Внимание! Деца в мрежата

Социалните интернет пространства могат да бъдат полезни, стига децата да знаят как да ги обитават безопасно

Внимание! Деца в мрежата

© ДневникТази статия е от "Училищен Дневник" - специално издание на вестник "Дневник", което излезе на 15 септември

Един ден случайно чух малката ми дъщеря да рецитира някакви математически задачи на глас от стаята си. Зарадвах се колко ми е амбициозно детето и тихичко открехнах вратата да се полюбувам на гледката. Заварих я пред компютъра, на skype, където онлайн си пишеше домашното заедно с една съученичка. Бяха решили половината задачи и тъкмо се канеха да отпочнат някакво съчинение по български...


Социалната мрежа за добро и за лошо


Отмина времето, когато в социалните мрежи и изобщо в интернет пространството виждахме само заплаха за децата си. Всъщност проблемът не е в новата технология и неограничената възможност за общуване, която тя дава. Въпросът е да научим децата си да се пазят в това пространство, точно както ги учим да пресичат безопасно или да не контактуват с непознати. Интернет светът не може да е заплаха сам по себе си – заплахата отново идва от хората и техните действия.
Съответно защитните механизми, които трябва да изградим у децата си, не трябва да са насочени срещу интернет и социалната мрежа като такава, а трябва да учат децата да разпознават опасността и да й се противопоставят. Във Фейсбук не можеш да си отвориш профил, ако си под определена възраст.


Тази пречка, както е известно, е абсолютно преодолима – просто посочваш друга година на раждане. Като една от най-популярните социални мрежи Фейсбук е пълна с деца, които публикуват снимки, клипове и информация за своя личен живот и предоставят съдбата си на всеки, който се интересува от нея.


Опасността е ясна на всички. Добрата страна на тази свобода обаче също е налице. Децата споделят интересите си, радват се на известна популярност и признание в определена среда, каквато е групата по интереси например, намират себеподобни и изразяват себе си.


Лично за мен като майка профилите на децата ми са още един начин да разбера какво се случва в живота им – каква е музиката, която споделят, какъв е начинът им на общуване, как коментират статусите на приятелите си и дори какво е чувството им за хумор. Благодарение на тях знам дори кога не спят и какво правят, докато съм на работа. Това, разбира се, е след напоително обучение от моя страна да не приемат всякакви приятелства, да не се заговарят с всеки и да не приемат никакви предложения онлайн, които не са обсъдили с мен.


Социална мрежа или книга за четене


Този въпрос е малко като със забраната за пушене едно време и сега. Когато ние, днешните родители на деца ученици, бяхме тийнейджъри, голямата опасност беше да не пушим цигари. Сега нашите деца трябва само да не пушат в двора на училището, а иначе сериозният проблем е да не започнат твърди наркотици. Да противопоставиш книгата на социалната мрежа също днес не върши работа. Със самото противопоставяне наричаш едното полезно и добро, а другото – вредно и лошо, което съвсем не отговаря на истината.


Време е да се примирим с онлайн реалността и да се опитаме да я превърнем просто в още една възможност за децата ни да се реализират. Честно казано, като родител много повече ме притесни една игра, която детето ми си беше инсталирало на i-pad-а. Представлява лице с малка пъпчица, която пред очите ти започва да зрее, да набъбва, да се пълни с всичко онова, с което по принцип се пълнят младежките пъпки. Задачата на играещия е... да я изстиска. Става точно като наистина – поставяш два пръста около пъпката на екрана и натискаш. Всичко приключва веднага, няма никакъв състезателен елемент, нито пък някаква педагогическа стойност. Със сигурност предпочитам детето ми да провери статусите на всичките си сто и двайсет приятели във Фейсбук и да ги коментира, вместо да се занимава с въпросното анимирано акне.


Кой чете и пише повече


Според данни на Европейското дружество по философия и психология децата прекарват средно по три часа на ден във виртуалното пространство. Това обаче съвсем не е чак такава заплаха за тяхното психично здраве и адекватно обучение, защото според същата организация днес хората четат и пишат много повече именно заради активността си в интернет пространството.


Достъпът до интернет медиите и свободата да се изразяваш бързо, непосредствено и откровено пред аудиторията в социалните мрежи е забележителен и има много положително действие върху готовността на хората да усвояват информация, да я интерпретират, използват и разпространяват. В този смисъл според проучванията на същата организация днес хората принципно четат повече отпреди двайсет години и създават тройно повече авторски текстове от различно естество. А нали в това е смисълът на всяко обучение.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Добрата страна на свободата", както я нарича авторката, е като кухненския нож - може да ти помогне да си нарежеш нещо, а може и да отреже нещо от теб, ако не внимаваш...

  И никакви заклинания за "голямо писане и четене" няма да помогнат на децата, ако им бъде отнето нещо съвсем "малко" (но не и маловажно) - познавателният начин на мислене... Какво имам предвид?

  Електронната медия - телевизор, компютър в мрежа и т.н. - има опасното свойство:
  - веднъж - да те затрупва с информация, която да подкопава преценката и ресурса на мозъка за значимост горе-долу така, както бърза вода подкопава недобре вкопан бент;
  - втори път - горната информация да е в "полуфабрикатен" вид; сдъвкана, готова за претопляне и поглъщане, без в нея да се впият достатъчно усърдно зъбите на мисълта (откъде ги вадя тия сравнения и аз на Христова възраст?...)! Ето - самото дете от примера получава задачите си наготово, а докога това ще може да му носи единствено дивиденти? Със сигурност не до пенсия...

  Така че, колеги-родители - хардуерът е важен, софтуерът (анти-...еди какъв си срещу зловреден код) е не по-малко важен, но най-важно е познавателното мислене на онзи, когото трябва да обслужват!

  Или поне един родител - аз - си мисли всичко това в един дълъг съботен следобед, малко преди да се прибере при детето си след работа...

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Както винаги родителите трябва да са на ниво.
  Правилно въспитание,личен пример и добър контакт с децата.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":Колкото и родителите да са на ниво, детето е с тях 4-5 часа. Останалите 10-11 часа е сред обществото. И когато правилата са различни нищо чудно , че децата възприемат по-приемливите за тях правила.

 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Twinston Myth":
  Бих казала просто да се научат да мислят и да разсъждават след като сме им говорили многократно за опасностите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо са публикувани расъжденията на тази извратенячка?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 714 Неутрално

  то да бяха социалните мрежи е добре, но има в сайтове за секс запознанства деца на по 11-12-13 години с никове които дори не желая да споменавам, да не говорим за снимките на разголените момиченца които са ужасяващи!!
  Лошото е ,че на Колев от компютърни престъпления дори не му пука за това!!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK