Над 100 хил. членуват в детски синдикати в Латинска Америка

11-годишният Фернандо от Боливия помага на баща си да пренесе тухлите до камион в Ла Паз.<br />

© Associated Press

11-годишният Фернандо от Боливия помага на баща си да пренесе тухлите до камион в Ла Паз.Повече от 100 000 деца и тийнейджъри в Латинска Америка са членове на мрежата от профсъюзи, която защитава правото им на достоен труд, пише американското списание "Тайм".


Организираните в синдиката младежи настояват за по - добри условия за работа и правителствена защита.


Гилдиите като Боливийския съюз на работещите деца и юноши (UNATSBO) твърдят, че запълват ниша, в която държавата се страхува да влезе.
Първата подобна детска работническа организация е била основана още преди 35 години в Перу. Днес в Южна Америка има осем подобни съюза - в Боливия, Перу, Еквадор, Венецуела, Гватемала, Колумбия, Парагвай и Никарагуа. Сред изискванията към членовете на тези синдикати е да посещават редовно училище.


В Еквадор организацията е създала и мрежа от контакти, чрез които децата и тийнейджърите намират сравнително добре платена работа. Синдикатът във Венецуела пък осигурява купувачи, които заплащат добри цени за земеделските продукти, които отглеждат членовете му. А в Боливия децата, които продават вестници, дори организираха стачка с искания за увеличаване на заплатите им.


Деца събират кафени зърна във ферма в Панама.

© Associated Press

Деца събират кафени зърна във ферма в Панама.


Виктор Чипани е започнал работа, свързана с обслужване на пътници в обществения транспорт, когато е бил едва 10-годишен. Той се е трудил по няколко часа всеки ден в бедния боливийски град Ел Алто. Днес, 5 години по-късно, все още прави същото, работейки от 7 до 19 часа от понеделник до петък.


Чипани печели по-малко от долар за час, но заплата му, макар и малка, помага на семейството му да изхрани 8-те деца, негови братя и сестри. Тя покрива и разноските за нощното училище, което той посещава. Дребният тийнейджър, който се надява един ден да отиде в колеж и дори да учи за лекар, не желае съчуствие или съжаление от никого.


Настоява, че синдиката, на който е член, може да го защити. "Обединени, работещите деца, можем да постигнем всичко" , казва той, цитиран от "Тайм".


"Всички бихме искали свят, в който децата нямат нужда да работят", заявява 17-годишният лидер на Боливийския съюз на работещите деца и юноши (UNATSBO), който представлява Чипани и още около 15 000 души на възраст между 8 и 18 год. "Икономическата реалност обаче е такава, че трябва да работим, за да помагаме на семействата си, а правата ни трябва да са защитени", допълва той. 


Според други  мнения обаче, агресивното лобиране за правото на работа, би могло да доведе до увеличаване на експлоатацията на деца от корпорациите и дори от трафиканти.


Според данни на базираната в Швейцария Международна организация на труда в света има повече от 215 млн. работници между 5 и 17 години. 14 милиона от тях са в Латинска Америка, а от тях за 5,1 млн. има повишен риск, тъй като са под 14 години. "Целта ни е да защитим правото на децата да бъдат деца", заявява Мария Елена Рейс, координатор на международната организация за Боливия.


16-годишният Фернандо (вдясно) и 14-годишният Дарио работят в малка фабрика за пиротехника в Гватемала.

© Associated Press

16-годишният Фернандо (вдясно) и 14-годишният Дарио работят в малка фабрика за пиротехника в Гватемала.


Боливийският съюз на работещите деца и юноши и партньорските му синдикални организации твърдят, че светът има много сериозен проблем. Подобно на имигрантите без документи в САЩ, милионите деца, които се трудят, се намират в законов вакуум, което ги прави най-лесно уязвимата работна сила, смятат те.


В самата Боливия, която е една от най-бедните държави в Южна Америка, има около милион работещи деца - най-високата пропорция спрямо общото население сред държавите на континента. Мнозинството от тях обаче съвсем не са уплашени, насилвани и безпризорни, коментира американското издание - повечето работят по няколко часа на ден и ходят на училище.


Боливийското правителство се противопоставя на призивите за легализиране на детския труд и обяснява, че това би означавало да го легитимира. "В никакъв случай няма да го направим", обявява директорът на Федералната служба за премахване на детския труд Мабел Дюран. Той уточнява, че кабинетът не планира и да намали позволената възраст за започване на работа.


"Вярвам, че можем да защитаваме тези деца, докато работим за бъдеще, в което няма да се налага те да работят", казва боливийският конгресмен Ребека Делгадо. В друга държава от региона - Парагвай - пък президентът Фернандо Луго се среща всяка година с представители на синдикати, защитаващи правата на работещите деца, за да чуе мнението им за трудовата политика в страната, разказва американското издание.


На тази снимка, направена около 1908 г., деца работят във фабрика за стъкло в Индиана, САЩ.

© Associated Press

На тази снимка, направена около 1908 г., деца работят във фабрика за стъкло в Индиана, САЩ.


Детският труд е изключително чувствителен и сериозен проблем за всяка една страна. В момента дори няколко американски щата се борят с корпоративно подкрепени предложения за смекчаване на трудовото законодателство, касаещо децата, посочва "Тайм". В Латинска Америка обаче, в центъра на дебата, е въпросът коя работа е подходяща за тях и коя - не.


Макар според боливийското правителство общественият транспорт да е една от 23-те опасни сфери, 15-годишният Виктор Чипани разказва, че най-сериозните му наранявания, докато е работил са прещипване на пръстите му във вратата (случвало му се е два пъти) и подхлъзване върху мокър тротоар, при което си е ужулил главата.


Добавя: "Имал съм много по-тежки контузии, когато съм играл футбол". Разказва, че дори и ако загуби работата си, би си намерил нова. "Никой не може да ми каже, че не мога да работя", заявява той с твърдост, присъща за възрастен.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Когато се оплакваме от сегашното си положение и задълбочаващата се икономическа криза нека все пак си даваме сметка, че бедността и правата на човека имат различни измерения на различните континенти...

 2. 2 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 497 Разстроено

  И да не забравяме, 4е без детски труд всекидневното ни кафе 6те струва поне двойно пове4е. Толкова за европейския хумаянизам.

 3. 3 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много добър материал сте изровили, "Дневник".

 4. 4 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Разстроено

  Горките дечица! Жертва на безотговорно общество и безотговорни родители.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 5. 5 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мерилин":

  Мерилин, ти самата в ранна възраст си била принудена да работиш , даже "с тялото си".
  Родителите на тези деца са крайно бедни и нямат средства за да създадат по-добри условия за тях. Пък и твоята майка не имала възможност да те отгледа.  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Освен българските пенсионери, и тeзи дечица, със сигурност няма да доживеят до пенсия ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "H2O":

  Недей сравнявай нашите общества, където да работиш от дете за да помагаш на семейството си е прецедент, с онези общества, в които децата да работят е НОРМАЛНО ! Разликата е огромна .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4309 Разстроено

  Много интересна статия.... има сигурно десетки декларации на световни организации като ООН, които забраняват детския труд! Уви в някои държави от Третия свят (а и не само там) всичко остава на хартия!

  П.П.
  НЕ на детския труд и експлоатация!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Същото е в Азия, знаете ли тия деца като израснат и завършат университет какви специалисти стават,тъпите Европеици не знаят от къде да почнат, имат ужасно държание и липва каквато и да е дисциплина ... после защо Европа е некокурентноспособна. Това е номера има проблем отиваш и го решаваш не ходиш да ревеш на тоя и на оня или да чакаш ЕО да ти го реши ... Примерно тука в Лондон, като идват да кандидатстват за стажанти не са имали един ден платена работа, и така нямат никакви работни навици и си милят че сме им детегледачки ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 10. 10 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "theanalyser":
  Така е, но не е по-скоро по региони или по-държави, а не континенти. Чили, Аржентина, Уругвай и Бразилия не са в тази листа а това е повече от половин Южна Америка. Това са европеизирани държави.
  В същото време на много места в Източна Европа има работещи деца, без много права.

 11. 11 Профил на peru
  peru
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#4:"Мерилин"]Горките дечица! Жертва на безотговорно общество и безотговорни родители. [/quote]

  Капитализма не прощава! Не родителите. Много е лесно да се хвърли вината върху тях!

 12. 12 Профил на peru
  peru
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#5:"H2O"]Мерилин, ти самата в ранна възраст си била принудена да работиш , даже "с тялото си".
  Родителите на тези деца са крайно бедни и нямат средства за да създадат по-добри условия за тях. Пък и твоята майка не имала възможност да те отгледа. [/quote]

  Имате минуси, понеже не Ви разбраха, че се отнася за биографията на истинската Мерилин, която е израсла в сиропиталища.

 13. 13 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Последната снимка трябва да се показва на всички, които искат/мечтаят за връщане на "чистия капитализъм" и ненамеса на държавата в бизнеса.

  Също така им препоръчвам книгата на Джак Лондон "Хората от бездната"(The People of the Abyss), която пише след като прави анонимно разследване(представя се за обикновен работник) в Англия няколко месеца.


  http://en.wikipedia.org/wiki/The_People_of_the_Abyss

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK