началото на прехода, през който монументът на Валентин Старчев вече съвсем се разпадна. Доказателство за това даде във вторник зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов, който публикува в социалната мрежа "Фейсбук" документи от 1988 г., в които е изброено, че за седем години от построяването на паметника има паднали осем плочи, 16 са отлепени, има и паднали букви от надписа. Причината - неправилното използване на вносния материал за конструкцията, който изисквал определена температура при използването му, а това не е могло да бъде осигурено по време на строителството на монумента.


Събарянето на паметници не е характерно за цивилизованите общества. Да, но "1300 години България" отдавна не е паметник, може би никога не е бил. Много софиянци не го харесват - поне такива бяха данните от проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" от 2014 г. В градския фолклор монументът е наричан с грозни имена, сред които и направо обидни.


Столичните общинари дълго време отлагаха решението за демонтажа на паметника - къде от страх от отпор сред обществото, къде да не влязат в спор със защитаващите го организации като Съюза на българските архитекти, Съюза на българските художници и пр. Проведоха се допитвания, конкурси, дебати, обществени обсъждания...


В крайна сметка миналата година решиха да демонтират "1300 години България", като фигурите от композицията, или поне това, което е останало от тях, ще бъдат пренесени в Музея на София. След това да се мисли какво да бъде бъдещето на монумента, като един от вариантите е поставянето им в Южния парк. Но по-важното беше взетото решение за възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк, премахнати набързо през 70-те от комунистическия режим по време на строителството на сградата на НДК и парка наоколо.


Някои общественици нарекоха решението на общинарите "възстановяване на историческата справедливост", други го определиха за несправедливост. Социалистите поведоха и брожение, което доведе до няколко дела в съда, сред които и на Валентин Старчев, който оспорва премахването на паметника му и възстановяването на мемориалните плочи. И сега всичко е в ръцете на съда.
Ключови думи към статията:

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  ДА, ДА, ДА, ДА, ДА, ДА, ДА, ДА, 1000 пъти ДА.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 2. 2 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 439 Гневно

  Добре де! Нали се реши! Досега трябваше хората да са го забравили и само Старчев да гледа жално и носталгично снимки у дома си. Аман от извечната българска нерешителност!
  Какво е това " Иди ми, дойди ми!"...
  СЪБАРЯЙ!

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Дотук двама души са гласували против. Трябва да са "творецът" и някой от наследниците му.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нужният обективизъм по тази тема, особено за софиянци, ще се внесе само, ако се знае какво е било мнението на софиянците, живели по времето, когато е взето решението за разрушаване на "Мемориалът на загиналите в балканските и Първата световна войни бойци".

  А и към всички които ще са "ПРОТИВ" демонтирането на сегашният паметник:
  За да сте обективни , се поставете на мястото на вашите предци изправени пред дилемата , пред която сте изправени и вие и през техните (на предците ви) очи, вижте как са стояли нещата и чие е правото.
  И още нещо - лично за мен довод в полза на демонтирането е и принципа от римско време :
  "Първият по време е първи по право."

  Аз съм ЗА правото.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Накрая дайте му едни пари на Старчев и да се пръждосва. Нали в крайна сметка затова е пазарлъкът.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Престанете да наричате това нещо "паметник". Това е опасна железобетонна конструкция, грозна и ненужна.
  Марш оттам.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не трябва да се демонтира. Трябва да се заличи от лицето на София.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да. Този социалистически паметник е без това е полуразрушен, грозен и опасен.
  И Мемориалните плочи на загиналите в балканските и Първата световна войни бойци от Първи и Шести пехотен полк на "Желязната първа софийска дивизия", на мястото на които беше построен, трябва да бъдат върнати на мястото си.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 539 Весело

  Аз предлагам компромисно решение:

  Може да остане...

  ..,ако махнат оня с автомата.

  "Я з москалями не балакаю!"
 10. 10 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да пусне един референдум великата кметица. Ама бб недава щото да не им хареса.

 11. 11 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Въпросът дали трябва е тотално абсурден. Ами то е достатъчно да го види човек, без оглед на каквито и да било други аргументи: грозен и опасен. Трябва да се случи някакво нещастие там, че да го разкарат ли?

 12. 12 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  не са се променили нравите,приличате ми на онези хора които за използвали мрамора в Преслав и Плиска за да варят сладко от сливи или на тези които са използвали каменните блокове от старите столици за направата на първата ни железница,примерите са много,изобщо разрушители а още един пример - хвърления в река Янтра след девети септември скелет на цар Асен ако се на лъжа,защото е царски ,и с какво неуважение се обръщате към твореца,а дали тези чийто паметник искате да се постави на същото място биха одобрили такива изказвания?което е и редно,съмнявам се , и едното няма нищо общо с другото/тогавашния френския министър на културата е похвалил паметника - много модерно мислене,според него ,а според нас...................

 13. 13 Профил на Кристина Петкова
  Кристина Петкова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да, трябва! Да се демонтира и да се възстановят мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк!!!

 14. 14 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Абсолютно трябва да се премахне. Това съоръжение е 1. опасно. 2. удивително грозно 3. гавра с националната ни памет. На негово място трябва да се възстанови старият войнишки мемориал. Той не е някаква щайга, която да местим напред назад из София и да й търсим място, за да не пречи, както предлагат от групата млади архитекти. "Творбата" на Старчев е тази, която пречи!

 15. 15 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 838 Неутрално

  -За последните 25 години, най-новите строители на най-новата БГ се показаха като майстори да рушат нещата, които не са строили. Справка-Мавзолея,градската библиотека в София, а също така и индустрията и селското стопанство в България. Някога варварите разрушиха Рим, но все пак останаха много неща там и след тях. А какво ли ще остане в БГ след най- новите строители на най-новата България?
  П.П.-Този паметник в сегашното си състояние е грозна почти развалина, но така е в цяла България. Така,че може да остане като се преименува от "Паметник 1300 години България" на "Паметник България - 21 век".

 16. 16 Профил на caruzar
  caruzar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#14:"s_topuzov"]Абсолютно трябва да се премахне. Това съоръжение е 1. опасно. 2. удивително грозно 3. гавра с националната ни памет. На негово място трябва да се възстанови старият войнишки мемориал. [/quote]
  Точка 1, 2 и 3 може да са спорни, НО...ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СТАРИЯТ ОЙНИШКИ МЕМОРИАЛ!!!

 17. 17 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Въпросът "6-ъгълен 5-остенник или мемориални плочи" издава твърде слабо въображение или твърде силна материална заинтересованост. Има и други опции.

  В интерес на хората е в един парк да има поляни, дървета, пътеки и тоалетни. Да, ама това което е в интерес на хората не е в интерес на скулпторите. Затова в средно взет БГ парк има повече скулптури, отколкото тоалетни.

  А по въпроса за мемориалните плочи как стоят нещата? Нито плочи, нито букви, ще падат защото новият паметник ще е вдигнат от правилната партия, така ли? Така си е мислел и бай Тошо преди десетилетия. Ако не се намери кой да поддържа 5-остенника, защо сме сигурни че ще намерим кой да поддържа плочите?

 18. 18 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 281 Неутрално
 19. 19 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Хората тук са реваншисти, с парадокална разрушителна, а не съзидателна енергия.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Група Град пише за европейски ценности, за "1300 години България", за паметниците като "история, която не трябва да се подменя", а писанието им е крещящ национален и исторически нихилизъм. За тях паметника на хората, дали живота си за България, е "гробище". Това не е мнение, нито позиция, а диагноза.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#4] от "нуцо":

  Невъзможно е да се докаже какво е било мнението на хората към средата на 70те по въпроса с мемориала!
  В момента има взето решение, след продължително обсъждане за съдбата на остатъците от паметника! Нека да се изпълнява!
  Едно нещо обаче според мен е безспорно - творбата на Старчев от откриването на НДК преди 35 години е съществувала в "оригиналния" си вид по-кратко, отколкото като развалина!
  В по- продължителен период паметника си беше място за унождане,свърталище на наркомани или кенеф!
  Крайно време е да приемем, че творбата на Старчев не издържа проверката на времето за разлика от мемориала на загиналите...

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  В съда ли ще се решава въпроса ?
  Няма лошо, каквито и да са ни съдиите, и те /или децата им/ минават край НДК, и те не понасят Осмоъгълния !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 24. 24 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как може това смразяващо нищо да се нарича паметник ?

 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Трябва да се демонтира, като на негово място трябва да се издигне нов, общозначим за българите паметник, като например Пантеон на падналите във всички войни българи, които жертвайки живота си, са причината България да я има!!!!

 26. 26 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#22] от "2.5":

  Съгласявам се с вас, тогава и правото на мнение беше най-меко казано цензурирано и за това ПУБЛИЧНОТО му изразяване най-вероятно е съвпадало с държавно-партийната повеля...., а и вероятно казионната стъкмистика, за целите на пропагандата, е оповестила наличието на почти единодушното одобрение на това начинание от целокупната софийска художествено творческа "интелигенция"

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 27. 27 Профил на 2cool
  2cool
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва статуя на Лъв и плочите под него, с вечен огън. Бургазлия съм и не живея в София, ама тоя "арт" е адски грозен. Лъв, огън и плочи... Как искам да разкарат и терориста Альоша от площада в Бургас ама...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#12] от "гинка христова":

  Да беше поставила някоя и друга точка или препинателен знак, че да внесеш малко смисъл в този порой от несвързани думи...

 29. 29 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 442 Любопитно

  ДА, обаче нека да се замислим сериозно и да погледнем напред - да има нов символ, а не пореден гробищен символ.

  София, по думите на изтъкнат архитект по БНТ, се превръща в гробищен парк - айде стига, нима не ви писна от гнусните некролози!

  Яба-даба-ду
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Абе до кога ще му дрънкате коклите на този истукан!?
  До кога разни измислени експерти тип Нешка Робева ще се опитват да намерят някаква несъществуваща красота в това грозилище?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Гупа Град със сарказъм казва: ''Що за решение е да създаваме гробища в центъра на града и гробища на паметници в парковете на столицата?''

  На което ще отговоря: а нима искате паметникът 1300 години България да се превърне в ЛОБНО МЯСТО на някой нещастник, върху когото се срути поредната отломка лошокачествен бетон или железария от саморазпадащото се творение на Старчев?

 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 33. 33 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 281 Весело

  [quote#29:"aytep"]гнусните некролози! [/quote]
  Ау, интернет анонимността как окрилява смелостта на някои хора

 34. 34 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  По принцип съм против премахването на паметници, ама ремонта на тоя ще глътне бая пари. Да го махнат е най-лесно, ама компромисен вариант няма. Поне фигурите да ги приберат в музея на соц изкуството.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#12] от "гинка христова":
  Не смей да сравняваш величието и непреходността на старо-българската история с останките от властването на една натресена ни от чужда сила политическа клика която за 45 години успя да разруши ценностната система на българина.
  Кога ще престанете да ни пробутвате изнасилените ценности на пролеткулта?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#25:"Дедо Либен"]на негово място трябва да се издигне нов, общозначим за българите паметник, като например Пантеон на падналите във всички войни българи, които жертвайки живота си, са причината България да я има!!!![/quote]
  -За такова нещо най-подходяща бе сградата на бившия Мавзолей, ама...Лесно се руши и взривява, трудно се строи и създава.

 37. 37 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Пак ли обсъждания, бе хора ? Колко енергия трябва да изхабим, за да се случат нормалните неща в тая държава?
  Естетвено, че военния мемориал трябва да се възстанови на мястото си. Всичко друго е жалки опити на хора без памет и морал да забавят неизбежното.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 38. 38 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Нали го решихме вече този въпрос? Това стана като въпроса с цигарите - забранихме ги, но БСП и Атака продължават да дърпат в полза на ДПС и Пеевски.

  Това е голямо, многоъгълно, ръждиво, олющено грозно нещо! Никога не е било красиво. Може да е величествено като паметникът в Шумен, който също не е красив. Но в момента не прилича на нищо. Няма смисъл да го ремонтираме, да се събори и да се прави нещо там. Да приключваме с махането на това грозилище и да преминаваме към паметника на Съветската окупационна армия.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 39. 39 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Що за решение е да създаваме гробища в центъра на града"

  70 години яка промивка на българския мозък докараха нещата до там, че на паметта и признанието към момчетата, дали живота си за родината се гледа като на "гробища". Радвам се, че това не е водещото мнение. Но този изключителен нихилизъм и омраза към родното и гордостта трябва да действа като червена лампичка и именно заради него военният мемориал трябва да се възстанови!

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Тези дискусии станаха прекалено протяжни и потискащи; водят се вече няколко години и ми омръзна да повтарям едни и същи неща. По принцип подкрепям запазването на паметници от миналото, особено, когато независимо от идеологическия си ореол, притежават художествена или историческа стойност. Но в случая с монумента на Старчев става въпрос за творба, която дори и при създаването си е показала доста несъвършенства, някои от които са и структурни, а други засягат качеството на използваните материали и технологии за построяването и'. Поради тези проблеми паметникът не е успял да издъжи 'на крака' дори и 30 години живот. Нима трябва да се наливат средства, за да се запази? Нима неговите съмнителни художествени и други достойнства биха оправдали това? Нима всеобщото неодобрение на гражданите на София няма никакво значение?
  Старчев да престане да досажда с егоманиакалните си претенции. Той дори не може да бъде сравняван с Ричард Серра, а да си припомним, че Наклонената Арка на големия скулптор е била съборена, след бурни протести, дебати и съдебно дело. И то само защото е пречела на някои мързеливци да пресекат по-напряко площада в Манхатън, за където е била специфично проектирана внушителната арка.

 41. 41 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Да.Няма какво да се мисли повече.Да се върне войнишкия мемориал.

 42. 42 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Въпреки че е опасно да магаме паметника на съветската армия. През 1962г. чехите махата най-големия паметник на Сталин в света https://en.wikipedia.org/wiki/Stalin_Monument_%28Prague%29
  През 1968 ги навестява съветската армия изобразена на нашия монумент.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 43. 43 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#39] от "Сашо":

  Прав си Сашо, ето за това става дума:
  В 1936 английските ветерани канят своя най-достоен противник на бойното поле.Генерал Вазов е поканен в Англия да присъства на конгрес на организацията Британски легион, честващ победата на имперската армия през Първата световна война. Посрещат го с уважение и най-големи почести. На гара “Виктория” в Лондон българинът е посрещнат от кмета на столичния град на империята. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. Когато минава, е построен почетен легион със знамена. Тогава генерал Хамилтън, който го придружава, командва: “За почест, мирно!” На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн заповядва:
  „Свалете знамената! Минава ген. Вазов - победителят от Дойран!”, а Председателят на Британския легион Майор Готлей го представя с думите:„“Ще дам думата на българския генерал Вазов. Той е от малцината чужди генерали, чието име фигурира в официалната НИ история.”

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  ДА СЕ ДЕМОНТИРА ТОВА ГРОЗОТИЛО
  И да се даде срок на автора му да си го прибере.
  Да си го тури в двора и да му се радва

 45. 45 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Едно нещо, което от самото си създаване се нарича петоглав шестохуйник ( или обратното май беше) не е било , не е и не може да бъде наречено паметник.
  Махай.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 46. 46 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хахаха - само перничани имат правото да обявят куп ръждясали винкели за европейска ценност.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 47. 47 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Защо пак повдигате този проблем?
  Правени са достатъчно анкети, има решение на общината, подкрепено от анкетите, въпросът не е на дневен ред.
  Събаряй!

 48. 48 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":
  И да се даде срок на автора му да си го прибере.
  ------------------------
  Откъде накъде?
  ДА не би това да е дарение ?
  Аре да не отваряме темата какво е получил Скорчев за тая претенциозна кичовщина......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 49. 49 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 434 Гневно

  "паметникът "1300 години България" е европейска ценност"
  Попитайте чуждите архитекти какво мислят?
  Мавзолея не беше ли и той европейска ценност?Или петолъчката?
  "защитаващите го организации като Съюза на българските архитекти, Съюза на българските художници"
  ????Какви ще са тези архитекти и художници?От клиниката за умствено изостанали?

 50. 51 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Времето си е казало думата-т.н. "паметник" вече се е разпаднал.

  4itatel
 51. 52 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Категорично ДА! Това грозно и рушащо се от самото си създаване шестоъгълно такова няма място в центъра на София.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 52. 53 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Група Град, защо не си ходите на село?

 53. 54 Профил на petar papazov
  petar papazov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истинският въпрос е дали въобще да има паметник1300 години България.Противниците ще са същите.Въобще нихилизмът е разрушителна сила.А войнишкият паметник беше между ул.Скобелев и канала (бул.България)т.е.на мястото на НДК.Така че ето още по-мащабна цел за рушителите-да се събори НДК!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 55 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Група Град са безродни комунистчета или техни наследници милейки за "Народната Република".Болшевичетата не виждат разликата между гробище и паметни плочи.Между другото подобни "гробища" има във всяко едно селце и община във Франция,за почит за войниците от ПСВ.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 55. 56 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#54] от "petar papazov":

  Абе вие хора срам нямате ли?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 56. 57 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#56] от "Сашо":

  Защо си губиш времето..Виж че е поредната токущо срегистрирала се мурзилка,която даже и нагло лъже,че паметникът бил на мястото на НДК.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 57. 58 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 381 Неутрално
 58. 59 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#54] от "petar papazov":

  Не е вярно, че плочите са били на мястото на НДК. Има въздушни снимки отпреди 1944, и като се съпоставят с днешните, от Google Earth, се вижда, че плочите са били точно на мястото на пентапениса на Старчев. Плочите с имената на загиналите воини са били премахнати съвсем съзнателно. Дори и тогава се понадигнаха гласове за тях, и беше обещано, че ще се възстановят на друго място.

 59. 60 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 214 Неутрално

  НЕ!
  Трябва да се възстанови в оригиналния си вид и най-вече замисъл. Добре ще е ако се ползват по-качествени материали, гранит вместо бетон например.

 60. 61 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  комунистите са гнусно племе, ако бяхме реваншисти, както се изцепи някакъв идиот по-горе, щеше да има и "народен съд" за тях...

  Birds of a feather flock together.
 61. 62 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Старчев да си го взима паметника и да си го носи в личния двор а там да се възстановят плочите на 1 - ви и 6 - ти полк като така ще се възстанови историческата истина а не по комунистически да се подменя историята.
  България е съществувала и преди 09.09.1944 година и ще съществува даже и без комунистическите гуру.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 62. 63 Профил на Stanyo
  Stanyo
  Рейтинг: 223 Неутрално
 63. 64 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Що за дискусия е това!?
  Съвсем изкукваме!
  Няма какво да се демонтира, остатъците от железа се режат за скрап и се почиства!

 64. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Руските агенти ,наследниците на шумкарите, БКП другари и сие , са се ХВАНАЛИ за всеки БЕТОН, каменна глава на партизанин или съветски войник - осеяли цялата страна , като последна възможност да останат в ...историята ...:)
  Проблемът е , КОЯ история ?? Историята на зверския болшевизъм в България ???
  С това ли да се гордеем ??
  Жалят не за друго , а за зверския поглед , устремен напред - към Ада, каквито части имаше този паметник - разни фигури , освен думите на Левски , разбира се БЕЗ да са завършени... ""Който ни освободи ,той ще ни и пороби " - разбира се,че са ПРОПУСНАТИ , бяха , на паметника ..

  BIG AL
 65. 66 Профил на mr. z
  mr. z
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#64:"dali_da"]Що за дискусия е това!?
  Съвсем изкукваме!
  Няма какво да се демонтира, остатъците от железа се режат за скрап и се почиства![/quote]

  Ето колко кратко и ясно вече е казано. Какво изобщо има тук за обсъждане?

 66. 67 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 920 Гневно

  ДА! ДА! Хиляди пъти ДА! Какава е тази истерия в последно време "ама оставете го, история е, грехота е... ала-бала"? Вече дори има решение на СО. Какво стана с демокрацията? Този паметник никога никой не го е харесвал, освен един ограничен кръг хора около авторът му Старчев и соц "гилдиите" на т.нар. хора на изкуството с партиен билет. Дори стана ясно, че самият Тато, чиято грандомания е отговорна за този отвратителен мастодонт не го е харесвал. Аре на скрап!

  И да не съм видял в скоро време статии на тема "Защо трябва да се реставрира Бузлуджа", примерно.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 67. 68 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":

  когато човек е злобен, не вижда смисъл,ако имам време ще поставя точки и запетайки

 68. 69 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "Храбър":

  случките с топенето на мрамора са отпреди освобождението от турско робство - как може да сте такъв грубиян

 69. 70 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Уважавам архитектите и харесвам активността на група Град. Но в този случай просто прекаляват с това "гробище" . Както и други преди мен са посочили, в куп градове по света има такива "гробища", а по-точно - възпоменателни мемориали за загинали във войни, революции, концлагери и т.н. Има Гугъл, нека сами потърсят да се пообразоват, ако не са ги учили на това в университета.
  Моя близка, дъщеря на военен, бе силно впечатлен от мемориала на загиналите във Виетнам във Вашингтон - класическо гробище според група Град. И кой знае защо не са го шибнали някъде на затулено място, тъпите Хамериканци

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 70. 71 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 837 Неутрално

  По- грозно нещо не е сътворявано в цялата човешка история! Пари за Старчев ли?! А шамар зад врата не иска ли?

 71. 72 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#33] от "s_topuzov":

  Вие сте май доста по-смел, щом ги харесвате!?

  Яба-даба-ду
 72. 73 Профил на Добри Караджов
  Добри Караджов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малко ми е тъжно, че през 2015г се налага да се противопоставяме дали да има един ИЛИ друг паметник, а не как да запазим и двата.
  Паметника 1300 години България в сегашното си състояние е опасен и идеално описва какво се случва с държавата ни - някой я опосква до основи и после казва "ами тя така си беше и преди и се рушеше - сега е по-добре". Имам снимка на паметника от 2007-8 години, когато паметника не беше в идеално състояние, но значително по-добро от сегашното (преди СО да реши да го обезопасява и да го изкърти). Това, което ме дразни е манипулациите, които се правят. Първо - реставрацията ще струва скъпо, но никой не казва колко точно. Никой не казва, колко пари са похарчени веднъж за обезопасяването му и колко още ще трябва да се дадат за премахването му. Този паметник не може да бъде местен - това не е ваза, която да вземеш от едната си стая и да я сложиш в другата. Този паметник е част от цялостната концепция за НДК и парка около него - независимо дали ни харесва естетически или не - той е част от нея и на друго място би изглеждал бутафорно. Точно както би изглеждала възстановката на паметните плочи на 1ви и 6ти пехотен полк (погледнете проекта, който е избран и преценете дали ви харесва повече).
  Още веднъж искам да отбележа - НЯМА да се възстанови оригиналният вид на паметника, а ще се направи възстановка, която изглежда повече от кичозно (мое мнение). Друго важно нещо - оригиналните плочи са били поставени на три стени на казармите, които са били там преди да започне да се строи НДК. В този ред на мисли, когато е имало военен обект там е било съвсем логично и тези плочи да се намират там, но когато този обект е премахнат и функционалността е променена както е в момента това би стояло като кръпка.
  Буквално на метри от НДК се намира така нареченото военно НДК където в двора му има три бетонни постамента предвидени за ... въпросните плочи. Защо никой не говори за това? Защо просто тези плочи не отидат там, където биха се вписвали по-добре?
  Друга според мен манипулация е въпросното социологическо проучване на алфа-рисърч от ... 400 човека. Във него действително 70% (~280 човека) желаят паметника да се демонтира. Интересното е колко от тези хора желаят на това място да се възстановят паметните плочи - 2 (двама!).

  Нека всеки се замисли за колко големи изцяло български паметника се сеща на територията на България? А в София? Имаме нужда и от двата паметника!
  Нека не рушим днес, защото ще съжаляваме утре.

  изследването на алфа-рисърч може да бъде намерено тук: http://alpharesearch.bg/userfiles/file/0914_Monuments_report_PRESENTATION.pdf

  "All the world’s a stage, and all the men and women merely players." Shakespeare
 73. 74 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#71] от "bobhunter":

  Лично ли се познавате със Старчев,та изпитвате такива чувства.Гони ви професионална злоба?
  Смятате, че сте дали на обществото повече от него.Какво сте направили за родината си?

 74. 75 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Махай!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 75. 76 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#40:"princess_x"]Тези дискусии станаха прекалено протяжни и потискащи; водят се вече няколко години и ми омръзна да повтарям едни и същи неща[/quote]

  Май целта е да ни писне , да се примирим и да го оставим. То не бе подписки, дебати, сега и съда. Аз на съда не вярвам и не съм го избирала. Какво ще реши, зависи от ДРУГИ. Нищо чудно да му се "радваме", докато падне под собствената си тоталитарна тежест

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 76. 77 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  само минуси - да няма назначен манипулатор

 77. 78 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 861 Любопитно

  този паметник е един от символите на българската ненормалност ,никъде другаде подобно грозно и нелепо нещо не би стояло толкова дълго в центъра на една столица ,и няма значение дали на негово място ще бъде въстановено някакъв друг паметник ,просто това нещо не трябва да е там ,и смешният плач на казионните "творчески" организацийки е без никакво значение ,те вече отдавна не представляват никого

 78. 79 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Правете го разумно, да не се стигне да плащаме и руина.

 79. 80 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#77:"гинка христова"]само минуси - да няма назначен манипулатор [/quote]
  Не. Колкото и да ви е непонятно, хората искрено не харесват провокацийките ви.

 80. 81 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Гласувам "Да" и с двете ръце. Също така и за паметника на окупационната армия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 81. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Че какъв паметник е това.Куп бетон и ръждясало желязо.

 82. 83 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  За мен е очевидно, че трябва да се демонтира. Този паметник никога не е бил на мястото си, а по скромнотоми мнение, е и достатъчно грозен. Валентин Старчев може и да си го харесва, хората от гилдията му също, но за обикновените софиянци е просто обидно присъствието му.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 83. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И допълвам : ""Времето е нас и ние сме във времето ...."- беше на паметника , но БЕЗ да е довършена мисълта на Апостола , а именно :
  "ТО нази ОБРЪЩА и НИЕ него ОБРЪЩАМЕ .."""
  Старчев, защо бе ?/ Да не би някой да си помисли,че и НИЕ можем да ОБЪРНЕМ времето на Тошо и руските агенти , ли ???

  BIG AL
 84. 85 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Д А !
  Да се маха това грозилище !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 85. 86 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2060 Весело

  До коментар [#26] от "нуцо":

  На целия комплекс НДК може да се гледа като на паметник на покойната Людмила Живкова, започнал да се строи приживе(подобно на пирамидите). Гигантският строеж закОпа маса пари - както казваха “валута по второ направление”, което нямаше как да стане, ако не касаеше дъщерята на Тато! Когато Людмила Живкова(лека и пръст) почина, щафетата естествено пое братО, който се интересуваше главно от това да има кой да му каже едно “наздраве”!
  За огромно съжаление дори да приемем, че намеренията са били добри, мега-строежът НДК не е нищо повече от помпозна издънка, която в общия случай се материализира като “базар” за бързооборотни боклуци и тотално загуби смисъла си с разцвета на моловете.
  Е, текат разни партийни сбирки, прес-конференции след поредните избори и годишната среща с публиката на Вьеско Маринов...

  I Want To Believe
 86. 87 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Аз съм привърженик по-скоро на решението, което видях някъде в някакви дискусии преди време - да се направи мемориал на подземно ниво, с всичките му там мултимедийни съвременни красоти, допълващи и обясняващи запазените плочи. Плюс подходяща инфраструктура. А отгоре да си е спокойна градина. Така и архитектурно няма да има проблем. Предполагам, че проблем ще е самото издълбаване на такова ниво, предвид всичко, мотащо се на различни нива под земята около НДК. А какво, прочее, стана с едно базарче, в което се влизаше през вход с лице към сградата на НДК и колоните със знамена? Отдавна не съм слизала край НДК от наше село, та затуй питам.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 87. 88 Профил на Iva Belokapova
  Iva Belokapova
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#70] от "bilkata":

  Мемориалите се правят, когато са обвързани с времето. Искате да кажете, че паметник на 1ви и 6ти пехотен полк е мемориалът, който трябва да вдигнат в центъра на столицата на България през 2015 година? От гледна точка на ДНЕС, това ли е паметникът ни? И щом всички са против този "комунистически паметник", не е ли тук място на паметник на жертвите на комунизма? Само в този случай има смисъл да се противопоставя един паметник на друг.

 88. 89 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#88:"ivabel"]Искате да кажете, че паметник на 1ви и 6ти пехотен полк е мемориалът, който трябва да вдигнат в центъра на столицата на България през 2015 година? От гледна точка на ДНЕС, това ли е паметникът ни?[/quote]

  Да и пак да!
  Българския народ има изключително спешна нужда от възстановяване на националната си гордост, която вече 70 години е систематично разрушавана.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 89. 90 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Постнато от мен в друга дискусия по темата:

  "Повечето коментататори тук са толкова политизирани, че май съвсем са збравили да мислят самостоятелно, ако въобще някога са можели да го правят!
  Паметниците не трябва да се политизират, защото са част от историята ни, а ние не можем да избягаме от нея, колкото и да им се иска на някои хора! Паметникът "1300 години България" пасва прекрасно на фона около НДК, архитектурно, стилистично, колосално и т.н. конструктивните пречки трябва да се отстранят и паметникът да бъде възстановен, без значение кой и кога го е построил, а какво и как го символизира! Няколко пъти съм минавал с мое чуждестранни колеги покрай него и всички бяха любопитни и възхитени ... сигурно защото става дума за образовани историци, а не за пошли, политизирани дърдорковци с балкански комплекс за малоценност!
  Иначе има безброй начини паметните плочи на загиналите войници да бъдат поставени по адекватен начин в близост до паметника или на друго подходящо място в центъра на столицата ... напр. близо до Военния клуб или до някоя църква! Все пак, без да подценявам значението им, това са мемориални плочи и не пасват семантично към НДК и пространството около него!"

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 90. 91 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сашо":

  явно трябва да се съберем с чукове и сами да приложим взетото решение...

  Birds of a feather flock together.
 91. 92 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#88:"ivabel"]не е ли тук място на паметник на жертвите на комунизма? [/quote]

  Такъв паметник и параклис има в същата градинка, на стотина метра от пето....

 92. 93 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#91] от "rldkfl":

  Надявам се да не се стига до там. Чуковете ги пазим за българофобския паметник на изнасилвачи и убийци в Княжеската градина.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 93. 94 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Любопитно

  [quote#90:"k_slaev"]Все пак, без да подценявам значението им, това са мемориални плочи и не пасват семантично към НДК и пространството около него!" [/quote]

  Ще паснат.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 94. 95 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#89] от "Сашо":

  Националната гордост на българите е един от нравствените ни недостатъци, който блика предимно неадекватни чувства за сметка на адекватния спрямо реалността разум, който толкова осезателно ни липсва!
  Точно през последните 70 години и най-вече по времето на комун. режим в България се налагат много силни и дълбоки национално-патриотични традиции, които често граничат с историческа некоректност, но допринасят за сплотяването на народа и повишаването на самочувствието му ... именно това демострира паметникът "1300 години България" но по един доста по-адекватен начин, а именно значими хора от дългата ни история като народ, които са допринесли за развитието и запазването ни като такъв!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 95. 96 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#95] от "k_slaev":

  Пълни глупости. Няма да си губя времето да оборвам очевидни нелепици.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 96. 97 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#88] от "ivabel":

  Неволно се е получило, че аз реално отговарям на въпроса Ви в поста си, който е точно преди вашия
  А пето.уйникът никога не сме го възприемали като паметник, поне нашето поколение ('67 набор съм). Бяхме пионери и комсомолци тогава и бяхме напълно наясно с езоповия език на някои вестници и цялото лицемерие на официалното говорене. И голямото отпразнуване на 1300 години ни беше силно условно. Всъщност строго погледнато, този монумент не е паметник, а си е градска архитектура със скулптурни групи по нея. Те е редно да бъдат запазени - защо не дори в новия "Лувър" (макар аз да не ги харесвам). Но цялостната конструкция е прекалено помпозна за обема, в който е. Навремето тя се е извисявала срещу НДК и е нямало по-висока точка от нея - сега понастроиха предостатъчно билдинги наоколо като фон и затова хич да не ми плачат Диков и други архитекти за архитектурна среда - разрушиха я те с корупционни практики и построеното наоколо за 20-ната последни години.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 97. 98 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#10] от "calc":
  Може ли в референдума да включим и един друг, завоевателски паметник?

 98. 99 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#96] от "Сашо":

  Е, Вие май оборвате по стара българска традиция с чуковете и без много приказки ... доста цивилизован начин да се реши една ситуация
  От години повтарям и все повече се убеждавам, че силата на българина е в деструктивността, а не в градивността ... просто защото е по-лесно и не изисква много акъл!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 99. 100 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#99:"k_slaev"]Е, Вие май оборвате по стара българска традиция с чуковете и без много приказки ... доста цивилизован начин да се реши една ситуация[/quote]

  Германците по стара централноевропейска традиция с чукове и без много приказки обориха останките от нацизма след 1945. Вижте ги сега. Поляци, чехи, унгарци, прибалтийци обориха с чукове и без много дебат останките от комунизма след 1989. Сега са много пред нас.
  Толкоз за деструктивизма.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK