Любопитството и важните въпроси в "Мистър Фини и светът надолу с главата"

Мистър Фини от корицата на книгата "Мистър Фини и светът надолу с главата"

© Издателство "Сиела"

Мистър Фини от корицата на книгата "Мистър Фини и светът надолу с главата"Първо си отвори едното око. После - другото. Мистър Фини се пробуждаше от дълбок сън. Размърда пръстите на краката си, широко се прозя три пъти и протегна перки". Така започва срещата с главния герой в книгата "Мистър Фини и светът надолу с главата" с автор Лаурентин ван Орание - принцеса на Холандия и съпруга на Негово височество принц Константин, и известния холандски илюстратор Сиб Постхюма.


Симпатичният герой е особено същество, което наподобява риба, която ходи. Мистър Фини никога не е напускал дома си, който сам е построил, и обича да майстори разни неща, както и да задава въпроси, да лети в мислите си и да си говори със своите най-добри приятели.


Една очарователна розова героиня на име Розовото пиперче, която долита до дома му, му показва снимки от своя Супербибип и го кара да се замисли за света отвъд хоризонта, който той никога не е виждал и е любопитен да опознае. За да може едновременно да пътува по суша, въздух и море, той изобретява собствен специален Финомобил и потегля на едно вълнуващо пътешествие, изпълнено с приключения, много нови приятели и места.
Онова, пред което Мистър Фини се изправя най-често са безброй важни, но най-вече точни въпроси като какво се случва с природата, добре ли се отнасяме към нея, защо животните бягат от горите, защо замърсяваме морето и правим нещастни делфините, какво е бъдещето на нашия дом Земята, както и защо на дъното на Северния ледовит океан има забит флаг?


Именно действителната новината от лятото на 2007 г. за поставянето на руското знаме на дъното на Северния ледовит океан и въпросът защо се прави това е и начално вдъхновение за принцесата да започне книга, в която да накара децата и родителите да се замислят над някои наистина важни въпроси, които пропускаме да си зададем в ежедневието. 


С помощта на своите приятели Розовата пиперче, най-добрия му приятел Охлю, умния Бухал, Заека, Бобъра, Хамстерката, Стария морж и розовото фламинго Флинго Мистър Фини успява да открие отговорите на всичко, което не разбира, по простичък и логичен начин. Той е винаги много доволен, когато се сети какво да пита, както и когато му отговорят. Ако ли пък някой се опита да се измъкне, той не се отказва лесно и е настоятелен.


Лаурентин ван Оранйе - принцеса на Холандия

© Credo Bonum

Лаурентин ван Оранйе - принцеса на Холандия

"Като родители често си мислим, че въпросите, свързани с околната среда и климатичните промени, са прекалено трудни и сложни за децата, но не са. Те са логични", казва авторката Лаурентин ван Орание и допълва, че именно тази вродена природа на децата да задават въпроси е нещото, на което вечно любопитният Мистър Фини може да помогне, като им обърне внимание над определени важни и доста сериозни въпроси за планетата и природата, които често като по-възрастни пропускаме или не успяваме да им обясним. "Надявам се, че книгата ще накара възрастните да преоткрият Мистър Фини и в самите себе си", допълва още тя пред "Дневник".


"Мистър Фини и светът надолу с главата" е приятно, забавно и симпатично четиво, в което можем да открием различни характери - някои са лекомислени, други са важни, трети се шегуват, а други се влюбват. Героите са цветни, преживяванията - пъстри, а поуките - полезни. Една книжка, с която заедно с децата си може да научите много за света и отношението ни към него. 


Луксозното цветно издание с твърди корици се издава на български език от издателство "Сиела" в превод от нидерландски на Анета Данчева - Манолова. Книгата се предлага на цена 18 лв. в сайта на издателството, както и във всички големи книжарници в страната, а до 11 декември може да я откриете и на Международния панаир на книгата в София, който се провежда в НДК.Интервюто на "Дневник" с принцесата на Холандия - Лаурентин ван Орание очаквайте тази събота на dnevnik.bg


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK