Сайт преподава виртуални уроци на реални ученици

Сайт преподава виртуални уроци на реални ученици


Сестрата на Дарин Маджаров е в 11 клас и среща трудности в училище. Той е докторант в Белгия и решава да й помогне, като направи анимирано клипче с урока. По-късно прави клипчета и за други уроци, а сестра му ги споделя с приятели. Така се заражда идеята за сайта ucha.se.


Анеуплолидея, решетка на Пънет, принцип на Хюйгенс, принцип на  Льо Шателие-Браун - това са част от темите, които трябва да знаят учениците от 10 клас например. Дарин прави серия клипчета и за тях, в които обяснява с анимации уроците.

Сайтът съществува едва от няколко месеца, но вече съдържа над 160 урока, гледани повече от 23 000 пъти от ученици и учители в цялата страна. В него са поместени клипчета с обяснения по физика, химия, биология и математика. От съвсем скоро вече има и уроци по английски език. За момента информацията е в помощ на ученици между 8 и 11 клас. Дарин се надява да може да разшири кръга от уроци и да прави видео и за други класове. Казва, че ако например получи въпрос от седмокласник с молба за клипче, ще го направи веднага.


"Мисля, че разказвам по интересен начин и не се взимам на сериозно. Нещата, които правя там (в сайта), ги правя и за лично удоволствие", казва той.


Според него, когато учителите са били ученици, всичко е било по-различно. Целите на образованието са били други и не са се стимулирали учениците да бъдат различни. "Сега са едни лъвчета. Всеки иска да бъде себе си, да се доказва, и подходът към тях е доста важен", казва Дарин.


Той смята, че проблемът не е в учебниците или учителите, а в цялостната среда в училище и шума. Когато учениците останат сами вкъщи, направят си чай и седнат пред компютъра, много по-лесно възприемат, казва той. Посочва, че сайтът не може да замести ролята на учителите, а по-скоро може да им помогне.


Дарин Мaджаров, създател на ucha.se

© facebook

Дарин Мaджаров, създател на ucha.se


Според Дарин ентусиазмът угасва, ако липсва подходящата мотивация, и за момента не мисли, че би могъл да получи помощ от други ентусиасти.

Неговата мотивация е в желанието да помогне и да създаде нещо трайно и значимо.


Казва, че самия сайт е направил за 5 минути. "Защо всичко е безплатно" - това е най-честият въпрос, който получава за страницата. Един от отговорите - учениците много се радват, когато някой им обръща внимание, без да ги търси за пари. Получава обаче и всякакви други писма - въпроси като каква е формулата на някое химично съединение и лични съвети.


Сайтът има чат канал, в който учениците могат да задават въпросите си. Получават отговори веднага, а ако проблемът е свързан с разбирането на цял урок, прави се клипче.


Дарин отделя по пет-шест часа на ден, за да прави видеоклипове към уроци. За тема му трябват сумарно 2 часа, в който да прочете и проучи урока, а после да запише клипчето. Винаги се опитва да вложи във видеото някаква история, с която въпросът да стане по-разбираем. Не обвинява нито учителите, нито учебниците за трудностите на децата. Все пак абстрактните процеси, които се случват в клетката например, имат нужда от по-добра илюстрация, казва той.


Експериментите с ефекта от сайта започват в Априловската гимназия в Габрово, която Дарин е завършил. Там Мария Николова, учител по химия, решава да преподава урок с помощта на клипчетата от сайта. Резултатът е обнадеждаващ. След заниманието над 50% от учениците имат отлични оценки, а двойката е само една, докато преди това двойките били масови.


В края на месеца сайтът ще разполага с нова, по-добра визия и повече възможности. Например ще има архив на задаваните въпроси, за да не се губи време за отговаряне на един въпрос два пъти. Освен това учениците ще могат взаимно да си помагат за решаването на проблемите с учебния материал и да получават отговор от преподаватели по съответната дисциплина. Очакват се и виртуални консултации - двучасови интерактивни уроци, при които в реално време учениците да задават въпросите си към учител.


Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 578 Весело

  Министерството на образованието трябва да си посипят главите с пепел... Закостенели, неуки в съвременния смисъл администратори, които продължават да отблъскват учениците от образованието. Жалки са.

  Затова е толкова лесно някой, който има сърце, отворен ум и малко добра воля, като този млад човек, да направи нещо толкова полезно и актуално за момчетата и момичетата, които са нашето бъдеще.

  Впрочем, срещу каква сума годишно имаме удоволствието да имаме Министерство на образованието?!? Мне, не ми казвайте, съвсем ще ми стане зле....

 2. 2 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 458 Неутрално
 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Похвална цел, но докато образованието е монопол на държавните празноглавци е капка в морето.
  Хората не желаят да имат много общо с държавната администрация ( смяна на лични документи, плащане на данъци, издаване на разрешителни ... ) но на драго сърце остават тя да се занимава с най-важната работа - формиране на младите умове!

 4. 4 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Едно към едно с Khan Academy (http://www.khanacademy.org/), даже и причината за създаването на сайта звучи подозрително еднакво. Но иначе супер, нека развива платформата, държавата въобще не му трябва, за да го прави.

 5. 5 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Не знам колко от вас знаят, че Ютуб всъщност е пълен с техничеси презентации на научна и всякаква друга тематика, включително и видео материали за обучение. А не само музикални и забавни видео клипчета. Добре все пак, че и този анимиран начин става достъпен чрез сайта на ucha.se. Не е зле да си вземат поука преподавателите по училища и университети.

 6. 6 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#1] от "tily_lily":

  много точно +++++

 7. 7 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Браво на Дарин, браво и на децата, сигурно се стягат за да зарадват майките си на 8-ми март:

  Огърлица от шестици
  ще и дам за този ден
  нека всички ученици,
  да направят като мен.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 8. 8 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това е пътят, но и учебниците не трябва да се пренебрегват. Някои ученици и студенти са доста мързеливи. Един американски професор, спец по съветска история, ми каза, че получил имейл от студент, който искал от него да отъждестви един цитат от комунистическия манифест. Вместо да отиде до библиотеката, да извади изданието и да го прегледа, той моли професора за справка, въпреки че онзи е 100 пъти по-зает от него.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 9. 9 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#8:"о. Павел"]Някои ученици и студенти са доста мързеливи. [/quote]

  Отче, дайте да си го кажем направо, повечето са много мързеливи, а има и мързеливи родители - такива които не са спестили да купят поне една диплома на децата си.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 10. 10 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  браво. много добра инициатива.

  но съм сигурен че ще се появят стотици псевдо-интелектуалци и други апологети на държавата, за да ни обяснят как само държавата може да предлага образование, което е безплатно и публично благо, а пазара не може да се справи.

 11. 11 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Дарин не е просто добър преподавател - той е гениален.

  Проклета да е Русия!
 12. 12 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това не е нещо ново
  Например синът ми участва в разработването на уроци по математика за сайт videouchitel.com от 2 години.
  Даже тази година участва в Националния семинар на ИМИ -БАН съвместно с със секцията Образование по математика и информатика и българския екип на европейския проект Fibonacci.
  Както виждате има някои институции които не си заравят главата в пясъка относно пропуските и недостатъците в българското образование. Много талантливи ученици в областта на естествените науки мога и допринасят за подобряване на образователното ниво на своите връстници и това е похвално. Всъщност мисля, че е време да се възроди интересът на подрастващите към знание и това е вина на нас - родители, учители и медии.

 13. 13 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#4] от "Георги Камов":

  С тая разлика, че "khanacademy" не преподава на български.

  А клатик...ите от министерството, на които това им е работа, сигурно и не предполагат за съществуването на този сайт.

  Проклета да е Русия!
 14. 14 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Познавам една учителка по литература - преподава частни уроци вече сигурно 20 год. с едни и същи напечатани теми. Един час е 20 кинта...
  Браво на момчето!!!

 15. 15 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Е, сега, в интерес на истината, обществената телевизия излъчва едни "приказки за физиката", които - поне за мен - и сега са интересни, но не може да запълни сегмента (кратко време, тясна насоченост, теми вероятно неопределени от аудиторията и неподредени систематично), а и (не съм проверявал) едва ли са on demand.
  Браво за авторските усилия (иначе вероятно биха могли да се ползват чужди по-шарени клипчета).

 16. 16 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Разстроено

  Уроци много, учещи малко!
  Желание за учене ако има ще се намерят и пособия и учебници.
  Замислете се уважаеми форумисти защо е необходимо да се предизвиква интереса на всяка цена у децата?
  Защото не са възпитани в интерес към науката и знанията.
  Иначе чудесна идея за даване на отговори на въпроси онлайн.

 17. 17 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Радвам се за този ентусиаст и идеята му е добра. Докога ще успява е въпрос, който като младеж не си задава. Дай Боже да намери начин за реклами на сайта си, за да остане безплатен. Иначе времето, което отделя е твърде много за един човек, който има други задачи и е необходимо да работи нещо за да печели пари.
  Явно има преподавателски талант. Да имаш талант да обясниш на някого нещо е едно от най-трудните неща и слабоплатените. Колко таланти за преподаватели са станали какво ли не за да печелят прилични пари. Всеки си спомня за свои преподаватели, които са блестящи учени, а не могат да обяснят и собствените си открития.

 18. 18 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И разликата между държавно и частно в образованието е в достъпността. Всички имат право на достъп до образование, а не всички гении са от богати семейства. Бих казала обратното с моя опит на университетски преподавател.
  Ако го нямаше държавното безплатно образование то светът нямаше да има половината математици, физици от последния век. Всички напълзели Европа индийци, китайци, пакистанци като докторанти са привлечени от евтиното европейско образование.
  Зад всяко голямо откритие стоят една лаборатория докторанти, които са помощници.

 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2294 Весело

  [quote#14:"pierr"]преподава частни уроци вече сигурно 20 год. с едни и същи напечатани теми. Един час е 20 кинта..[/quote]
  Търсенето определя предлагането. Те ти, булка, пазарно образование.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на Ivan Gospodinov
  Ivan Gospodinov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "КДС":

  Не е точно вярно: http://khanacademybulgaria.wordpress.com/

 21. 21 Профил на Mirena Hristova
  Mirena Hristova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бих препотъчала и този канал в YouTube. Уроците имат чудесна визия и са обяснени много добре и интересно: https://www.youtube.com/channel/UCqTGIC4Lli0GZoxpAlvsNaw

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK