"За" или "против" текста за плесничката в учебника за 5 клас?

Творбата легитимира насилието над деца

ЗА - %

ПРОТИВ - %

Показаните % са от гласа "За" и "Против"

Твоето мнение е важно!

Участвай в дебата и гласувай.

Успешно гласувахте
Успешно гласувахте
Видка Атанасова

Видка Атанасова

Модератор

ЗА

Включи се
Успешно се включихте

Проф. Мария Герджикова, ръководител на авторския екип, създал учебника по литература за 5 клас на издателство "Булвест 2000"


Да, текстът е част от произведения, включени в изданието на учебника по литература за 5 клас, като част от представянето на приспивните песни, изучавани по учебната програма.


Цитираният учебник е проверен от хиляди български учители съгласно процедурите през 2006 г. и през 2011 г. Тук е мястото да кажем, че за този учебник не са постъпили бележки, с които да се налага отстраняване или коригиране на текстове, включени в него. Той е одобрен от МОН без препоръки за изменения.


Повече от десет години стихотворението "Приспивна песничка" на известния детски писател Янаки Петров влиза в детски книжки и в читанките, развеселява и разсмива децата и не е уплашило нито едно от тях. Изведнъж се явява една нова интерпретация.


Всяка литературна творба носи многозначен и многопланов смисъл. Всеки интерпретатор има право на свой прочит. Въпросът е обаче какви са приемливите граници на всеки нов прочит, на всяка нова интерпретация. Във всеки случай тя е ограничена от обективния смисъл, вложен в даден художествен образ, и не трябва да зависи от модернизации, от тълкувания, определени от тежненията на дадено време, не бива да бъде едностранна и субективистична.


Най-сполучлива е тази интерпретация, която се доближава по-плътно до цялата многоплановост на образа и се стреми да разкрива обективно съдържанието, вложено в образа в цялата му широта.


И така, нека разгледаме няколко въпроса, отговорите на които дават представа за смисъла, вложен в коментираната в момента приспивна песничка.


Първо – Какви чувства поражда текстът у детето? Кара го да се свие уплашено под завивката или го развеселява?
Въпросът е реторичен, защото:
- Диалогът между бащата и синът е жив, топъл, нежен, сърдечен, весел. Бащата се обръща със " синко, миличък ...", а детето отговаря "- Татко, мили..." и с разбиране казва "непослушковци";
- Определено до разбиране на текста водят умалителните съществителни като плесничка, песничка, главица.


Второ – Какво е мястото на този текст в учебника за 5 клас?
- Поставени са един до друг три текста на песни на една и съща тема с различен тон, в различен жанр, с различни образи. Това има за цел да обогати представата на децата за разнообразието на художествените текстове, да ги провокира да мислят и да споделят и защитават своето мнение.
- Изяснява се въпросът кога един текст се определя като песничка и как трябва да се разпознава и разбира от учениците.
- След стихотворението е поставена задача, която децата трябва да изпълнят.


Дори само това трябва да успокои тези, които виждат нещо страшно в разглеждания текст.


Тук приведохме някои обективни доводи, които представят въпросното стихотворение, толкова харесвано от децата. Неоснователни остават опасенията за пробуждане на страх от насилие от текста на стихотворението, защото обективно вложеният в него смисъл не е такъв.


Против

Включи се
Успешно се включихте

Елисавета Белобрадова, родител


Член втори от Закона за домашното насилие гласи следното: "Домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие; принудителното ограничаване на личната свобода и личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище."


Проблемът е, че въпреки поетичния характер на произведението и умалителните думи и любезното наклонение, с което бащата и синът си говорят, става въпрос за деяние, което е точно характеризирано по този член втори от закона. Тук проблемите са няколко: първият е, че училището е една институция, в която за съжаление на децата не се разяснява какви права имат. Не им се говори за това, че децата, които са жертва на домашно насилие, които биват системно или дори несистемно жертва на насилие, трябва да имат къде да отидат да съобщят за това и че им се полага някаква защита. Това не е част от училищната програма. Учителката не влиза с този учебник и да каже пред децата: "Това е едно стихотворение, което може да отвори темата за това, че боят вкъщи в днешно време е недопустим.


Въпросът тук е, че когато нямаме никакво обсъждане по темата на домашното насилие, няма абсолютно никакъв контекст. И изведнъж идва едно стихотворение, което легитимира домашното насилие под един шеговит характер, то е много опасно за деца, които наистина са жертва на домашно насилие. За децата, които не са жертва на домашно насилие, те наистина могат да се смеят, да го приемат като шега.


Ако обаче едно дете е насилвано, ако баща му му удря шамари всеки ден и в един момент то попадне на едно стихотворение, което в шеговита форма легитимира това действие и няма кой в училище да каже, че това е абсолютно недопустимо, то това дете започва да расте с идеята, че всичко е наред. Или най-малкото, че няма никакъв проблем: някои деца ги удрят, други деца не ги удрят. Е, то е сред тези, които ги удрят, следователно даже имаме шеговити стихотворения на тази тема. Към стихотворението даже имаме и картинка - ръка, която е надвесена над детето.


Щом подобно деяние е указано в закон като противозаконно, то дори вече и в шеговит вид е абсолютно недопустимо да съществува. Стихотворението трябва веднага да бъде извадено от учебния материал, независимо дали е в задължителния, или незадължителния материал. Изключително странно е, че вече 9 години то е в учебника и на никого от министерството не му е направило впечатление.Стихотворение в учебника по литература за 5 клас на издателство "Булвест 2000" стана причина за остра обществена дискусия на тема домашното насилие. От 9 години "Приспивна песничка" на Янаки Петров се чете от децата и едва преди няколко дни майка на петокласник отбеляза, че текста му легитимира насилието над деца.


В текста на творбата баща разказва на сина си, приспивайки го, за една "плесничка", която лети наоколо и в момента се намира в неговия джоб. Тя била за дечица, които "не заспиват" и "разпитват цяла нощ".


Родители настояват стихотворението незабавно да бъде изхвърлено от съдържанието на учебника, а зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че то има възпитателен характер и учи децата да различават доброто от злото.


По-рано днес стана ясно, че въпреки постоянните сигнали от родители за големи недоразумения в учебниците, смяна на съдържанието и корекция на грешки вече е невъзможна, защото училищата са направили заявките си още през 2014 г, а издателствата са направили доставките си. Според издателства обещаните промени от министерството могат да се осъществят най-рано догодина, но по-реалистичният срок е две години - или от учебната 2017/2018 г.


В момента издателите дори нямат стимул да правят подобрения, защото са в очакване на новия Закон за училищното и предучилищното образование, който обещава пълна реформа на учебното съдържание.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Да очакваме и стихотворение за марихуаната.

  Ах, дайте ми марихуана
  Ще пуша и велик ще стана!

  нещо от сорта

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1776 Любопитно

  от моя опит, лично за мен в съответното семейство има насилие и сега търсят виновник другаде

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7662 Неутрално

  Нека факултативно по ЗИП -БЕЛ да се предостави за анализ и култовата реплика ''Шамар да е - аванта да е !! '

  [email protected]
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  В учебника догодина - Макаренко "Педагогическая поэма"

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  А какво стана със кърмачките по гърди в МОЛа? МНого идентичен случай !?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Аман от надути пуйки, станали майки. На хумористични стихотворения нож ще вадят. А мъжовците им как вадят пачките за мерцедеса? По втори ли по трети член? Еснафи и лицемери, ей тва са такива родители!

 7. 7 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Стихотворението е доста глупаво и изсмукано от пръстите. Кой приспива детето си с плесница? Шамарът не действа особено сънотворно. Съгласен съм, че за онези деца, които действително ядат плесници (макар и вероятно не на заспиване), би могло да бъде и вредно. Хайде, самото стихотворение - иди-дойди. Но в комбинация с рисунката, която видях по телевизията, си е вече брутално.

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Стига простотии, бе браКя българи!
  Та нашите гимназисти 70% от тях ходят с нож в джоба, тук се хващате за простотии!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на dedopene
  dedopene
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Достойно за раздела балканска класика, заедно с приказката, в която един пич налагаше със сопа една постелка, поставена върху гърба на жена му, защото постелката не готвела и не чистела.

 10. 10 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бе тия, дето са "за" и "против" немат ли право на имена? Поне във форума да сложат некоя приписка или да качат скален надпис, на който има нещо в стил "проф. Божо".

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Предлагам вместо това да се изучава Пеньо Пенев!

  *би си мамата ченге,
  *би си мамата ти казвам,
  че ти си прост милиционер
  и с теб не искам да приказвам!

  От това стихотворение децата ще научат много, например защо днес България е провалена държава и как следва да се комуникира с агентите Гоце, Павел, Сава, Бор и изметта около тах.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#2] от "1001":

  Напълно съгласен!
  За съжаление някой "вади буквата на закона" и започва да я дъвче без да я разбира и усеща.
  Като пример за гледна точка е, че някои жени обичат да ги пошляпват на определени места, други ще го определят като сексуален тормоз, а трети направо за насилие!

  pastor
 13. 13 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Който е против, ще има плеснички...

 14. 14 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Гневно

  Много плеснички заслужават, тези които не спират да подклаждат тази тема!

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Близо 25% от децата твърдят, че са жертви на някакъв вид тормоз, показва проучване на МБМД. Сред родителите 24% признават, че прилагат насилие. Всяко десето дете е убедено, че всичките му връстници ядат бой, показва още проучването. Други 33% пък смятат, че по-голямата част познават добре шамарите.
  3% от децата вярват, че всички малчугани са обект на сексуално насилие, а 11% твърдят, че това се отнася за по-голямата част от тях, показва още проучването."Както се казва,не всичко е загубено,имаме си още вълка и червената шапчица.

 16. 16 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Колко точно трябва да си изтрещял за да пишеш шеговити стихотворения включващи плесници ако не правиш каквото някой ти казва?

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  "За," но само ако децата бъдат насърчени да видят посредствеността в този текст на Чичо Чичопей. Като контраст могат да бъдат предоставени други, по-сполучливи текстове на същия автор или на други автори. Под по-сполучливи имам предвид такива, които съдържат оригинални метафори и сравнения, неочаквани рими (в това "гениално" творение въпросителната частица "ли" се римува с "нали": напълно изсмукана от пръстите рима), хубав ритъм и т.н.
  Също "ЗА," ако стихотворението стане повод в клас да се обсъжда плесницата като възпитателно средтсво.
  Така стихотворението наистина би насърчило функционалната грамотност и критическото мислене.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Весело

  [quote#14:"mahjongg"]Много плеснички заслужават, тези които не спират да подклаждат тази тема![/quote]
  Почвай да си удряш плеснички. Като не искаш да подклаждаш темата, не коментирай по нея, а я пренебрегни с достойнство.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 19. 19 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 711 Неутрално

  СтихотворениеТо е пълна простотия и безвкуса, мястото му не е в учебника.

 20. 20 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цитат от 11
  "Предлагам вместо това да се изучава Пеньо Пенев! "
  Не е за сезона, но учебна година има и през зимата
  "Студът реже като с ножици,
  да те стоплят не могат даже две госпожици".
  Следващото е актуално целогодишно
  "Еbа си мамата, еbа си
  пак няма свободни маси
  да седне човек
  да се накваси"

 21. 21 Профил на yuliy
  yuliy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Изучаването на български език и литература има за цел да покаже на децата многопластовостта на изразните средства. Очевидно, хората изказващи притеснения не са успели да развият достатъчно дълбоко познаване на езика. Насилие над деца е да пушиш пред тях, както и в домовете, в които живеят. Айде, да се занимаваме с истинските проблеми!

  yuliy
 22. 22 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Хайде стига с тази тема!
  В тази държава специалист до специалиста по всичко, мила моя майно льо.

 23. 23 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#12:"pastor"]Като пример за гледна точка е, че някои жени обичат да ги пошляпват на определени места, други ще го определят като сексуален тормоз, а трети направо за насилие![/quote]
  Ти пък голям пример си дал, аз досега не съм чула жена с порозовял за*ник да се оплаче от тормоз или насилие, виж с насинено око ако е тогава да.
  Извън шегата съгласна съм с идеята в поста ти, че нещата се тълкуват от всеки според разбиранията му, или всеки гледа от неговата камбанария. Не съм запозната в подробности с проблема, не съм чела и цялото стихотворение, затова на първо четене ми се струва, че ситуацията е следната: Чиновниците от просветата все така си бълват малоумия поради неадекватност, родителите се хващат и за най-дребните неща и от всичко в крайна сметка страдат децата.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 24. 24 Профил на I3I
  I3I
  Рейтинг: 217 Гневно

  Хайде да забраним да се учи тогава "Патиланци" , защото баба ти Цоцолана все крещи - "Жив не ще останеш, ако те подхвана!"
  ( Не съм сигурен дали е още в програмата, учил съм във времена в които беше задължително, при това в по-нисък клас).
  Или пък да изкараме думата " негър" от " Приключенията на Том Соер и Хъкълбери Фин". Или пък да разкараме смъртта от "Под игото"?
  Научете се да различавате литературата от полит-коректността - някои неща не трябва да се смесват - иначе ще настане цензура !!!
  Иначе стихотворението не ми харесва, но каузата на тези майки дваж не ми харесва !

 25. 25 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Еееей, това стихитворение е ужасно, трябва да вземем да съберем ваички учебници и да ги запалим.
  Я, чакай, то един друг преди 70-тина години изгори сума ти книги?!!!
  Колкото малоумно и изсмукано от пръстите е моето твърдение, точно такива са и напъните на всички майки срещу домашното насилие в случая...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  "Какви чувства поражда текстът у детето? Кара го да се свие уплашено под завивката или го развеселява?"
  Г-жо Герджикова, пропуснали сте трета възможна реакция: отегчава детето до смърт.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Тогава да не изучават и приказките на Ангел Каралийчев:
  Селянинът изтърсил картофите от едина чувал и наврял вътре мечката надолу с главата.

  — Ха сега — добавила лисицата — завържи чувала с въжето. Върза ли го здраво?

  — Вързах го! — отвърнал селянинът.

  — Ха сега пък вземи секирата и бухни мечката по главата! Селянинът грабнал секирата и — тупа-лупа — утрепал мечката.

  След туй поканил лисицата да се качи на колата, откарал я в село и я пуснал в курника — да си избере най-тлъстата кокошчица за награда.

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 840 Любопитно

  До коментар [#6] от "lechevalier":

  На бас, че подписалите се против това стихотворение, са същите, подписали се за свободно кърмене в моловете!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#27] от "Рол":

  Четох цялата приказка. Учи, че да прекараш съдружника е най-голямата ценност. Типично.

 30. 30 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Герои в приказката:
  Селянинът - КОЙ
  Мечката - Цв.В.
  Лисицата - Риба Цаца
  Нивата - Булгартабак, КТБ

 31. 31 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Весело

  В качеството ми на циничен весел агностик, може ли да помоля някой дето им разбира на религиите да ми разтълкува мисълта 'който щади пръчката, разваля детето' или както е там по светите книги?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 32. 32 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#19] от "foxa5":

  Подкрепям. Стихотворението е графоманско. Не виждам как ще възпитава вкус към поезия.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 33. 33 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  само не разбрах какво общо има насилието над деца с марихуаната ?!?!?!?!?

 34. 34 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 332 Разстроено

  ама разбира се! какво по-хубаво от това детето ти от малко да знае, че децата които "разпитват цяла нощ" получават "плесничка" (освен ако не разпитва за история на комунизма де ... тогава може и лентичка "отличник" да получи)

  Все едно последните 50 години не са се случили ...

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Г-жо Герджикова, ето едно стихотворение, с което бихте могли да заместите това за "плесничката" (Има и много други; питайте родители, които четат на децата си.):

  Асен Разцветников
  Светулки

  Нощта приспа навред човеците,
  смири и зайците и меците,
  и всички мънички души.
  Прикотка тя дори звездичките,
  покри им с облаци очичките
  и ручеите заглуши.

  Сноват сега едни светулките
  и люшкат си в нощта качулките,
  и святкат в сънения мрак,
  и бдят със жълтите фенерчета —
  запрени ли са всички зверчета,
  завито ли е всичко пак.

  Но щом далеч избий зорницата —
  то всяка ще си свий свещицата,
  ще спре под горските липи,
  па ще си тури за възглавниче
  издута пъпка от изтравниче
  и ще въздъхне и заспи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#11:"majorman"]Предлагам вместо това да се изучава Пеньо Пенев! [/quote]

  И той има стихове,показващи манталитета на българина 1 към 1!

  "Когато цъфнат теменугите
  и работите тръгнат зле
  *би им мамата на другите
  и гледай ти да си добре"

  Прегледах набързо някои неща и от Янаки Петров (чичо Чичопей).И си харесах нещо доста близо до цитата от Пенев.

  "ЗА ВУЙЧО МИ - ВЛАДИКАТА

  Да стана поп? Това не е идея.
  О, мойта цел е много по-велика:
  на вуйчо си водица ще подлея,
  та той да стане поп, а аз - владика!"

  Колкото до спорното стихотворение.Наистина е спорно.Децата които никога не са "плясвани" няма да го разберат.(има и такива деца)Останалите?Дали няма да приемат,че боят е "заслужено" наказание?А боят всъщност наказание ли е?Или показва безсилието на родители пропуснали нещо от възпитанието на децата си?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 37. 37 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#21:"yuliy"]Насилие над деца е да пушиш пред тях, както и в домовете, в които живеят. Айде, да се занимаваме с истинските проблеми! [/quote]

  Та викаш да поплясваш детето не е проблем?Преди време,познат чиято дъщеря живее в Германия ми разказа любопитна случка.Отишъл на гости,да види внучето и излязъл в парка.Внучето малко непослушно,го ядосало и нашенецът го пляснал по дупето.На секундата останалите майки и баби скочили,накарали му се,и били готови да извикат полиция.Стана ми любопитно.Тези германци,като не ги побийват от малки,как стават толкова дисциплинирани?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 38. 38 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#11:"majorman"]Предлагам вместо това да се изучава Пеньо Пенев!

  *би си мамата ченге,
  *би си мамата ти казвам,
  че ти си прост милиционер
  и с теб не искам да приказвам! [/quote]

  Има и едно друго фундаментално и епично произведение на Пеньо Пенев. Няма ли най-после да бъде включено в учебната програма? Организирам подписка Кънчо да заеме своето достойно място в редицата на велики български литературни образи.

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  До коментар [#9] от "dedopene":

  Да не забравяме Йовковата Блъди Мери - Албенчето, дето и писнало да живеят бедно с гаджето й и излъгала един стар богат мелничар да се ожени за нея, после го заклала като прасе на Коледа, но понеже била хубава, хората от селото и дали мелницата и парите на стария мелничар, а момата си взела пак младото гадже и заживели щастливо и весело, а да - три дни яли, пили и се веселили - малко от парите на стария мелничар.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2858 Весело

  До коментар [#24] от "I3I":

  Колега, те махнаха думата "негър" от "Чичо Томовата колиба" - като нищо и от Том Сойер може да са я махнали вече.

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  До коментар [#31] от "evlampi":
  [quote#31:"evlampi"]В качеството ми на циничен весел агностик, може ли да помоля някой дето им разбира на религиите да ми разтълкува мисълта 'който щади пръчката, разваля детето' или както е там по светите книги? [/quote]
  Ето ти малко цинизъм тогава:
  Когато е за дете от прав(илн)ата вяра - пошляпване с пръчка по дупето; ако е за дете на еретици - тежък смъртоносен удар с диканя по главата.

 42. 42 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  Я вземете и си възпитавайте децата:
  - не се говори на възрастен непознат - поне на тях, на *ти*;
  - не се поздравява същия със *Здрасти*;
  - говоренето по телефони на публични места да става с мярка и тихо;
  - за други най-обикновени неща от поведение и култура не ми се и мечтае,че може да ви хрумне да ги научите.

 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  До коментар [#42] от "tedif":

  Това какво общо има с обсъжданото стихотворение?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#37:"Чичо Ваньо"]Стана ми любопитно.Тези германци,като не ги побийват от малки,как стават толкова дисциплинирани?[/quote]

  С ежесекунден тормоз на тема правила. И въпросните деца ги лекуват, като им дават възможност да цапат по стените и да се държат като... деца.

  Против съм тази "песничка" да е в учебник, при това за деца твърде надраснали възрастта за "приспивни песни". Заради хм, съмнителното качество на "римите", поне.

  Нямам нищо против същите тези деца да протечат въпросната тъпня тайно и да се забавляват по техен си начин с нея. Но това е съвсем друга "приспивна песен", нали?

  С горните уж противоречиви декларации искам да кажа, че майките срещу това съдържание на учебник са прави. Става дума за институционализиране на агресията, а не за нейното приемане като реалност (ами, да - съществува) и преодоляването й когато и както е възможно.

  В заключение: римите са най-малкото тъпи, мястото им НЕ е в учебник.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Всъщност, най-лошо впечатление в цялата дискусия ми прави настояването на проф. Герджикова, че прочитът й на стихотворението не отразява нейната гледна точка като читател, а би "обективен." Не е хубаво, че човек, който не може да направи разлика между аргументирано собствено мнение и обективна позиция (каквато в литературната критика едва ли е възможно да бъде постигната), учи децата как да пишат литературни есета. Проф. Герджикова е автор на помагала за писане на литературни теми в средното училище.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 871 Гневно

  Груб, просташки текст, а това, че изобщо е включен в учебник, минал през толкова учители и родители, само говори за крайно ниското ниво на педагогическа компетентност и на едните, и на другите. Милият татко съвсем нежно предупреждава детето си, че ще изяде шамар, ако не слуша - възпитание за страхливци и подлеци. Гади ми се от тази упорита изостаналост в манталитета на българина, от фелдфебелските порядки, смятани за нещо нормално от повечето мъже, че и жени, гади ми се от надничащото отвсякъде и оправдавано и харесвано от масата насилничество и насилие.
  Надявам се, докато моят внук стане на възраст за училище, всичката гнила посредственост, окупирала образованието, културата и политиката, или поне осезателна част от нея, да се оттече в канала и да дойдат нормални хора, със съвременно мислене и морал.

 47. 47 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#38:"jonson"]Организирам подписка Кънчо да заеме своето достойно място в редицата на велики български литературни образи. [/quote]

  Това ще бъде брутално.

 48. 48 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#6:"lechevalier"]А мъжовците им как вадят пачките за мерцедеса? [/quote]
  След плесничка по дупето ...

 49. 49 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#6] от "lechevalier":

  +++++ Много добре казано!

 50. 50 Профил на Viva America
  Viva America
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не е проблема, че учат децата на глупости!
  Проблвма е, че на нищо не ги учат...

 51. 51 Профил на digro
  digro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  има толкова добри детски произведения от български поети и писатели, защо се вклйчват подобни непродуктивни глупости? Къде е възпитателният ефект - децата да се убедят в простотията на авторите ли? - тогава да, ще има такъв ефект!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK