Национална мрежа за децата: Държавата трябва да се намесва в случаите на злоупотреба с деца в семейството

Национална мрежа за децата: Държавата трябва да се намесва в случаите на злоупотреба с деца в семейството

© Юлия ЛазароваДържавата трябва да се намесва в случаите на злоупотреба с деца или занемаряване на грижата към тях в семейството. Това се казва в официално становище по проектозакона за детето, разпространено от Национална мрежа за децата (НМД) - мрежа обединяваща най-големите неправителствени организации, работещи в сферата на децата и семействата.


Неуместни са коментарите за злоупотреба от страна на държавата с правата на родителите, смятат от организацията. Във всяка една съвременна държава има инструменти, с които професионалистите могат да се намесят, когато в семейството има насилие, пренебрегване и злоупотреба с дете.


В този контекст се вписват и процедурите за анонимни сигнали при съмнение за насилие - те създават условия за сигурност на подаващия сигнала, който, както показва практиката, често е близък до извършителите и жертвата, защото над 85% от случаите на насилие над деца се извършват именно в семействата, гласи становището на НМД.
Организацията отправя призив към всички отговорни граждански организации, политически партии, държавни институции, медии и професионалисти да предоставят своите мнения, коментари и бележки по проекта на закона, но без да създават среда, която ни връща десетилетия назад, когато правата на децата не бяха уредени, се казва още в становището. Ще продължим да работим, за да могат конкретни текстове да бъдат доразвивани и подобрявани.


НМД публикува становището си в отговор на вълната от мнения, афиширани широко в публичното пространство, които са в разрез с основните принципи и права на децата според Конвенцията за правата на детето на ООН, обясняват авторите на текста.


Организацията винаги е защитавала тезата, че семейството е най-добрата среда за отглеждане и за развитие на всяко дете, подчертават те. Именно НМД създаде и едни от първите модели за подкрепяща семействата услуга, за да могат родителите да повишават своя капацитет, напомня становището.


Категорично не подкрепяме разбирането, че родителските права са по-важни от тези на детето и смятаме тяхното противопоставяне за абсурдно, изтъкват авторите на текста. Конвенцията на ООН за правата на детето е създадена, за да бъде призната по-голямата степен на уязвимост на децата и тяхната зависимост от възрастните. Затова детските права са специфични права и те трябва да бъдат уредени в специален закон, така както го повелява Конвенцията за правата на детето.


Това не противоречи на други нормативни актове в областта на правата на човека, категорични са от НМД. Именно затова противопоставянето на едни права на други е неуместно и неконструктивно.


Проектът за закон за детето се опитва да възстанови едно равновесие между ангажимента на държавата (в лицето на различните институции, отговарящи за всички секторни политики по отношение на децата) и родителите и да приложи подход на подкрепа на семействата, преди в тях да настъпи криза, която би имала негативен ефект върху детското развитие и преди да бъдат създадени предпоставки за нарушаване на правата на децата, подчертават от организацията.


Според НМД коментарите по отношение на "неподходящите" за детето права и свободи, въведени в законопроекта, ни връщат десетилетия назад. Свободата на мисълта, съвестта и религията и свободата на събранията и сдружаването са основни човешки права, гарантирани от всички международни актове по правата на човека. В този смисъл наличието на такива права в законопроекта е естествено и необходимо, още повече че са предвидени условия за осъществяването на тези права в съответствие с възрастта на детето и в режим на формиране на отношението, съгласие и подкрепа от страна на родителите. Законопроектът прави значителна крачка напред по отношение до приближаването ни до европейски модели и ценности, категорична е организацията.


Настояваме да има система за професионално израстване на различните групи професионалисти, които работят с децата и семействата, защото само по този начин можем да осигурим качественото изпълнение на политиката към детето и семейството, се казва още в становището.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на erratic
  erratic
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Държавата трябва да се намесва в случаите на злоупотреба с деца в семейството" - ХАЙДЕ БЕ?!!? Не думайте! Това е чудесна идея, как никой не се е сетил за това преди.

  Чакай малко! Да започнем от децата в циганските гета! Та те биват изнасилвани и раждат на 12. Обаче от друга страна може батковците и какичките от Европа да ни се скарат, че подтискаме малцинствата, за това май по-добре да ги оставим на мира педофилите!

 2. 2 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 472 Разстроено

  Проблемът на въпросният законопроект за правата на детето не е в това, че се придържа към Конвенцията на ООН за правата на детето. Този законопроект отива много по-далеч в отношенията между държавата, родителите и децата. Никъде, ама никъде в конвенцията не се говори за "чувства и емоции на детето", както в българският законопроект. Съжалявам, ама ето ви линк към конвенцията - http://www.bebe.bg/Zashtitia_na_nevinnite/konventsia_na_oon_za_pravata_na_deteto.htm, ето и линк към законопроекта - http://sacp.government.bg/media/cms_page_media/298/PROEKT_%20ZAKON%20ZA%20DETETO.doc

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 3. 3 Профил на sstoyanov_uk
  sstoyanov_uk
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Цветков": Проектозаконът говори за „желанията и чувствата“, не за чувства и емоции. Да, това е различно формулирано, отколкото в Конвенцията на ООН, но не са ли желанията и чувствата важна част от възгледите на детето - това е, което тя изисква да бъде взето предвид при взимане на решения, засягащи детето. Може би наистина би било добре проектозаконът да използва същия език като Конвенцията, за да е по-пълна хармонизацията между двата документа.

 4. 4 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "но не са ли желанията и чувствата важна част от възгледите на детето" - не само езикът, който се ползва в проектозакона не е добър. целият е некадърен.

  не виждам аз, да дадем право на държавата да се намеси у вас ако детето ти има 'желание' да гледа цял ден картун нетуърк, а ти като родител сметнеш, че това не е градивно за него. и социалните ще дойдат у вас и ще го възпитат по-качествено - собственото ти дете.

  да не говорим за по-уязвими от новия проектозакон, като самотни родители, които да кажем работят целодневно или дори на две места и може би все пак имат доброто желание и се псравят добре с отглеждането на детето си. въпреки това, стават абсолютни уязвими, детето им да попадне 'под закрила' от държавата,... която мога да си представя каква ще е.

 5. 5 Профил на fanni
  fanni
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия не зачитат Конституцията- Потрес! "Категорично не подкрепяме разбирането, че родителските права са по-важни от тези на детето и смятаме тяхното противопоставяне за абсурдно".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK