В София ще има осем нови детски градини до края на годината

В София ще има осем нови детски градини до края на годината

© Красимир ЮскеселиевОсем нови детски градини ще бъдат открити до края на годината, а други четири ще започнат да се строят в районите "Витоша", Лозенец" и "Изгрев".  


Това съобщи директорът на дирекцията "Образование" в Столичната община Мария Минчева при представянето на приоритетите в сектора на семинар в Правец. 


От 2012 г. половината от софийските детски заведения трябва да са с делегирани бюджети, а останалите да имат такива от следващата година, допълни тя.


През миналата година за аварийни ремонти в 103 от общо 198 детски градини са отпуснати 1.378 млн. лв., а за аварийни ремонти в 112 от общо 176 общински училища са предоставени 1.928 млн. лв.  Осигурена е издръжката на новите 47 групи в детските градини за общо 1400 деца.Общината предвижда за издръжката на детските заведения през 2012 г. общо 31.2 млн. лв. Стандартът на дете е 800 лева за (до пет годишна възраст) и 600 лева за децата на шест години и според Минчева покрива нужните средства за осигуряване на храненето по изискванията на новите разпоредби на здравното министерство. 


Минчева отчете, че в още четири детски градини и осем училища вече има изградена достъпна среда. Предстои да се освободят заети помещения от частни образователни структури в три детски градини, за да се ремонтират, и в тях да се настанят нови групи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK