Трябва ли паметникът пред НДК да се демонтира?

Историята трябва да се разказва, не да се подменя

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Георги Марчев

Георги Марчев

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Мотиви към подписка, изпратена до Столичната община, на "Фейсбук" групата "За възстановяване на паметника на загиналите от 1-ви и 6-и пехотни полкове":
Обръщаме се към вас с озадачение и тревога от провеждащия се конкурс за "реновиране" на съоръжението, известно в недалечното минало като паметник "1300 години България". Както несъмнено ви е известно, понастоящем това съоръжение, или по-точно останките от него, представляват заплаха за гражданите, поради което отстраняването им не търпи отлагане.


Преди точно 80 години – 1934 г., на това място (или в пряка близост) е издигнат Мемориал на загиналите в балканските и Първата световна войни бойци от Първи и Шести пехотен полк на "Желязната първа софийска дивизия". Мемориалният комплекс се е състоял от три стели, разположени П-образно, с имената на загиналите офицери и войници. Пред централната стела е имало бронзова статуя на лъв, държащ щит, издигната на пиедестал.


Десетилетие по-късно по време на съюзническите бомбардировки над София едната стела е пострадала леко, след което е възстановена. Този мемориален комплекс е бил място, почитано от софиянци, чиито близки са дали живота си за Родината.


Ето защо по времето на авторитарното управление от периода на "народната република" властта е взела решение да унищожи комплекса с наивното намерение да прекъсне нишката на историческата памет. В края на 70-те години мемориалът и казармите на дивизията са разрушени и заменени от НДК и така нареченият "паметник" 1300 години България". Разбира се, негодуванието си софиянци не са могли да изразят свободно, но произведението бързо се сдобива с презрителното прозвище, с което е популярно и до днес.


Слава Богу, емайлираните табели с имената на загиналите войници, както и лъвът са запазени, наред с подробното досие на мемориала.


Днес ние настояваме – да бъде възстановен мемориалният комплекс в неговия автентичен вид.


Настояваме да се прекрати конкурсът, чието естество и най-вече резултат представляват повторна подигравка с паметта на героите, дали живота си за България.


Вярваме, че това може да бъде сторено в кратки срокове, още повече че кръглата годишнина от издигането на мемориала е отличен повод София да се сдобие отново със значителен паметник на загиналите български войни, какъвто в момента нямаме.


Госпожо кмет, убедени сме, че ще разберете важността на казаното дотук и сме сигурни, че и този път няма да изневерите на стила си и на столичани.Против

Включи се
Успешно се включихте

Позиция на "Група град":
Столичната община за пореден път ни изумява с решението си да премахне паметника "1300 години България" и на негово място да построи псевдовъзстановка на паметника на Първи и Шести пехотен полк, чиито останки са били премахнати от близко до сегашния паметник място преди 50 години.


Паметниците са история. Историята трябва да се разказва, а не да се подменя. Предизборно може да запитаме СО кое според тях ще е по-голямото престъпление - да оставят паметника "1300 години" или да го премахнат?


Що за решение е да създаваме гробища в центъра на града и гробища на паметници в парковете на столицата? Това ли е градското планиране през XXI век? Ако премахването на паметника на Първи и Шести пехотен полк е било грешка на градските управници преди 50 години, то защо тази грешка се поправя с грешката на премахването на друг паметник?


Независимо от харесванията или нехаресванията на този паметник паметникът "1300 години България" е европейска ценност.


Надяваме се, че вместо подобни популистки решения с парите за демонтаж на паметника може да се направят много други смислени неща в града.
Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) се руши. И това става още от построяването му, а не от началото на прехода, през който монументът на Валентин Старчев вече съвсем се разпадна. Доказателство за това даде във вторник зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов, който публикува в социалната мрежа "Фейсбук" документи от 1988 г., в които е изброено, че за седем години от построяването на паметника има паднали осем плочи, 16 са отлепени, има и паднали букви от надписа. Причината - неправилното използване на вносния материал за конструкцията, който изисквал определена температура при използването му, а това не е могло да бъде осигурено по време на строителството на монумента.


Събарянето на паметници не е характерно за цивилизованите общества. Да, но "1300 години България" отдавна не е паметник, може би никога не е бил. Много софиянци не го харесват - поне такива бяха данните от проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" от 2014 г. В градския фолклор монументът е наричан с грозни имена, сред които и направо обидни.


Столичните общинари дълго време отлагаха решението за демонтажа на паметника - къде от страх от отпор сред обществото, къде да не влязат в спор със защитаващите го организации като Съюза на българските архитекти, Съюза на българските художници и пр. Проведоха се допитвания, конкурси, дебати, обществени обсъждания...


В крайна сметка миналата година решиха да демонтират "1300 години България", като фигурите от композицията, или поне това, което е останало от тях, ще бъдат пренесени в Музея на София. След това да се мисли какво да бъде бъдещето на монумента, като един от вариантите е поставянето им в Южния парк. Но по-важното беше взетото решение за възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк, премахнати набързо през 70-те от комунистическия режим по време на строителството на сградата на НДК и парка наоколо.


Някои общественици нарекоха решението на общинарите "възстановяване на историческата справедливост", други го определиха за несправедливост. Социалистите поведоха и брожение, което доведе до няколко дела в съда, сред които и на Валентин Старчев, който оспорва премахването на паметника му и възстановяването на мемориалните плочи. И сега всичко е в ръцете на съда.
Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK