Храната в детските градини продължава да е далеч от стандартите

Храната в детските градини продължава да е далеч от стандартите

© Красимир ЮскеселиевДва месеца след влизането в сила на новите стандарти за хранене на децата в детските градини  менюто на малчуганите все още е далеч от това, което би накарало родителите да се чувстват спокойни за здравето им. Това сочат оповестените днес резултати от едномесечните проверки на здравните инспектори по детските заведения.


Идеята: полезни храни и напитки за здрави деца


Според лансираната от здравното министерство и влязла в сила от 15 септември Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години малчуганите трябва да получават повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини.
За да се борят с един от тежките здравословни проблеми на нацията - затлъстяването и свързаните с него болести, властите приеха правила, които предвиждат  децата да получават поне по 300-350 грама зеленчуци и плодове дневно (включително с въведената втора сутрешна закуска само от пресни плодове). Белият хляб е почти изцяло забранен и заменен с пълнозърнест, а във всички тестени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар.Как се храни детето ви в детската градина и чувствате ли се спокойни, че получава необходимото, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 грама сирене. За пиене могат да се предлагат само питейна или минерална вода, чай и боза. Ако се дават сокове, трябва да са 100% натурални. Пържени храни пък могат да се слагат на масата само два пъти в седмицата


Храната в детските градини продължава да е далеч от стандартите

© Цветелина Николаева, Капитал


Реалността: Малко плодове и зеленчуци, колбаси вместо риба


Приемането на наредбата беше съпроводено от обещания за тежки санкции на нарушителите. Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че няма да колебае при налагането на стандарти за детските храни, независимо от оскъпяването на менюто в градините и заяви, че разликата в цените ще се компенсира чрез пряко договаряне на доставките на храни с производителите.


Здравният министър Стефан Константинов също декларира, че регионалните инспекции ще бъдат безкомпромисни в проверките и налагането на предвидените глоби: от 100 до 1500 лв. при първо нарушение на здравните изисквания, и от 500 до 5 хил. лв. при второ. (За юридически лица санкциите достигат до 5 хил. лв., а при повторно нарушение - до 12 хил. лв. )


Проверката, продължила от 15 септември до 15 октомври, обаче показва близо 1000 нарушения във формирането на менюто в градините.


Проверени са 2260 детски заведения в страната, като инспекторите на регионалните здравни инспекции са издали 923 предписани за нарушения на наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години, съобщи Министерството на здравеопазването.


Най-често срещаните нарушения са свързани с осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липса на пресен плод за подкрепителна закуска, сочи проверката.


Други пропуски са предлагане на колбаси като основно ястие, употреба на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки.


Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба, допуска се и предлагане на пържени храни.


Вместо сто процента натурални сокове от плодове се предлагат плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини.


Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите .


В някои детски заведения в малки населени места при изготвянето на менюто не участва специалист в областта на хранителните технологии.


Здравните инспектори изискват ръководствата на детските заведения да осигурят текущ контрол, се посочва в съобщението на здравното министерство и се напомнят определените за нарушителите глоби.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5624 Гневно

  за бившата учителка МАДАМ Ф. проблемите на децата в столицата не са от значение. Важни са скритите работи в Общината !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пълният текст на съобщението от сайта на МЗ:
  http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&newsid=3407&home=true

  Любопитно ми е с каква ли надценка доставят боклукльопачка в ЦДГ, ОДЗ и т.н.? Сигурно с такава като за биопродукти, а разликата - в нечие бездънно джобче... Тая работа само с административни санкции няма да се оправи!

 3. 3 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Разбира се, че ще е такава храната - нали става дума за децата, а не за оялите се депутати... Щял бил министърът да "наложи" стандартите. И как ще ги наложи този аграр високите стандарти? Като даде интервю във вестника ли? ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ е това, а чиновниците, които не взимат мерки са дръвници и трябва да бъдат уволнени!

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#2] от "Twinston Myth":

  Вие кажете. Един жокер: дневната издръжка на едно дете в софийска детска градина е около 10лв. Това включва режийни (парно,ток,вода, заплати на персонала) + храна + консумативи (хартия, моливи). И от тия 10лв родителя плаща 90ст/ден и е чевно недоволен.
  За сравнение, в частна детска един храноден е минимум 4лв + такса от поне 15лв на ден.
  Айде кажете сега колко се краде ?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5624 Неутрално

  До коментар [#4] от "m17"

  това, което си написал въобще не е вярно !!! и да знаеш - много се краде на всички нива в общината на столицата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"m17"]от тия 10лв родителя плаща 90ст/ден и е чевно недоволен[/quote]

  Който има дете в детска градина на общинска издръжка, знае, че едната месечна такса не е единственото плащане...

  По-скоро ме притеснява дали нещата не се развиват като в случая с "Панда И.П." ЕООД, макар и на по-ниско административно ниво:

  ..."Панда И.П." е избрана за основен доставчик на храни за родните пандизи от предишното ръководството на министерството. Номерът на договора е 93-00-44 и е сключен на 4 март 2009 г. Скандалната сделка с фирмата на Ивайло Пандов е сключен под натиска на тогавашните зам.-министри Стефан Фиков и Илонка Райчинова, твърди сегашното ръководство на Министерство на правосъдието. Веднага след парафирането му, "Панда И.П. наема като скрити подизпълнители досегашни доставчици на такива продукти. Това са фирмите “Варна оборот", “СК Къмпани” и “ЕСО Комерс”. В резултат на това цените на доставяните стоки скача драстично...
  http://etrud.blogspot.com/2011/08/27.html

  П.П.
  От доклада на Сметната палата става ясно още, че стойността на един храноден в затворите за 2009 г. е 2,284 лв., а за 2010 г. - 2, 442 лв. ... Това също е тема за размисъл, но под друга тема!

 7. 7 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За 50,60 лева на месец кой очаква адекватна грижа, добри условия и здравословно хранене на децата.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2069 Любопитно

  Философията при грижите за децата е КАМПАНИЙНА и "съобразена" с всякакви ИНТЕРЕСИ, само не и с тези на децата. Осъзнатата необходимост от здравословен начин на живот трябва да се прави не от "експерти" по офисите, а от работещите в детските градини, родителите и задължително с мненията на децата! Не трябва да се налагат задължителни норми, които са само заради "нови" изисквания, бюджети или временни възможности. Трябва да се следват традициите на БГ хранене, едва ли в Италия са затлъстяли децата от пастите и пиците, с които се хранят.

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 538 Неутрално

  безплатните общински детски градини и ясли са тотална "мечешка услуга" , която държавата прави на българина и колкото по-скоро родителите го осъзнаят - толкова по-добре. Храната е само един от многото проблеми и даже не е най-фаталният - основният проблем е , че тези градина възпитават със същите руски методи от преди половин век. Децата се учат да "слушат", тяхната креативност се смазва в зародиш, не се стимулира въображението, мисленето, а послушанието. Тези деца няма как да станат възрастните, които ще движат икономиката и културата напред. Не просто това - те няма как да станат деца, които се оправят успешно сами в живота, защото тези първи години са най-важни за формиране на самостоятелност, за увереност в собствените възможности, а именно това държавните градини смачкват.
  Добавете и това, че има твърде много деца на твърде малко учителки, хигиената, гадната храна и т.н. и накрая родителите получават почти безплатна , но мечешка услуга.
  Държавните градини трябва да са съвсем малко за тези, които са наистина крайно нуждаещи и социално слаби. За всички други родители е по-добре да намерят други начини за отглеждане на децата си - частни градини, баби, или пък майката да отстъства по-дълго от работа. В интерес на нашите собствени деца е това.
  Като за начало трябва общинската субсидия за дете да не бъде само за държавни градини, а да важи и в частните. Това ще направи таксите на частните градини по възможностите на почти цялото население.

 10. 10 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мдааа, държавата добре изисква.
  Но трябва и да дава.
  А не го прави.
  Делът на средствата, разпределяни на регионално ниво, при управление герб, спада неотклоно и бързо.
  За сметка на средствата ,разпределяни от правителството.
  С което станахме уникати в ЕС.
  Принципът "Пари нема, действай!" в действие.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 11. 11 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#4] от "m17":

  Хайде да не прехвърляме от болната на здравата глава. Не родителите определят правилата и таксите.
  Таксата се определя от общината. Остатъка идва от бюджета, който се формира от...
  Освен това почти навсякъде родителите събират средства за помагала и учебни материали.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 12. 12 Профил на silviani
  silviani
  Рейтинг: 458 Разстроено

  ох, милите деца.... тровят ги с колбасии с боклуци... айде, бе лелчета в детските градини! стегнете се малко! И диреторите също!!!
  За децата едно от най-важните неща е отношението към храната. Възпитавайте го, моля!

 13. 13 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Парите за храната на децата, са далеч от цената на храната по стандарта!

 14. 14 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#9] от "Батков-вън":

  Вие май сте стъпвал в детска градина само като дете? Първо - такова нещо като "безплатна" детска градина няма. Таксата е около 3 лв на учебен ден, или иначе казано 60 лв на месец. Частните детски градини са около 600 лв., не виждам как това, дори с някаква субсидия (а защо да се субсидира, като е частна?!), би могло да стане "поносимо" за голяма част от населението. Второ - такова нещо като смачкване и "руски" методи (каквото и да си представяте вие) няма. Децата са си много добре, учителките са предимно свестни, имат много занимания през деня и като цяло нещата са в рамките на нормалното. Относно храната - чак смешно ми става как се драматизира за глупости. Дори и плодовете и зеленчуците се отглеждат оранжерийно и нямат никаква връзка със здравословното. Тези набедени натурални сокове, уж 100% също са бъкани със захари, консерванти и куп други боклуци. Истината е, че в момента на пазара трудно може да се купи нещо истинско, дори човек да може да си го позволи. Тази кампания ми се струва доста тенденциозна - очаквам да поискат вдигане на месечната такса в детските градини, под предлог качество...Сякаш едно време само технолози са ни хранили...смешно е и тъжно... Вместо да помислят да създадат повече възможности за спорт в града, да насърчат децата да бъдат по-активни, те търсят под вола теле. Явно пак някой гушка манги...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 15. 15 Профил на MAria
  MAria
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А вие знаете ли, че децата в ЯСЛИТЕ не попадали в обхвата на тази наредба, щото били под 3 години??? Страхотно, ако тръгне на 1 година, до 3 ще яде пържено и мазно, салам, маргарин и т.н., а като стане на 3 и мине в градината, ще го учат на здравословно хранене... що за нелепост?!?!

 16. 16 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#14] от "greebo":

  имам дете в детска градина и съм пределно наясно
  и да, в момента общината субсидира всяка държавна/общинска детска градина с няколко стотин лева за всяко дете , а вие плащате само 60 лева от пълната такса. Ако тези да кажем 300 лева следваха детето, тоест не само държавните ги получаваха (защо държавните получават преференции???? защото са по-добри с нещо ли?) , то щеше в частната да ви струва само 200 (има частни по 500 лева такса). Тоест 60 лв в гнусната държавна или 200 лв в нормална частна....

  вие си избирайте

  и не на мене тея " не било толкова лошо в държавните"... не лошо - отвратително е!!! и ако не сте наясно, цялата образователна система в БГ от градина до университет е копирана от руската такава преди повече от половин век. От тогава нито принципи нито концептуално е променяна

 17. 17 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Щеше да има повече, ако не се краде. На всички нива- от доставчици, през учителки дори, до кухненските работници. Има работа за разследващата журналистика

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#16] от "Батков-вън":

  Сменете си градината - явно нещо не й е в ред.
  Относно субсидията - държавата финансира държавните градини именно защото са държавни. Т.е. в бюджета е заложена социалната услуга "детска градина" и следователно се разпределят средства. Тези средства пак са от вашия джоб - да не би хазната да се измагьосва сама отнякъде? Частните д.г. обаче са си собствен бизнес и носят печалба на собственика - откъде накъде да има субсидия за него? Все едно ако аз имам фирма за нещо си, да поискам за всеки клиент държавата да ме субсидира?

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 19. 19 Профил на pav
  pav
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да не забравяме, че и децата имат предпочитания и не всичко което възрастните смятат за здравословно им е вкусно. Моя близка работи в детска ясла, където се стараят да спазват нормите за здравословно хранене, но това не лесно. Например мюсли (следобедна закуска) не иска нито едно дете да яде, а не могат нито да ги насилват нито да ги оставят гладни. Но от кухнята идва само това. Затова са започнали да заделят от остатъчният хляб от обяда и им мажат филийки лютеница. Повечето деца имат изградени навици за хранене от вкъщи и те не рядко са нездравословни. Тази задча е непосилна за персонала, при условията в които работят. Според мен диетолозите не трябва да броят само калории и мазнини. С малко повече фантазия има начин да се отсеят храни които хем са здравословни, хем атрктивни за децата. Защото иначе по- добре сами да си ядат.

 20. 20 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#18] от "greebo":

  тоест ако държавата реши да прави супермаркет после от бюджета ще се субсидират държавните супермаркети само защото са държавни???? нали уж комунизмът приключи преди 20 години???? или съм се объркал?

  субсидирането на детски градини се прави с цел облекчение на родителите, които точно тогава когато имат деца обикновено им е важно да работят, да правят кариера и да изкарват пари. точно за това няма никакво значение дали се субсидира държавна или частна градина - целта не е да се помага на държавата да прави бизнес или да осигурява работни места, а да се помага на родителите! нека има и държавни градини, но да играят наравно с частните. Даже се чудя как някой частник не е осъдил общините заради това незаконно и неконкуретно субсидиране на държавните!

  Държавата има задължение да осигури училища (а вече и предучилищни групи) защото това задължение и е вменено със законите, които казват, че основното образование е задължително за всеки българин. Щом е задължително трябва държавата да го осигури на всеки. Но яслата и детската градина НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и съответно подобно субсидиране е неправилно, а и най-вероятно незаконно.

  Ще дам пример с БДЖ, където в момента текат стачки и реформи именно защото държавата съвсем скоро ще й бъде ЗАБРАНЕНО с европейска директива да субсидира държавни фирми в железопътния сектор. Общините дори не могат пряко да субсидират градския транспорт, а го правят през "преференциите" (например безплатните карти за пенсионери и деца)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK