Как да направим децата си богати

Как да направим децата си богати

© Associated PressИма много деца, които копнеят да станат рок звезди или холивудски знаменитости. Съществуват обаче и такива, които се стремят да бъдат като друга група представители на поп-културата - децата-чудо, които стават милионери преди да са навършили 21 години.


Новият тренд не е труден за разбиране с оглед появата на хора като създателя на "Фейсбук" Марк Цукърбърг и други примери от технологичната индустрия. Според Сюзан Бийчъм, основател на  Money Savvy Generation, постепенните стъпки и възпитаването на навици са основата на пътя  към успеха за децата. Бийчъм би трябвало да разбира какво говори - тя е приложила принципите си при възпитанието на двете си дъщери - 19-годишната Алисън и 17-годишната Аманда. Нейната  компания, която е базирана в Чикаго, се занимава с обучение по базови финансови въпроси и изграждане на финансови умения за ученици.


Следващите, предложени от "Ройтерс", акценти са смесица между "рецептите" на Бийчъм, препоръки на финансови експерти, както и на поне един магнат, който е спечелил състоянието си като тийнейджър. Ако ги следвате има шанс децата ви да придобият уменията, от които имат нужда, за да направят първия си милион (в допълнение към сериозните средства за стартирането на начинанието, които ще им трябват).
Отложете награждаването

Децата се научават от малки да се наслаждават и да консумират благата на консуматорското общество. Но според Бийчъм богатите хора имат контрол върху желанията си и живеят скромно. Тя цитира проучване на Националната академия за науките, която е изследвала 1000 деца от тяхното раждане до момента, в който навършват 32 год. Най-импулсивните от тях били "около три пъти по-склонни да страдат от различни здравни проблеми и да имат пристрастявания до навършването на пълнолетие, както и да печелят по-малко от 20 000 долара годишно, да станат самотни родители или да извършат престъпление."


"Самоконтролът е ключът към богатството", казва Бийчъм. "Добрата новина за онези от нас, чиито деца не са се родили със способността да отлагат консумирането на наградата е, че самоконтролът може да бъде възпитаван и научен."


Как да направим децата си богати

© Associated Press


Работете

"Уорън Бъфет не е станал милионер преди да навърши 21 год.", припомня Бийчъм, "но до времето, в което е завършил колеж, той е успял да спести еквивалента на повече от 90 000 долара днешни пари". Бийчъм смята, че обучението от "А" и "Б" в правенето на пари е изключително важно. 


Джонатан Куун е пример за това. 27-годишен, истинско чудо на модната индустрия, той е направил първия си милион, когато е бил на 16 г. Днес е собственик и дизайнер на Private Stock , като има и други начинания. " Ако спите, всичко, което можете да получите са сънища", казва Куун. " За онези, които постигат успехи здравата работа и посвещението са необходими, като водата и храната. Никога не се предавайте на мързела, винаги бъдете активни; не се чувствайте удовлетворени и се стремете да се учите и да ставате все по-добри."


Спестявайте пари


Отделяйте пари, които не само да харчите, но и които да спестявате, инвестирате и дарявате, съветва Бийчъм. "Научете децата си и им покажете как се спестява и как се инвестира онова, което са спечелили", допълва тя. "Обяснете им, че могат да инвестират в себе си като вложат пари в бизнес. Може би това означава, че трябва да започнат работа, за да поддържат блога, който пишат или сайта, който са създали. Може би означава да купят акции в компания, на която вярвате."


Да спестявате означава и да пренасочвате средства от безразборното харчене към по-продуктивни посоки. Кърт Розман, президент и старши финансов съветник в Rozman Wealth Management  казва, че превръщането на богатството в милиони не е процес, който се случва за една нощ. " Повечето от успехите в живота идват от постепенното увеличаване на броя малки и успешни избори, които правим".


Как да направим децата си богати

© Associated Press


Живейте със средствата, които имате


Ето как загрижените родители биха могли да формират у децата си поведението, което искат да видят. Бийчъм препоръчва да давате издръжка на децата си, но да ги научите как да я управляват. "Не плащайте за всичко", съветва тя. "Позволете им да се сблъскат с паричния проблем. Децата стават много по-креативни, когато са отговорни за сметките си. Така, те ще бъдат пестеливи и ще са принудени да направят избор. Ако само плащате, те ще спрат да мислят."


"Обяснявам на моите деца, че кредитът е привилегия, а не право, както и че 10 % от онова, което печелят трябва да отива за тяхното бъдеще", заявява Антъни Блеър, президент и изпълнителен директор на Agrandar Associates Inc. "Ако те помнят това, няма причина, поради която да не се пенсионират милионери."


Правете бюджет


Бийчъм разказва как по-голямата й дъщеря прави бюджета си с лист и химикалка. "В резултат от финансовата й подготовка и от отговорността за издръжката й, тя изпрати писмо, за да се информира за финансовите помощи, които университетът й предлага на студенти, които сами поемат издръжката си."


Този тип мислене, може да дойде само като резултат от планирането на бюджета от страна на децата ви. С придобиването на знание как да контролират собствените си финанси, те постепенно получават и нюх за бизнес успех. "Важно е да правите планове и бюджети, обвързани с времеви периоди", казва Куун. "Мечтите и амбициите ви могат да бъдат извисени, но бизнесът и парите ви трябва да бъдат на земята, на безопасно място". 


Въпреки че е бил един от онези тийнейджъри-милионери, Куун подчертава спокойно, че "при успеха не може да се бърза. Онзи, който е изправен и стабилен, винаги печели състезанието."

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Защо? Богатството може да се окаже и проклятието на живота за някои хора...

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Възпитание в сребролюбие?

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Весело

  Много досаден текст! И толкова взаимно изключващи се твърдения. Но щом си има аудитория...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  "Как да направим децата си богати?"

  На първо място родителите на детето трябва да го възпитат добре и да му дадат добро образование.... това не е гаранция, че ще стане богато в бъдеще, но шанса за това ще се увеличи значително!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Доллар Акбааааааааааар!!!


  Който не успее да забогатее, да вади пистолета и да стреля наред

  In debt we trust
 6. 6 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Поредните глупости, манипулации и пропаганда.
  Поредните Англо-Саксонски "истини".

  Работиш за да преживяваш. Крадеш за да "имаш".
  Истината от векове.
  Истината, която вярно прилагат и Бъфет и Сорос и всички останали. Умът не е достатъчен, ако не се приложи за умни измами.

 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ужасни съвети, според мен. Направо ми се изправи косата. Дайте да научим децата си да бъдат безмозъчни касички, да научат китайски (там е бъдещето, според доста хора), да инвестират, вместо да играят, да бъдат креативни в EXCEL, но не и в живота, да живеят с усет към "далаверката"... Мале мила! Светът се изврати тотално. Искам в гората!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#4:"Иво"]На първо място родителите на детето трябва да го възпитат добре и да му дадат добро образование.... това не е гаранция, че ще стане богато в бъдеще, но шанса за това ще се увеличи значително![/quote]
  Нищо подобно. Поредното "чакане" на "втори, трети и т.н. шансове" в живота.

  Пари се придобиват само по три начина - по наследство, чрез брак, чрез престъпления.
  За 1-2% от хората е възможно и забогатяване "според способностите", стига да намерят пролука, време, шанс, възможност. И стига да могат да задържат спечеленото- тази категория хора обикновено стават лесна плячка на хиените.

  Най-безболезненото е да не живееш с илюзии.

 9. 9 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това ли е най-важното в живота - да бъдеш богат на всяка цена? Забравя се, че всяко забогатяване е за сметка на обедняването на други. Много по-важно е децата да бъдат възпитане в спазване на десетте Божии заповеди и в емпатия към хората, а не да оскотяват под влияние на улицата и медиите.
  .
  Етиката на апостол Павел -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 10. 10 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "...Да спестявате означава и да пренасочвате средства от безразборното харчене към по-продуктивни посоки."

  "Харчи" този, който има. За да "харчиш", първо трябва да имаш. Когато получаваш "заплати" от по 300Е, не само че нямаш за "харчене"- нямаш дори за да живееш.

 11. 11 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  В никакъв случай не правете децата си богати, защото един ден ние комунистите ще дойдем пак и ще трябва да им национализираме богатствата. Излишно ще ги травмираме.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Весело

  ”Спестяванията са нещо много хубаво, особено ако ги дължиш на родителите си.”/Уинстън Чърчил

 13. 13 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1499 Разстроено


  "Как да направим децата си богати"

  Мутри или проститутки- изберете сами!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Неутрално

  „Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!”

 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1499 Любопитно

  [quote#12:"benkovski11"]”Спестяанията са нещо много хубаво, особено ако ги дължиш на родителите си.”/Уинстън Чърчил [/quote]
  Демек, спестяването от закуските?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Неутрално

  „Гладният се не учи, вързаният се не възпитава, и битият не може да пее.” .”/Христо Ботев/

 17. 17 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Цитат: "Когато получаваш "заплати" от по 300Е, не само че нямаш за "харчене"- нямаш дори за да живееш."
  .
  Колега, по комунистическо време бях седем години безработен по политически причини. Нямах и 3 цента, камо ли 300Е, но слава Богу оцелях. Сега имам пари, но и горчив опит.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Неутрално

  ”Новородените навсякъде плачат еднакво. Когато те пораснат, в тях има нееднакви привички. Това е резултат от възпитанието. .”/Сун Дзъ/

  “Когато съвършеният човек придобие големи знания спрямо които ежедневно проверява себе си и анализира своето поведение, тогава той е мъдър и не прави грешки.”/ Сун Дзъ/

 19. 19 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1499 Весело

  [quote#17:"о. Павел"]Сега имам пари[/quote]
  А златен Ролекс?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 20. 20 Профил на uaauu
  uaauu
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "panzerino":

  100++++++++++++++=

 21. 21 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Неутрално


  [quote#2:"xmm"]
  Възпитание в сребролюбие? [/quote]
  -„Парите са богът на този свят”/Карл Маркс/

 22. 22 Профил на uaauu
  uaauu
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#10:"panzerino"]Когато получаваш "заплати" от по 300Е, не само че нямаш за "харчене"- нямаш дори за да живееш. [/quote]
  От работа се хваща само гърбица-не се става богат.

 23. 23 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#17:"о. Павел"]Сега имам пари, но и горчив опит. [/quote]
  Който важи само за теб. Универсални истини няма. Нито "универсални" приложения.

  Англо-Саксонският мит че, от твоят опит "други" можели да се "поучат" е поредната лъжа.

 24. 24 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#15:"Omnis Omnibus"]Демек, спестяването от закуските?[/quote]
  Лорд Рандолф Чърчил ( бащата на Уинстън)- един от най-младите финансови Министри. Папкане с голямата лъжица. Детето му ( Уинстън) оставено от малко на гувернантки. Майката на Чърчил- по светски живот. После от детето израстна най-големият политически интригант и мошеник, егоист и демагог, на 20 век. Мустакатият чичко Сталин е знаел защо го мрази толкова, май.

  Лорд Джозеф Чембърлейн Старши - богаташ от производство на болтове ( както искат да ни залъжат) и после кмет на Бирмингам. Като кмет- ясно какво папкане- ако някой напише книга, ще излезе дебела колкото " Властелинът на пръстените". Ако някой му позволи, разбира се, да се рови из архивите.
  И двата му сина в политиката- Невил Чембърлейн подписа споразуменията с Хитлер, и показа че е малко чираче в политиката.

  Още примери за "честното" богатство?

 25. 25 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Универсални истини няма". Това е твърдение на циник или луд, или двете заедно. Напротив, има вечни истини и те са признати за такива от цялото човечество. Фактът, че ти ги пренебрегваш, остава само за твоя сметка.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 26. 26 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Не разбирам отрицателните коментари към статията. В нея просто се казва, че трябва да научиш децата си на самоконтрол и от малки да се научат за цената на парите. Нищо лошо.

 27. 27 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Богатите също плачат, но по-добре е да плачеш богат , отколкото беден.
  С парите в нашето консуматорско общество можеш да си купиш свобода , въпросът е дали ЗНАЕШ какво да правиш с нея...
  С пари можеш да си купиш дори време и здраве !!!Не случайно американците са измислили афоризма: "Времето е пари", но и обратното също е вярно...
  С пари , можеш да си свободен , но ако си беден духом , за какво ще я ползваш тази свобода??? Ще караш дрогиран и пиян бронирани джипки, с които ще газиш наред по пътя, ще си купуваш, полицаи, съдии прокурори и силиконови леки жени, ще хвърляш гюбеци в чалготеки....но това свобода ли е всъщност, или робство на низшите духом създадено с помощта на същите тези пари???

 28. 28 Профил на trolev
  trolev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хах, дано поне някой да ги научи, че накрая "everything goes back in the box..."

 29. 29 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Тъпичък и претенциозен текст, с поредната фалшива псевдорецепта за успех. В балкански вариант би могло да се допълни с указания как момченцата да станат "борци" или "мутри", а момиченцата "фотомодели" или "мутреси"...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 30. 30 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#28:"trolev"]"everything goes back in the box..."[/quote]
  Гол се раждаш, с костюм те прибира Господ.
  За един костюм работиш цял живот.

  Ако имаш късмет да ги изживееш добре и дълго- щастлив си.
  Животът има смисъл само ако се живее дълго, така или иначе.

 31. 31 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Как да направим децата богати!?

  - Като им завещаем два-три завода, откраднати при масова приватизация например

 32. 32 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "nage":
  Което си е нерегламентирана държавна помощ на червени мафиоти.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 33. 33 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Моята рецепта:
  1. Направете децата си добри християни!
  2. Дайте им добро образование!
  3. Всичко друго се подрежда с Божия помощ!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 34. 34 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  Най сигурно в тези територии е да станат политици.

 35. 35 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 395 Разстроено

  По-добре учете децата си да бъдат добри, смели и предприемчиви - тогава парата сама ще ги намери; не ги учете да са богати задължително - помнете, че и Стийв Джобс не успя да изнамери лек за болестта си въпреки богатството си. Бъдете здрави!

 36. 36 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Да си богат не значи нищо,
  но беден също не бъди!
  От къшей хляб и от огнище-
  един живот си съгради!

  Не взимай чуждата награда!
  Лети във свои небеса!И не забравяй:
  най-важното в живота е солта!

 37. 37 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  Глупости на търкалета.
  И за преписването трябва усет.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 38. 38 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1876 Весело

  Купих една ябълка за 1$, излъсках я, и я продадох за 2$. После купих 2 ябълки за 2$. Излъсках ги, и ги продадох за 4$. И така до многото пари.... Ако някой още вярва на тази приказка, може да повярва и на горната.

 39. 39 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1553 Весело

  Наистина статията е малко далечна за нас, но и в нея има азбучни истини, които са валидни за целия свят. Вярно при нас хора, които печелят около 30 хил. на година /.....както и да печелят по-малко от 20 000 долара годишно.../ не се броят към бедните, но образованието, създаването на трудови навици или натоварването с определени задължения ще важат и за моето дете и за детето на Бил Гейтс.
  А коментарите под статията са уникални. Не знам как искаме да сме бяла Държава, а никой не вярва в труда и образованието. За да печелят крадците/политиците примерно, поне трябва да има какво да крадат.

 40. 40 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Весело

  Хехе! Няма какво да го разсъждаваме. Това си е идеята на някоя си Бийчъм (Сюзън) за печелене на парички. Тя ти дава акъл, ти и плащаш за акъла. И какато знае дори и продавачката на пазара, най-убедителната тактика да пробуташ нещо което не струва пукната пара е да кажеш, че и ти си го използвал и работи. Пък ако кажеш, че си го използвал върху децата си няма как да не си искрен. Хората не се шегуват с децата си от суеверие!
  Пита се дали двете и деца са вече милионери или още работят по въпроса. Във всички случаи статията е излишна. И най-вече: ТОТАЛНО НЕПРИЛОЖИМА ЗА БЪЛГАРИЯ!

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#6] от "panzerino":

  За съжаление англо-саксонския манталитет прави от децата ни вълци.
  Липсата на думата достойнство не прави впечътление почти на никой вече.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Децата се научават от малки да се наслаждават и да консумират благата на консуматорското общество. Но според Бийчъм богатите хора имат контрол върху желанията си и живеят скромно".
  Това е така. Разбира се не важи за мутробогаташите по простата причина, че тяхното богатство не е спечелено с ежедневни усилия, лишения и труд...
  "Самоконтролът е ключът към богатството", казва Бийчъм.
  Право в десетката!!!

  А сега цялото т. нар. развито общество, както в Америка така и в Европа ще има възможност да приложи същия този самоконтрол вече и на практика. Просто защото за известно време по-голямата част от нас ще може да харчи по-малко пари отколкото е можело да прави това преди...

 43. 43 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И направете всичко това с 500 лева месечно :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 44. 44 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#39] от "stoiank":

  Не е въпроса във възпитанието на обикновени човешки ценности у децата, а проблема е евтиното заглавие на статията подсказващо обикновена психическа нагласа на алчност на автора на статията или съответната четяща аудитория, както и разминаването между заглавието и съдържащите се съвети за възпитание. Те са практични и се прилагат съзнателно или не от много родители, но не с презумпцията детето им да стане милионер. Просто жълта статия от жълт източник (жълт - евтин, ненадежден, циничен, просташки, без ценности и т.н.) Съгласен съм с повечето критични коментари. Да не говорим, че за една християнска нация, статията е обидна, ама това е друг въпрос...)

 45. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "stoiank":
  "Не знам как искаме да сме бяла Държава, а никой не вярва в труда и образованието. За да печелят крадците/политиците примерно, поне трябва да има какво да крадат."

  Напълно съм съгласна. За мен труда е една от основните ценности, на която се опитвам да науча децата си.
  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 46. 46 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Гневно

  Дневник , мама ви неприятна , може ли да паднете толкова низко. Не го казвам , просто за да пЦуя у интернето ,а защото е вярно. Хората написали , превели и пуснали този текст , всичките до един са тъпи , нешастни , неудовлетворени некадърници , морални мекотели , утайката на обществото.

  Няма нищо по-жалко от това да възпитаваш децата си в сребролюбие. И ако вие не можете да надскочите нивото си , което явно е абсолютното дъно , то моля , ама много моля , поне не се опитвайте да направите и другите като себе си. Вярно , Шпенглер казва ,че най-отличителната черта на глупака е ,че иска да оприличи всичи и всичко на себе си. Все пак става дума на деца , така че се опитайте да превъзмогнете себе си , поне за това(по Ницше)

  Познавам десетки хора с пари повече отколкото ще мога да похарча през целия си живот. 90% от тях не са щастливи. Пътят , на всеки човек , Истината , която открива за Животът му са строго индивидуални за всеки , но общото е ,че те минават през Бог.

  Директно да възпитавате децата в меркантилност и да ги отчуждавате от Христовото учение е най-жалкото нещо правено някога в печатна медия , дори и жълтата преса не пада толкова ниско

  15.02.1989 - 07.02.2018
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Гневно

  Иначе - може да видите защо сме на това дередже. Идиоти всякакви. Но когато някой толкова се възхити на подобна пумия , че да я преведе В СЕКЦИЯТА ЗА ДЕЦА , значи наистина сме на дъното като народ.

  Възпитавайте децата в сребролюбие , а после се чудете защо слушат чалга , защо стават мутри , курви и дилъри. Защото на това сте ги възпитали - пари над всичко. А мутрите , курвите , дилърите и друга подобна сволач първо има много пари и второ е точно прослойката сложила парите над всичко

  15.02.1989 - 07.02.2018
 49. 49 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Любопитно

  До коментар [#47] от "InmoInvestments":

  Ами баце , имам лоша новина. Първо като ми кажеш да си завра Бога у задника няма да почервенея от яд , и да почна да троша клавиатурата. Ще си помисля само ,че си извънредно тъп. Второ - не съм някой религиозен фанатик за да те взема на сериозно. Бог ни е дал свободна воля , всеки сам взима решенията си. Както искаш , така си възпитавай децата. Това не е моя работа. Проблемът е когато популярна медия като дневник публикува подобна пумия в секцията за деца

  15.02.1989 - 07.02.2018
 50. 50 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  ..."Отделяйте пари, които не само да харчите, но и които да спестявате, инвестирате и дарявате, съветва Бийчъм. "Научете децата си и им покажете как се спестява и как се инвестира онова, което са спечелили"...
  Това ми звучи, меко казано доста оптимистично на фона на всеобщия недоимък за над 80% от българските семейства, които не само не "спестяват, а и "додават", за да изкарат месеца и децата им да не ходят гладни)))

 51. 51 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#46] от "Karelson":..."Познавам десетки хора с пари повече отколкото ще мога да похарча през целия си живот. 90% от тях не са щастливи. Пътят , на всеки човек , Истината , която открива за Животът му са строго индивидуални за всеки , но общото е ,че те минават през Бог".
  ----------
  Това наистина ме впечатли! Браво! Наистина философията за намиране на щастието е сложна материя, тя е индивидуална и в никакъв случай не бива да се опростява с простото кланяне пред Мамона..


 52. 52 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Весело

  Как да направим децата си богати?
  Много лесно - оставете им наследство над $10 милиона...

 53. 53 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#46:"Karelson"] и да ги отчуждавате от Христовото учение е най-жалкото нещо правено някога в печатна медия , дори и жълтата преса не пада толкова ниско[/quote]

  Браво, Карелсон! Рядко те подкрепям, но тук си шпитце!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 54. 54 Профил на м
  м
  Рейтинг: 582 Неутрално
 55. 55 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До #44/stefan_dimitrov/
  Да прав си заглавието наистина е безумно тъпо. Още повече и са намесени деца. Но без да имам право да съм съдник, нещо в коментарите ме подразни. Повечето от нас свързват богатството с много лесни пари. Първо парите са само средство, а не цел в живота, те ти дават повече възможности, нищо повече, дори и от тотото или от наследство да ти паднат. Второ - има една велика книга по въпроса на Джефри Арчър - "Тревата там е по-зелена" - с няколко думи недоволен е и просяка пред банката, който завижда на портиера, и така до...недоволен е и собственика на банката, който завижда на просяка, че с малко изпросени пари си решава всички проблеми. Трето - наистина е по-добре здрав и богат, а не беден и болен, но болен и богат си е нещастие дори и според българската класика /Имане на Йовков/.
  Май малко задълбахме по темата за неделен ден.

 56. 56 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#26:"Yard"]Не разбирам отрицателните коментари към статията.[/quote]

  Завист, отрова, жлъч.

  От това не се обогатяваш нито духовно, нито материално. Е, четат те и се четеш. Рупори на отрицанието.

 57. 57 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#55] от "stoiank":

  100+

 58. 58 Профил на mumi
  mumi
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Добре е да направим децата си богати. Още по-добре е да ги направим щастливи. Всъщност много хора бъркат щастието с богатство. В накои случаи за съжаление богатството дори може да доведе до нещастие. Бедността обаче определено не води до щастие. Аз мисля, че всички можем да дадем на децата си обич.

 59. 59 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#9:"о. Павел"]Забравя се, че всяко забогатяване е за сметка на обедняването на други. [/quote]

  Отче,

  Ако аз купя трийсет ослици и се плодят трийсет лета и станат хиляда, с какво те ощетявам?
  Ако създам по-икономичен двигател и го патентовам, за чия сметка става?

  Светът е безкраен, и затова дори материалното богатството не е дефинирано.

 60. 60 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Въпреки всичките си недостатъци, статията не обяснява как да направим децата си богати, а по-скоро как да ги предпазим от бедност, мкар сигурна рецепта по въпроса да няма.
  -Явно трябва да са добре образовани, защото много от добре платените позиции са експертни.
  -Явно трябва част от грамотността да е икономическа - да не вярват на чудеса от типа на банки с двуцифрени лихви, ако няма точно в момента хиперинфлация например.
  -Явно част от икономическата грамотност трябва да се състои в съставянето на план за разходи от джобните и от спечелените пари, така че да не се търсят външни пари.

  По този начин именно се ограничава и контролира разюзданото харчене и потребление на напълно излишни неща и детето няма да има склонност към потребителски кредити, за да иде на море или да купи коледни подаръци (чест проблем всред по-бедните в Чехия например, май и в България е подобно). Детето ще се научи да борави с ограничени ресурси, така че да не се стига до катастрофи. Докато в детска възраст родителите са насреща, като порастне, няма кой да му пере нааканото. Нищо от това не възпитава в сребролюбие и не е в разрез с духовните ценности.

  E PLVRIBVS VNVM
 61. 61 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#60] от "PavelCZ":

  Много ти благодаря, че написа това, което исках да кажа и аз, но не ми стигна ищах.

  Ще си позволя да добавя, че икономическата свобода на индивида е неотменна от свободата му въобще.
  Предпазването от бедност е като предпазването от болести, а не като алчност за здраве и дълголетие.

  Свободата ни прави по-добри, здравето е само част от нея.

 62. 62 Профил на Боян
  Боян
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ако се абстрахирам от това, че се отнася за превръщането на богатството в милиони, това ми хареса:
  " Повечето от успехите в живота идват от постепенното увеличаване на броя малки и успешни избори, които правим".
  Аз бих добавил и нео от себе си. Често правим избори автоматично, нека не забравяме, че тези избори могат да бъдат съзнателни.

 63. 63 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 470 Любопитно

  А аз бих искал да направя децата си пройдохи, които да обичат по цял ден да прекарват времето си навън с приятели шляейки се по улиците ... това как да стане? (в смисъла на Интерньета и кумпютурити дьет ги заобикалят отсекваде)

  An eye for an eye makes the whole world blind
 64. 64 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защо американците искат децата им да станат милионери от малки? Ами за да им харчат те парите. Примерите не са 1 или 2.

 65. 65 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Малко се поколебах дали да пиша. Темата според мен е важна, имам и личен опит. Като видях някои от коментарите, обаче, се замислих дали да не пиша под псевдоним.
  Един американски психолог от унгарски произход е изследвал щастието и е открил, че сме щастливи, когато правим нещо. По собствен избор, значимо и поне малко предизвикателство.

  http://www.pursuit-of-happiness.org/history-of-happiness/mihaly-csikszentmihalyi/

  Управлението на парите за мен не е самоцел. Но след като много неща в днешно време зависят от парите, аз уча децата си да управляват пари, за да не станат зависими. И да можеш спокойно да отделиш внимание на важните неща - да обичаш и да създаваш нещо стойностно (което не винаги се изплаща с пари и не може да се направи само с пари).

  Никола Йорданов
 66. 66 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Ето го и по-подробното описание на постигането на щастие:
  Cziksentmihalyi defines flow as “a state in which people are so involved in an activity that nothing else seems to matter; the experience is so enjoyable that people will continue to do it even at great cost, for the sheer sake of doing it.” (Cskikszentmihalyi, 1990, p.4) He identifies a number of different elements involved in achieving flow:
  There are clear goals every step of the way.
  There is immediate feedback to one’s actions.
  There is a balance between challenges and skills.
  Action and awareness are merged.
  Distractions are excluded from consciousness.
  There is no worry of failure.
  Self-consciousness disappears.
  The sense of time becomes distorted.
  The activity becomes an end in itself.

  Никола Йорданов
 67. 67 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Доста от форумците са си доста бедни, както духовно, така и материално!
  Жалко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK