Трябва ли децата да бъдат послушни?

Изпробването на поставените граници е здравословно и любознателно поведение.

© shutterstock

Изпробването на поставените граници е здравословно и любознателно поведение.Повечето книги за родители са пълни със съвети как да направим така, че децата да се държат добре. Под добро държание се разбира подчинение. Да правят нещата, по начина, по който ние, възрастните, искаме – да се хранят добре, да пишкат в гърнето, да спят добре, да се държат добре. Целта като че ли е да се отглеждат послушни деца. Защото според тези книги послушните деца са знак за успех на родителя, а непослушните – пълен провал.


Дали обаче послушанието на децата трябва да ни радва или да ни тревожи? Колкото повече мислех за това, толкова по-интересен ми се струваше този въпрос, пише колумнистката на "Гардиън" по проблемите на семейството Аналиса Барбиери.


Да кажеш на някого, че детето му е послушно (обикновено), се смята за комплимент.
А послушен възрастен?


Не звучи толкова добре, нали? Имаме други епитети за тази цел, сред които "мухльо" или "изтривалка".


Алфи Кон, автор на книгата "Безусловно родителство: Как да преминем от награди и наказания към любов и разум" казва следното: "Когато в началото на лекциите си питам родителите какви са дългосрочните им цели за техните деца, чувам думи като "етичен", "състрадателен", "независим", "щастлив" и т.н. Никой никога не казва "послушен".


Послушното дете дава поводи за родителска тревога най-вече когато достигне юношеска възраст, признава Кон. "Ако то приема заповеди от други хора, сред тях може да има такива, които не харесваме. Казано по друг начин, най-уязвими на отрицателно влияние от връстниците си са децата, чиито родители са ги възпитали да правят каквото им се каже."


"Детето изпробва поставените граници, ако има сигурна привързаност към близките си", обяснява Алисън Рой, психотерапевт в клиниката за детско и юношеско психично здраве на Източен Съсекс (CAMHS). По думите й децата, на които се откликва, се научават да вярват по един здравословен начин, че мнението им има стойност, достатъчно е да възразят и от това ще произтече резултат. Тези деца


изпробват поставените им граници


и това поведение е много здравословно. А послушните деца? Те са се научили, че няма смисъл да възразяват, защото тяхното мнение няма значение.


Голяма част от неподчинението на децата всъщност е естествено, любознателно, изследователско поведение. Или реакция по единствения начин, който детето познава, на ситуация, над която то няма контрол.


Чрез заплахи или подкуп можете да накарате едно дете да ви се подчинява известно време, обяснява Алфи Кон, но така пропускате голямата картина и не успявате да обърнете внимание на реалните причини, поради които то може да не иска да направи нещо. Тези причини могат да бъдат различни – например детето е уморено и вие го карате да бърза на непознато място или пък то изпитва страх от нещо друго. Някои деца са послушни, защото темпераментът им е такъв, но други си създават фалшиво "аз", защото


чувстват, че родителят ще ги обича само ако му се подчиняват

Нуждата от автономност не изчезва само защото детето е пречупено да прави каквото му се казва.


От малките деца не може да се очаква послушание през цялото време, смята Алисън Рой. Причината е, че техните нужди често са трудно съвместими с тези на възрастните. Представете си прясно боядисаната стена на хола ви, която току-що сте покрили със скъпа боя. Тя е само едно огромно бяло платно за двегодишното ви дете с отмъкнат пастел в ръка, което не може да разбере защо го хвалите толкова много за рисунките му върху лист хартия, а му крещите, когато рисува по стената. Смятате, че денят е студен, и искате да облечете детето в топъл пуловер, но на него не му е студено и то отказва. Или представете си, че отивате на гости на приятел, без да искате, разливате питието си и ви се разкрещяват, вместо да ви кажат "няма нищо" и да почистят. И въпреки това...


Родителите лесно се поддават на стремежа да дресират децата и причината, изглежда, е страх – не от някой единичен инцидент или надраскана стена, а от това в какво ще се превърне това поведение, ако не бъде овладяно, като че ли децата дебнат за най-малката възможност да израснат като социопати. Под текстовете си в "Гардиън" често получавам коментари в дух: "Те ще се превърнат в чудовища, ако не им наложите волята си и не им покажете кой командва."


"Това не е базирано на емпирични доказателства", твърди Алфи Кон. "А е просто едно


много мрачно виждане за човешката природа


На върха на списъка ми с качествата на страхотния родител е смелостта да си кажеш: "Все още имам какво да уча и трябва да преосмисля начина, по който правя нещата." Родителите, които ме тревожат, са тези, които се отнасят пренебрежително към отправеното предизвикателство за преосмисляне на отношението си, като го обявяват за нереалистично, недостатъчно практично или идеалистично. Алфи Кон препоръчва подхода "работещ заедно с детето" вместо "правещия нещо на детето". Накратко, опознаване на детето и вслушване в него. "По-малко говорете, повече питайте", съветва Аналиса Барбиери.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 2. 2 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 426 Весело

  През социализма учителка пита децата:
  - Какво е това рижаво, пухкаво и подскача ?
  Едно се обадило:
  - Ами ако ме пита баща ми, ще му отговоря, че това е катеричка, но тъй като ме питате вие, сигурно пак ще е Ленин.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Отлична статия! Задължителна за всеки родител!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 426 Неутрално

  да, противно на популярното напоследък мнение

 5. 5 Профил на borislav_133
  borislav_133
  Рейтинг: 217 Неутрално
 6. 6 Профил на darina_3313
  darina_3313
  Рейтинг: 217 Неутрално

  препоръчвам я на всеки настоящ и бъдещ родител

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Весело

  Добре, че си изгледах децата преди да се появят всички тези специалисти по гледане на деца.

  подпис
 8. 8 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Весело

  Статийката е слабичка, но пък сладурчето на снимката е страхотно. Искам десетина такива около себе си.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 9. 9 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да де, да се принуждава детето да пишка в гърне, а не в гащите, е варварство и деспотизъм.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  [quote#9:"christofor"]Да де, да се принуждава детето да пишка в гърне, а не в гащите, е варварство и деспотизъм. [/quote]
  Това ли разбра от статията!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  неизползваема статия, тъй като се губи индивидуалността на всяко дете с такива общи генерични съвети.

  защото е абсурдно да се приравнява разливането на питие - случайно с нарочното драскане на стена, което някак си не ми се вижда удачно и приемливо.

  всеки индивид трябва да има граници - независимо дали е дете или възрастен, границите трябва да са разтегливи и приемливи и най-важно е да можеш да правиш компромиси, да знаеш мярата. ако това казва статията - съм ок, но не мога да разбера какво точно казва - от всичко по малко.

  ако детето ви не познава добро от лошо, ако приема, че всичко му е позволено, защото на вас не ви пука, не ви се занимава, много сте либерален и свободолюбив - да трябва да преосмислите себе си и възпитанието/влиянието.

 12. 12 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "christofor":

  това е най - голямата глупост, която съм чел напоследък, дано е майтап.

  все пак става дума за хигиена и болести!

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Весело

  Трябва да са умерено послушни Поне моите са такива, де.

 14. 14 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  "Те ще се превърнат в чудовища, ако не им наложите волята си и не им покажете кой командва."

  Трябва да се забрани със закон и да бъде най-строго наказвано вменяването на комплекти от родител на дете под каквато и да е форма.

  Жената е покана за щастие
 15. 15 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Това не е базирано на емпирични доказателства", твърди Алфи Кон. "А е просто едно много мрачно виждане за човешката природа"

  Добрутро. Ами че човешката природа си е мрачна по принцип - за съжаление. Да не би някой да смята, че хората са едни прелестни същества по душа готови да пърхат по цял ден с крилца, но живота ги прави зверове?
  Съберете няколко добродушковци на самотен остров с малко вода и храна и след месец ще са станали говеда.
  Точно правилата са това, което е в основата на съвременния живот. И за това децата трябва от рано да се учат на правила. Както и на мислене и да са готови да подложат на съмнение всяко правило , но без правила е анархия. Ще се върнем за няколко години към пещерите.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "Храбър":

  А защо не? По-лесно е, по-удобно е, не пречи на играта... а това, че не е прието в доброто общество, е само дребен детайл.

 17. 17 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 426 Неутрално

  без граници и норми децата стават или импотентни, или извратени

 18. 18 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Май трябваше да сложа малко , или , за да стане по-ясен сарказмът.

 19. 19 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Освен Алфи Кон препоръчвам и Йеспер Юл - моето компетентно дете. Там тази тема е разгърната гениално!

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Аз до ден днешен помня един шамар, и си го бях изпросил всякак, и съм си ок, нямам комплекси, нито създавам

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":
  Имал си късмет.
  Аз изчетох сума ти книги, които напълно ме объркаха, докато не разбрах, че трябва просто здрав разум.
  Без поставяне на граници, не може да се възпитат отговорни бъдещи възрастни. (не че аз го правя винаги).

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Темата е обширна и болезнена. До 18 век възпитанието е разчитало само на подчинение и наказания. През 18 век Русо и сие създават теорията, че няма първороден грях, децата се раждат съвършени и възпитанието само ги развращава. Върхът на тази идеология е в д-р Спок, който препоръчва да се даде абсолютна свобода на децата. Резултатът е налице - няколко провалени поколения от глезени егоисти не само в САЩ, но и по целия свят. Истината е по средата.
  .
  В Падерборн, Германия, си пиех кафето в едно заведение от 16 век и гледах разсеяно към улицата. Беше валяло дъжд. Минаха двама млади родители с момче на 2-3 години, което се отскубна и седна в локвата. Родителите му продължиха да вървят, само майката се обърна и излая: "Щауф ауф" (Ставай). Момченцето седя, седя в локвата и като видя, че никой не му обръща внимание, стана и хукна след родителите си. Представям си как биха реагирали български родители - истерика, шамари, писъци как хабял дрехите и колко те се блъскали, за да го гледат, а той бил неблагодарен, и пр.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хубава статия, ама не е за България. Тук хората още си пожелават по празници децата им да слушат, да не правят пакости и да са мирни и тихи.
  Влизаш у тях като в дом на покойника и те гледат некви отрочета като погребални агенти. Побиват те тръпки, но няма какво да им кажеш.
  За децата остава успокоението че човек родителите си не избира, и че един ден ще се отделят в собствен дом в който да отглеждат собственото си семейство, а междувременно родителите им които са ги възпитали добре в послушание умират сами като кучета по апартаментите и съседи ги откриват след 2 седмици чак като замирише.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  "По-малко говорете, повече питайте"
  - Чудесен съвет.

 25. 25 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ето едно подходящо и забавно филмче по повод непослушанието на децата - http://vbox7.com/play:0eb6dcd1

 26. 26 Профил на Checha
  Checha
  Рейтинг: 479 Весело

  Хубава статия!
  Аз се опитвам точно така да си гледам детето. И наистина често, когато му се карам, е повече, защото аз съм изморена и/или изнервена, а не толкова, че той е направил ЧАК ТОЛКОВА ГОЛЯМА пакост. Разбира се, ако прави нещо крайно неправилно - например да плеска шамари на друго дете, му обяснявам, че не трябва, че боли и бла-бла... Истината е, че трябва много много, ама много търпение. Защото всеки ден имаме поне по 5 пъти абсолютно едни и същи обяснения. )) Но в крайна сметка това са радостите/несгодите на родителите. А и признайте си честно, че когато вашите деца правят някаква беля (и особено когато проявяват креативност и инициатива в това), вие всъщност тайно се гордеете!

  Keep on rockin'!
 27. 27 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#11:"leko_uchuden"]....с нарочното драскане на стена, което някак си не ми се вижда удачно и приемливо. [/quote]
  мисля, че си изпуснал смисъла - той не е "позволи на детето си да драска по стената". ( дали да му позволиш това или не е съвсем отделен въпрос - и отговорът не винаги е не)
  смисълът е - ако детето то драска по стената ( или прави нещо друго, което ти не приемаш), не трябва да викаш, заплашваш или наказваш, а трябва да го убедиш да не го прави. и ако не стане от първия път ( убеждаването) - опитай пак.

  дано съм помогнал

 28. 28 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 775 Любопитно

  До коментар [#9] от "christofor":

  Прав си, да се ПРИНУЖДАВА наистина е варварство.

  Да се НАУЧИ и СВИКНЕ е нещо съвсем друго и то е част от смисъла на статията. Така стана с моя син след 2-3 неуспешни опита и два "инцидента".

 29. 29 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Послушни - само по желание, но не и по принуда! За всяко човешко същество е необходимо време да съзрее, за да реши кои норми в обществото ще спазва и кои - не, защото ще ги промени. Всяко ново поколение се учи по принуда от предишното на поведенчески модели. А така се възпитават манипулирани и несвободни хора без въображение. Ако родителите имат търпение, време и воля да възпитават децата си свободно, то и децата им ще станат свободни и отговорни хора.

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 30. 30 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#25] от "moro":

  много сладко

 31. 31 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mayhem":


  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 32. 32 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#12] от "leko_uchuden":
  А липсата на чувство за хумор е най-опасната болест

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 33. 33 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всичко е въпрос на мярка. Децата се учат от родителите си, това е естествено. Личният пример помага, помага и отношението на родителите - одобрение, неодобрение, а понякога и шамарите. Всеки различно разбира "послушно дете", това не винаги значи безлично, апатично. Отговорност за постъпките е един задължителен урок, който според мен трябва да научи всяко дете, а и много възрастни.

 34. 34 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 35. 35 Профил на totolinka
  totolinka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Темата е доста обширна, тук само е загатната; никой сериозен човек не може да очаква пълно "разясняване на въпроса" в такава кратка статия. Материалът тук е, за да ви накара да се замислите и ако въобще ви пука какъв човек ще "произведете" от Вашето дете, да потърсите източници, които по-подробно да ви разкажат, как функционират нещата на психологическо (и съответно на поведенческо) ниво. И въобще не става въпрос за това да няма граници, напротив; въпросът е как ще се поставят и какво искате да постигнете в дългосрочен план. Коментар #19 е написал една книга, която може да обясни на интересуващите се тези (и други интересни) въпроси.

 36. 36 Профил на avovals
  avovals
  Рейтинг: 374 Неутрално

  когато изпращам детето си на градина му казвам: Да се наиграеш!

  докато съм забелязала други родители казват: Да слушаш госпожата...

  Не приемам и оплаквания от госпожите, когато ми кажат, че децата не слушали...Те слушат, ама ако не им привлекат вниманието няма как да стане това със слушането.

  Или ставаш за преподавател или не!

 37. 37 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нормално е когато детето не слуша, родителите да му се карат, че даже понякога да го пошляпват. Нормално е когато слуша, да го поощряват. Не е нормално от страх да не стресираш детето си или за да го поощряваш да е самостоятелно, да го оставиш да прави каквото си иска и да ти се качва на главата. Разглезените деца са грозна гледка - още по-грозна става, когато пораснат. Всичко трябва да е в някакви граници. Понякога трябва да проявяваш твърдост и пълна неотстъпчивост, друг път да му дадеш свобода - така както ще постъпва с него и самия живот. Няма универсална формула за гледане на деца, няма точни критерии какво до колко да се позволява на детето. Лично за мен въпросът винаги е опирал до това, кое е най-добре за детето. Не какво иска в момента, а кое е добро и кое лошо за него. Ако желанията му съвпаднат с това, което е добро или поне не е лошо - това е идеалния вариант. И този идеален вариант се случва поне по няколко пъти на ден. Трябва ли обаче нещо да стане, то става без значение дали детето иска или не. Е, с малки изключения разбира се - не трябва да се изпада в крайности все пак. За мен едно от най-вредните неща, които правят някои родители е, да научат детето си, че като започне да се тръшка и инати и накрая ще стане неговата. Веднъж научи ли се на това детето, после трудно се отучва. Отношенията с детето до някъде са като брака - от време на време е полезно да се кръстосват шпаги - по-лошото е да си трупаш в себе си негативни емоции в продължение на години. В крайна сметка моята формула е: правете това, което сметнете, че е най-добре за децата ви, приемете че ще допускате грешки, не гледайте децата си в стъклен похлупак, оставяйте ги да се сблъскват с умерени трудности, стимулирайте талантите им и в никакъв случай не си помисляйте, че самата безкрайна родителска любов е най-добрият съветник при отглеждането им.

 38. 38 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Поведението на Детето е какъвто е ритъмът на Сърцето.То най-добре може да опише своето състояние:да се вгледаме в рисунките,да се вгледаме в стъпките,да послушаме речта му.То ни дава знаци само че ние сме в друга октава.Сложен е живота.

 39. 39 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Най-добре възпитаните деца са германчетата, англосаксонците просто не могат да имат думата.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 40. 40 Профил на Леонор
  Леонор
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Майка Тереза беше казала, че децата са най-добрите учители! Аз осъзнах това, чак след като и аз имах деца....Вярвам обаче в "теорията за снежинките", че всяко дете е различно (дори при едни и същи родители) и , че към всяко подхода трябва да е различен. Освен това, тъй като децата копират родителите си, много често несъзнателно, е много важно самите ние да се държим така, както бихме искали да се държат и те, а не на принципа "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря!".

 41. 41 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Весело

  Слушането най тежи! /Дора Габе/

 42. 42 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Тази авторка колко деца е отгледала, че така смело раздава съвети? Да позная ли - нула...
  Като почнат децата й да не искат да си мият зъбите, да бият другите деца, да искат да ядат само чипс и шоколад - тогава ще ги остави ли да правят каквото си искат, че да формират собствен характер?
  Аз с моето дете съм на следния принцип: за които неща е достатъчно голямо да разбере, нека взема само решения и да прави каквото иска. За които е малко още - трябва да слуша мама и тате, ако трябва - и с наказания.
  Пример за първото е да си рисува ли или да играе на нещо друго, да кара ли колело или да се люлее на люлката, и т.н. Пример за второто - хигиена, обноски, и т.н.

 43. 43 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Послушните деца колкото и да са послушни не винаги следват съветите на родителя и/или обществото. Те искат да придобият собствен опит, да се опарят, за да направят своите си изводи. Което ще ги научи да се пазят, да мислят и да имат смелост да опитват.
  Та в този смисъл на децата е нужна свобода.
  Те обаче имат нужда и от граници и правила.
  Защото прекалената свобода води до ненормална глезотия, че всичко ти е позволено, от което изникват арогантни личности, незачитащи личното пространство и свобода на другите. За мързелите да не говорим.
  Пред очите си имам два подобни случая на безкрайно голяма свобода, лично мнение и предимно поощрение. Ами резултатът е 26 годишни ТЪРТЕИ, които смятат постиженията на родителите си за даденост, а от тях самите не се иска нищо друго освен да се чудят в кой бар и в коя дискотека да изпият по едно.... А спрямо останалия свят те са центъра на вселената, ако ме разбирате....

 44. 44 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Често непослушанието е в резултат на липсата на внимание от страна на родителите, които компенсират този факт с материални поощрения, презадоволяване и/или поставянето на детето в центъра на света в определени моменти, и оттук следва разглезването. Детето очаква нашето мнение за постъпките си и поощрения във вид на похвала и/или критика/изисквания (предизвикателства за неговите възможности), защото е социално същество. Когато го хвалим или критикуваме не бива да генерализираме, че това се отнася за него, а да конкретизираме за отделна негова постъпка или поведение. Сега, ако и на нас ни казват колко сме мързеливи и за нищо не ни бива, като как ще ни стимулира това? Друго си е да забележат и похвалят колко добре сме свършили определена работа и да ни помолят дали пък не можем да се справим и с още конкретно нещо. А не да ни нахокат, хвърлят някакво мизерно заплащане за некадърно свършената работа и да ни обърнат гръб, демонстрирайки, че не вярват, че можем да се справим с каквото и да е. Детето трябва да знае, че го обичаме такова, каквото е. И да го стимулираме да може да направи нещо по-добре от вчера. Възпитанието без внимание и любов прави от детето противоречив човек.

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 45. 45 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "leko_uchuden":

  А защо е проблем да драска по стената? Латексът ти е по-важен от креативността на детето ти? Аз на мойто му дадох тебешири още щом проходи - да си драска където и колкото иска. Децата са любопитни по природа - те не знаят нищо за света и искат да го опознаят. Ако спираш любопитството му със забрани когато порастне това дете няма да може да се оправя само ( както са повечето българи) - то винаги ще чака някой да му каже какво да прави. И обратното - ако тази любопитност се насърчава то ще свикне да постига всичко само, че няма страшно да скочшщ в непознатото, ще бъде предриемчиво. Мисля че тези качество са по-важни от латекса за 30 лева вкъщи и прочие несъществени неща

 46. 46 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#43] от "Orchid":

  Ами точно тези деца които описваш са такива в резултат на незачитане и ненасърчаване на тяхната индивидуалност. Родителите не са ги оставяли да вършат нищо сами. Не са им давали да играят по-опасни игри за да не се ударят, като има проблем веднага са се намесвали и тн Това е в духа на статията. Детето трябва да има свобода , както да прави нещата, които са му интересни, така и да се сблъсква с проблеми и сам да търси решението им.

 47. 47 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не искам децата ми да са твърде послушни. Не искам да ги пречупвам, за да ми е по-удобно и по-спокойно на мен. Искам да щуреят, да лудеят, да си натрупват свой собствен опит, да си правят своите си грешки и да израснат личности,които са способни да вземат решения и да ти отстояват. Естествено,че когато нещо застрашава здравето, животът им ще ги предпазя и предупредя. Но,като цяло съм за по-свободното възпитание..И не мисля,че съм безотговорна като родител.
  Правя всичко това от собствен горчив опит-единствено дете съм, малко съм живяла като под стъклен похлупак, на принципа да не разтревожа майка и татко, да не им противореча, да не им създавам грижи, тяхното мнение е закон за мен..Бях страшно несамостоятелна, неспособна да взима самостоятелни решения, непрекъснато търсеща подкрепа и одобрение. Добре,че съпругът ми ме промени,за което съм му страшно благодарна..не искам моите деца да стават такива,за да ми е по-удобно на мен. Не искам послушанието да е за сметка на обезличаването. Не искам детето ми да е мой клонинг. Искам да е личност и да общувам с него като равен с равен. За сега успявам,въпреки в очите на на околните понякога изглеждам като "странна майка", но се гордея,че съм приятел и с двете си деца.

 48. 48 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Весело

  Извинете, това сладурче на снимката послушно ли е или не?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 49. 49 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мастър Йода":

  ..ако имате предвид снимката на аватара ми-това е домашният ни любимец,минизайчето Анджело, вече кара петата си годинка и е най-послушното същество в нашето семейство, много е гальовен и мил, въобще оказа се перфектният домашен любимец.

 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#23] от "Десен":

  Чудесен коментар.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Децата искат много внимание и време, което да прекарваш с тях, и любов, разбира се.
  Като ги оставяш да се саморазвиват, това не бива да значи да се отглеждат сами, само акцентирам на това, защото за много хора изграждането на характер се наблюдава от фотьойла пред телевизора или компютъра, а в детската стая влизат само за да почистят.

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  С децата трябва да се говори, да не се използва физическо наказание, защото то поражда страх, а страхът - лъжата.

 53. 53 Профил на sofi_anka
  sofi_anka
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не знам защо авто,ите обикновенно пишат статиите си в единствено число Детето това детето онова Отглеждам 3 деца с малка ,азлика в годините и не смятам че някой който пише в единствено число може да дава съвети как се гледат деца П,и отглеждането на много повече от едно дете т,ябват п,авила почти закони в къщи Иначе ,искувате да се п,евъ,нете в зве,оук,отител а не в ,одител Повечето п,авила обикновенно са п,отив п,и,одата на детето но повя,вайте ми -няма д,уг начин
  Извинете ме но ми липсва една буква на клавиату,ата


  sofi_anka
 54. 54 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#11] от "leko_uchuden":

  Споделям мнението Ви и съм доста учудена от неодобрението, почти равно на одобрението, което събира. Нима някой от нас е съгласен да бъде унифициран, детето му да бъде лишено от индивидуалност? Познавам родители, които позволяват асболютно всичко на децата си и такива, които им забраняват практически всичко. Освен, че всички страдат от такова крайно възпитание, други ефекти не съм забелязала. Децата трябва да бъдат обичани, закриляни, насърчавани и уважавани заради тяхната уникалност. Всичко друго са просто думи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 55. 55 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "leko_uchuden":

  До коментар [#22] от "о. Павел":

  Напълно споделям мнението на двама ви!

  От една страна, в България хората са изнервени, озлобени и притеснителни и често пъти си го изкарват на децата си. Не мога да опиша какво се надига в мен, когато видя някоя майка да крещи с пълно гърло на хлапето си, например защото се мърда в количката, бърка си в носа или я е дръпнало за ръка в някаква неправилна посока.
  Има значение и това, че според типологията на културите на Хофстеде ние спадаме към "тревожните" и, в момента в което едно дете се намокри или шляпа босо по цимента, то за нас непременно и неизбежно ще се разболее, което при много родители е повод за истерия. На това много биха ни се учудили в далеч по-студена Дания, да речем.

  От друга страна, обаче, хич не ми харесва псевдолибералният laissez-faire модел, който много се лансира от медиите напоследък, в това число и от "Капитал" и "Дневник". Всякакъв вид възпитание и обучение винаги са съдържали и ще съдържат елемент на (благородна) принуда. Никой нищо не може да научи както трябва, ако бъде оставен изцяло сам на себе си. Ученето на разни неща означава и известна дисциплина, която детето няма волята само да си наложи. Дали ще е свирене на китара, плуване, учене на език или просто умението да си опържиш яйца или да си вържеш обувките - в някакъв момент детето трябва да бъде "натиснато" да продължава с опитите и упражненията, докато работата стане, а не да остави всичко и да се заеме с нещо далеч по-приятно.
  Пък и волята на човека се формира от непрекъснатия му сблъсък с нейните граници. Ако на някого му е позволено абсолютно всичко и нищо не го спира, в един момент той ще рухне под напора на собствените си противоречиви желания. На който му е позволено всичко, се захваща с петдесет неща и най-накрая нищо от тях не прави...


 56. 56 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А, и още нещо: някой от вас виждал ли е напълно послушно дете, напълно лишено от собствена воля и индивидуалност? Няма такава опасност, за мен това е фалшива тревога

 57. 57 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "bombichka":

  абсолютно сте права ! едно време на " laissez-faire модел" му казваха разхайтване , но тази дума вече означава, че си тиранин с децата си.

  трябва да се слушат децата, да се мисли върху това какво казват и да се правят спокойни изводи. мярата трябва да се търси!

 58. 58 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Радвам се, че мислим сходно

  И, без да се впускам в старческо мърморене за това колко хубаво е било едно време - но нашите баби и дядовци, които хич не са ги щадяли във възпитанието, според мен са много по-читави, човечни, почтени и земни хора от много от разглезените себични консуматори, които днешното ни общество отглежда.

  Между другото, от мъжки род съм. Нищо, че никът ми е съществително от женски р.

 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Весело

  До коментар [#53] от "paulin":

  Щом отглеждате три деца ви е простено...

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на totolinka
  totolinka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "bombichka":

  За много неща се съгласих с Вас, но напоследък много се дразня на "старческото мърморене за това колко хубаво е било едно време". Нека не забравяме, че от "нещадящото възпитание" нашите баби и дядовци са се превърнали в едни послушковци, без (изявено) мнение, потиснати и примирени (иначе, може би, днешните пенсионери нямаше да са в такова окаяно състояние). И нека не забравяме, че времената, в които те са расли, просто не са имали достъп до толкова "блага" - лесно е да не си консуматор, когато нямаш голям избор на пазара. За липсата на човечност и почтеност и за прекалената материалната ориентираност на "новото поколение" са отговорни именно семейството и родителите. Те искат да дадат на децата си онези дрехи и играчки, до които на времето въобще нямахме достъп и така чрез избиване на комплекси, без да искат създават едни "материалистчета"; понеже едно време другарката ги биеше с пръчка през ръцете, сега не дават никой "копче" да му каже на дИтето и пр. и пр. Те не са виновни - както е казал поетът, пътят към Ада е осеян от добри намерения, и са виновни, защото незнанието не е снемащо вината обстоятелство.
  Едно е сигурно - никоя крайност няма да ни доведе до верния отговор на въпроса.


 61. 61 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мисля че ..- Всичко е до време, не бива строго да се ограничават. По добре е децата сами да преминат през всички етапи на развитието си... - после,.. и след години, всичко се променя - Точно върху тези ограничения в детството се изгражда голяма част от характера ...

  urkobozambo
 62. 62 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "totolinka":

  Имах предвид патриархалното - и селско в повечето случаи - възпитание на нашите предци, не комунистическото такова

  То също си има своите кусури и, естествено, е отживяло времето си.

  Но в продължение на дълги векове то е било единственият познат педагогически модел. И очевидно не е оставило в историята само мижитурки и травмирани типове, както би следвало според нашумелите днес теории. Въпреки, че дори боят на дете от родител е бил допустим.

  Не че аз лично одобрявам боя като педагогическо средство.

  Но, следвайки логиката на съвременните пишман-педагози, през 98 % от историята не би трябвало да сме имали никакви силни, смели и изявени личности, защото са ги пречупвали с кофти педагогически мерки от малки.
  А е точно обратното: подобни изявени личности все по-рядко се срещат днес.

 63. 63 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#62] от "bombichka":

  Ами случилото се в бг 44-89-та е възможно именно защото хората 44-та са били същите - неспособни да управляват живота си сами и чакащи някой да им казва какво да правят. Така че примерът ти с тези хора не е удачен. През комунизма нещата стават още по-зле , но корениге са от по-рано. Виж кои държави дръпнаха най много в качеството на живот през последния век - именно държавите скъсали с дълбоките семейно-родови и патриархални традиции.

 64. 64 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "Батков-вън":

  Прочети например "Том Сойер", за да видиш какво е било възпитанието в тези "дръпнали" държави.

  Или, ако предпочиташ, "Клетниците" на В.Юго.

  Това, че в периода 44-89 г. българите сме се проявили като шушумиги не е в пряка зависимост от факта какви наказания са били налагани вкъщи и в училище.

  А в Унгария хората са вдигнали въстание през 1956 г., понеже всички са ги възпитавали по системата на Монтесори или на Сендов, разбираш ли

  Добре би било да не подхождаме към проблемите на общественото развитие твърде опростенчески. И да не абсолютизираме определени фактори за сметка на други.

 65. 65 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#64] от "bombichka":

  Говоря за последния един век, защо ми даваш примери от много по-рано? Освен това не говоря за наказания , а за едно по-кардинално нещо - как се гледа на детето, дали като поредния придатък към голямата рода, което ще слуша главите на семейството и ще работи за тях цял живот, или като едно самостоятелно човешко същество, което като стане на 18 му се бие шута да се оправя само в живота. Наказанията и правилата са нещо отделно - за да ти дам пример, действала е философията "щом е под моя покрив, ще спазва мойте правила",което не изключва по-горното.

  И за последно ще ти дам тема за размисъл - защо умните родители понякога отглеждат глупави деца, а и в най-скромните и необразовани семейства понякога израстват много умни деца? Ако ролята на родителя е да налее знание в главата на детето си би трябвало едно дете да става в общи линии толкова умно колкото и родителите си? Дали пък знанията на детето не идват само в един много много малък процент от родителите си , а в мнозинството си не са придобити самостоятелно?

  П.С. Системата на Сендов беше изключително модерна и ако беше въведена в образованието ни сега то нямаше да стигне това ужасно ниско ниво.

 66. 66 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е, как да не се дават примери за 18-19 век, като обществените взаимоотношения у нас са все още толкова изостанали. В България, а и на Балканите, все още битуват явлението непотизъм (кастата на Партията, нейните деца и внуци) и шуробаджанащината. Каква беше тази система Сендов? Май имаше някакъв пилотен проект в някои училища.

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 67. 67 Профил на luiza
  luiza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  една моя братовчедка учеше във 2-ро /тогава ЕСПУ/ по системата на Сендов и пишеха до 4-ти клас с молив и имаха един учебник по всичко. всички изучавани предмети в един учебник. много странно, ама за тогава си беше много престижно /80-те години/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK