Започва кампания срещу разделянето на майките от новородените им

Обичайна гледка в българските болници

© Анелия Николова

Обичайна гледка в българските болнициНеправителствени организации се обявиха против разделянето на новородените от майките им в първите часове след раждането.


Причината е стандартната практика в повечето български болници, където майките са разделени от бебетата си за 2 до 6 часа след нормално раждане и между 12 до 48 часа след раждане с Цезарово сечение. По време на болничния престой, който варира от 3 до 5 дни, в много болници се прилага режим на свиждане, при който майките виждат бебетата си по веднъж на няколко часа, с пауза от около 6 часа през нощта. Най-ощетени са родителите на недоносени деца, които може да са отделени от бебетата си за дни и даже седмици, като имат само спорадична възможност да ги видят и да получат информация за тях.През последните 30 години медицинските изследвания систематично показват, че най-доброто място за едно бебе след раждането е в ръцете на майка му, най-добре в близък телесен контакт с нея. Когато са заедно с майките си, бебетата плачат по-малко, поддържат по-добре телесната си температура и започват кърменето по-успешно. Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че майките и бебетата трябва да са заедно възможно най-скоро след раждането, в рамките на първите 30 минути, а рутинните процедури като миене, мерене и теглене на бебето трябва да се отложат. Това важи и за майките, родили с Цезарово сечение, като при местна упойка срещата може да се осъществи веднага след раждането, а при пълна упойка - след като майката се събуди. СЗО също така препоръчва родилките и бебетата да не се разделят по време на целия болничен престой. Грижите за бебета в общо неонатологично отделение е желателно да се избягват, защото водят до разпространение на инфекции.Рутинното разделяне на родилката и бебето й в болничната среда не е медицински обосновано и нарушава правата на жената, смятат от гражданската група "Родилница". Организацията започва кампания "Първи контакт", насочена срещу разделяне на майката и бебето. Целта на акцията е да обърне внимание на тази толкова травматична за майките практика. Дори и при неколкочасово разделяне от бебето майките разказват, че се чувстват "безсилни," "самотни," "нищожни,""тревожни," "ограбени," "нещастни," "наказани," "празни," "безполезни," "притеснени."


Разделянето на майката и бебето нарушава правата на майката. Според Конвенцията на ООН за правата на детето родителите имат право да не бъдат разделяни от детето си против тяхната воля. Наредба 16 на Министерство на здравеопазването от 1996 година посочва, че единият от родителите на болно дете до 14 години има право да го придружава в болницата. Това право имат и родителите на недоносени бебета, които често не виждат децата си с дни, когато те са в неонатологията. Законът за здравето посочва, че родилките и техните новородени имат право на "оптимална жизнена среда," като това включва физическо, психическо и социално здраве. Майките имат право да бъдат информирани и да взимат решения за всеки аспект от грижите, които се прилагат на техните деца.


Това, което кампанията "Първи контакт" цели да постигне, е всички болници в България да спазват закона и да предоставят възможност майките и бебетата да бъдат заедно от момента на раждане и по време на целия болничен престой. Това не е скъпо, не изисква специална техника или умения, а само малко по-гъвкаво отношение от страна на медицинския персонал и зачитане правата на родителите.


Кампанията започва днес с пускането на специална интернет страница http://firstcontact.rodilnitza.com/, посветена изцяло на значимостта на първия контакт между майката и бебето.  Кампанията "Първи контакт" се подкрепя от Български хелзинкски комитет, от Сдружение "Естествено" и от Асоциацията на българските дули.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK