Накъде след края на авторитарното семейство или "Твоето компетентно дете"

Накъде след края на авторитарното семейство или "Твоето компетентно дете""Структурата на традиционното йерархично семейство, основана на разрушителни ценности – послушание, физическо и емоционално насилие, подчинение – отстъпва място на нова структура, която проповядва достойнство и взаимност между родител и дете и подкрепя вярването, че децата се раждат компетентни да изразяват чувствата си и имат желание да съдействат." —Booknews

Семейството едва ли е организация, която може да се похвали с дълга демократична история. През последните 100 години обаче балансът на властта и компетенциите в него коренно се е променил и никога вече няма да е същият.


Малко съвременни родители имат личен опит от собствените си семейства, който да е приложим в изпълнението на тази променена роля. Повечето от нас тепърва сами я пренаписват и преоткриват. В тази революционна ситуация безценен кураж вдъхва датският семеен терапевт Йеспер Юл с книгата "Твоето компетентно дете", която тези дни излиза на български благодарение на издателство "Жанет 45".
"Още щом прочетох първите сто страници, вече знаех, че това е суперважна книга, разказа за "Дневник" издателят Манол Пейков. Въпреки че голяма част от идеите в нея звучат нетрадиционно, тя влезе в съзвучие с вътрешното ми чувство за това как трябва да се възпитава дете. Като родител на невръстна дъщеря смятам, че това е най-важната книга за нашето поколение по същия начин, по който Спок е бил важен за поколението на нашите родители", обясни той.


"Убеден съм в идеята на Йеспер Юл, че водещ принцип в комуникацията с детето трябва да е запазването на личностния му интегритет. Просто почувствах дълбоко вътре в себе си правдивостта на тази книга и не съм изпитал съмнение в нито една дума от нея", сподели още издателят.


Книгата не е практически наръчник за справяне с ежедневните предизвикателства във възпитанието. Тя обаче е страшно полезна на ниво ценности и освобождава от някои задушаващи догми в родителството. Например според автора принципът, че родителите трябва "да поставят граници" в поведението на детето, съвсем не е неоспорим. Достатъчно според него е като възрастни успешно да поставяме граници на самите себе си, включително в комуникацията си с детето, за да се научи и то самото да го прави.


Не е задължително също родителите винаги да са в съгласие относно възпитанието – това схващане според автора е наложено само от идеята те да представляват "единен фронт" в налагането на послушание и контрол.


Съвременният родител просто вече не може да си позволи да бъде лидер от авторитарен тип. Това превръща семейството в арена на властови борби, а както пише Юл, "борбата за власт не е подходящ модел на действие в семействата, защото винаги завършва с победител и губещ". Истинското лидерство в демократичното семейство се базира на личен диалог, който взема под внимание желанията, мечтите и нуждите и на децата, и на възрастните, твърди авторът.


Йеспер Юл е практикувал като терапевт  в някои от най-демократичните и егалитарни общества в Скандинавия, но също и в посттоталитарната среда на страни от бивша Югославия, което му дава интересна база за сравнение. Без да е заявен изрично, паралелът между отношението към властта в семейството и в обществото може да бъде проследен много ясно.


Така че "Твоето компетентно дете" не е само психология за родители, а социология и политика за активни граждани. Без зачитане на принципа за равното достойнство сред членовете на семейството, можем да забравим за утвърждаването му в обществото.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на alffastar
    alffastar
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Това е книга, която ПРОМЕНЯ семейството ми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK