"Шумът на върбите" - класика за деца

Част от корицата на "Шумът на върбите" на Кенет Греъм

© Издателство

Част от корицата на "Шумът на върбите" на Кенет ГреъмДвадесет години след написването на тази книга Алън Милн - авторът на "Мечо Пух", посяга към нея. Той е толкова впечатлен от "Шумът на върбите", че през 1929 г. прави първата й драматизация и успява да популяризира позабравеното издание.


Дотогава "Шумът на върбите" не е успяла да намери много почитатели. Кенет Греъм създава историята на четиримата приятели - Жабока, Къртичко, Плъхчо и Язовеца, които живеят край брега на реката, за да забавлява малкия си син Алистър. Детето има здравословни проблеми и един от начините на баща му да го развлича е да му измисля нови приказни истории.


Днес вече е трудно да се каже по колко различни начина е бил разказан този детски роман. "Шумът на върбите" на шотландеца Кенет Греъм е многократно преиздаван не само в Англия, но и по цял свят. Книгата има над 20 филмови адаптации, телевизионни сериали и театрални постановки.
Ако трябва да се определи само с няколко думи за какво става въпрос – "Шумът на върбите" е безспорна детска класика, която влиза в списъците с най-добрите детски заглавия на XX век.


Днес тази история обаче днес може да се стори малко странна на децата. В нея има приключения, героите понякога са тъжни, друг път - изплашени, имат врагове, имат и приятели, но между всичко това има паузи, в които всички могат да чуят не само ромоленето на реката, но и шумът на върбите. Освен това героите на Греъм безпогрешно могат да различат кое е добро и кое зло, кое е справедливо и кое нечестно, кое е преходно и кое вечно.


Иначе какво толкова може да се случи на тези герои? Всъщност случват им се много неща – от пътешествие по реката и навлизане в Дивата гора до варосване на къщичките или преоткриване на свят, пълен с чудеса, в който животните ще разберат, че извършването на дребни неща може да им носи истинско удоволствие.


През 2012 г. се очаква да бъде завършена дългоочакваната 3D филмова версия по книгата. Студиото на Питър Джаксън, чието дело са "Властелинът на пръстените" и "Кинг Конг", реализира специалните ефекти към анимационния проект. Режисьор на приказката е Рей Григс, а сценарият е дело на Бил Марсили.


За първи път "Шумът на върбите" излиза на български език през 1981 г. с рисунките на Петър Чуклев, а през 1996 г. е с илюстрации на Любен Зидаров. Третото издание излиза със знака на "Ентусиаст" и с рисунките на художника Виктор Паунов. Преводът е на Богдан и Христина Атанасови.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK